Egyik volt kolléga mondta, hogy egyszer eléggé deriliumos állapotban utazott haza Bp-ről Vecsésre, és csak a vonaton vette észre, hogy nem jó vonatra szállt ez nem fog megállni. A Kallernek elpanaszolja a baját, aki közölte, hogy ez bizony Ceglédig nem áll meg sehol, de ha ad neki zsebeb egy ezrest ő meghúzza a vészféket Vecsésnél. Így is lett, olcsóbb volt mint Ceglédtől megvenni a jegyet vissza és a kaller is jól járt.
Erről jut eszembe az a történet, amely már az ON határát súrolja itt, hogy utazott egy mozdonyvezető barátom egy IC-n, ami amúgy nem állt meg Cegléden. Két öreglány érdeklődött a kalauznál, hogy hogy tudnának leszállni ott, de az nem tudott megoldást, csak ha meghúzzák a vészféket, ami viszont pénzbüntetéssel jár. Ők benne is voltak, ekkor beleszólt a barátom, hogy fizessék ki előre a büntetést, és ő úgy meghózza a vészféket, hogy a vonat pont a peronnál áll meg.
A dolog pénzügyi részét elrendezve a barátom a vészfékkart fogva figyelte a vonalat és a kellő pillanatban meghúzta a fülke vészfékfogantyúját.
Semmi sem történt.
Mire kirohant a folyosóra és ott húzta meg a vészfékfogantyút, a vonat rég túl volt az állomáson. A két vén tyúk a töltésen mászott vissza Cegléd állomásra. Pedig teljes árú vészfékezést fizettek.
Ha már így rákérdeztél, semmi komoly, csak az a kis baleset, hogy valaki előjött a kocsiból, és én arra tévedtem, hogy miatta húztam meg a vészféket, de a velem volt vasútbarát figyelmeztetett, hogy nem. Aztán sértődés nem lett.
>A durvább vasútbarátok vissza is állítják, mire a vjv odaér. :)
Egyszer egy részeg aláesésveszélyesen szállt föl Istvánteleknél (bár akkor talán még Landler névre hallgatott) és meghúztam a vészféket. A kalauz megkérdezte: Visszaállítottátok? De akkor még nem tudtam, hogy kell :-) De balhé nem volt.
De a plombán akkor is látszik, hogy melyik vészfékfogantyút húzták meg.
OFF: Emléxem, a hatvanas években anyám a társasházunk liftjében liftvezetői tanfolyamon vett részt. Azért ő, mert apám és én elhajtottuk a tanfolyam előadóját :-) ON
Én húztam egyszer, amikor csak vésznyitóval nyílt a piroscsíkos ajtaja, és mire az utasok vége odakeveredett a leszálláshoz már elindult a vonat. Leszálltam, aztán megvártam a jv-t, mutattam neki, hogy itt és én húztam, mondta, hogy minden ok, visszaállította, vonat elindult rendesen.
Azt írják, hogy indokolatlan használata büntetéssel jár, ezért sokan félnek tőle és akkor se merik meghúzni ha már esik szét a vonat kocsija.
A németországi ICE baleset biztos megvan, mikor egy karnyi hosszú acél köszönt be a padlólemezen keresztül a folyosóra észre is vette egy utas, de vészféket nem mert húzni inkább a kallernek szólt, és hát mire megtalálta a kallert, mire odament megnézni meg mire ő meghúzta már késő volt.
Inkább azt kéne valahogy oktatni, hogy ha vészhelyzetet vélsz látni inkább húzd meg azonnal magyarázkodni később is ráérsz.
Rég nem történt már ami vasutainkon olyan nagy szerencsétlenség, mint
deczember 12-én a tolnamegyei Hidegkút - Gyönk állomás közelében.
A Budapestről Fiúméba igyekvő gyorsvonat nekiszaladt egy tehervonatnak
s az öszszeütközésnek egy halottja, hat súlyos és több könnyebb sebesültje van. A két vonat mozdonya homlokkal csapott össze s összezúzták egymást.
A gyorsvonat szerkocsija s étkező kocsija rászakadt a mozdonyra
s össze-vissza tört. Az utasok közül nem esett súlyosabb baja senkinek,
a tehervonat fűtője, Kalapács János, meg halt, a gyorsvonat mozdonyvezetője, az étkezőkocsi szakácsa és kuktája, valamint két pinczér is súlyos sérüléseket szenvedtek, megsérült a gyorsvonat gépjén volt sárbogárdi vasúti szakaszmérnök is.
A szerencsétlenségről fogalmat nyújt az a kép, melyet mai számunkban közlünk.
A Novemberi Indóház írja, hogy megemlékezés volt a szolgálatteljesítés közben elhunyt mozdonyvezetők emlékére, felolvasták 1931-2010 közötti időszakból az összes áldozat nevét.
1, - Honnan sikerült egy ilyen listát összeírni?
2, - Hol lehet elolvasni (értsd= fent van -e a világhálón?)?
Mi itt vitázgatunk, vitázgatunk... ...és nálunk nem történik semmi! Bezzeg a világ előbbre haladott tájain!?!? Hát most kivételesen olvassunk és gondolkozzunk: hol és miben lehetnek azok a rendszerbeli hibák, amelyek ─ nálunk és másutt ─ emberéletek tucatjait emésztik el?
"2011.07.23. A Xinhua hírügynökség jelentése szerint a D3115 számú, Hangzhouból Fuzhouba tartó szerelvényt villámcsapás érte, és vezérlését elveszítve lefékezett, majd nyílt pályán megállt. Helyi idő szerint este fél 9-kor a D301 számú vonat utolérte a veszteglő szerelvényt. Az ütközés következtében a nagyjából 20-30 méter magas hídról az utolért szerelvény utolsó két kocsija a mélybe zuhant, harminchárom halálos és közel kétszáz súlyos sérülést okozva. Szintén siklott a D3115 első négy kocsija. A vasúti kocsikon és a pályán kívül a híd is súlyosan megrongálódott. A hivatalos bejelentés szerint azért ütközött össze a két kínai vonat, mert egy jelző vörös helyett szabadot mutatott. (A biztosítóberendezés tervezője vállalja a büntetést.) A Railway Gazette információi szerint a 2009. szeptember 28-án megnyitott vasútvonalon CTCS-2-es vonali biztosítóberendezés működik, ami funkcionalitásában nagyon hasonlít az európai ETCS első szintjére. A jelzési képet a pálya mellett rögzített fix jelfeladó egységek, a balízok továbbítják a vonat személyzete számára. Nem megerősített szakértői fejtegetések szerint a vonal érintett szakaszán a komplett biztosítóberendezés felmondta a szolgálatot a viharban. A vonatokat rádióösszeköttetés útján irányították. A balesetben résztvevő két szerelvény közül az első már 23 perccel az ütközés előtt megállt a nyílt vonalon, ennek azonban nem meghibásodás volt az oka, hanem az egyik utas meghúzta a vészféket. A vencsoui állomás irányítóinak kellett volna tájékoztatni a Peking felől érkező második vonat vezetőjét a pályán veszteglő szerelvény pozíciójáról, ezt azonban elmulasztották megtenni. (Az európai gyakorlatban nem találunk példát arra, hogy nagysebességű vonatokat egyetlen rádióösszeköttetés útján irányítsanak.)"
─ Nocsak, nocsak: nagysebességű közlekedés (>200 km/h!); bedöglött biztosítóberendezés helyett használt rádiós irányítás; végül mégiscsak emberi ─ ráadásul forgalomirányítói! ─ feledékenység szükségeltetik egy valamirevaló katasztrófához?
Hogyan szóljon hát nálunk a jövő vasúti [macska:-)]zenéje?