Kösz, javítottam (azért maradt benne még egy kicsi). Valószínűleg túl sok kontrolpontot töröltem, amikor javítani akartam az illesztést. Egy korábbi változatban még jó volt.
Valaki csinált már ilyet? Két hete tettem egy kísérletet. Mielőtt valaki belekötne, nem fogom kiszedni a szellemeket, mert csak próba volt. Nappal bejelöltem az állvány helyét, de a hatalmas tömeg eltüntette, ezért nem lett pontos. Majd legközelebb megpróbálom emberek nélkül. Pécsi Napok rendezvénysorozat volt, így nem tudtam üres tereket fényképezni, mindenhol hatalmas tömeg volt. Nappal esküvő, este meg koncert. Bár HDR-t fotóztam, azt hiszem nem éri meg vesződni vele, a pontatlanság miatt.
Ahogy írtam, nappal nem gond. Általában. De ha nem csak sík terület van a nadirban, akkor azzal is meggyűlik a bajom. Volt, ahol korlát ment keresztül a nadiron. A földet szépen összrekta, de a korlátot nem, mert a kézből készített nadirnál a kicsi szögeltérés is megbolondította.
Sötét helyeken (pl. beltérben) hogyan lövitek meg a nodalt? Általában, ha oldalról fotózom állványról, akkor nagyon sok munkával rakja csak össze a PTGui. Nappal nincs gond, mert nagyjából az állvány helyéről kézből tudok fényképezni, és azt szereti a PTGui. Este, vagy beltérben viszont nem tudom kézből, állvány kell. Hiába használom a viewpoint shift-et, nehezen boldogul vele a szoftver.
Biztos van olyan állvány, amivel az állvány mellett lehet fényképet készíteni (kihajtható középtengely?). Mintha olvastam volna itt is erről, de most nem találom. Állványcsere a megoldás? Vagy más?
Minden fasza, legalábbis félig meddig. Amíg itt vagyok Németországban addig jó lesz ez a fej, de amint hazaérek csinálok egy masszívabbat. Átlag 5-ből három tökéletes, alig van egy-két szinte észrevehetetlen elcsúszás, a maradék kettővel meg többet foglalkozom majd. Most már csak kéne valami amivel meg is tudom nézni az alkotásokat. Az ideg szét vet mert devalvr-rel nem tudom. Szar a legfrissebb plugin vagy nem tudom, de a böngészőben mindig az a felirat jelenik meg, hogy "A DevalVR bővítmény összeomlott" Pedig ez tetszik a legjobban, amiért kétféle nézete van. De nem működik a devalvr viewer sem. Egyszer elindult, aztán többet soha. Más gépen is ezt csinálta. Nem vágom mi ez. Van valami más alternatíva?
Éppen panorámafej vásárláson gondolkodtam, így kapóra jött a hírdetésed. A Manfrottót használtam párszor az masszív és persze nehéz, hajszál pontosan állítható, kiváló, de nagyjából a duplájáért szerezhető be használtan. Legjobb a Novoflex volt amit kézbe vettem, könnyű, precíz, masszív és renszerelvű (mégtöbbért). Rákerestem erre a tipusra. Ezt újonnan 63ezerért lehet beszerezni boltban Romániában és valamivel olcsóbban a netről különböző szájtokról. Ötvenet adok érte, ha tudunk találkozni Pesten valahol.
A saját készítésű fej ugyanolyan jó mint a gyári, csak jól be kell állítani a nodal pontot. 1-2 mm pontossággal be lehet lőni és ez szerintem elég is, de több ne legyen. Meg kell nézned az automatikusan generált kontroll pontokat, lehet hogy a programok nem jó eloszlásban generálják őket. Ha a szétnyilásos helyen veszel fel pluszba pontot az mindenképp segít. A PTGui pro-ban az optimalizálásban van egy 'Viewpoint' optimalizálás is, ha ezt bekapcsolod, akkor az esetleges nodal pont hibákat javítja a program és jobb eredményt kell kapnod. Nézd át hogy minden átfedésben maradd-e elég kontroll pont az optimalizálás után, ha nem oda vegyél fel kell venni. Elég átfedéssel fotózol ?
Hmmm, minden mindennel összefügg. A nodális pont beállítása az az alapság. Azt mondanám 1-2 mm pontosan. Valamennyire a forgatás pontossága is számít, de az kevésbé. A harmadikat simán seggelésnek hívnám a monitor előtt, az illesztési pontokon babrálva. A légvezetékeket, meg az ilyen káros képi elemeket a felvételezéskor el kell távolítani. Ez persze életveszélyes is lehet, így ezt kizárólag erősáramú villanyszerelésben jártas panorámásoknak tudom ajánlani. Egy tanult és sokat látott kollégám szerint a jó vinkli a kulcsa mindennek.
Cropos canonnal. De a patenttrollok miatt inkább nagyobb felbontású nem-gömbpanóban gondolkodom. Állvány és fej megvan hozzá, ultranagylátóból meg valszeg egy samyangot veszek a lengyelektől (ha egyáltalán).
Szal kinek milyen tapasztalata van 20-50mm közti egyéb összefűzött panókkal, hol az értelmes határa a dolognak?
Sziasztok. Azokhoz szólnék, kérdeznék elsődlegesen akik halszemmel készítenek gömbpanót 4-8 képből. Azzal a problémával küszködök, hogy nem illeszti össze sem az autopano, sem a ptgui hiba nélkül a képeket. Pár kicsi, apró 3-4 hiba mindig van. A profi cuccokkal is előfordul? A parallaxist beállítottam, de ennek ellenére a képek tetején és alján nem pontos az átfedés. Érdekes módon középen nincs nagy gond. Valaki tudja esetleg, hogy milyen hibára utalhat ez a jelenség? Talán, vertikálisan nincs forgáspontban az optika közepe? Mennyire függ a képek összeilleszthetősége a nodal ponttól? Most méretre gondolok, mm-es vagy tizedes, esetleg zázados elcsúszás a nodalponttól is eredményezhet összeilleszthetetlenséget? Canon gépen használok egyébként, Samyang 8mm-es optikával, és a gyenge láncszem sajnos a fej, mert az saját készítésű. Tud nekem valaki hasznos tapasztalatokat mondani?