Üdvözlet mindenkinek, mivel a gépészetre, alternatív energiákra, költségekre kellő figyelem fordul, úgy vélem helye lenne egy olyan topiknak is ahol megbeszélhetnénk a ház elrendezésével, tájolásával, belső elosztásával kapcsolatos dolgainkat, kész tervekkel kapcsolatosan felmerülő kérdéseket, elképzeléseinket, skicceinket. Majd meglátjuk mennyire életképes az ötlet, várok mindenkit szeretettel.
Nem lehetne, hogy feltesztek par rajzot, hogy mit hogyan (kene) hivni? [Jo lenne persze egy link is valami fogalomtarra.] A "par" a kombinaciokra akar utalni: a tajolas az utcafront-fuggo, vagy (hegyoldal eseten) lejtesirany-fuggo? Az eszak-del tajolas az most egyuttal lehet eszaki vagy deli is? Gondolom a hossztengely E-D, de hol van az utca? (Meg szerencse, hogy az biztosra veheto, hogy a hossztengely nem parh. hanem eros szoget zar be a kozterulettel.)
A legtisztabb az lenne, hogy ugy hirdetnek a telket, hogy betajolt terkepmasolatot es lejtesiranyt rajzolnak, mert sokszor sikerul ugy fotozni, hogy abbol se lehet osszerakni (multkor olyat is lattam, hogy volt telekrajz, de 90 fokkal elforgatva az adott kornyek terkepehez viszonyitva, ED jeloles nelkul - raadasul sztem a tenyleges telekfekves jobb volt, mint a rajzbol iranyhelyesseget feltetelezve adodo).
Aztan persze jo kerdes, hogy ha mi mar tudjuk a fekvesek szabalyos elnevezeset, a hirdetok mennyire fognak ugyanezen kodolas szerint dolgozni...
Szóval kb ez a telek tájolása. Alulról tudok majd behajtani a telekre. A telek hátsó részéig csak enyhén, de azután már meredeken emelkedik a terep. Ráadásul hatalmas fák vannak ott. Kicsit erdő jellegű 8sötét, árnyékos)
Nem megfogadandó de azért vannak típustervek amiből magad is kiinbdulhatsz.
Kömkelnek is tudni akell sokmindent ergo az hogy ekkora a telek ennyi szoba kell stb az még édes kevés. Beszéltem vele jó párszor kiveséztük a miérteket és a hogyanokat...
Rajzolnál egy alaprajzot nekem? Természetesen nem tervet várok, csak úgy skiccben. Arra lennék kíváncsi, hogy Te hogy rendeznéd el a helységeket?
A telek 30*25-ös. 3 háló kell, mert van két külön nemű gyerkőcünk. A lehető legkisebb, (legolcsóbb) de még élhető méretű házikót szeretném. Természetesen ezt csak akkor kérem ha nem túl nagy kérés. Ha igen, akkor bocsi!
Vagy ha mutatsz olyan tervet, amihez hasonlóban gondolkodnom kéne az is jó. Csak hogy lássam, milyen irányba kéne haladni!
A fedett, de nem zárt autóbeálló? Hát mintha láttam volna olyat is. Mármint olyat, hogy van teteje, meg betonból 6 lába, és az alatt van az autó. Ezek szerint lehet azt is, de én télre szoktam bérelni teremgarázst. És olyan jó, hogy nem -15-ből indulok, hanem +10-ből. Az én 23 éves öreg mercimnek már nem mindegy! :(
Az 30%-os emelkedő, ami az úton szokásos 12%-okhoz képest durva, ráadásul könnyen lehet, hogy a fenti végénél felakad az autó. Legjobb lenne a különálló garázst a telekhatárra tenni, akkor az autóbejáró nem foglal semmit a kertből, de szerintem azt nem engedik. A fedett, de nem zárt autóbeállóval mi a helyzet ugyanott?
Ezt nem értem. Egy szint az kb 3 méter. Ha félszintet tolok el, akkor az 1,5m. Ha az előkert 5 m, akkor 5m-en kell 1,5m-t nyernem. Az olyan gáz? Sőt nálunk még egy kis lejtése is van a teleknek.
Nekünk a telek 30*25-ös. Tehát ha hátul hagyok 5m-t, a ház 10m "mély", akkor az előkertre marad 10m.
Ezzel nem akaraom azt mondani, hogy ragaszkodom a szint eltoláshoz, már csak azért sem, mert valószínűleg drágítja majd az építkezést. De esetleges variációként számításba fogom venni!
A félszint eltolást is meg kell nézni, hogy engedik-e, megvalósítható-e. Mi azt akartunk, de a fix 5 méteres előkert és a garázslejtő hajlásszöge matematikailag nem engedte a félszint eltolását. A szembe-oldalban 10 m a kötelező előkert, ott már kijött volna. :O
Az a baj, hogy észak felől erdő (dzsindzsa) van, és onnan erősen emelkedik a telek.Tehát az árnyékos, sötét oldal, viszont a hideg ellen védett!
Én egy szintes házat építenék. (A lehető legkisebbet, ami még élhető). Kell 3 hálószoba, (mi meg a két gyerek) és kell egy garázs, mert nálunk kötelezően el kell tudni helyezni 1 autót garázsban, és 1 autót kerten belül.
Hogy ez a garázs lehet-e önálló épület vagy sem, azt nem tudom? Szerintem igen.
Állítólag 2-3 kútgyürű és ott a talajvíz. Igazi pincét nem szeretnék, max inkább olyat, hogy félszint eltolással. Tehát a garázs a -0,5 emelett, felette +0,5 emelet a gyerekek hálója. De ez csak így hirtelen felindulásból!
Most lehet azon vitatkozni, hogy nem pont észak-déli, hanem délkelet-eszaknyugati :)
Tájolás szempontjából (ha szemben állsz a telekkel) akkor bal oldalra és a hátsó rész felé érdemes felfűzni az állandó tartózkodású helyiségeket. Ha van igény garászra, akkor én azt a jobb oldalra raknám, mondjuk egy kamra-gépészet-garázs kombóban, hogy a hátsókert felé mát mödéessen valami "normális" helyiség.
A szabadonálló azt jelenti, hogy 3-3 métert kell elhagyni minimum két oldalról. Ez a legjobb beépitési mód, gyakorlatilag a legtöbb terv honositható a telketekre.
Az 5.5 méteres épitménymagasság szűken engedi a kétszintes beépitést, de játszani kell az épülettömbbel, hogy beleférjen. (tehát kétszintes kockaépületet nem tudsz épiteni)
A lapostetős tiltás már érdekesebb, mert gyakorlatilag az 5 fokos tető sem lapostető, de erre még nagyon fújni szoktak. Ha van sok lóvé, akkor lehet nagyon alacsony hajlásszögű a tető (fémlemez fedés kell), ha normál áron akarjátok megoldani, akkor cserépnek kell a minimum 22-25 fok (ezzel már megbékélnek az éphatóságnál is)
Pincét akkor épits, ha
- lejt a telek
- nincs talajviz
- feltétlenül szükséged van a plusz térre (pl műhely miatt)
Garázst ne álmodd lentre, mert valószinűleg van előkerti határ (5 méter), abban pedig egy normális garázslehajtó nem fér bele.
Mivel vannak még a területen házak és azok közt van két szintes is, így gondolom lehet 2 szintest építeni. Ez egyébként nem hogy településenként de még azon belül is elég bonyolultan változik. Nálunk (Biatorbágy) ez 4 és 6 m közt váltakozik övezettől függően. Ezt a helyi hész-ben (helyi építési szabályzat-ban) tudod megnézni.
Ez az ép.mag. az átlagos homlokzatmagasságot jelenti vagy valóban az épület legmagasabb pontját? Bár utóbbi esetben a 2 szint lehetetlen, lapostetős esetben éppen. Vagy homlokzatmagasságot és akkor 2 szint lapostetővel érdekes trükközést jelent, ha engedik egyáltalán. Ez az általános szabályozás máshol is?
Ha a telekkel szemben állok, akkor a bal alsó sarok néz dél felé! Ez így is észak-déli?
Minimum kial. telekméret 600m2. (a miénk 750m2 30*25)) A minimum telek szélesség 20m (nekünk 30m), max beépítési arány 30%, min zöld fel. 50%, beép.mód. "SZ" szabadon álló, max.ép.mag. 5,5m.
Egyenlőre az építkezés még 2-4 év múlva. Csak azon agyalok, hogy mégis milyet kéne építeni? Pincéset vagy ne? Egyszinteset vagy több szinteset?
Én szívem szerint valami egyszerű egyszintest építenék!
Olyan tervet keress, ami a telked beépithetőségének megfelel. Tehát ha oldalhatáron állóra épithető csak be, akkor ne is nézegess szabadonálló terveket, mert nem rakhatod le oda (nyilászárók miatt)
Tehát a tervek nézegetéséhez szükséges tudni:
- beépithetőség (oldalhatáros vagy szabadonálló)
- maximálisan beépithető utcafronti szélesség
- maximális szintmagasság és tetőhajlásszög kötöttsége (sok helyen kizárt a lapostető pl)
- és persze a saját igényeitek
A tervek ide-oda forgathatók/tükrözhetők, tehát az égtáj ebből a szempontból annyira nem mérvadó. Természetesen észak felé kell rakni a mellékhelyiségeket, dél felé nappalit, lakószobát (lehetőleg).
Bocsi, lehet hülye kérdés, de hogy kell egy telek tájolását érteni? Ha állok a telken, és pont előttem van az utca front, akkor ahhoz képest merre van adott égtáj?
Tehát a mi esetünkben ha állok a telek középpontján, akkor (ugye előttem van 12 óra) és így tőlem 1-2 óra irányában van dél, akkor az én telkem dél-keleti tájolású?
A neten lehet találni konkrét ilyen tájolású terveket?
Most is ezeket kell majd beleirni, csak éppen az épitész ezt a munkarészt már nem irhatja alá, hanem kell egy tűzvédelmi munkatárs. Egy ezzel foglalkozó ex-tűzoltó szerint ez 30-50e Ft lesz családi ház szinten, tehát a tervezési költség ennyivel nő.
Ismerek olyat, aki nyáron hagyta ott a tűzoltósági hatósági munkáját, és berendezkedett erre már előre. Szépen fog vele keresni, mert 5-6 minta elkészitése után már csak pár adatot kell majd javitania űrlapszerűen...