Viszont, ha idén februártól minden EU tagállamban az új autótípusokat fel kell szerelni nappali fényszóróval, amely a motor indításakor automatikusan bekapcsol, akkor ez a szabályozás értelmét fogja veszíteni. Ezekben az országokban állítólag látványosan csökkent a nappal bekövetkezett baleseket száma, ez érdekes. Ausztriában például nem kötelező, mert semmit nem javult a statisztika.
Lakott területen belül nappal Mo.-n ugye nem kötelező a tompított fényszóró használata? azt tudom, hogy pl Szlovákiában vagy a Balti országokban kötelező nappal városban is.
Nekünk a gyári Osram H4 8év után is müködött (kb. 90ezer km), igaz a fényerő már elég kevés volt. Akkor cseréltem ki Night Breaker-re, másfél éve. Most 110ezer km-nél még világít és a fényerő is jó. A NB mindig világít.
Júniusban is több mint három éves volt az autóm, akkor kivettem a gyári izzókat (gondolom ez az, a 12972 szám megtalálható az izzón) és tettem bele Osram Silverstart. A gyárinak semmi baja (kb 40e km), az Osramból már három tönkrement (kb 3-4e km). A fénye ránézésre és láthatóságra ugyanaz.
Tegnap kaptam bele White Hammert, nagy különbséget elsőre nem látok, talán kicsit sárgább (pedig a neve White!) mint a másik kettő. Lehet esőben, ködben, hóban jobban látni vele télire jó lenne.
Apropó: Melyik az a legsárgább (H7) izzó amit kapni lehet? Egy ismerősöm ilyet keres, azt mondja azzal lát a legjobban.
Viszont ha azt írom, hogy az autómban az X izzó 2 hónapot bírt, majd az Y izzó 5 hónapot, a Z meg egyet, akkor az csak jelent valamit, nem? És ha az X izzó mindenkinél kevesebbet bír, mint az Y, akkor az is jelent valamit. És vagyunk itt a fórumon elegen, hogy ezekből az információkból összejöjjöj egy R E F E R E N C I A (nemtom miért kell így írni, de biztos így a jó) szerűség, ami tanulságos lehet minden ide látogatónak.
Ezt találtam az Osram oldalán: "A NIGHT BREAKER PLUS akár 50%-kal hosszabb élettartamú is lehet, mint a NIGHT BREAKER fényszórólámpák első generációja."
A simára ilyen 3-4 hónapokat írtatok élettartamként. Tehát a +50%-al se egy örökélet. :)
A White Hammer párja 2700Ft a Homasitában, vagy 3000+apró az Auchanban. A fényerőre nem rossz, reméljük az élettartama sem okoz csalódást.
Nálam az OsramNB 4 hónapot bírt, aztán jött a DRL és a Philips Night Guide.Már 1 éve használom, a háromszínü ( 3Beam) megoldás miatt nagyon jó esőben és hóban.
Sokat kisérleteztem én is és most itt megálltam... :-))
A +90-esek nagyon ki vannak élezve, aminek velejárója, hogy hamarabb gyengülnek, valszeg lassan búcsuzhatsz tőle :(
Ugyanakkor egy szemvizsgálat nem árthat, tudom javasolni mammut 2, vision expresszt, nagyon jó doki van ott :)
Ezt nem csak poénból írtam, este, amikor sok a szembefény nagyon sokat jelent egy tükrözésmentes szemüveg, tapasztalat.
Nem kell 1-2-3 dioptirás szemnek lenni, hogy gond legyen, nekem pl jobb -0.25, bal -0.25+ -0.25 cilinder. Ennyi pont elég, hoyg messzire ne lássak tisztán, közelre se (bár ennek nagyban a cilinder az oka :()
Nézesd meg, asszem 3000ft, ha nincs akció, amit levásárolhatsz, ha veszel napszemüveget, szemüveget náluk.
Azért őket javaslom, mert náluk 1 órán át vizsgálták a szemem, máshol 5 perc, nem is vették észre a cilindert, ami a legfontosabb nálam :(
Más:
Vettem és betettem GE alapizzókat(700 huf per darab).
Ugyanúgy világít, mint obisárga, hasonló intenzitással, azaz teljesen rendben van :D
Decemberben vásárolt GE MegaLight Ultra +90% izzóim vannak,hát mostanában kevésnek tűnik az útra jutó fénye.Létezik,hogy elgyengültek vagy szemészhez menjek?
Ezek a sokledes szarok használhatatlanok. Nincs hűtése. Túlmelegszik az egész. A lámpád fókuszpontjába csak pár db led esik, ezért hiába a közölt lumen, annak felét sem fogja világítani. Nagyon hamar tönkremennek. Kidobott pénz.
Jelenleg H7-es Osram Silver Star van az autómban, ez kb olyan mint a gyári (úgylátszik az is emelt). Három éves koráig xenon volt benne, de több ok miatt is kikerült.
Erről van valakinek tapasztalata?
A jelenlegi izzóm ugye kb 1350LM, ennek meg jó esetben van 400LM fényereje. Nem lesz kevés ez tompítottba?
A másik gondom az, hogy mivel 5W nem melegszik, télen le fog jegesedni a búra.
Szerintetek használható ez a 102-es SMD (van 120 ledes is) vagy beszéljem le magam róla?
Esetleg a Silver Star helyett valami, aminek közelebb van a színhőmérséklete az 5k-hoz? Night Breaker még a csúcs ebben a kategóriában?
Hát ez az árkülönbözet már nem igazán rontana sokat a lámpaprojekt költségvetési egyenlegén. :) Meg amúgy is ráment egy éjszakám, hátha tudok szerezni H7-est hozzá, és a most vett új H1-eseket meg lepasszolom, de még csak cikkszámot sem találtam, úgyhogy beletörődtem és jönnek hozzá a fehér kalapácsok. :))) Köszönöm a tanácsokat!
Ford LTD Crown Victoria. Ezért is vagyok gondban, mert most alakítjuk át európai szabványúra a távolsági fényt, és eredetileg H7-est szerettem volna, de a kocsihoz kapható (kiskocka) búrák mind H1-esek.
Köszi! Most vettem a 4 lámpából a két H4-esbe Night Breakert, akkor a H1-es refibe meg rakok White Hammert. Elvileg ha a refit rátolom, akkor amúgy is mind a 4 lámpa kapcsolja a refit, így talán azért fog produkálni annyi fényt a gyári sealed beam helyett, ami már érzékelhető lesz. :))