Keresés

Részletes keresés

Ali-bá Creative Commons License 2011.10.01 0 0 157

Nem tudom hol laksz?! De ha érte jösz szívesen adok fehér eperfa csemetét.

Előzmény: Burst.chow (156)
Burst.chow Creative Commons License 2011.10.01 0 0 156

Sziasztok! Most találtam erre a fórumra. Én is nagyon kedvelem az eperfát. Nekem is van néhány darab.A legidősebbet 16 éve ültettem.Ez egy lila termésű szomorú eperfa. Kb.5 m magas. Ha valaki tudna eladó fehér termésű szomorú eperfát érdekelne. A képet ma reggel készítettem.

Ali-bá Creative Commons License 2011.09.08 0 0 155

A hernyózó-ollós megoldás is célravezető lehet. (Ne engedd fel magasra nőni az eperfát, inkább metszéssel terítsd szét a koronáját.)

Előzmény: Törölt nick (154)
Törölt nick Creative Commons License 2011.08.28 0 0 154

Köszi a választ!

Nálam az a gond,hogy a szederfa a baromfiudvarban van,nemigen merem vegyszerezni az állatok miatt.

Előzmény: Flanell (149)
Ali-bá Creative Commons License 2011.08.27 0 0 153

neved=neveld

Ali-bá Creative Commons License 2011.08.27 0 0 152

Akkor neved fává egy alkalmas hajtását.

Előzmény: vlacko (151)
vlacko Creative Commons License 2011.08.27 0 0 151

Oltás felett hajtott, szóval nemes, az tuti. Nem ettem a gyümölcséből, ésazt sem tudom, hogy bírja e a telet. de bízom abban, hogy igen, az eperfa nagyon életerős jószág.

Előzmény: Flanell (150)
Flanell Creative Commons License 2011.08.27 0 0 150

Ha az oltás fölött hajtott ki, nincs gond. Szerintem tavasszal a legnagyobb ágát állítsd karó mellé, a többit meg vágd le, ha nincs korlátlan területed, jobban férsz egy fával.

Láttál, ettél már ilyen gyümölcsöt?

Bírja a mi teleinket?

Előzmény: vlacko (147)
Flanell Creative Commons License 2011.08.27 0 0 149

Én legutóbb Karate-vel szórtam, teljes sikerrel, nem létráztam végig 40 fát.

De bármilyen permet megteszi, amin írják a molyok elleni hatást.

Előzmény: Törölt nick (148)
Törölt nick Creative Commons License 2011.08.26 0 0 148

A mi szederfánk is hernyókkal fertőzött idén,tegnap levágtam egy halom ágat a hernyókkal együtt,aztán elvittem messzire.:)

Valaki védekezik ellenük kémiailag?Ha igen,akkor mivel?ezek képes lerágni az összes levelet!!!!

vlacko Creative Commons License 2011.08.26 0 0 147

Nekem egy sziciliai óriásszemű fekete oltványom van. Június végén vettem. Ültetés után szépen megeredt, de aztán valamitől hirtelen elszáradtak az amúgy csúcson levő levelei. Nem dobtam ki, amit igen jól tettem, mert a szár alján kihajtottak a rügyek. Így aztán valószínűleg bokor lesz belőle a fa helyett, de sebaj.

Flanell Creative Commons License 2011.08.26 0 0 146

Na, eddig bírta a tavasszal dugványozott eprek közül az utolsó.

A flakonosak elég gyorsan feladták, de egy szabadföldi eddig a nagy hőségig bírta.

Flanell Creative Commons License 2011.08.26 0 0 145

Ennyi szövőlepkehernyóm, mint az idén, tán az elmúlt 20 évben összesen sem volt.

Előzmény: Flanell (144)
Flanell Creative Commons License 2011.08.26 0 0 144

Nálam is már a második invázió volt két hete. De leKaratéztam őket.

Előzmény: Ali-bá (142)
Ali-bá Creative Commons License 2011.08.25 0 0 143

Gyarapszik a magról szabadföldbe elvetett lilaeper.

(Köszönöm a magokat!)

Ali-bá Creative Commons License 2011.08.19 0 0 142

Tavaly szinte semennyi amerikai szövőlepke nem volt a kertemben, idén aztán bepótolta. Az eperfán vagy 10 ágon volt, de még a dió és kajszifán is előfordult.

Ali-bá Creative Commons License 2011.08.17 0 0 141

Én egy hónappal korábban szemeztem magról kelt alanyba mell magasságban, visszavágtam és a szem kihajtott.

Előzmény: tp329 (140)
tp329 Creative Commons License 2011.08.17 0 0 140

Ha valóban elszáradt a szem, akkor abból nem lesz semmi. DE! Az epernek sok alvó rügye is van (vagy éppen ott nincs, ahol kéne), ha a pajzs rendesen beforrt,  ezekből is kihajthat. Én várnék tavaszig.

Ha nem lesz rügy, akkor marad a folt, ahogy írod.

Előzmény: vlacko (139)
vlacko Creative Commons License 2011.08.17 0 0 139

Június közepe táján szemeztem fekete epert "tüdőszínű" eper fájára. T szemzést csináltam.

Tegnap néztem, és azt látom, hogy maga a rügy összezsugorodott, valószínűleg el is száradt, de a szempajzs az beleforrt a fába, és még mindig zöld.

Ez most azt jelenti, hogy alvószemzés lett belőle, és tavasszal lehet számítani valamire, vagy csak a fán lesz egy kis folt, ami más fából származik, de nem csinál semmit?

Ali-bá Creative Commons License 2011.08.11 0 0 138

Lemetszegetted a lefele hajló vesszőit, ágait mikor növögetett? Azért lett ilyen girbe-gurba az ágazata? (A sárga háttér jól kiemeli!)

A termése mekkora? (A képen kicsinek látszik.) Ehető? Elég édes?

Előzmény: Patentó (135)
GabrielM Creative Commons License 2011.08.01 0 0 137

Köszönöm a jótanácsot! Ezt nem tudtam, hogy már a levelei alapján tudunk, tudhatunk szelektálni ... 

Előzmény: Ali-bá (134)
Patentó Creative Commons License 2011.07.30 0 0 136

Sziasztok!

Csak mert nekem nagyon tetszik,

legyen bármilyen évszak!

Ez egy szomorú( csüngő) diszeper.

Az a sárga ,az nem az Ő virága!

Előzmény: Patentó (135)
Patentó Creative Commons License 2011.07.30 0 0 135

Ali-bá Creative Commons License 2011.07.29 0 0 134

A csemetéket érdemes szelektálni. A fehér eper eredeti tulajdonságait /pl. termés méret/ nem mind fogja egyformán örökölni. Nagy valószínűséggel annak lesznek legnagyobb termései, amelyeknek legnagyobbak, legsímább szélűek /nem karélyosak/ a levelei. Biztosat csak a termés érésekor lehet róla mondani.

Örülök a sikeres szaporításnak, ezek szerint nagyon jól csináltál mindent.

Előzmény: GabrielM (132)
GabrielM Creative Commons License 2011.07.29 0 0 133

Ja, és kedves Ali-bá!!! Köszönöm, köszönöm, köszönöm!!! :)

GabrielM Creative Commons License 2011.07.29 0 0 132

Minden szederfa kedvelőnek szép napot kívánok! Ali-bától kapott magokat vetettem el - fehér gyümölcsű szederfa - kb. 1-1,5 hónapja. Az ültető közeg tőzeg-általános virágföld keveréke (1:1)folyamatosan nedvesen tartottam a földet a cserépben, más gondozást nem kaptak, csak napról napra figyeltem, hogy kikeltek-e már a magokból a magoncok. Mostanra már ilyen szép kicsi fácskák nevelődtek. Egyelőre üvegházban vannak a növények, azt tervezem, hogy lombhullás után pincében teleltetem át a növényeket és tavasszal kitelepítem majd csemetekertbe őket. (Közben sikerült találkoznom egy "cirmos" vagy hússzínű gyümölcsű fával is és szedtem róla gyümölcsöt, s azt is elültettem, ezek a növénykék is szépen cseperednek. Alább látható a kis növényekről készült kép. Kicsit sötét, mert mostanában nem igen süt a nap, csak esik, esik, esik ...... :( Még mindig üvegházban vannak ... 

Sok kicsi magoncom lesz majd ősszel, s aki szeretne majd kapni, az jelezze e-mailben. Szívesen adok-küldök minden szederfa kedvelőnek. Akár cserealap is lehet ... :)

Üdv Mindekinek! Lord

Ali-bá Creative Commons License 2011.07.19 0 0 131

*A régi mendemonda az eperbe oltott szőlőről vajon bír-e igazság tartalommal?*  NEM. /Állítólag az első világháború idején láttak ilyet a magyar katonák Olaszországban. Úgy néz ki, hogy a megfigyelésük felületes volt, mert ott valóban egyes helyeken *eperfán nőtt* a szőlő, azaz eperfára felfutott szőlőlugasokon./ 

Előzmény: Törölt nick (129)
vlacko Creative Commons License 2011.07.19 0 0 130

Szia! Én próbálkoztam a füge oltásával eperre. Nem vagyok gyakorlott és egyszerűen csak szigetelőszalagot használtam. Chip szemzést csináltam, az oltások másfél, két hónapig zöldek maradtak, sok össze is forrt, de aztán el kezdtek száradni, és a végén mind elhalt.

Nem adtam fel a dolgot, ki fogom próbálni az alvószemzést és az összenövesztést is, mert az, hogy az összeforrás végül is megtörtént, azért ad némi okot a bizakodásra.

Az eperfa-szőlő párosításról sohasem hallottam, az interneten sem találtam erre utalást.

Előzmény: Törölt nick (129)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.18 0 0 129

Szia, nyugodtan csinálhatsz T-szemzést egész agusztus végéig. A T-szemzésre az eperfa szerintem tancélos. Ha jó erőben van az alany, akkor gyorsan kihajt. Nem kell félni, hogy télen kifagy. Többnyire az uj hajtás alsó néhány szeme túléli a telet. Rafia helyett én sárga dobozos teflon szalagot használok, kiváló erre a célra, de a piros dobozos nem jó, mert hosszára foszlik. Az oltógally hegyét sem muszáj kidobni , mert ferdén levágva és az alanyt a T-szemzéshez hasonlóan elő készítve ezt a szempajzs helyére dugom. Az oltóhajtás visszaszárad, de a legalsó szem ki szokott hajtani.

Ki fogom próbálni a füge oltást eperbe. Tényleg sikerült már valakinek?

A régi mendemonda az eperbe oltott szőlőről vajon bír-e igazság tartalommal?

Előzmény: csiba00 (109)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.17 0 0 128

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!