Keresés

Részletes keresés

Jaffa5 Creative Commons License 2011.11.19 0 0 19713

Na, mit találtam.

Tizenkét éves a világ legöregebb kétarcú macskája

Ebben a hónapban töltötte be a 12. évét, ezzel hivatalosan is Frank and Louie lett a világ legöregebb kétarcú macskája - írja a Reuters hírügynökség. Tovább »

forrás: velvet.hu

Jaffa5 Creative Commons License 2011.11.19 0 0 19712

Ma mentem vásárolni a piacra és megálltam egy társasház előtt.

A kertjéből oda rohant egy cica hozzám, és olyan szinten keservesen nyávogott, hogy rossz volt hallgatni.

Néztem őt, de nem láttam rajta semmi elváltozásst, szeme szép tiszta volt, 4 lábán tudott futni, nem volt vékony, szóval semmi külsérelmi nyom.

Még azt is láttam, hogy vannak fogai.

Álltam ott egy darabig, hogy mit csináljak vele - van egy cicahordozóm a kocsiba ilyen esetekre.

Gondoltam elviszem orvoshoz, mert borzasztó volt hallgtani a szűnni nem akaró keserve nyávogást, de kicsit gyanús is volt mert mikor Jaffa hozzám került, ő is úgy nyávogott, mintha nyúznánk, közben csak az volt a baja, hogy nem szeretett egyedül lenni, csak velem, még ha Bodzával volt akkor is úgy nyávogott, hogy két szomszédom is átjött, biztos adtam-e enni (ÉN!!!!!!!) meg inni a cicának, szóval el tudjátok képzelni milyen cirkuszt csinált.

Ez a cica még Jaffán is túltett, kb. kétszer olyan hangosan és vehemensen panaszkodott.

Aztán a földszinti lakó kiintegetet a függöny mögül, hogy a cica az övé, és nincs semmi baja, hagyjam.

Nem volt túl meggyőző, de elmenetem bevásárolni.

Mikor megyek vissza a kocsimhoz, ott áll egy férfi, simogatja a cicát, az meg ugyanúgy nyávog.

Mondom a srácnak:

- Szia! Te is ezt a szerencsétlen cicát figyeled?

- Igen.

- Gondoltam elviszem orvoshoz, valami baja lehet.

- Nem, nincs semmi baja, mindig ilyen.

- Ismered?

- Igen.

- Az enyém is ilyen volt az első 3 hónapban mikor hozzám került.

- Igen, de ő már 20 éve ilyen nyávogós.

Erre előkerült a kedves gazdi a függöny mögül, s mondta, hogy pontosan 23 éves a cica, és semmit nem enyhült a hisztije.  :-)

Szerintem Guinness rekord 23 évet él egy kijárós cica és még voltak fogai is.

cleo86 Creative Commons License 2011.11.19 0 0 19711

Gondolom a nemzetközi és a világbajnok közti különbség abban van, hogy adott kiállításon hány ország macskái versenyeznek.

Itt van egy leírás ami többet mondhat mint amit írtam :) http://camaroon.hu/tudnivalok/megszerezheto-cimek-mmme.html

Előzmény: Mamicicája (19710)
Mamicicája Creative Commons License 2011.11.19 0 0 19710

Köszönöm a segítséget!

És mi a különbség a nemzetközi és a világ bajnok között?

Azt azért jó jelnek veszem, hogy két világbajnok is van a felmenők közt. :)

Előzmény: cleo86 (19709)
cleo86 Creative Commons License 2011.11.19 0 0 19709

Nem vagyok annyira gyakorlott kiállításra járó, de úgy nagyjából sejtem melyik mi lehet. Ha meg nem, akkor a nálam okosabbak majd kijavítanak :)

EC-Európa bajnok

GIC-Nemzetközi nagybajnok

CH-bajnok

GEC-Európa nagybajnok

IC-Nemzetközi bajnok

Gr.EC-Európa nagybajnok

WCH-Világbajnok

Lehet nem pontosan írogattam, próbáltam fordítani az angol kifejezéseket. Az SGC valószínűleg a spureme grand champion lehet, de az RW jelöléseket nem tudom.

Azonos címek eltérő jelölése azért lehet, mert valószínű a törzskönyvet kiállító egyesület máshogy jelölte.

Előzmény: Mamicicája (19705)
La Chatte rose Creative Commons License 2011.11.18 0 0 19708

Bocsánat, mellényúltam, nem Somacca, hanem Somccca!

Előzmény: La Chatte rose (19706)
La Chatte rose Creative Commons License 2011.11.18 0 0 19707

Norsycat!

Nagyon igazad van!

A kutyáknál tényleg komoly gondot szokott okozni az "üresben tüzelés", macskáknál sokkal ritkábban. Az állatorvosok is sokkal inkább azért ajánlják az ivartalanítást, mert akkor nem szaporodnak korlátlanul a cicák és a családnak is nyugisabb, ha a cica nem ivarzik be évente 2-5-ször.

Kinti macskánál ez aránylag egyértelmű, mert rá nem lehet vigyázni, az első adandó alkalommal összeáll az utca hősével ;-)

Ha már egyszer szült a cica és nem volt semmi gond, akkor elég kicsi a valószínűsége, hogy a későbbiekben lenne. Ha megmarad ivarosnak, annak meg vannak előnyei is, pl. a veséje kevésbé megy tönkre, nem hízik el és az egyénisége sem változik.

Sajnos a félperzsa cicámnak is volt petefészek-gyulladása :(   Őt akartuk pároztatni, csak amilyen kis finnyás volt, két hófehér bajnok perzsa kandúr sem felelt meg neki :((( 

A testvéreinek meseszép 3/4 perzsa kicsinyei voltak. Nekem nagyon tetszenek, mert még a tiszta perzsáknál is szebbek (nem olyan bevert a képük és életképesebbek), u.olyan a szőrük, de nem filcesedik :-)  Kb. 10-en vártak nálunk kiscicára...  Ehelyett úgy gyulladt be előbb a petefészke, aztán a méhe, hogy nem kifelé csöpögött, láza sem volt, semmi jele nem volt, hogy ez lenne a baj. Az volt a szerencséje, hogy az állatorvosunk nagyon jó és megmentette a cicust. De a méhét, petefészkeit nem tudta ;-(  A mai napig sajnálom :(

Előzmény: norsycat (19703)
La Chatte rose Creative Commons License 2011.11.18 0 0 19706

Somacca!

Köszi :-)

Majd keresem a legpinkebb ketrecet :-D

Nyafkamacska, Jromi, Hmhmhm!

Hát igen, azt én sem szeretném még elképzelni sem, mi lesz ott január végén :(

Sziámi cicák, az biztos, annak is nagyon szépek. Az állatorvos szerint is azok és egy sziámi tenyésztő is egyértelműen azt mondta.

Ha jól tudom, létezik olyan hormonos szuri, ami egy időre leállítja az ivarzást, de egyrészt nem tudom, nem árt-e a cicáknak, másrészt azt sem, hogy ez nem ellenkezik-e a nő vallásával :S

Mamicicája Creative Commons License 2011.11.18 0 0 19705

Jó kérdés, én épp ma vettem egy pulykanyakat, ha már írtátok, hogy nem csak színhúst kell kapnia. Meglátjuk, megbirkózik-e vele. Persze azért majd feldarabolom előtte. Meg is főzzem, vagy megkaphatja nyersen is? Eddig még csak főtt húst kapott.

Namegaztán lenne egy kérdésem, gyakorlott kiállítók számára. Éppen most nézegettem Odin TK-ét ls látom, hogy az ősei neve előtt "betűk" vannak, ezek gondolom a díjak, igaz? Ilyenek vannak, jó lenne tudni, mi mit jelent. :)

EC

GIC

CH

RW SGC

GEC

IC

Gr.EC

WCH

WCH/RW

Örülnék, ha valaki leírná. Köszönöm!

cleo86 Creative Commons License 2011.11.18 0 0 19704

Köszönöm a válaszokat.

A színhúst jobbára arra értettem, hogy a hájas, zsíros rész nincs rajta.

Ha az ebéd valamiféle húsból készül, akkor már ott vannak szemlézni.

Néha még a császárszalonna fogyasztása is bajos mert a macska szerint annak annyira jó az illata hogy muszál közelről szagolászni.

Eddig csirkehúson kívül csak nem nagyon adtam mást.

Csont témában még azzal van problémám hogy mi. Nagyon szálkás csont nem lehet, mert kiszúrhatja a beleit (ha jól tudom). Persze egy marha cupákot nem adok neki oda szopogatni mert azzal még a kutya is nehezen bír el :)

Darálva gondolom szinte minden testtákéjon megtalálható csont jó lehet. Amin még gondolkoztam, de nem mertem adni, az a nyak. Gondolom darálás után itt sem gondok az apró csontok.

norsycat Creative Commons License 2011.11.18 0 0 19703

Nem vagyok híve az u.n "üresben tüzelésnek", különösen olyan macskák esetében, akikkel később sem szándékoznak tenyészteni. Szerintem egy macskát  (kandúrt, nőstényt egyaránt) vagy pároztatni kell, tehát hagyni, hogy a természetes nemi ösztöneit megélje, vagy pedig ivartalaníttatni, és megszabadítani a nemi hormonok által okozott, le nem vezetett stressztől, mert ez tartósan akár megbetegedésekhez is vezethet. Ez lehet az állandó frusztráció miatti rögzült viselkedészavar, lelki betegség, vagy nőstények esetén méhgyulladás, emlődaganat is.

DE!!!!

Nem igaz, hogy feltétlenül méhgyulladás a vége, ha nem ivartalanítanak egy nőstény macskát. Ezt csak azért írom, mert nagyon gyakran találkozom olyan beállítással, mintha ez így lenne, és az ilyen riogatások félelmet és rossz érzést keltenek az emberekben. Az utóbbi időben meglepően sok  kezdő tenyésztő hívott fel  ilyen kérdésekkel, akikben sikerült lelkiismeret furdalást és félelmet ébreszteni, mert vártak a pároztatással, és egyből a fejükre kapták, hogy kínozzák a macskájukat. Miközben a macskák szerencsére  jól voltak és kutya bajuk nem lett.

Szóval:

Az elmúlt években igazán  sok nőstényem volt, köztük sajnos néhány  méhgyulladásos is, illetve  meglehetősen sok  tenyésztő barát tapasztalatait is volt szerencsém megismerni. Mindezek alapján úgy látom,  hogy azok a nőstények, akiknél fennáll a hajlam "nőgyógyászati" rendellenességekre, pld. petefészek ciszta, petevezető elzáródás, méhgyulladás, emlődaganat, és hasonlók, azoknál ez a probléma mindjárt az első tüzeléskor jelentkezik, függetlenül attól, hogy be lettek-e pároztatva vagy sem. Ha pároztak, akkor vagy egyáltalán nem lettek vemhesek, vagy álvemhesség alakult ki. Az első esetben a tüzelés után napokon belül, a második esetben 6-7 héttel a párzás után elindult a méhgyulladást jelző folyás. Amennyiben a méhgyulladást pld. ciszta vagy egyéb hajlamosító tényező okozza, akkor a macska nagyon nagy valószínűséggel meddő, és célszerű azonnal ivartalaníttatni. Ilyenkor általában ki is derül az ok,  a kivett méhen és petefészkeken láthatóak a ciszták, vagy az összenövés, egyéb anatómiai rendellenesség.

Méhgyulladást okozhat azonban fertőzés is, ez a szerencsésebb eset. Ha az ilyen macskát antibiotikummal kikezelik, akkor teljesen rendbejöhet és szülhet még kicsiket gond nélkül.

Ha először fordul elő a méhgyulladás, akkor nem biztos, hogy el lehet dönteni, hogy belső, anatómiai oka van, vagy fertőzés. Magát a gyulladást mindenképpen ki kell kezeltetni, de itt jöhet az a dilemma, hogy adjunk-e még egy esélyt a macskának, mert hátha csak fertőzés áll a háttérben, vagy műttessük meg. Ha ez utóbbi nem zárható ki, akkor még egy tüzelést esetleg ki lehet várni, hátha... De ha akkor is visszajön a gyulladás, akkor nincs mit gondolkodni, műttetni kell.

Az emlőgyulladást, jóindulatú emlődaganatot kiválthatja a tüzeléskor megemelkedett hormonszint , de ez lényegesen ritkább, mint a méhgyulladás. (Emlőgyulladás azért  inkább szoptatási probléma miatt alakul ki, nem tüzelés miatt.) Nem is jár feltétlenül meddőséggel.

Whitney macskámnak például az első tüzelésekor az egyik emlőjében lett egy csomó, majd közvetlenül mellette egy kisebb. Néhány hétig figyeltük az orvossal, végül biztos ami biztos, eltávolította azt az emlőt. Elküldtük citológiára, hormonális hatásra létrejött jóindulatú szövetszaporulat lett a diagnózis. Izgatottan vártuk a következő tüzelést, szerencsére soha többé nem fordult elő semmi hasonló. Akkor nem mertem pároztatni, később pedig nem volt kivel. Féltem, hogy ilyen előzmények után  esetleg nem is lehetnek kölykei, de végül Whitney 3,5 évesen probléma mentesen szült, életében először. Igaz, hogy csak egy cicája lett, Coccolino, de az teljesen normális, egészséges, volt elég teje, Borkának és Bubukának is jutott belőle. Mufurc macska létére szuper jó anya lett.

Addig - 2,5 évig-  többször tüzelt "üresben", nem lett semmi baja. Úgyszintén azok az anyáim, akik a szülések között kivárták a megfelelő időt, többször tüzeltek minden probléma nélkül.

Ismerek több tenyésztőt, akiknél szintén tüzelnek a nőstények a várakozási időben, vagy több évesen vették őket tenyésztésbe és nincs semmi problémájuk. Legutóbb egy 7 éves nőstényt láttam egy tenyésztőnél, aki akkor először szült egy gyönyörű almot. Neki általában ritkán vannak kölykei, több felnőtt nőstényt is tart, akik csak néhány évente szülnek, de egynek se volt soha méhgyulladása.

A saját és barátaim  tapasztalataiból  tehát azt a következtetést vontam le, hogy amelyik nőstényben "benne van" ez a probléma, azt a tüzelés valószínűleg nagyon hamar -akár mindjárt az első alkalommal- ki fogja váltani, akkor is, ha párzik, és akkor is, ha nem.  Amelyik nőstény viszont "nőgyógyászatilag" teljesen egészséges, az nem lesz az üresben tüzeléstől sem méhgyulladásos, még akár évek alatt se. Legfeljebb óbégatni fog, de az egy másik problémakör. Mindenesetre ha kedvenc, vagy már nyugdíjba vonul, akkor nyugodtabb az élete (mindenkinek) tüzelés nélkül, ezért - méhgyulladás ide vagy oda -  én mindenképpen a műtétre voksolok ilyen esetekben.

hmhmhm30 Creative Commons License 2011.11.17 0 0 19702

Vagy, ha ez nem lenne elég, akkor majd a panelszomszédok rövid úton megtérítik. 

Előzmény: Nyafkamacska (19700)
jromi Creative Commons License 2011.11.17 0 0 19701

Ez biztos!!!!!! A sziámi / vagy thai/ hangja meg fogja győzni...

Előzmény: Nyafkamacska (19700)
Nyafkamacska Creative Commons License 2011.11.17 0 0 19700

Szerintem ha a két sziámi elkezd tüzelni, kitér a hitéből :-)

Már ha egyáltalán sziámik.

Előzmény: hmhmhm30 (19698)
Somccca Creative Commons License 2011.11.17 0 0 19699

Mózer Patrícia néven Toki-Coon Cats Soma nevű macskával legpinkkebb ketrecben :)

Előzmény: Somccca (19694)
hmhmhm30 Creative Commons License 2011.11.17 0 0 19698

Talált, süllyedt! :DDD

Az én vallásom meg a káromkodást tiltja, úgyhogy tilosban jártam az előbb...

Előzmény: Nyafkamacska (19695)
La Chatte rose Creative Commons License 2011.11.17 0 0 19697

Ne is mondd! Amúgy is égnek áll a hajam ezektől a dolgaitól :(

Ettől eltekintve nagyon jó gazdi lesz, mindent meg fognak kapni a cicusok :-)  Előbb fog ő éhezni, kisebb lakásba költözni, mint hogy a cicák bármiben hiányt szenvedjenek.

Előzmény: Nyafkamacska (19695)
La Chatte rose Creative Commons License 2011.11.17 0 0 19696

De jó :-)   Milyen néven talállak meg?

Előzmény: Somccca (19694)
Nyafkamacska Creative Commons License 2011.11.17 0 0 19695

A gennyes méhgyulladást nem tiltja  a vallása?

Előzmény: La Chatte rose (19691)
Somccca Creative Commons License 2011.11.17 0 0 19694

Kiállítani megyek :)

Előzmény: La Chatte rose (19692)
hoyanta Creative Commons License 2011.11.17 0 0 19693

Igen egész pontosan nem tudtam megfogalmazni ezért írtam, hogy aki pontosan tudja nekem is és mindenkinek aki olvassa segithesse köszönet érte.

Sok mindent kitalálak az emberek hogy ne kelljen ivartalanítani de ilyen esetben az 1 év miatt ez esetleg fontos is lehet.  VIszot nem könnyű az ivarzó szuka brunnyogását elviselni pláne panelben :)) én azt hiszem ha akkor ott a megtalál ennyit várakozott és aki kitette a kicsiket még az inkubátorért(sic,) sem óvakodott vissza, sejteti hogy nem lesz visszatérés. Legfőképpen ézért, mert ezen 1 év alatt a megtaláló igényt tarthat az állatok ellátásával (oltás etetés egyéb költség) kapcsolatos költségeinek megtérítésére...

Ha thai (sic) sziámik ilyet pár ezer forintért lehet kapni, sok esetbe a hordozó többe kerül mint maga a cicus/ok.

Mindazonáltal úgy gondolom midenkinek van  egyedi leírása, szin, fül állás, hiány, pocika jel, pötty egy sérülés, egy jellegzetes tulajdonság vagy bármi ami feltétlen bár a legjobb azonositó a chip (ha azt nem szedték ki)

A tesóka, aki dupla akkora és dupla annyit nyom  mint Adonisz:))

Ő Apolló

Előzmény: Nyafkamacska (19689)
La Chatte rose Creative Commons License 2011.11.17 0 0 19692

Somcca!

Kiállítasz vagy látogató leszel?

Gondolom, Norsycat kiállító lesz :-)

Előzmény: Somccca (19690)
La Chatte rose Creative Commons License 2011.11.17 0 0 19691

Köszönöm szépen a válaszokat!

Át fogom adni az illetékesnek.

5 v. 6 napja találta őket, kb. 1 órát dekkolt a kereskedés előtt, csak a hordozót berakta a kocsijába mert nagyon hideg volt. Nem kereste senki és azóta a kereskedésbe se szólt be senki, hogy itt felejtett két cicát. A környékbeli állatorvosoknak is szólt, hogy ha valaki keresné a cicákat, akkor vegye fel vele a kapcsolatot, de nem történt semmi.

Viszont a kereskedő azt mondta, kb. hetente történik meg, hogy hagynak ott különféle állatokat :(  Van, akiben van annyi "tisztesség", hogy nyitás előtt rakja ki, de volt olyan is, hogy zárás után rakott oda valaki egy doboz kiskutyát és a környékbeliek felhívták, hogy nagyon nyüszít egy doboz :(((

Nem tudom, miért akarja törzskönyveztetni őket, végülis az ő dolga. Azt tudom, hogy minden álma egy sziámi cica volt, csak soha nem telt rá, elég szegények :(  Lehet, hogy csak büszkélkedni akar a cicáival :-)

Azt sem tudom, akarja-e tenyészteni őket, ez is az ő dolga. Az üzenetet mindenképpen átadom :-)

Az biztos, hogy ivartalanítani nem fogja őket, mert ellenkezik az elveivel és a vallásával, de mivel 7. emeleti lakásban lakik, biztos, hogy véletlenül nem fognak szaporodni.

Előzmény: norsycat (19684)
Somccca Creative Commons License 2011.11.17 0 0 19690

Mi is megyünk :)

Jajj szegények... :/

Előzmény: La Chatte rose (19683)
Nyafkamacska Creative Commons License 2011.11.17 0 0 19689

A 15 nap sintértelepen jogvesztő határidő. Egyéb esetben tudtommal 1 év. A jogszabály valahogy úgy szól, hogy a megtaláló köteles minden tőle elvárhatót megtenni az eredeti tulajdonos fellelése érdekében.

az eredeti tulajdonosnak viszont hitelt érdemlően kell tudni bizonyítani a tulajdonjogát. Arra szerintem kizárólag a mikrochip alkalmas.

A talált orit direkt úgy hirdettük, hogy bizonyos jellegzetességet nem írtunk be a hirdetésbe.

Előzmény: hoyanta (19686)
hoyanta Creative Commons License 2011.11.17 0 0 19688

Valaki elmondaná egy 4 hetes baba hány deka ugy nagy vonalakban?

hoyanta Creative Commons License 2011.11.17 0 0 19687

Ilyen szépen büszkén tudok ülni))

hoyanta Creative Commons License 2011.11.17 0 0 19686

Nem nem lopás, amennyiben 15 napig mindent megteszel, hogy megtaláld az eredeti tulajdonosukat. Kérdezd meg valahelyik állatvédő szervezetet pontosan a szabályokról, megmondják, de hirdeti kell. ne magad(valamely szervezet égisze alatt ők gyakorlottabbak kiszűrik a kamu érdeklődőket (főleg a szaporitókat) és csak egyedi jellegezetesség és persze fénykép, oltási könyv bemutatása mellett lehet kiadni őket. Tehát nagyon vigyázni kell, nehogy illetéktelen kezekbe kerüljenek.

norsycat Creative Commons License 2011.11.17 0 0 19685

A csak színhús se jó megoldás, kell időnként egy kis csont, bőr, belsőség is. Dr. Fodor Kinga írt egy betegségről, amit a kizárólagos színgús etetés okozhat. Próbáltam utána keresni, de sajnos nem találtam róla részletes leírást.

Akik csak nyershússal etetnek, ők is többfélét darálnak össze, csonttal, belsőségekkel együtt. A macska is szőröstül-bőröstül eszi meg a zsákmányát természetes körülmények között.

Előzmény: cleo86 (19681)
norsycat Creative Commons License 2011.11.17 0 0 19684

Szia!

Mi megyünk, bár szombaton el kell mennem nap közben egy tanfolyamra.

Mennyi ideig voltak a cicák a kereskedés előtt? Biztos, hogy kitették őket, és nem csak véletlenül lerakta valaki a hordozót, mert mondjuk ott megállt valamiért, és ott felejtette? Időnként bárkivel megtörténhet, hogy szórakozott, vagy szanaszéjjel van a feje. Hagytak már így el embergyereket is, de kutyát, kocsit, pénzt, csomagot, pénztárcát, egyebeket is.  Én azért szólnék a boltban, hogy ha a gazdi mégis visszajött a cicákért, akkor hol találja őket.

Ha nem kerül meg a gazdijuk, akkor nyugodtan tartsa meg őket.

Ismeretlen eredetű, de fajtatisztának látszó macskát le lehet bíráltatni kiállításon és fajtabesorolást kérni. Ha jól emlékszem - nem biztos- három bírónak kell megállapítania, hogy tényleg az a fajta, és akkor kaphat olyan törzskönyvet, amin a felmenők ismeretlenek, és majd az ő utódainak a 4. generációja kap teljes törzskönyvet. Kérdés, hogy minek? Hiába ismerteti el a fajtát, ismeretlen eredetű, talált macskával tenyészteni elég kockázatos. Semmit nem tud a macskák felmenőiről, hátteréről, fogalma sincs, hogy kivel rokonok, stb. Normális tenyésztő nem ad melléjük kandúrt és igényes gazdi nem is veszi meg a cicákat. A szaporítók számát meg nem kellene növelni, van belőlük így is elég. Szerintem ha nem jelentkezik értük a gazdijuk, és még nincsenek ivartalanítva, akkor ivartalanítani kellene őket és szeretetben megtartani kedvencként. Ahhoz meg nem kell törzskönyvet szerezni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!