Akik szeretik a By,Bhv,Bo,Bx.....
Mielőtt feltennéd a személykocsikkal kapcsolatos kérdésed, kérjük, nézz szét az alábbi oldalakon, mert lehet, hogy megtalálod rá a választ!
Kocsik adataival foglalkozó oldalak:
http://vasutikocsi.atw.hu/
Személykocsi fővizsgák: (KISABLAK)
Cseh összefoglaló a MÁV-Start járműveiről:
http://www.vagonweb.cz/popisy/MAV_START_osobni_vozy_dd.php
http://www.vagonweb.cz/popisy/MAV_START_osobni_vozy_rd.php
A Bn és Cn a nyitott peron miatt nem volt gyorsvonati kocsi. Éppen azért, hogy esetlegesen gyorsvonatba besorolható legyen, már a 30-as évektől egyes kocsikat zárt bejárókkal látták el (ezek voltak a B 34xxx és C 54xxx-es pályaszámú kocsik).
Igazából a XX. században a 2 tengelyes kocsik nem feleltek meg a gyorsvonati kategóriának, hiszen az elvárt "nagy" sebesség miatti biztonság megkövetelte a kocsik közötti zárt átjárót (harmonika átjárót). Ennek ellenére, tudomásom szerint, nem volt kizárt, hogy gyorsvonatba 2 tengelyes kocsit besoroljanak.
Sziasztok! Elöször is szeretnék elnézést kérni mindazoktol akiknek már unalmas a kérdésem,engem még mindig az érdekelne hogy milyen lessz a corvinus nemzetközi gyorsvonat kocsiösszeállitása ha valaki tudja legyenszives irja meg!Köszönöm előre is fáradozását.
Köszönöm ! Bíztam a hozzáértők válaszaiban !...)))
Nagyon imponáltak a régi, főleg a két háború közti, főleg gyorsvonati kocsik, mozdonnyal. A mindenféle Cn meg a többi 2 tengelyes nem nagyon izgat. Attól függetlenül nem ásom bele magam a témába, se energiám, se időm....(((
Viszont érdekelnek a nagy 4 tengelyes hazai kocsik, meg a nemzetközi, különféle nemzetközi szekerek. Talán azóta amióta sikerült látnom élőben az Orient expresszt, mikor először járt Mo.-n....
Ha régi filmet nézek, mindíg szeretem látni a nagykerekűeket, meg a hozzájuk gombolt "pullmann" szekereket...-:)
> BC, de az ablakkiosztása egyenletes, ráadásul nagy az ablakok távolsága. Mintha eredetileg B lett volna.
Úgy gondolom, 1. osztályú volt leánykorában. Azoknak volt 7 ablaka. Az AB-nek 8 ablaka volt.
A hattyúnyakas forgóváz nálunk szerintem ritka volt. Csak a "nehéz" hegesztett kocsiról tudok, és talán a CIWL kocsiknak volt még. Tudtok más magyar kocsit hattyúnyakas forgóvázzal?
Dani, valahol írták, hogy a balaton parti "hekk" neve valóban a "Hecht" magyaros eltorzításából származik. Persze az ismert sült halnak semmi köze nincs a csukához, de ez már más kérdés... :-)))
Németül minden főnevet nagy kezdőbetűvel írnak. tehát Heck és Hecht. A a német "ck" azonos a mi "kk"-nkal, a "ch" pedig a mi "hh"-nkal. Tehát az egyiket "hekk"-nek, a másik "hehht"-nek mondják.
Passz ! Azt hittem hogy csak a Grétsi László díjas olajszagú csalódisznó balatoni pecsenyesütő vállalkozók írják ki. Tudod a makkoscipős, akrilzoknis, suhogós melegítőjű fajta...-:)))))
Azért érdekes a különböző időben készült képeket egymás mellé tenni. Egyszer középen, másszor a sarokban van a GySEV felirat. De nekem mindenesetre gyanús, hogy amikor középen volt (régen), akkor már nem római számokkal írták az osztályjelölést. Vajon ezért vakarták volna le azóta ezt a feliratot? De akkor miért nem pótolták a sarkon? Vagy filmeztek, és ahhoz nem volt jó a felirat? De ekkor nem lett volna elég letakarni? Csak találgatok, ha valaki tud valami konkrétumot, az tegye közkinccsé!