Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2011.11.24 0 0 34430

Tervezzük,tervezzük de még nagyon friss a dolog.Valamikor tavasszal valszeg, már csak azért is mert hoszabbak a nappalok.Jelenleg úgy gondolom hogy két részletben szerencsésebb lehetne, de nekem jó akár egyben is.Viszont ha azt vesszük hogy 110 km az kb négy túranap -ha nem akarunk rohanni,márpedig nem akarunk- akkor a legideálisabb lehet két hosszú hétvége erre a mozgalomra. Na de mit is szoktam volt mondani? Majd kiforrja magát!:-) 

Ja és ha megyünk természetesen várunk szeretettel! Másokat is!

Előzmény: jzp2107 (34428)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.24 0 0 34429

"...A GÖMB alatti látvány káprázatos volt.

Milliónyi fehér sündisznó lógott a kerítésen, a dobozkát egy zúzmarából szőtt kendő takarta. ..."

Erre gondoltál Güszi?:-)

És ez egyben akár jzp2107-nek is kedvcsináló lehet a levélmentes erdőben való túrázást illetőleg.Persze kinek mi jön be!:-)

Én pl sokkal jobban élvezem egy csendes mínusz egy-két fokos de napsütéses téli időben a túrázást mint nyáron a 30+ fokban.De ez tényleg szubjektív...

Előzmény: Güsziológus (34422)
jzp2107 Creative Commons License 2011.11.24 0 0 34428

bár újabb szokásom szerint csak végigfutni van időm a mai termést, de mintha a cserehát turistájáról lenne itt szó

egyben gondoltátok lejárni?

csak azért kérdezem, mert hiába hoztam át tavalyról egy csomó szabit, idén sem "illett" túl sokat kivenni, ezért úgy néz ki hogy 21 napot fogok jövőre átvinni

és most megfogadtam, hogy ha cigánygyerekek potyognak is az égből, jövőre akkor is csökkenteni fogom a szabijaimat

ha kell, a céges policy sem érdekel, hogyaszongya 2 hétnél többet nem illik egyben kivenni, mert izéljék meg a policyjüket

ezért első felindulásomban még a jövő évi DDK vándorlásra is fontolgattam a jelentkezést, de aztán otthon asszonypajtás a lelkendezésemet néhány csöndes szóval helyrebillentette :-)

szóval a lényeg: elhatároztam hogy ha a DDK-t nem is, de annál valami rövidebb mozgalmat végigjárnék egyben, a feeling miatt

átnéztem a túrabázist: Cserehát turistája, Kohász kék, Alpannonia, Móricz emlékút maradt fenn a rostán ha nem tévedek

persze minden nagyon bizonytalan (jól emlékszem az ígéretemre, holmi közös "fiatal túratárs"-azásra NHH-s bivakolással ugye, ami miattam, aki csak húzta húzta, hogy most nem jó, még most sem jó, végül lemaradt róla, azóta is lelkiismeretfurdalásom van) de hátha

szóval első kérdés: egyszuszra gondoljátok?

második kérdés: mikor? nekem van ugye az a hülye maradi elvem hogy levél nélküli erdőben nem túrázok, késő tavasz, kora nyár mondjuk? Pünkösd, ilyesmi? az nálatok nagyon családi?

vagy ennyire még nem is konkrét ez az egész?

ui: az a gps vétel az komoly?

te is fiam, bluetooth :-)

Előzmény: Tavaszi Széll (34427)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2011.11.24 0 0 34427

"... belépett egy hátizsákos jó kötésű fiatalember a pályaudvar bejáratán, fülén a telefon, az enyém meg csörög ..."

Nos, hogy is fogalmazzak, meghívhatlak valamire ezért a félmondatért? :-)

Komolyra fordítva:

Minden így történt. Sajnos, én egy mondatot sem tudtam írni a túráról, mert embert próbáló néhány nap van mögöttem. Embert próbáló? Csak fogjam be a számat, Észak-Borsodban élve minden nap embert próbálónak tűnik. Ebből a szempontból is jókor jött ez a túra. Valószínűleg az elmúlt napok eseményei után alapállapotban megtépném ruháimat, és tetemre hívnám a Feljebbvalót, hogy ezt most így hogy? (Copyright by Tornócky Anita) Most csak belefeküdtem az igába.

Igazán embert próbáló egy olyan faluban élni, ahol télen csak 5-6 idős, egyedülálló ember él, és minden reggel azt figyelni, hogy bodorodik-e a füst abból az 5-6 kéményből. Igazán embert próbáló az, ha amputálták a férj lábát, a nyugdíj kevéske, és azt a kevéskét is – kihasználva a tavaszi árvíz okozta felfordulást – a nyakig érő vízen átgázolva ellopja egy „csintalan” (esküszöm, így nevezte a néni, nem rohadt gazembernek, tolvaj disznónak, hanem csintalannak) falubéli. Igazán embert próbáló fillérekből vergődni, gyermeket nevelni és a felszínen maradni. Igazán embert próbáló az, ha a fajtám (bocsánat, de nem tudok rá jobb szót, az etnikai társaim kifejezés elég idétlen, bár talán pc-bb), vagy éppen a rokonaim miatt kell szégyenkeznem. Igazán embert próbáló nap, mint nap a kilátástalanság ocsmány pofáját bámulni.

Vissza akarok menni a Cserehátba. Nem szeretnék, akarok. Talán úgy, ahogy Hobo Bobo tette az abaújszolnoki faluvégen (is). Talán úgy, ahogy ő dobott fel egy remek ötletet valahol Abaújszolnok és Nyésta között. Naiv és idealista az ötlet, de az emberiség már kipusztult volna a naiv idealisták nélkül. Nem írok részleteket, mert nagyon bensőséges és diszkrét mindkét téma. Ha felhatalmaz rá az érintett, megírom. Emberségből mindenképpen jár neki egy csillagos ötös.

És készülj, Hobo Bobo, az Irota és Felsővadász környékén megízlelt piros jelzés 110 km-e miatt is vissza kell menni! Van néhány jó túraleírás, mackka cikkei a Magyar Turistában, van GPS :-), és – igen-igen meglepődtem rajta –, de van számos szálláshely is a Cserehát turistája mozgalom vonalán. Már azzal is segítünk a térségen, ha néhány napra itt szállunk meg.

Ha másokat is érdekel, akkor nézegesse ezt:

http://www.cserehat.com/szallasok

meg ezt:

http://www.baztour.hu/szallas/

És a gugli is felhoz néhány gyöngyszemet.

Egyszer majd csokorba rendezve, elérhetőségekkel együtt, útvonalat követve, ide is feldobom a szálláshelyeket. Vagy nem.

P. s.

Populista leszek. Nagyon. Olyan „Mennyi lélegeztetőgépet lehetne venni ebből” módon. De őszinte. Egyszer a Tisztelt Házat is végigvinném ezen az ötvenegynéhány km-en. No, nem luxusautóval, testőrökkel, „Kössék meg holnap az összes kutyát, vagy mind lelőjük.” előfutárokkal. Nem lehetne visszaügetni az A8-hoz, és azt szajkózni az alsóvadászi cigányasszonynak, hogy „menni kell dolgozni, én is megyek dolgozni”. Gyalog. Gyaloglás közben ugyanis gyakrabban kikristályosodik néhány jó megoldás. Talán néhány képviselő most látna először igazi romát, igazi nyomort, igazi kilátástalanságot. Talán még nem későn.

Előzmény: Törölt nick (34396)
Jesper Olsen Creative Commons License 2011.11.24 0 0 34426

És vasárnap, nem hétköznap.

Akkor az valódi ünnep lesz! Hajrá Güszi!

Remélem azért utána a "kulisszatitkokról" is írsz (ld. 5. körre készülés).

Előzmény: Güsziológus (34425)
Güsziológus Creative Commons License 2011.11.24 0 0 34425

Jó lenne, ha másról is írhatnék, de szűkösek a lehetőségeim.

Pedig már csak jó 2 hét van hátra!

Egészen pontosan 17 nap.

Szeretnék írni arról, hogy milyen az, amikor valaki az 5. "körre" készül, és, most már elárulhatom, záros határidőn belüli teljesítés a cél.

Az elképzelés augusztus közepén fogalmazódott meg, Pálházán, egy különös nap végén.

Mivel július 15-én kezdtem, és egy hónap alatt 20%-on álltam (köszönhetően az OKT50-nek), kézenfekvő volt az 5 hónap.

Úgy gondoltam, hogy szeptember közepén döntök.

Jött a kemény kánikula, és az erőnlét sem akart javulni.

Volt néhány sikeres túra, de összességében szenvedtem.

Vártam az őszt, az enyhülést, de az időarányos teljesítés sem jött össze.

Hát, így kezdődött.

Nem hiszem, hogy a történetről érdemes most többet írni, a lényeg az, hogy sikerült a hátrányt lefaragni, most előny van.

Tetemes.

Egy hét:-)

Változott a terv is, az 5 hónap helyett 150 nap.

A határidő tehát december 11.-e, vasárnap.

Remélem, jól számolom.

Akkor lesz a záró örömtúra, Pilisszentlászlótól Visegrádig.

14 kilométer, és minimális szint.

Ott szeretném befejezni, ahol az elsőt.

És vasárnap, nem hétköznap.

Előzmény: Jesper Olsen (34423)
Güsziológus Creative Commons License 2011.11.24 0 0 34424

Én WORD-be másolom (Windows 7), itt van helyesírás ellenőrzés.

Meglehetősen sok az elütés, és az apró betűk miatt nem látom, mit írok.

Szokatlan ez a klaviatúra is, de azt hiszem, ez csak idő kérdése.

Lassan egy éve már nincs meg a megszokott "nagy" gépem:-)

A visszamásolással eddig nem volt gondom, igaz, én nem nagyon használok speciális karaktereket.

Az előző hsz-ben ennek ellenére maradt hiba, de hát nem vagyok tökéletes:-)

Előzmény: hörpölin (34412)
Jesper Olsen Creative Commons License 2011.11.24 0 0 34423

Nagyon jó túra lehetett. Örülök, hogy megosztottad velünk! (Ilyenkor mindig mehetnékem támad, de most sok az ellenhatás.)

Előzmény: Güsziológus (34422)
Güsziológus Creative Commons License 2011.11.24 0 0 34422

OKT

Bakonybél - Zirc vá.

Csak összejött a téli túra!

Merthogy a Bakonyban tél van.

Hó és zúzmara.

Csodálatos amúgy, de nem erre számítottam.

Nagyesztergárnál kezdtem parázni, ott a tetőkön már hó volt (állítólag az eplényi hóágyúzás miatt:-))

Bakonybél száraz volt, a dombokon zúzmara, de a faluban még látni is lehetett.

A kocsmánál szálltam le, az ottani kerek bélyegzővel intéztem az adminisztrációt.

Még mindi tökéletes a lenyomata!

Köszönjük.

Áram nem volt, ezért a kávé kimaradt.

Feltankoltam, majd irány a buszmegálló.

Ez volt a kiinduló pont, innen ketyegett az óra.

10:30-kor indultam, és "teszteltem" a TUHU itinerét.

Azt hiszem, minden pontot sikerült beazonosítani, a távolságot csak becsülni tudom, a tervezett 30 perc elég volt.

Akkor még nem tudtam, mi vár rám:-)

Nekirontottam a hegynek, a TUHU jóvoltából tudtam, mi vár rám.

Kb. 1 kilométer erős kaptató (ezt tudtam amúgy), majd akkor, amikor a Z- el, időellenőrzés.

Meglepően jól sikerült, csak kétszer kellett megállnom, és csak néhány kidőlt fát kellett leküzdeni.

Már zúzmarás volt a táj, utólag belegondolva nem volt esélyem, hogy elolvadjon.

Végső soron nem baj, hisz hatalmas élmény volt.

Kicsit enyhült a meredekség, bár továbbra is a felfelé menet volt a jellemző.

A jelzések kiválóak, az út jól járható, a táj lenyűgöző.

Menni kellett!

A keresztező országút előtt egy darabon a zúzmarás növényzet között vezet az ösvény, kaptam vizet rendesen.

Időben elértem a felfelé kapaszkodó aszfaltcsíkot, ott már vastag jégrétegek voltak a fákon.

Csodálatos volt, de úgy döntöttem, hogy a sziklás részt kihagyom, maradtam a piroson, a biztonságosabb aszfalton.

Ez hosszabb, de nem kockáztathattam.

A GÖMB alatti látvány káprázatos volt.

Milliónyi fehér sündisznó lógott a kerítésen, a dobozkát egy zúzmarából szőtt kendő takarta.

Lefényképeztem, remélem sikerült a kép.

Sajnos, amikor kivettem a bélyegzőt, sok zúzmara lepotyogott, de lesz utánpótlás!

A lenyomat a nyirkos hideg miatt nem a legjobb, de van, és ez a lényeg.

A kilátót értelemszerűen kihagytam, a látótávolság nem volt sok.

Kicsit megviselte térdeimet a K- és a P- közös szakasza, még jó, hogy voltak kövek, és vastag avar.

Szerencsésen leértem.

A zúzmara maradt, az idő vészesen fogyott.

Szerencsére a kerítés mellett már lehetett menni, majd jött a murvás út.

Kár, hogy emelkedett, de mire a S- jelzés megérkezett, már szintidőn belül voltam.

Hála a helyismeretnek, megtaláltam a levezető ösvényt, kicsit meredek, de ezt is megúsztam.

Még egy kicsi, és a meleg kis boltban már nyomtam is a csodás bélyegzőt.

Feltankoltam, számítva arra, hogy kicsúszok az időből, na és a boltosnak is kell forgalom:-)

Nem különösebben izgalmas szakasz következett, jó helyen vannak a szalagok.

Kemény kapaszkodót kellett leküzdeni, nem hiányzott.

Még itt is fehér volt a táj, de a látótávolság vészesen csökkent.

Nyomtam, ahogy bírtam, de sokat kivett belőlem a téli túra.

Az aszfalton már nem volt probléma, idő is volt.

Kacérkodtam a gondolattal, hogy Veszprém felé megyek, de végül úgy döntöttem, legyen szabályos a teljesítés.

Irány az állomás.

A bélyegző tökéletes, meleg is volt a restiben, na és csapolt sör is akadt.

Nem sok időm maradt, egy forró leves kényelmes elfogyasztás már nem fért bele.

Maradt a keksz, és a sör.

Kemény hideg volt a buszállomáson, ember sehol.

Végre begördült a pesti busz, felszálltam. Rengetegen voltak, Dudarig.

Ezt követően már kényelem, és kellemes meleg.

Gőzölögtem rendesen.

Mindenem vizes volt, csak a külső polár volt száraz.

Elő a kapucni, összekuporodtam vártam az otthoni meleget.

Nagy élmény volt.

OKT forever!

kvte Creative Commons License 2011.11.24 0 0 34421
Güsziológus Creative Commons License 2011.11.24 0 0 34420

Nini, egy ismerős hozzászólás a "hőskorból".

Bizony-bizony rég volt.

Én is pecsételtem anno az isztiméri OKT-s bélyegzővel.

Előzmény: HEV (34417)
padler Creative Commons License 2011.11.23 0 0 34419

A Hamuházas bélyegző a KDP bélyegzője.

Előzmény: Törölt nick (34414)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.23 0 0 34418

Köszönöm szépen a válaszaitokat és a linket!

Előzmény: HEV (34417)
HEV Creative Commons License 2011.11.23 0 0 34417
jzp2107 Creative Commons License 2011.11.23 0 0 34416

a TUHU a te barátod! :-)

N47 17.012 E18 11.296

Hamuházi igazolásról nem tudok semmit saját tapasztalatból, az az egyetlen hely maradt üresen a KDP füzetemben :-(

azóta OKT pecsételőhelyes fórumban én is láttam Kisgyóhoz olyan bejegyzést ami Hamuházas matricáról szólt

pozo Creative Commons License 2011.11.23 0 0 34415

OFF

Hosszabb szöveg írásakor a fórumnak van egy időkorlátja, ha ezt túl léped elveszik a beírásod.

Mielőtt elküldenéd, jelöld ki az elküldendő szöveget és nyomj ctrl c-t, de nem kell elmenteni sem world-ba sem pedig jegyzettömbbe.

Ha a küldés nem sikerül, akkor vagy  a választ vagy az újat újból megnyitod és ebbe ctrl v-t nyomsz, ekkor biztos lehetsz, hogy elmegy az eredeti szerkesztésnek megfelelően.

ON

Előzmény: hörpölin (34412)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.23 0 0 34414

Húú,az érdekelne hogy Isztiméren hol "felejtették ott" a bélyegzőt?

A mostani füzetemben még aktív pecsételőhelyként szerepel a falu, ha volna rá mód azért akkor csak beplecsniznék ezzel a bélyegzővel!

Úgy mint a Hamuházassal...valahol olvastam hogy még talán az is elérhető valamelyik helyen,talán Kisgyónban.

Előzmény: jzp2107 (34413)
jzp2107 Creative Commons License 2011.11.23 0 0 34413

Kicsit le vagyok maradva, de szorgalmasan próbálom behozni a lemaradást

58-as Bakony-térkép:

nahát, valami ilyesmi dizájnú térképe jóapámnak is van, talán ha jól tévedek Mecsek

bár mintha abban nem lennének kismókusok meg nyulacskák :-)

Isztiméren pár éve még sikerült bélyegeznem az ottfelejtett kéktúra bélyegzővel, amikor a Burok-völgyben jártam KDP okán

Szintén KDP miatt voltam Öreg-Futónén, Mórócz-tetőn és azt kell mondjam, mindegyikkel vesztett az OKT, hogy most ezeket nem érinti

Még szerencse hogy a KDP igen :-)

Egyébként a szkennelt térkép alapján Bakonynánát se úgy hagyta el a kék mint ahogy most megy, azt nézted?

Tényleg rengeteg itt a változás!

Előzmény: Törölt nick (34267)
hörpölin Creative Commons License 2011.11.23 0 0 34412

OFF

"Gyanús lett ez nekem,máskor is csinált már ilyet mielőtt megzabálta a hsz-t,így fórumozásom során először elmentettem Office-ba az egészet."

Ha "offiszon" a Picipuha wördjét érted, akkor ne abba mentsél, hanem a Jegyzettömbbe (nótpad). A wördben össze tud szedni a szöveg mindenfajta formázásokat, aztán csudálkoznak a delikvensek, hogy milyen tré lett itt a hsz-ük formája a ctrl c és ctrl v (kopi/pészt) után.

Ja! A főkapcsolót nem én kapcsoltam (most) le. :-/

ON!

Előzmény: Törölt nick (34402)
HEV Creative Commons License 2011.11.23 0 0 34411
Előzmény: HEV (34410)
HEV Creative Commons License 2011.11.23 0 0 34410

Egy hete jártam a területen amit tapasztaltunk az a nagy szárazság, gyakorlatilag a két nagy főcsatorna kivételével az összes csatorna száraz volt Kéthely és Balatonfenyves között. A Nyugati-Övcsatorna és a Nyugati-Főcsatorna közötti terület táblákkal le van zárva. Feltételezhetően a vadászat miatt. Nagyon sok új magaslest építettek a térségben és úgy gondolom, hogy a területen a vadászati turizmus lesz az elsődleges. Talán a Csisztai gyógyfürdőhöz majd kijelölnek valami utat ami lehetőleg autóval is járható.

A Hubertus BT.  a saját kezelésű területén már táblákkal kijelölt 3 db nordic walking útvonalat. Tudni kell a cégről, hogy a Braun érdekeltségébe tartozik és németeket nyaraltat/vadásztat  a saját szállodáiban elhelyezve, illetve talán aki nem vadászik azoknak séta lehetőségeket teremt.

A vízszint leeresztéssel kapcsolatban jogilag teljesen védett a cég:

A vizsgálat feltárta, hogy a vészhelyzetet a vízjogi engedélyezési eljárás működési zavarai is okozták. A terület védetté nyilvánítását követően 32 évvel született meg az a vízjogi engedély, amely a természetvédelmi értékek figyelembe vételével írta elő a szükséges vízszintet, ezt az engedélyt azonban az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügy Főfelügyelőség megsemmisítette.

A főfelügyelőség iránymutatatása alapján a megismételt eljárásban kiadott vízjogi engedély már nem vette figyelembe a terület természetvédelmi igényeit és rendeltetését. A vízügyi hatóság által kiadott engedélyek ellentétesek a területre vonatkozó 1977-óta hatályos védetté nyilvánítási határozattal és a 2004-től kötelező Natura 2000 előírásokkal.

Ennek az a lényege, hogy az engedély kérője és kiadója is egyaránt jól járt :-(

Képek: http://hevesiz53.blogspot.com/2011/11/balaton-kortura-15-szakasz.html

Előzmény: andrew79 (34405)
kvte Creative Commons License 2011.11.23 0 0 34408

Gyöngyösi csárda, 1962.

http://www.dunatv.hu/musor/videotar?vid=715857&pid=1002969

(kb. 3:45-től)

annyi baj legyen Creative Commons License 2011.11.22 0 0 34407

A cikkben szereplő cég, ha jól látom, ugyanez:

Madarakat veszélyeztet a Hubertus Bt. tevékenysége

Az ombudsman vizsgálata szerint az Állami Vagyonügynökség rendkívül előnytelen haszonbérleti szerződést kötött a céggel. Tovább »

forrás: Index.hu

Előzmény: andrew79 (34405)
andrew79 Creative Commons License 2011.11.22 0 0 34406

Hasonló hír GYMS megyéből, de már megvalósult a beruházás:

http://www.infogyor.hu/hir_olvas/permalink:hamarosan-nyilik-a-latogatokozpont-2011-11-19-103000

andrew79 Creative Commons License 2011.11.22 0 0 34405

Kíváncsian várom, hogy merre vezet majd a túraútvonal:

http://index.hu/belfold/2011/11/17/unios_penzbol_lesz_kertmozi_balatonfenyvesen/?rnd=388

HEV talán tud róla többet.

Üdv

andrew79

Törölt nick Creative Commons License 2011.11.22 0 0 34404

Irota-Bó   Irota-Bódvaszilas 2011.11.20.

Negyed hétkor ébresző...majd gyors reggeli, aztán kávé...(na jó bevallom azt a Jégert is amit indítótöltésnek ittunk :-)) és ezek után frissen,üdén belevágtunk az aznapra szánt 25 km-be Bódvaszilas vmh-ig.Kényelmes séta volt ez az elején kifelé a faluból a taplószáraz földúton (bő egy éve ugyanitt combig merültem a sárban, tudtam értékelni a jelenlegi útviszonyokat) majd rövid de szuszogtató kapaszkodóval jutottunk el a Boros-erdőig.Ott folytattuk ahol előző nap abbahagytuk,be sem állt a szánk, egyfolytában beszélgettünk mindenféléről,így értük el rövidesen a Kecske-pad gerincét.Használtuk a GPS-t is természetesen de a jelzések is elég jól követhetők voltak az erdős részeken.A Kecske-padtól Rakacaszendig rossznak mondják a jelzettséget, ezt talán a falu feletti dombok kivételével nyugodtan megcáfolhatom, bár ez éppen elég annak aki pont Rakacaszend felől támadja Irotát.

Tölgyesek, fenyvesek váltották egymást mi meg csak beszélgettünk, néha meg-megálltunk hogy pár másodpercig hallgassuk a süket csöndet is amelyet egyébként csak mi magunk törtünk meg.Bő másfél órás menet után megpillantottuk a falut, amelyet a románkori templom felől értünk el.Mivel ezt szándékunkban állt megnézni és még idővel is jól álltunk ezért a kulcs után kezdtünk érdeklődni amit némi téblábolás után a kitartó Tavaszi Széllnek hála meg is kaptunk a Fő utca 7-ben lakó nénitől akinél egyébként bélyegző is van amely elérhető akkor is ha a kocsmák zárva vannak.

Nagyjából fél órát töltöttünk a templom megcsodálásával, kívül-belül alaposan megnéztük és fotózgattam is.(Jesper Olsen rettegj, jövök!!:-)) )

a kis románkori templom kívül és belül

Visszavittük a kulcsot,elbeszélgettünk ezzel a nénivel is egy kicsit majd továbbindultunk.A Felső kocsmánál hagytuk el Rakacaszendet pár lelkes kutya által kísérve...velük ellentétben ez nem mondható el a kék jelzésekről, itt ezek nem nagyon kísérték utunkat, elvétve láttunk egyet-egyet szinte egészen a Tornabarakony előtti Barakonyi hegyen lévő fenyves erdőig, ott már egészen követhetőek voltak a jelek.

Tornabarakonyt már messziről látni lehet, szép kis falu, újjávarázsolt régi parasztházakkal (üdülőházak), szépen felújított templommal...és itt ért minket az egyik legdöbbenetesebb info...

Megnéztük a templomot itt is kívül-belül, majd a templommal szemben bélyegeztünk is, mindeközben az egyik házból néhány cicus kíséretében odajött egy néni akivel túratársam szóba elegyedett amíg én a pecséttel bíbelődtem.

Megtudtuk hogy a falu lakossága 20 fő körül van  -nyáron.Télire viszont mindössze 5-6 (!) lakó marad a faluban, a többiek beköltöznek valamelyik nagyobb településre a rokonokhoz.Ezzel együtt a lakosság átlagéletkora finoman fogalmazva nyugdíjaskorú.Van egy 50 körüli vállakozó aki egy egészen tekintélyes gazdaságot visz a falu szélén,ez látszik is, örvendetes is,de egy fecske nem csinál nyarat ettől még gyakorlatilag pár év és kihal a falu ha valami csoda nem történik.Fájdalmas és szívszaggató ezt így folyamatában látni, nem is beszélve arról aki ezt itteni lakosként éli meg.(ennek ellenére a néni jó kedélyű és kedves volt, csodálom is a lelkierejét!)

Nyugodtan elmondhatom hogy anno Derenken én az égvilágon semmit nem éreztem viszont itt kicsit elszorult a torkom...Tavaszi Széll is sokáig a hatása alatt volt a dolognak, egy ideig ha megszólaltunk csak erről beszéltünk.Na de az élet megy tovább...legalább is nekünk,mert Tornabarakonyban már nem sokáig...

Tornabarakony temploma, vele szemben a parókia a bélyegzőhely

Rövid aszfalt után erdőbe értünk amely jóformán Bódvarákóig tartott, ez nagyon szép szakasza a túrának,főleg a gyönyörű bükkös a Mile-hegy északi oldalában.Lefelé ereszkedve egy tarvágásos völgyfejezetnél előtűnik az Esztramos csonka csúcsa is  -szintben velünk!

az erdőben...a Mile-hegy északi oldalában  találkozik a kék az északi zöld sáv jelzéssel

Bódvarákó egyik emlékműve, háttérben a kéktúra útvonala indul Tornabarakony felé...

Bódvarákó is szép falucska, szép emlékművekkel, a templom mellett értük el a főutcáját.Szebbik arcát mutatta a helység,a főutcán mindössze 5-6 vadász formájú ember beszélgetett,egyikük autóján 20 centis betűkkel ez a becenév állt:FELHŐCSKE. Felhőcske egy 1.90 körüli 120 kilós srác volt...:-)

Bélyegeztünk a kihelyezett pecséttel majd továbbindultunk, immár csak 4 km aszfalt várt ránk Bódvaszilasig...alig hagytuk el Bódvarákót megállt mellettünk Felhőcske és invitált hogy elvisz minket ha kell.Nem hiszem hogy megértett minket miért is gyalogolunk,de azért jól esett nekünk ez a gesztus!

Bódvaszilasra 2 óra körül értünk be a hátralévő másfél órát a vonat indulásáig (nagyobb) részben a kocsmában, (kisebb) részben a vasútállomáson töltöttük.(kocsmában adnak céges pecsétet ha kell!) Jókedvűek és elégedettek voltunk hogy sikerült a túra, talán sokkal jobban is a vártnál...

Megvettük a jegyeket Budapest Keletiig majd fél négykor felszálltunk a vonatra.

A Keletiben várt minket Tavaszi Széll felesége aki taxisokat megszégyenítő tempóban és rutinnal száguldott át velünk Zugló vasútállomásig így elértem a kecskeméti gyorsvonatot.

Elválásunkat megkönnyítette hogy abban maradtunk:Folytatás következik...talán a Zemplénben,de könnyen lehet az is hogy akár újra a Cserehátban...a Cserehát Turistája cím szépen csendben felkerült a bakancslistára.

"...ez a föld a tiéd

ha elmész visszavár..."

HEV Creative Commons License 2011.11.22 0 0 34403

A Középső Peremvidéken ismeretlen okok miatt lezuhant az Oberon mesterséges hold. Súlyos károk keletkeztek Otoh Gunga városban, megszűnt az áramellátás és az ivóvíz-szolgáltatás, nincs internet és nincs elegendő midiklorián.

:-)

Előzmény: Törölt nick (34402)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.22 0 0 34402

Ne is mondd!

Csoda hogy csak ennyi hiba maradt a tegnap esti indexes kálváriám után.

Gondolom azt már mindenki észrevette hogy a fórum mostanában előszeretettel nyeli be a hsz-eket.Tegnap este ezt abból kezdtem el sejteni hogy mikor képet akartam feltölteni nem sikerült,kiírta hogy tegyem az Indafotóra.Gyanús lett ez nekem,máskor is csinált már ilyet mielőtt megzabálta a hsz-t,így fórumozásom során először elmentettem Office-ba az egészet.Jól tettem,mert az "előnézet"-re klikkelve csak az üres lap jelent meg pár mp-cel később.

Ezt még kétszer eljátszottuk, majd mikor éppen végeztem volna akkor egy pillanat alatt elment az áram az egész lakótömbben!:-O

Mióta itt lakunk 14 éve ilyen talán egyszer fordult elő.Nagyjából egy óra múlva jött vissza az áram, de ezek után csak reggel fejeztem be az írásomat.

Off

Te mint bennfentes nem tudod mitől volt ez az egész órás áramszünet este fél tíz körül?Amerre elláttam sehol sem volt a környéken,az utcákon sem!

On.

Előzmény: hörpölin (34397)
sincsavar 1.1 Creative Commons License 2011.11.22 0 0 34401

Egész pontosan 2010 nyártól Jött a Sony váz, az első hét kiránduláson még Fuji s6500fd, a két 2010 nyári albumban vegyesen a kettő (nyomokban Panasonic ls60-at is tartalmaznak), ősztól pedig megérkezett a Tamron 18-200 objektív, ezzel lett teljes az alapfelszerelés, azóta a korábbi gépek többnyire otthon maradnak.

Előzmény: DJ_RushBoy (34393)
Güsziológus Creative Commons License 2011.11.22 0 0 34400

Köszönöm.

Remélem, hamarosan összejön a túra, és akkor kiderül, miért érdekelt:-)

A szint kicsit húzósnak tűnik, de a táv (4 km) nagyon szimpatikus.

Előzmény: Kékdroid (34398)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!