A BPO-103-at még felmatricázták a 20. születésnapja alkalmából. (és az nem is volt olyan régen) Ma szerintem nem túlzok ha azt mondom több száz 20 év feletti kocsi futa BKV-nál.
Te a gégecső/tartóállványt mondod, én meg a mikrofonról papolok. A linkelt képen levő letekert gégecsövön mintha nem lenne rajta a mikrofon, viszont annak a típusnak lehetett fémből a talprésze, és az valóban lehetett barna az anyaga miatt. Ha erről van szó, akkor az egyenes műszerfalhoz tartozó mikrofonállványnak volt (szerintem) csak fémből a talpa, amelyiknek az alsó nem hajlítható része meg volt törve, hogy közelebb kerüljön a vezetőhöz. Viszont amelyiknek fém talpa volt, annak a mikrofon rögzítő menetes csavarja is fém volt a tetején. Ha az fekete és műanyag, akkor a talpa is műanyag. Ez a megtört aljú az egyenes műszerfallal ment a levesbe. 1977-től oldalra került a miki, ezért nem kellett megtört állvány, azóta egyenes az alsó része, de '87-ig maradt krómozott. Azóta van rajta fekete műanyag bevonat. Eredetileg azonban az összes Ikarus levehető mikrofonnal készült. Ez a mostani egybeépített csak legújabban divat, bár szerintem jobb, mert nem lehet leszedni róla a mikrofont.
Miskolcon sok sofőr emlékezik a műszak végi sajgó jobb vállára, voltak botos 260.03-asok (mivel, mint írtad .00-k nem lehettek), ha minden igaz 1979-ben szereztek be ilyet utoljára.
A tetőszellőző akkor miskolci specialitás.
A mikrofonnak az alsó talp része a kérdés (mint írtam is), és a vége elvileg nem szélesedik ki, azt viszont nem tudom, hogy ment-e a gégecsőre külön mikrofon, pl. a V alakú.
Ezért jó, hogy vannak köztünk olyanok, akik korábban is nyitott szemmel jártak és hajlandók megosztani velünk észrevételeiket, tudásukat. Az én tapasztalataim - szemlélőként - többnyire a '80-as évekből vannak. Előtte még nagyon gyerek voltam, '90 után meg olyan "szinuszos" az aktivitásom.
Ezzel csk arra akartam rávilágítani, hogy az okosságaim 2/3, 3/4 része kutakodás eredménye, vagyis papírból van és csak a maradék a személyes tapasztalat. Ennek során viszont egyre többször szembesülök azzal, hogy a papírforma nem egyenlő a valósággal. Ezután óvatosabban kell fogalmaznom, mert a dokument nem szentírás. Ez történt az ablakokkal (is).
Szóval kösz a helyesbítést, továbbra is számítok rá, ha megengeded, és a valóságnak megfelelően korrigálom a műszaki leírásokból bányászott tudományt.
A barnás mikrofon meg lehet, hogy kopott és rozsdás. Nem? Vagy teljesen más rémlik? Nekem rémlik egy kör keresztmetszetű ugyanolyan osztott mikrofon is, ami nem annyira elterjedt volt. De talán eredetileg az is fekete/ezüst lehetett.
260.03 egyébként miben különbözött 260.00-tól? (eltekintve az ablak-ügytől)
Nagyjából semmiben, de mégis.
260.00 BKV
260.03 MKV,SZKV (egyéb 'kávé)
A 260.03 eleinte vegyesen készül(hetet)t ASH-75.2/P2M70 váltóval, legalábbis a dokumentáció szerint, miszerint készülhetett volna kisablakkal is. Azt mostmár tudjuk, hogy Miskolcra kisablakos nem került. Kéziváltós volt-e köztük? Szegeden viszont egészen sokáig létezett egy kisablakos.
A 260.00 kizárólag P2M70-el készült és - ez mondjuk megfigyelés - soha nem volt oldalt fényvisszaverő prizma, ami a 260.03-on hasonlóan a 260.06-hoz hamar megjelent.