Keresés

Részletes keresés

Krizsok Creative Commons License 2011.10.29 0 0 6378

Az emailben az volt a kérdés, hogy mikor leszek msn-en! :)

Előzmény: Peti4173 (6377)
Peti4173 Creative Commons License 2011.10.29 0 0 6377

Szia! Hol a gyöngytyúkoknál, hol az őshonosoknál beszélünk. Monnd meg hogy hol, hisz te vagy a felnőtt. Így könnyebb lessz.:D:D:D A baj csak az, hogy én már kétszer is írtam neked az e-mailedre és a kérdéseim ugyanazok, de írni fogok!

Krizsok Creative Commons License 2011.10.29 0 0 6376

Szia!

El lehet engem érni, csak akarni kell! Itt az ősz több 1 éves és még több hosszabb idejű kísérletem is befejeződött és most megy az adatfeldolgozás ész nélkül! De a kérdéseid várom! Az email címem is tudod, ott is írhatod! Aztán tudásom legjava szerint igyekszem megválaszolni!

Előzmény: Peti4173 (6374)
baksus Creative Commons License 2011.10.28 0 0 6375

azért pihenjetek is. nekem most ez tetszik nagyon:

Peti4173 Creative Commons License 2011.10.28 0 0 6374

Szia Krisztián! Úgy gondolom, hogy ezen a topicon csak csak elérlek. Kérdéseim lennének a számodra.

Peti4173 Creative Commons License 2011.10.28 0 0 6373

Szép napot mindenkinek!! Új vagyok itt most regisztráltam. Régóta olvasom ezt az oldalt és úgy döntöttem, hogy jó volna csatlakozni.:D

matyastaschek Creative Commons License 2011.10.28 0 0 6372

Azért még két napja nem tudtam ennyit a gilisztákról:), néha jó az ollózás, megmozgatja az ember szürkeállományát...

Előzmény: tp329 (6371)
tp329 Creative Commons License 2011.10.28 0 0 6371

Ebben így teljesen igazad van. De egy falusi trágyadombon kizárt a bezabálás lehetősége!

Tyúkok járta trágyadombon (de még tyúk nélkülin se) én még pár gilisztánál többet nem láttam. Ha megbolygattam, akkor sem.

Szerintem arra gondolhattak, hogy ha valki komposzt alól (mert, ott viszont aztán van rendesen) egy fél vödör trágyagilisztát beborít az 5 éhes tyúkjának, akkor azok abból teleeszik magukat és ebből már lehet probléma, ezt el tudom fogadni.

Egyébként nagyon sok helyen csak a trágyagilisztával kapcsolatban intenek óvatosságra! Lehet, valakinek a Magyarországon előforduló több 10 féle földigiliszta "egyforma". Aztán ha valami pontatlan fogalmazásban bekerül valahova (szakirodalomba?), onnantól aztán meg működik az ollózás, akkor ide jutunk!

Előzmény: j ó z s i (6370)
j ó z s i Creative Commons License 2011.10.28 0 0 6370

Ez érdekes, de láttatok már olyan tanyát ahol a tyúkok nem a trágyakazalt kapirgálták? Vagy, ha meglátják a trágyagilisztát azt nem eszik meg?

Én az ösztönre tudok gondolni. Tudják mennyit ehetnek.

Végülis minden méreg kis mértékben gyógyszer :)  Vagy fordítva (is) igaz....

Előzmény: tp329 (6369)
tp329 Creative Commons License 2011.10.28 0 0 6369

Egy másik topicon találtam:

*

*

Roland15Vissza a topikba2010-06-29 23:00:12 (#2253)

A rigószülő különbséget tud tenni mérgező és nem mérgező gilisztafaj között, ezért láthattad Te is, hogy gilisztát visz a kicsiknek. Azonban nem mindegy, hogy milyet.

A sok faj közül (közönséges földigiliszta (Lumbricus terrestris), világító giliszta (Eisenia lucens), barlangi giliszta (Helodrilus mozsariorum), erdei giliszta (Lumbricus polyphemus), rózsaszínű giliszta (Aporrectodea rosea), tejfehér giliszta (Octolasion lacteum), trágyagiliszta (Eisenia fetida) közül a trágyagiliszta mérgező a madarakra nézve. Pusztult már el ettől fogságban nevelkedő kisrigó, sőt, egész fészekalj is.

Viszont ami például eső után a fűből előmászik, az már nem a trágyagiliszta, hanem nagy valószínűséggel a közönséges földigiliszta, ami nem mérgező. A lényeg, hogy ne a komposztból valót kapják, hanem a kertből.

Azonkívül a giliszta a légcsőférgek köztesgazdája, így nem a legalkalmasabb a fiókák fogságban való táplálására, meg a rajta lévő nyálka sérti a torkukat, de ez ellen lehet védekezni, ha a gilisztát langyos víz alá tesszük, és lekapargatjuk a nyálkaréteget. Viszont a rigóknak valamiféle védettségük lehet a légcsőférgekkel szemben, hisz amennyi gilisztát ők elfogyasztanak...

*

*

Azért ez így árnyaltabb és számomra érthetőbb, de még mindig nem egy szakirodalom.  Arra gondolok, hogy a trágyagiliszta által kiválasztott anyag okozhat nagy mennyiségben fogyasztva problémát, de ez megint időkorlát nélküli dolog lehet.

Előzmény: matyastaschek (6368)
matyastaschek Creative Commons License 2011.10.27 0 0 6368

Agymenés, csak hiányzik a latin műveltség.

Eisenia foetida - már a nevében is benne van, hogy riasztó szagot termel.

http://en.wiktionary.org/wiki/fetid

http://en.wikipedia.org/wiki/Eisenia_fetida

Több helyen azt olvastam, hogy nagy mennyiségben a madarakat üti, de az időbeni korlátozást mégsem értem...

(Bocs a wikis linkekért, most máshoz njincs erőm.)

matyastaschek Creative Commons License 2011.10.27 0 0 6367

Nem találtam semmit, csak arra tudok gondolni, hogy a rigók tényleg a nyálka miatt dörzsölik a gilisztákat, mivel az ragadós és még meg is szilárdul, így nehéz nyelni:

"A váladék a levegôn bizonyos mértékig megszilárdul és gyûrûszerû tokot képez..."

http://anatomia.elte.hu/Anatpharm/02_Fergek/Fergek.doc

A trágyagilisztához nem tudok hozzászólni, de a horgászok kedvenc csalija állítólag.

Előzmény: matyastaschek (6366)
matyastaschek Creative Commons License 2011.10.27 0 0 6366

"Ezek a féregfajok szintén a légutakban, esetenként az orrüregben élősködnek, viszont itt direkt fertőzés történik a bélsár útján, csigára nincs szükség, azonban a szakirodalom felveti a földigiliszták közvetítő szerepét is, ezért érdemes erről is szót ejteni."

http://hungarovetrendelo.ning.com/profiles/blogs/csigak-altal-terjesztett

Ebben már több van:

http://www.ivis.org/advances/Parasit_Bowman/ddb_resp/ivis.pdf

de ez valami tüdőférgesség (Mammomonogamus nasicola, remélem jól írtam), ebben köztes a földig. Bélférgességre nem találtam semmit.

A nyálkát még nem hallotam, de a rigók tényleg így csinálják. 

Előzmény: tp329 (6365)
tp329 Creative Commons License 2011.10.27 0 0 6365

Kicsit keverednek a dolgok, szerintem.

Én is láttam már olyan fertőzési láncot, ahol a földi giliszta is fel van tüntetve, mint közti gazda, ha megtalálom, felteszem.

De ez a veszély egész évben fennáll.

A szaporodási időszakban termelt váladékot mondják mérgezőnek, de elfogadhatónak mondható szakirodalmat hirtelen erre sem találtam. Azt hiszem, párzás közben a gilisztákat egymáshoz tapasztó váladékról van szó. De! Láttál te már olyan fekete rigót, amelyik ebben az időszakban nem eszik gilisztát? Szépen odadörzsöli a földhöz (letakarítja), aztán hamm, megeszi, illetve etet vele.

Na meg gondolom, nem pár darab gilisztáról van szó, mint mérgezési küszöb!

Hol szedsz te össze annyi földigilisztát, amivel megmérgezhetnéd a tyúkokat?

Amire még gondolhatott a szerző, amihez nagy tömegben lehetne hozzájutni, az a trágya giliszta lehet. Ez, ha támadás éri valamilyen kellemetlen anyagot választ ki, hogy elriassza a támadót. Na, ez szóba jöhet, mint veszélyforrás. Ennek az etetését tudtommal sehol sem ajánlják, elletve csak valamilyen feldolgozás (főzés?) után.

Elég pongyolán fogalmaztak, ez tény.

Ahhoz éppen elég sok féle giliszta van, hogy összezavarják az embert a félinformációk!

Előzmény: matyastaschek (6363)
tooommm0013 Creative Commons License 2011.10.27 0 0 6364

Én nem kételkedem. Én is ezt akartam írni, de nem találtam komoly szakirodalmi adatot (tehát nem biztos hogy igaz). Viszont azt nem értem miért csak ebben az időszakban.

Előzmény: matyastaschek (6363)
matyastaschek Creative Commons License 2011.10.27 0 0 6363

Erről még nem hallottam, de ha állatorvos mondta, akkor is kételkedem:) Csigáktól már inkább elkaphatják.

Előzmény: Törölt nick (6362)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.26 0 0 6362

Szia!

Szerintem azért írták mert, nekünk is gilisztás (férges)lett az egész állományunk, nem nőtek 7 hónaposan 50-60 dkg osak voltak és akkorák mint egy fürj.

Aztán az orvos  azt mondtak hogy a gilisza terjeszti ezt a betegséget és nem lehet csak nyilt lángal elpusztitani.(vagy klórmész töményen szerintem)

De van giliszta (féreg) hajtó, még jó !

Üdv:Szendrey

Előzmény: matyastaschek (6361)
matyastaschek Creative Commons License 2011.10.26 0 0 6361

"... a frissen összegyűjtött földigiliszta (május - június - július hónapokban nem etethető)"

Forrás: http://www.mge-hu.com/WEBSET_DOWNLOADS/526/Tenyésztyúk%20tartásmódok_MGE_2008.pdf

A giliszta szaporodása miatt van ez a tiltás?, jobb szeretem ha megmagyarázzák, hogy miért ne vagy igen.

matyastaschek Creative Commons License 2011.10.26 0 0 6360
Hdavid4 Creative Commons License 2011.10.24 0 0 6359

Sziasztok!

Magyar Kendermagos kakasok eladók!

Tenyész kakasom: 2010 kelésű és az idei utódai.

Több info: hajdudavid04@citromail.hu

Tel.: 06-20/512-57-60 (15 óra után)

matyastaschek Creative Commons License 2011.10.22 0 0 6358

52% - a linkből, kecskeméti felmérés fiatalok között.

Homoszexualítás: engem nem érdekel ki hogyan hova, de! Voltam olyan élethelyzetben, amihez képest a Magyar Honvédség leányiskola (ez a hely nem börtön volt), tudták rólam, hogy nem vagyok buzi és mégis ketten is próbálkoztak. Ha én tiszteletben tartom a másikat ő is tarson engem. Lehet rossz élményekből általánosítok, de én úgy érzem mindenáron rám/ránk akarják erőszakolni, hogy az azonos neműek szexuális vonzalma nem betegség, hanem természetese dolog. A kakasaim is megdugják egymást ha nincs tyúk, de kényszerből teszik. Ám legyen, a buzi ne legyen beteg, de akkor a dohányos sem, pedig a dohányzás betegség, ezt magamról tudom, mivel pöfékelek rendesen... Na nem akarom elvinni az őshonos témát, de ha már itt atrtunk. Tavaly hízlaltam 34 kakast, nagyon jól ment a dolog amíg el nem kezdtek ivarérettek lenni, utána aztán az erősebbek kefélték rendesen a gyengébbeket, persze azok menekültek, mivel csak villanypásztor volt a kerítés, a fele banda a kertben járkált, így a szex maradt estére, amikor mentek az ólba:( A kicsik maradtak kicsik, így elég szar eredményt értem el. Ha még egyszer lesz ennyi kakasom, mennek az állatorvoshoz herélésre.

Előzmény: Krizsok (6348)
tooommm0013 Creative Commons License 2011.10.22 0 0 6357

Karcsi bácsi...

hehe

Előzmény: karibaba (6350)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.22 0 0 6356

Sztem függ ez a két ember közti nexustól is...

Előzmény: Krizsok (6355)
Krizsok Creative Commons License 2011.10.21 0 0 6355

Félre értettél én nem a beállítottságon, hanem a viselkedésen akadtam ki!

Nálam empatikusabb embert nem találsz az biztos, de én akkor is azt mondom, hogy egy fiatalabb egy idősebbnek ne mondjon ilyet, főleg ilyen stílusban!!!! Pláne ne csináljon belőle mondást!

A mássággal meg nem lehet mit kezdeni úgy sem ha a fél világban elő jön a „pusztítani” ösztön, mert mindig is volt van és lesz! A genetika már erre is régen magyarázatot adott!

Előzmény: Törölt nick (6354)
Törölt nick Creative Commons License 2011.10.21 0 0 6354

Mert miért?

Attól még, hogy valaki férfi létére a faszt szereti, még viselkedhet férfi módjára.

Ugyanis hetero férfiban a következő buznyákságokra buzog fel az "elpusztítani" ösztön.

1. Nőies gesztusok

2. Buzi aktus

Szal ha egy homokos férfi módra öltözik, viselkedik, akkor azzal a legtöbb embernek semmi gondja, még akkor se, ha tudja róla, hogy hova dugja a brét.

Előzmény: Krizsok (6353)
Krizsok Creative Commons License 2011.10.21 0 0 6353

Fantasztikus mondás, hát Karcsi bácsi helyében úgy vágtam volna pofán, hogy a kezébe maradjon vagy két foga! ;)

Előzmény: karibaba (6350)
Krizsok Creative Commons License 2011.10.21 0 0 6352

Hallod e Te Falco!!!!

Tudtad, hogy azért jó az őshonos, mert sok betegséggel szemben ellenálló?

Nekem ne kezdjél el itt fertőzni, mert a végén még ez a jó tulajdonság is kivész és megjelnek itt is a kerge marhák!!!:)

Előzmény: falcoivan (6351)
falcoivan Creative Commons License 2011.10.21 0 0 6351

Pont most irtam a DEK-en: Már nincsenek heterok! Csak van aki tovább kéreti magát!!! :))))))))))))

Előzmény: matyastaschek (6345)
karibaba Creative Commons License 2011.10.21 0 0 6350

Az 52%-ról jut eszembe: egy fiatal srác ismerősöm nagy mondása: "Karcsi bácsi, mindegy, hogy a diszkóban ki szopja le az embert - csak nem szabad lenézni!!!" :oDDD

Előzmény: Krizsok (6348)
Krizsok Creative Commons License 2011.10.21 0 0 6349

Még van aki onnan baromfit vesz??? Elképesztő! :)

Előzmény: matyastaschek (6342)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!