Kedves Olvtársak!
Sokunk problémája, hogy szeretnénk a pénzecskénket lehetőleg úgy elkölteni, hogy abból elsősorban saját honfitársainknak legyen haszna. Jó dolog az erről tanúskodó kis, nemzetiszín kacsó egyes termékeken, meg nézzük a vonalkódokat is, hogy 599-essel kezdődnek-e. De ha mindezeket külföldi tulajdonban álló hipermarketekben vesszük meg, akkor egy kereskedelmi lánc végén kapcsolódunk be az értékesítési folyamatba. Így elsősorban a kereskedelmi láncot, pontosabban a lánckereskedelemben részt vevő multikat és kiskereket gazdagítjuk, nem a termelőket, a gyártókat.
Kérek mindenkit, ha tud olyan hazai mezőgazdasági őstermelőt, aki jó minőségű, netán bio termékeket állít elő és árul, ossza meg velünk az elérhetőséget! Ha tud valaki olyan ipari termelőt, gyártson akár cipőt, akár ruhát vagy bútort, aki saját design alapján, saját termékeit gyártja és forgalmazza, ossza meg velünk az információkat! Jó is, rossz is érdekel.
Célom az lenne, hogy lerövidítsük a láncot, és vagy eleve a gyártóktól, a termelőktől szerezzük be, ami kell, vagy legalább az első kereskedelmi láncszemtől a sokadik helyett, egy árrés megfizetésével. Az is jó lenne, ha kis klubocskák jönnének létre, hogy ha valaki pestiként pl. Baján jár amúgy is, az egy autóval ne csak magának hozzon pár fürt kiváló fűszerpaprikát és fokhagymát, hanem másoknak is.
Köszönöm a hozzászólásokat előre is!
Csót:
b
Ebben csak az a szép, hogy ezt a reklámot senki nem tiltotta be... Egy nemzetközi kampány része, több ország elkészítette, megtalálható szerte a neten más-más országokkal.
"Dr. Rátky József felhívta a figyelmet: a mangalica valóban olyan kiugrási lehetőség a magyar gazdaság számára, amit vétek lenne kihagyni. A gazdasági teljesítményhez úgy tudna hozzájárulni, a munkahelyek számát úgy tudná növelni, hogy gyakorlatilag nincs versenytársa a piacon. Márpedig a magyar mangalicát világszerte jól ismerik: ahogy azt a konferencián résztvevő japán szakemberek elmondták, Japánban ezt a húsfajtát a legmagasabb minőségű élelmiszerek között tartják számon (hasonlóan a magyar libamájhoz, a mézhez és a borhoz). Ahogy Manabe Noboru, a tokiói egyetem professzora fogalmazott a konferencián: a mangalica „a magyarok ehető nemzeti kincse”."
Kupon A belépőjegy tartalmaz egy 1000 Ft-os kupont, amelyet a Kézműves Magyar Ízek Nagykereskedésben (1033 Budapest Szőlőkert ut 4/B). lehet beváltani 2011. december 31-ig, 4000 Ft feletti vásárlás esetén.
Bár nagy magyartermék-rajongó vagyok, ez így nagyon savanyú...... :-(
Miért nem lehet _ott a helyszínen_ levásárolni? És miért csak a felét lehet később is....???
Visszásnak tűnik egy vásárban belépőjegyet szedni...
Valóban nem oldódott még meg a dolog, a levélváltás sem szól többről. Viszont ez nem is annyira az én optimizmusom, hanem Ildikóé, aki viszont jóval pesszimistább hangot ütött meg a korábbi média-megjelenések során, tehát vmiért biztosan úgy érzi, hogy van reménysugár, nincs még veszve semmi.....
Értékelem az optimizmusodat, de ettől a levélváltástól még nem oldódott meg semmi, sajnos. Ebben az országban ez édeskevés az életbenmaradáshoz... De legyen igazad és éljen és viruljon még sokáig a Liliomkert!!!
"Amennyire tudom, a Káptalantóti Liliomkert piac a bezárás szélén áll a bürokrácia miatt, még addig menjetek, amíg működik!"
Én viszont úgy tudom, hogy most egy picit közelebb állnak a reményteli túléléshez, mint 2-3 hónappal ezelőtt, legalábbis Ildikó írása erről árulkodik.....
"A Liliomkert egy kapu ma, amelyen át a kofák más piacokra is eljutottak, és jutnak majd el. Egy kapu, amely termelői piacok jól működő hálózatához, és ezzel a magyar agrárium újjáélesztéséhez vezet. Egy kapu a természethez visszavezető úton, amely egyben arra figyelmeztet, hogy a jog törvényeinek kell a természet törvényeihez igazodni, fordítva aligha életképes ez a világ, ez a bolygó - ez ma már elég jól látszik. Különösen hangsúlyos ez ma, amikor az új piactörvény készül."
piacokról, hazai termékekről, termelőkről érdemes tájékozódni egy új magazinból, a Helyi Termék Magazinból! Egyre több helyen lehet kapni, klassz kis újság, végre egy lap, ami arról szól, amiről kell. Van honlapjuk is: http://www.helyitermekmagazin.hu , de a nyomtatott magazinban sokkal több érdekesség van, én már előfizettem.
Amennyire tudom, a Káptalantóti Liliomkert piac a bezárás szélén áll a bürokrácia miatt, még addig menjetek, amíg működik!
Annyival kiegészíteném hagymát, hogy tudomásom szerint (és az alábbi link alapján) a pénteki napok behaltak, csak vasárnaponként van káptalatóti piac. Szombatonként állítólag Tihanyba érdemes menni (mi még nem voltunk), a káptalantóti kofák is ajánlották.;)
Úgy érted, hogy tényleg ma, vagyis vasárnap? Ez jól hangzik.
Sok jót hallottam erről a piacról innen-onnan, nemtudod véletlenül,minden hétvégén nyitva van szombaton is és vasárnap is? Esetleg pontos címet tudnál adni?
Voltunk ma a káptalantóti piacon. Vettünk finom Szeremley szürkemarha kolbászt (3 Ft/kg), vmint a sümegiektől mangalicát (2500 Ft/kg); de láttuk, hogy a káptalantóti mangalica is 2500 körül volt.
Még nem jártam ilyen késő ősszel e piacon, de meglepően sokan voltak, kellemes, napsütéses őszi hangulat volt, sült gesztenye, forralt bor és levendula illattal. Fábián Laci is ott vásárolgatott.;)
Nem beszélve arról, hogy ha egyáltalán akad az Intersparban vákuumcsomagolt mangalica (mely minőségileg sokkal rosszabb, mint egy termelői piacon a házi készítésű), akkor jóval 3e Ft/kg fölött van az ára.
A hévízi termelői piacon 2500 Ft/kg-ért szoktam venni, ha arra járok.....
Ahhoz képest, hogy a stinknormal (sokszor mócsingos) gyulai páros kolbász is 3e ft körül van kilója, szerintem nem vészes a 3,5e-es ár a mangalicááért....