melyik bank adja most a tényleges nettó legjobb kamatoto? értem nettó azt hogy ha beadok 100% összeget, akkor a kp felvételkor lejáratkor minden firfang levonás után hány % marad a 100ból ténylegesen kamattal együtt, illetve mennivel nő?
ajánlj már nekem légy szíves, ha tudsz - meg mások is - olyan bankot, számlát, aminél a legjobb a kamat, de nem kell havonta rá érkezzen a munkabér (mivel nekem olyan nincs). Most AXA VIP számlám van, amikor megkötöttem, csaknem 8% volt, mára ez lecsökkent 6,35%ra, innen akarom átteni máshová.
Igazad van. De én úgy láttam, hogy csak ezt a számlát érdemes nyitni, mert ez ingyenes*, persze a 120/hó jóváírás esetén. Én ilyet nyitottam, a fizumat ide utaltatom. Viszont nem hat, hanem csak három hónapra kötöttem le a pénzt. A 0,25%-ot feláldoztam arra számítva, hogy fél év túl hosszú idő, addig nagy valószínűséggel tovább emelkednek majd a kamatok.
* Számlavezetés, netbank, netbankos utalások (eseti, állandó), első éves kártyadíj (Maestro, csak hogy a lekötés feltételeit teljesíteni tudjam:-) ). Nekem ennél több nem kell.
Az Aktív folyószámla csak lehetőség, nem kötelező feltétel. Bármilyen típusú folyószámláról leköthető ilyen betét. 4*58 és 8*4 elég a 6 hónap alatt. De a honlapjukon jobb utánanézni a részleteknek, már amikor éppen elérhetők a hirdetményeik.
Nagy esély van rá, hogy januárig 1-1,5%-os kamatemelés jön. Ilyen helyzetben jobb választás a 2 havi lekötés (hacsak nem pont 6 hónap múlva kell a pénz).
Egyébként az FHB-nál van 6 hóra 8%, igaz némi macera jár vele, de nem vészes. És a hirdetményüket nézd meg, ne a reklámjukat.
Rövid távon (3 éven belül) az inflációtól illetve a reálhozam megszünésétől kell tartanunk.
Egyetértek. Az inflációnál hangsúlyosan nem a hivatalos értéket kell nézni, pl. lakást nem vettem idén és jövőre sem valószínű, de pl. energiával (benzinnel) dugig van az én fogyasztói kosaram. Ha így nézzük, már most sem olyan szép ez a reálhozam.
én erre mindig azt mondom, hogy államcsőd rövid távon (kevesebb mint 3 év) nehezen tudna bekövetkezni, ahhoz túl sok van a kasszában, túl magasok a reálkamatok (már a tény hogy van reálkamat valamennyire egyedülálló európában) és nemzeti kohézió és összetartás nélküli birkanép lakja ezt az országot, akiken minden megszorítást végig lehet vinni.
Ami most új és (szvsz) számunkra, a megtakarítók számára veszélyes az, hogy megjelent az akarat, hogy erőszakkal csökkentsék a belső adóság devizaarányát (lakósági hitelek kiváltása, Ft-ra konvertálása), hogy könnyebben tudják tartani a gyenge árfolyamot az euróhoz képest, illetve tovább lehessen gyengíteni az árfolyamot. Nem kell nagy jósnak lenni, hogy ez könnyen megindíthatja az inflációt, amely persze kívánatos is lenne az államnak a Ft adóság leépítése illetve a fogyasztás serkentése szempontjából.
Itt az igazi gát az euró árfolyama, nem lehet akármilyen gyorsan és akármennyire gyengíteni a Ft-t az eurohoz képest, a probléma csupán annyi, hogy az euró is egyre inkább puha valutává vállik, ez a törekvés nagyon jól látszik az Euro döntéshozók körében. (kamatcsökkentés, szinte korlátlan állampapírvásárlások, likviditásbővítés, közös kötvény terve) Tehát feltehetően az euró is le fog értékelődni a nyersanyagokhoz és esetlegesen a keleti valutákhoz képest, a gondolatmenet szerint a forintnak még jobban le kellene értékelődni a hazai politika kivánalma szerint (ezáltal bővülhetne az exportunk az EU irányába illetve csökkene az importunk).
Tehát azt mondom én:
Rövid távon (3 éven belül) az inflációtól illetve a reálhozam megszünésétől kell tartanunk.
Abizonytalansági faktor pedig egy nagyobb európai csőd lehetne, amely nyilván hamar be fog következni. Ebben az esetben szarba kerülhetünk, akkora pánik lenne, hogy csak na...
Államcsőd hosszabb távon egyértelműen be fog következni, a magyar szoc és egészségügyi kiadások a demográfia tükrében olyan messze vannak a fenntarthatótól mint Makó Jeruzsálemtől, és komolyabban változtatni senki nem mert.
Írtam a blogomba én is egy összefoglalót a http://kiszamolo.blog.hu -n. Első probálkozás, megtehetnétek, hogy véleményezitek, hogy a következő jobb legyen. Vagy ott kommentekben, vagy a kiszamolo@indamail.hu címen.
Jó kis kombináció, nekem is hasonló van, csak éppen teljesen más bankoknál:
1. Magnet Diamond számlacsomag, ingyenes számlevezetés, korlátlan ingyenes pénztári kp. felvétellel, 4% lekötés nélküli kamattal. Fizetés ide megy, mert ez a feltétele, hogy kedvező kamatot (8-9%) kapjak az ugyancsak náluk lekötött betétekre.
2. Citi 0 Ft számla. Korlátlan ingyenes kp felvétel bárhonnan és korlátlan ingyenes utalás. Az egyetlen megkötés a havi 150eFt beérkezése. Ezt hó elején megteszem és nagy részét már passzolom is át máshová (mert nem kamatozik).
3. Raiffeisen Okoskártya: szintén 2 % visszatérítés, havi max. 10eFt kp-ban.
Egy fillért sem fizetek semmelyik banknak semmiért. 1 év latelte után az Okoskártyának lesz éves díja, de bőven visszajön a bónuszokból.
Az Unicreditnél csak max. 300e-re beállítani lehet a napi maximumot? Nincs olyan opció, hogy a számlaegyenleg erejéig? Az ATM-ek egyszerre valóban 300 ezret szoktak tudni kiadni, de többször is lehet indítani ugyanazzal a kártyával tranzakciót.
A Viva Italia betéti termék esetében a lekötési díj a betét lekötését megelőzően esedékes, annak terhelése nem az ügyfél által lekötni kívánt összegből vagy a kifizetendő kamat terhér etörténik,
Bravó, bravissimo, hogy stílszerű legyek.
És hogy profán is: Nem szarok a kútba, hanem a kávájára, majd belelököm.
Ennyi erővel a provident is adhatna 5%-ra hitelt, csak kiköti egy plusz papíron, hogy a lejárat után/előtt fizesd be a felvett összeg felét. És máris nem tartozik az EBKM számításba.
Vigyázat! Utalásnál sem mindegy, hogy neten utalsz, telefonon(telebank), vagy bemész a bankba, kitöltesz egy átutalási megbízás-papírt, és Gizike kezébe nyomod.
Weboldalam, a jokamat.hu látogatói közül többen is felvetették a kérdést, hogy a PSZÁF honlap betét és megtakarítás kereső programban az Önök Viva Italia lekötött betét konstrukciójára vonatkozó EBKM hogyan lehet 9,5%, amikor a 9,5%-os éves kamatot 0,75% betétlekötési díj terheli. Kérem, küldjék el az EBKM kiszámításának módját, a betétlekötési díj szerepeltetésével. Amennyiben a PSZÁF oldalon hibás EBKM szerepelne, kérem, hogy javítsák. Várom válaszukat, melyet a jokamat.hu-n közzéteszek.
Üdvözlettel: XXX"
A bank válasza:
Tisztelt XXX !
A Viva Italia betéti termékünk esetében a lekötési díjat a lekötést megelőzően kell megfizetni és nem a kamatból kerül levonásra, ezért az alábbi kormányrendelet értelmében nem kell az EBKM kiszámításánál figyelembe venni. Kérésének megfelelően továbbítom Önnek az EBKM számításának képletét. A 82/2010. (III. 25.) Korm. rendelet a betéti kamat és az értékpapírok hozama számításáról és közzétételéről 5. § kimondja, hogy az EBKM számításánál a kamatösszegben csak a ténylegesen kifizetendő (jóváírandó) összeg vehető figyelembe. Ha a kifizetendő kamatot bármilyen jogcímen (pl. jutalék, díj) - ide nem értve az adófizetési kötelezettséget - levonás terheli, akkor a kamatösszeget a levonás összegével csökkenteni kell. A Viva Italia betéti termék esetében a lekötési díj a betét lekötését megelőzően esedékes, annak terhelése nem az ügyfél által lekötni kívánt összegből vagy a kifizetendő kamat terhér etörténik, így álláspontunk szerint a 82/2010. (III. 25.) Korm. rendelet 5. §-a alapján ezen díjtételt az EBKM számításánál nem kell figyelembe venni. A betéti termékeinkre vonatkozó Hirdetményeinkben egyértelműen, a vonatkozó Kormányrendeletnek megfelelően tájékoztatjuk ügyfeleinket a lekötési díjról és annak esedékességéről. 1. melléklet a 82/2010. (III. 25.) Korm. rendelethez Az EBKM kiszámításához a következő képletet kell alkalmazni, ha a lejáratig hátralévő futamidő 365 napnál kevesebb:
ahol n: a kamatfizetések száma, r: az EBKM értéke, ti: a betételhelyezés napjától az i-edik kifizetésig hátralévő napok száma, (k+bv)i: az i-edik kifizetéskor kifizetett kamat és betétösszeg visszafizetés összege.
Üdvözlettel: Banco Popolare Hungary Bank Zrt."
Én erre azt mondom, hogy pofátlanság a köbön. :-((
A Banco Popolare Viva Italia konstrukciójával itt a fórumon is megfogalmazott problémákról levelet írtam a Banknak. A választ mindenki okulására közzéteszem a jokamat.hu-n:
Amit lehet fizesd banki átutalással, vagy bankkártyával. Én értem persze, hogy a szürke gazdaságból élő magyar tömegek a készpénzt szeretik, mert különben gyanússá válhatnak az adóhivatal előtt, de aki tisztességesen adózik és nem sumákol, annak semmi oka készpénzt kivenni a bankból havi egy-két alkalomnál többször.
Nem kell fizikailag kivenni a pénzt, az a legdrágább! Utalni kell a következő helyre. Olyan számlát kell nyitni ami ingyenes, vagy majdnem ingyenes, és ingyen tudod elutalni a neten, vagy telefonon.
A legtöbb helyen ennek van olyan feltétele, hogy bizonyos összeg, vagy fizetés menjen rá havonta. Ez sem gond, egyikre megy a fizetés, majd egyikből a másikba át kell utalni, majd a harmadikba, stb.
Nekem 4 bankban van 6 számlám, és egyikért sem fizetek, sőt az egyikkel keresek is havi 2700 Ft-ot, és bármelyikből bárhova ingyen utalok.
1. Axa VIP: Ez jelenleg üres, de ez üresen is ingyenes. Valamikor jó kamatot fizetett látraszólóan. Enni nem kér, marad.
2. Axa TBSZ, itt pihen a pénzem kb. fele 5 éves lekötésben, addig nem is kell vele foglalkozni.
3. Unicredit "Bónusz" számla+kártya: mivel mostanában nem voltak jó akciók, általában üres. Ide havi 150e kell, hogy ingyenes legyen. Ide utalják a családi pótlékot, ami 48e havonta (3 gyerek :)), én meg utalok még rá minimum 102e-et. Kár megszüntetni, mert lehet még jó akció. Ha kp kell, akkor is ide utalok, mert az Unicredites kártyával bármilyen automatából ki tudom venni ingyen (havi 2x), vagy unicreditesből bárhányszor.
4. K&H "zéró" számla+kártya: ez is ingyenes havi 150e nél. Van egy kártyám hozzá, amit max. pénkivétre használok. És erről törlesztem a hitelszámlámat.
5. K&H hitelszámla+kártya 250e hitellel: ez a kártya a főkártyám, mindig ezzel vásárolok, 2%-ot visszatérít a vásárlásokból, havi max. 3000-et. Ehhez havonta legalább 150e-ret kell vásárolni. Általában sikerül, mert most már a gáz és villanyszámlát is ezzel fizetem (távszámla). Ha mégsem, akkor a webkincstárban veszek annyiért diszkont kincstárjegyet, hogy meglegyen a 150e. Ebből lejön a havi zárlati díj, ami 300 Ft, így 2700 Ft-ot nyerek rajta havonta. Ehhez persze mindig időben ki kell egyenlíteni a hitelt, de eddig még sikerült. :)
6. Erste "Online" számla+kártya: Ez a legutóbbi, amit júniusban nyitottam. Ez is ingyenes havi 3 milla (számlaegyenleg+lekötésben tartott összeg) esetén, de ez megvan, mert itt van a pénzem másik fele. Ide jön június óta a fizetésem, előtte a CIB-be ment, de azt felszámoltam. Pont jókor jött az akciójuk, mert jó kamattal le lehetett kötni a pénzt (8.2%) 9 hónapra, plusz beneveztem a 15e-res akcióba, és a 5%-os közüzemi díj visszatérítés (max. 10e Ft) akcióba is. Ez utóbbit nem tudom kihasználni teljesen, mert a nagyobb számlák (villany, gáz) a távszámláról mennek, ide csak a víz és telefon, tv maradt, ami fél év alatt sem lesz 200e, ami a 10e Ft max. kihasználásához kell.
Ha márciusban lejár a lekötés, akkor valószínű, hog ezt a számlát is felszámolom. Esetleg máshol nyitok egy újat ahol éppen jó akció lesz. A pénz elutalása ingyenes ha a netről csinálom, azaz nem lesz költsége annak sem.
Az a lényeg, hogy jól körül kell nézni, és csak olyan számlát szabad nyitni, ahonnan ingyen el lehet utalni. Még a havi 5-600 Ft számlavezetési díjat is inkább ki lehet bírni, mint pl. egy 0,3%-os utalási díjat, ami már 1 m Ft-nál is 3000 Ft.
A nagyobb összegű pénz fizikai kivételét meg felejtsd el. Kirabolnak, elhagyod, sokba kerül.
Jelenleg csak az unicreditnél tudnám ingyen készpénzként kivenni a pénzem úgy, hogy odautalnám hozzájuk, felemelném a napi limitet a maxra (2-300e), majd egy unicredites automatából kivennék naponta 2-300e-ret.
olvasgattam itt par oldalnyi hozzaszolast, es lattam, hogy van, aki mindig oda rakja a penzet, ahol epp valamilyen akcios kamat van.
A penzt ilyenkor hogy veszitek ki altalaban, ugy, hogy a legkevesebbe keruljon? Altalaban tartozik ahhoz a szamlahoz egy folyoszamla, es bankkartya, es az altalaban mindenhol meglevo havi x ingyenes keszpenzfelvetellel automatabol? (egyaltalan, mennyi penzt lehet kivenni ha nincs sajat limit beallitva, 'amennyi benne van'? :) )
Tegyuk fel, hogy van 1 milliom, amit beteszek 4 honapra 8%-ra, ebbol lesz +26k kamat, ami kamatado miatt lesz kb 21k. Ha szemelyesen veszem ki, akkor mondjuk banktol fuggoen kb. 5000 ft minusz, igy lesz +16ezer huf 4 honap alatt. Ez a vegere 4.8% -ra jon ki, mig ha nem fizetnek azert, hogy kiveszem, akkor 6.3% egy evre vetitve, vegulis egyik sem rossz, de hatha van valami jol bevalt szokas. (Persze opcio az, hogy megprobalok olyan helyre menni, ahonnan nem kell elmenni, de altalaban ezek uj forrasra szoktak jol fizetni).
Igen. Nekem decembert mondott a csaj a telefonba, de az szerintem hülyeség.
A nov. 30 az ok, legalábbis egybevág a (mostani) hirdetménnyel. 4 hónapnyi az utalás, de az 5. hó végén írják jóvá. Azaz 1-júl., 2-aug., 3-szept., 4-okt., 5.-nov.
"Azon ügyfeleink, akik júniusban tettek nyilatkozatot, hogy részt kívánnak venni az akcióban és teljesítették a feltételt (a 4 hónap alatt a min. 60.000 Ft egyösszegű 3 darab munkabér-vagy 2 darab nyugdíjjóváírás), azon ügyfelek bankszámláin 2011. november 30-ig írjuk jóvá a 15.000 Ft-ot."
blablabla
Érdekes, nem? Ők is 4 hónapot írnak, de nekem nov 30-át mondanak (te írtad, hogy neked december 20. környékét).