Mindenről,amit tudni érdemes,lehet a Magyar őshonos állatokról...és Mindenkinek,aki tapasztalatokat cserélne,vagy akik szeretnének tartani ilyen állatokat.
Szia! Hol a gyöngytyúkoknál, hol az őshonosoknál beszélünk. Monnd meg hogy hol, hisz te vagy a felnőtt. Így könnyebb lessz.:D:D:D A baj csak az, hogy én már kétszer is írtam neked az e-mailedre és a kérdéseim ugyanazok, de írni fogok!
El lehet engem érni, csak akarni kell! Itt az ősz több 1 éves és még több hosszabb idejű kísérletem is befejeződött és most megy az adatfeldolgozás ész nélkül! De a kérdéseid várom! Az email címem is tudod, ott is írhatod! Aztán tudásom legjava szerint igyekszem megválaszolni!
Ebben így teljesen igazad van. De egy falusi trágyadombon kizárt a bezabálás lehetősége!
Tyúkok járta trágyadombon (de még tyúk nélkülin se) én még pár gilisztánál többet nem láttam. Ha megbolygattam, akkor sem.
Szerintem arra gondolhattak, hogy ha valki komposzt alól (mert, ott viszont aztán van rendesen) egy fél vödör trágyagilisztát beborít az 5 éhes tyúkjának, akkor azok abból teleeszik magukat és ebből már lehet probléma, ezt el tudom fogadni.
Egyébként nagyon sok helyen csak a trágyagilisztával kapcsolatban intenek óvatosságra! Lehet, valakinek a Magyarországon előforduló több 10 féle földigiliszta "egyforma". Aztán ha valami pontatlan fogalmazásban bekerül valahova (szakirodalomba?), onnantól aztán meg működik az ollózás, akkor ide jutunk!
A rigószülő különbséget tud tenni mérgező és nem mérgező gilisztafaj között, ezért láthattad Te is, hogy gilisztát visz a kicsiknek. Azonban nem mindegy, hogy milyet.
A sok faj közül (közönséges földigiliszta (Lumbricus terrestris), világító giliszta (Eisenia lucens), barlangi giliszta (Helodrilus mozsariorum), erdei giliszta (Lumbricus polyphemus), rózsaszínű giliszta (Aporrectodea rosea), tejfehér giliszta (Octolasion lacteum), trágyagiliszta (Eisenia fetida) közül a trágyagiliszta mérgező a madarakra nézve. Pusztult már el ettől fogságban nevelkedő kisrigó, sőt, egész fészekalj is.
Viszont ami például eső után a fűből előmászik, az már nem a trágyagiliszta, hanem nagy valószínűséggel a közönséges földigiliszta, ami nem mérgező. A lényeg, hogy ne a komposztból valót kapják, hanem a kertből.
Azonkívül a giliszta a légcsőférgek köztesgazdája, így nem a legalkalmasabb a fiókák fogságban való táplálására, meg a rajta lévő nyálka sérti a torkukat, de ez ellen lehet védekezni, ha a gilisztát langyos víz alá tesszük, és lekapargatjuk a nyálkaréteget. Viszont a rigóknak valamiféle védettségük lehet a légcsőférgekkel szemben, hisz amennyi gilisztát ők elfogyasztanak...
*
*
Azért ez így árnyaltabb és számomra érthetőbb, de még mindig nem egy szakirodalom. Arra gondolok, hogy a trágyagiliszta által kiválasztott anyag okozhat nagy mennyiségben fogyasztva problémát, de ez megint időkorlát nélküli dolog lehet.
Nem találtam semmit, csak arra tudok gondolni, hogy a rigók tényleg a nyálka miatt dörzsölik a gilisztákat, mivel az ragadós és még meg is szilárdul, így nehéz nyelni:
"A váladék a levegôn bizonyos mértékig megszilárdul és gyûrûszerû tokot képez..."
"Ezek a féregfajok szintén a légutakban, esetenként az orrüregben élősködnek, viszont itt direkt fertőzés történik a bélsár útján, csigára nincs szükség, azonban a szakirodalom felveti a földigiliszták közvetítő szerepét is, ezért érdemes erről is szót ejteni."
Én is láttam már olyan fertőzési láncot, ahol a földi giliszta is fel van tüntetve, mint közti gazda, ha megtalálom, felteszem.
De ez a veszély egész évben fennáll.
A szaporodási időszakban termelt váladékot mondják mérgezőnek, de elfogadhatónak mondható szakirodalmat hirtelen erre sem találtam. Azt hiszem, párzás közben a gilisztákat egymáshoz tapasztó váladékról van szó. De! Láttál te már olyan fekete rigót, amelyik ebben az időszakban nem eszik gilisztát? Szépen odadörzsöli a földhöz (letakarítja), aztán hamm, megeszi, illetve etet vele.
Na meg gondolom, nem pár darab gilisztáról van szó, mint mérgezési küszöb!
Hol szedsz te össze annyi földigilisztát, amivel megmérgezhetnéd a tyúkokat?
Amire még gondolhatott a szerző, amihez nagy tömegben lehetne hozzájutni, az a trágya giliszta lehet. Ez, ha támadás éri valamilyen kellemetlen anyagot választ ki, hogy elriassza a támadót. Na, ez szóba jöhet, mint veszélyforrás. Ennek az etetését tudtommal sehol sem ajánlják, elletve csak valamilyen feldolgozás (főzés?) után.
Elég pongyolán fogalmaztak, ez tény.
Ahhoz éppen elég sok féle giliszta van, hogy összezavarják az embert a félinformációk!
Én nem kételkedem. Én is ezt akartam írni, de nem találtam komoly szakirodalmi adatot (tehát nem biztos hogy igaz). Viszont azt nem értem miért csak ebben az időszakban.
Szerintem azért írták mert, nekünk is gilisztás (férges)lett az egész állományunk, nem nőtek 7 hónaposan 50-60 dkg osak voltak és akkorák mint egy fürj.
Aztán az orvos azt mondtak hogy a gilisza terjeszti ezt a betegséget és nem lehet csak nyilt lángal elpusztitani.(vagy klórmész töményen szerintem)
52% - a linkből, kecskeméti felmérés fiatalok között.
Homoszexualítás: engem nem érdekel ki hogyan hova, de! Voltam olyan élethelyzetben, amihez képest a Magyar Honvédség leányiskola (ez a hely nem börtön volt), tudták rólam, hogy nem vagyok buzi és mégis ketten is próbálkoztak. Ha én tiszteletben tartom a másikat ő is tarson engem. Lehet rossz élményekből általánosítok, de én úgy érzem mindenáron rám/ránk akarják erőszakolni, hogy az azonos neműek szexuális vonzalma nem betegség, hanem természetese dolog. A kakasaim is megdugják egymást ha nincs tyúk, de kényszerből teszik. Ám legyen, a buzi ne legyen beteg, de akkor a dohányos sem, pedig a dohányzás betegség, ezt magamról tudom, mivel pöfékelek rendesen... Na nem akarom elvinni az őshonos témát, de ha már itt atrtunk. Tavaly hízlaltam 34 kakast, nagyon jól ment a dolog amíg el nem kezdtek ivarérettek lenni, utána aztán az erősebbek kefélték rendesen a gyengébbeket, persze azok menekültek, mivel csak villanypásztor volt a kerítés, a fele banda a kertben járkált, így a szex maradt estére, amikor mentek az ólba:( A kicsik maradtak kicsik, így elég szar eredményt értem el. Ha még egyszer lesz ennyi kakasom, mennek az állatorvoshoz herélésre.
Félre értettél én nem a beállítottságon, hanem a viselkedésen akadtam ki!
Nálam empatikusabb embert nem találsz az biztos, de én akkor is azt mondom, hogy egy fiatalabb egy idősebbnek ne mondjon ilyet, főleg ilyen stílusban!!!! Pláne ne csináljon belőle mondást!
A mássággal meg nem lehet mit kezdeni úgy sem ha a fél világban elő jön a „pusztítani” ösztön, mert mindig is volt van és lesz! A genetika már erre is régen magyarázatot adott!
Az 52%-ról jut eszembe: egy fiatal srác ismerősöm nagy mondása: "Karcsi bácsi, mindegy, hogy a diszkóban ki szopja le az embert - csak nem szabad lenézni!!!" :oDDD