Nekem olyasminek tűnik, mint a "ki tud gyorsabban akvarellt festeni, gyereket nevelni, hegedülni ... stb" (világéletemben értetlenül álltam mindenféle verseny előtt - órákig tudnám nézni, fantasztikusan bámulatos, de minek? :-))
Az engedélykiadás illetékmentessége: A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének 5/2011. (X. 6.) NMHH rendelete a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság egyes eljárásainak igazgatási szolgáltatási díjairól és a díjfizetés módjáról
10. § A Hivatal frekvenciagazdálkodással kapcsolatos egyes hatósági eljárásaiért fizetendő díj összege:
i) rádióamatőr engedély kiadása iránti eljárás díja 0 Ft.
21. § Ez a rendelet 2011. november 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.
Nekem is ez szúrt szemet. Az elejétől figyeltem és csak ennyit dekódolt a program. Az a calling olyan lehet mint a CQ? Nem tudom teljesen hogyan működik ez a pactor üzemmód azért kérdezem :) Sokszor megismételte ezért nem értem teljesen...
Már egy éve rádiózok (vétel oldalon) rövidhullámon, főleg a 20 méteres sávban. Leginkább géptávírón szoktam hallgatózni, de hallottam egy Pactor állomást, ami az alábbi üzenetet ismételte: Calling lp: ZL2ARN
Azt szeretném kérdezni, hogy ebben az üzenetben a Zl2ARN hívójel az adó vagy a hívott állomás-e?
Kezdjük tehát poénból a rádióamatőrök tipusainak definiálásával. Ez amolyan vidám jellemrajz, természetesen a teljesség igénye nélkül.
Baj van! Mi a teljesség? Definiálni kellene.
Az első tipusnak mindegy, hogy milyen rádiót vesz. Annyira nem ért hozzá, hogy a rádióamatőr vizsgán is inkább fortuna, mint sem a gondolkodás segített neki. Két altipus létezik, a "pénzes" és a "csóró".
És jönnek a MÉG INKÁBB degralált kategóriások, amíg ki nem emelkedik a zagyból a lényeg:
A hetedik tipus a "műkedvelő". Vesz egy rádiót, néha bekapcsolja és láss csodát, rádiózik. Élvezi. Néha épít, néha tervez. Rettentő unalmas embertipus, ugyanis valóban ért a rádiózáshoz. Lelkesen kergeti a DX-eket, kitelepül, fanatikus esetekben akár gyalog is, vagy esetenként autóból nyomja a QSO-kat. Sok szót felesleges fecsérelni rá, ő egyszerűen csak egy "RÁDIÓAMATŐR".
Majdnem ez az "idea"! Node! Biztos? A közbenső "hatok" nem amatőrök?
OFF:
Ez már sajnos olyan, mint:
AZ ÉN KOMMUNISTÁM JÓ KOMMUNISTA! A TE KOMMUNISTÁD AZ PISZKOS KOMMUNISTA!
NO! NAGYON VIGYÁZZUNK MÁN! Bár ezt a sokakból nagyon kevesen értik! És az, hogy sajnos a lényeget kevesen értik, egyre kevesebben vagyunk.
Nyugi! Még kicsiny idő, és lassan kihalunk!
Remélem Kedves '7BF Feri OM Te is olvasol! (Ha már becitáltak ide a topikra. :-D )
ON:
Bocs, hogy "dödörögtem"! Nekem, "schosser"-nek nem erről szól a rádiózás! Volt egy gyermekkori lehetőségem, hogy kilépve adottságaim lehetőségén túl, mást is megismerhessek! Legyen mentségem, hogy:
Remélem nem lesz belőle vita, én minden mondaton mosolyogtam, épp a fogam fájt és nem tudok aludni.Pont jó, hogy most találtam rá erre a "jellemrajzra" egyből nem a fogfájásra gondolok :)
Ha jól rémlik Te Szfváron tanyázol, HA4ZZ Veres Gyuszi biztosan tudna valami megoldást számodra. Igaz, már falura költözött, de a telefonszámát biztosan meg tudja adni valaki (alighanem én is) magánban, ha szükséges.
Ha érdekel tudok olyat akinek van eladó R-326 olcsón jó állapotban, ehez csak egy adót kell összeraknod.(Emlékeim szerint 15e ért adja tartozékokkal)
Olcsó megoldásnak adó oldalon i2c buszon programozható pll ic kapható 500ft ért, kezdésnek a semminél több.
Linkeljek be ide pár rajzot, oldalt?
Másik topikban szó volt a komolyabb hordozható vevőkről(sony,sangean,stb) ezek is beszerezhetők már 20e től.
Ha van tápod és nem árt egy frekimérő is akkor doboz nélkül összedobható egy adó szerintem 3-5e ből(Forgókondik lomizhatók régi rádiókból),doboznak méhtelepen látni hibátlan kidobott műsdzaki cikkeket(pl. beltéri,erősítő,videó,stb ezek doboza tökéletesen felhasználható),táp meg gondolom van vagy lesz ha amatőrködsz.
Mondjuk én múltkor vettem 24+-4volton állítható tehát 20-28ig 39amperos komoly szűrt ipari kapcsüzemű tápot 8ezerért!Szkóppal is szép a kimenete!
Használt de hibátlan rg58 v. 59 mindig keverem melyik az 50ohom kb. 2hónapja árult ha8et Gyula a netes hirdetőben, antennához már megvan a koaxod is ha még eladó a kábel.
Morze billentyű meg börzéken szokott lenni kedvező áron.
Köszönet. Ahogy nézem, biztos ez volt. Már csak az nem stimmel, hogy a Wiki alapján 25 -én kellett volna lennie, úgyhogy vagy én írtam fel rosszul, vagy a Wiki nem jó.
Október 26 -án 19:30 körül az éter szkennelése közben a 145,700 Mhz -en (gondolom a békéscsabai átjátszó lehetett) hallottam egy rádiós műsort. Volt benne hírek, rádiós iskola stb. Talán 24 évfolyam x. szám volt. Megosztott volt a figyelmem, így csak részben hallottam. Miféle adás volt ez, és mikor lesz legközelebb? Keresgéltem róla a neten, de nem leltem. Ha van egy link, azt is megköszönöm.