Szerintetetk, ha a deszkaborításra teszek geotextíliát felszórom egy kis homokkal - ami kiegynlíti az átlapolt deszka felső síkját is - a hagyományos saralással (10-15cm) elázna a deszka? Nem lenne jó ha teljesen átázva a sáros lé összefogná az előre lekezelt (lazúr) deszkát.
Ki tud rendesen száradni, anélkül hogy károsodna a fa?
Biztos csinált már valaki alulról borított födémet sárléccel, mennyire őmlik a sárból a víz?
Akkor ezek szerint ha én az ilyen, egy külső viszintes szigeteléssel ellátott fal és egy belső szigeteletlen fal által határolt helységet járólapozással szeretném ellátni akkor megtakarítható a szigetelés költsége, bár most is pvc volt rajta és ott semmi gond nem volt...
Mostanában mindenhol nagyon megy a fal vízszintes szigetelése, viszont mindenhol csak azt látom, hogy a külső falakat szigetelik a belső elválasztó falaknál nem kell?? vagy mint pl nálam a régi főfalak belülre kerültek a hozzáépítés miatt, az olyat nem kellene szigetelni?
Igen annak szánom, a deszkaborításra fekettett hőszigetelés szerintem kevés? Az eddigi ismereteim alapján az a jó fal ill. födémszerkezet, ahol a megfelelő hőtároló kapacitású határoló kiegészítő hőszigeteléssel van ellátva. Tévedek? Sokkal egyszerűbb lenne csak egy hőszigetelést leteríteni a deszkázatra és egy járófelületet kialakítani rajta. Nem végezetem semmiféle tudományos számítást, viszont ha nem lehet ezzel elérni mondjuk min. 10%-ot meghaladó javulást ill. későbbi energamektakarítást , lehet hogy maradnék az egyszerűbb megoldásnál. A gerendafődém terhelése szempontjából is kedvezőbb ha elhagyom a "puffer réteget". Bár látam már kisebb keresztemetszetű födémgerendán, az egyémnél nagyobb áthidalt fesztávon kb. 30-40cm vastag saralást, gondolom nem kevés súlya lehet.
A homokot az átlapolt deszkaborítás síkbahozására gondoltam, így a vályogtéglák egyenletesen fektethetők, beágyazódva a homokba egységesebb réteget alkotna. Akár a a téglák közötti függőleges hézagokat is ki lehetne tölteni homokkal, vagy sárral, mint ha "víszintesen falaznánk"??? A habarcshézagba rakott sár szerintem nem enged annyi vizet, hogy az latta lévő homokon és geotextílián keresztül a deszkázatot eláztatná. Erre kerülne a saralás nagyából vízszintesre "lehúzva". Ha nincs hézagkitöltés, ez lezárná azokat,ezzel növelve a hővezetési ellenálást, valamint alkalmas felületet képez a járófelületet hordozó deszkaváz fogadásához.
Mindez természetesen sok macera és töblet teher a gerendafödémre. És még ehhez jön kérdésként, hogy a páramozgás szempontjából mi a megfelelő.
Jövő tavaszig még rérek agyalni rajta, egy biztos észerű kompromisszum mentén valami (relatív) olcsó megoldás kell.
Én is gondolkodom a saraláson. Csak szerintem geotextil helyett papírt rakok. A sár lezárja a födémet légmentesen (a deszkaborítás az én képességeimet ismerve nem fog tökéletesen záródni), tűz- és féregbiztos, hőtároló és hangszigetelő.
Ezért kell mindig azt mérlegelni, hogy teljes hőszigetelő hatásból
mennyi is esik éppen a páraféken belülre és mennyi kívülre!
Ha, a max 20% van belül szabályt betartjuk, akkor OK lesz a dolog...
Ezt hogyan kell a gyakorlatban alkalmazni?
Nálunk kötőgerendás fafödém van és azon átlapolt deszkaborítás lesz, mely fölé a következő rétegrendet terveztem:
átlapolt deszkaborítás
geotextília (a deszkák közötti résen "leszivárgó" por és egyéb ellen)
hagyományos kézi vetésű vályogtégla szárazon rakva (10-15cm?)
néhány cm sárréteg kiegyenlítésként és a "függőleges habarcshézagok" lezárására
15-20cm ásványgyapot szigetelés párnafák közé (élére állított deszka?)
deszkaborítás, járófelületként
Ez a fent említett szabálynak megfelel, hogyan tudom ezt ellenőrizni?
Ha nem vagyok tolakodó, lenne még néhány kérdésem:
Mivel az átlapolt deszkaborítás felülete nem sík, milyen kiegyenlítést alkalmazzak a vályogtéglák egyenletes felfekvése érdekében? Ha a geotextíliára száraz homokot terítek az jó lehet, vagy léc távtartókat alkalmazzak az alsó deszkákon?
A téglák közötti "függőleges habarcshézagot" érdemes kitölteni, vagy elég a felső sárréteggel lezárni?
Hagyományos saralást nem szeretnék alkalmazni, megkímélve az előre lekezelt látszó deszkaborítást az elázástól.
tavaly vásárolt, részben vályog falazatú házban élünk. Az elmúlt év során tetőt cseréltünk és közponi fűtést szereltettünk. Sajnos az ereszcsatornákat még nem szereltük fel és a falak mellé a csapadékvíz elvezetésére szolgáló járdát sem betonoztuk még le. ebből is követekezően vettem észre a hétvégén hogy a ház egyik sarka belülről kb 10-15 cm magasságig vizesedik. ennek közvetlen oka vélhetően az hogy a gázvezetékkel kapcsolatos munkák során a falazat vízszigetelését biztosító, a falhoz vmilyen habarccsal rádolgozott kátránypapír szigetelést megsértették, megbontották. A héten az ereszcsatornát remélem felteszem, de betonozni az idén már valószínűleg nem tudok. Ezt a lábazati(?) szigetelést viszont mielőbb pótolnám. Mit javasolnának a tisztelt hozzáértők? Bitumenes lemezt?
Még annyit tennék hozzá, hogy a ház mögött kb. 20 méter hosszan kb 10 fokos lejtő van, mögötte pedik lankásabb a telek, aztán kb. 1km-re pedig egy hegy. A ház a 10 fokos lejtő után van, szinte teljesen sík terepen. Esős időjárás esetén van probléma, mikor a dombró folyik le a víz az udvaromon keresztül az utcai vízelvezető árokig.
Valahogy így terveztem el a drénezést ahogy a képen van. Ha a ház után ásnám ki a drén árkot akkor csak max 30-40 cm mélyre tudnám letenni a dréncsöveket, mert ha mélyebbre teszem akkor nem lenne lejtése az utcai vízelvezető árokig.
Olyan kavicsot tudok szerezni, mint a vasúti sín alatt a töltés, kulékavics sajnos nincs a környezetemben. A kavicsnak úgyís az a lényege, hogy megtörje a víz útját és a víz leszivárogjon a dréncsőig, ha jól tudom.
Geotextília szükséges? Mintha az egyik régebbi hozzászólásodban azt olvastam volna, hogy nem kell.
Nekem könnyebb, ha marad az ép deszkázat és rajta az agyag, viszont így kell egy komplett új borítás+váz a gyapot fölé/közé. (Mindenhol kell tudnom járni a padláson, egyrészt a kémények miatt, másrészt mert néha kell a régi cserepeket cserélni, igazgatni.)
A felső deszkázat fölé rakott szigetelésen is lehet járófelületet csinálni: élére rakott pallókból kazettákat csinálsz és azokra fekteted a járópallókat. Ez akkor, ha nem akarsz minden nap ott járkálni, hanem pl. csak a kéményhez kell odajutni, akkor megoldás.
Ha már mindenképpen szigetelést akarsz rakni, lehet, hogy az ásványgyapot jobb, az üveggyapot kis szálairól azt mondják, káros,ha a levegőbe jut.
Általános válasznak ez kitűnő, de... Párazáró fóliát nem teszek sehová. Az üveggyapot terítés már többeknek bevált. A kérdés az, hogy a 10-20 centi vastag üveggyapot mehet-e a gerendák közé, vagy a felső deszkázatRA kell tenni, majd újabb borítást építeni, hogy járható legyen? Nyilván az első esetben a gerendáknál nincs hőszigetelés, mennyit számít ez?
Ha javasolhatom, akkor csak óvatosan azzal a "szokásos" hőszigetelési rétegrenddel: gondolj csak bele, ha egy fafödém fölé párazáró fóliát teszel - vagy olyan szigetelést, mely nem engedi át a párát - mi is fog történni azzal a párával, ami felfelé akar eltávozni...?
ha jól értem, 7-8 méterre készíted a háztól a drént. Így nem sok értelme van, az csak akkor hatásos, ha közvetlenül a ház mellett húzódik.
A drént úgy szoktuk lefeketetni, hoyg az alapozási síkban - azaz az alap alsó síkjában legyen. Mélyebbre nem érdemes, ha magasabban van, akkor pedig a hatásfoka nem megfelelő.
Ha úgy döntök, hogy eltávolítom az összes sarat és a felső lécezést, a hőszigetelést (üveggyapot) tehetem a gerendák közé (vagyis az alsó deszkázatra közvetlenül)?
Hát igen , ahogy yenoee mondta , koszos meló lesz .
Főleg a falak vonalától úgy 50 cm -re lesz érdekes, mert ott korhad a leginkább a födém gerendázata .
Tehát a müvelet sorrendisége a következő :
- Strapabiró ,, játszó ,, ruhát és porvédő maszkot felveszed
- kisbalta, csákány , kalapács , spakli , kőmüveskanál , vödör , lapát kibiztositása után agyag bontás és letermelés ( elég gusztustalan meló )
-Óvatosan , egyenként --- esetlegesen pallóterités mellett ) födém felső deszkázatának bontása és a gerendák közeibe behullott törmelék eltávolitása
- megmaradó rész átvizsgálása . ha ennyi a gond, akkor sörözést követően folytatás ha gond van akkor pláne sörözés .
Na a gond az , hogyha a kezedbe veszel egy hegyes kést és azt cca. 3-5 mm mélyen a fába be tudod könnyedén tolni akkor hivj statikust ha nem akkor a kivánt hőszigetelő anyag rétegrendjének és kivitelezési útmutatójának megfelelően hőszigetelj és fellülről zárd le páraáteresztő fóliával és deszkázd le .