Sziasztok! Most találtam erre a fórumra. Én is nagyon kedvelem az eperfát. Nekem is van néhány darab.A legidősebbet 16 éve ültettem.Ez egy lila termésű szomorú eperfa. Kb.5 m magas. Ha valaki tudna eladó fehér termésű szomorú eperfát érdekelne. A képet ma reggel készítettem.
Oltás felett hajtott, szóval nemes, az tuti. Nem ettem a gyümölcséből, ésazt sem tudom, hogy bírja e a telet. de bízom abban, hogy igen, az eperfa nagyon életerős jószág.
Ha az oltás fölött hajtott ki, nincs gond. Szerintem tavasszal a legnagyobb ágát állítsd karó mellé, a többit meg vágd le, ha nincs korlátlan területed, jobban férsz egy fával.
Nekem egy sziciliai óriásszemű fekete oltványom van. Június végén vettem. Ültetés után szépen megeredt, de aztán valamitől hirtelen elszáradtak az amúgy csúcson levő levelei. Nem dobtam ki, amit igen jól tettem, mert a szár alján kihajtottak a rügyek. Így aztán valószínűleg bokor lesz belőle a fa helyett, de sebaj.
Tavaly szinte semennyi amerikai szövőlepke nem volt a kertemben, idén aztán bepótolta. Az eperfán vagy 10 ágon volt, de még a dió és kajszifán is előfordult.
Ha valóban elszáradt a szem, akkor abból nem lesz semmi. DE! Az epernek sok alvó rügye is van (vagy éppen ott nincs, ahol kéne), ha a pajzs rendesen beforrt, ezekből is kihajthat. Én várnék tavaszig.
Június közepe táján szemeztem fekete epert "tüdőszínű" eper fájára. T szemzést csináltam.
Tegnap néztem, és azt látom, hogy maga a rügy összezsugorodott, valószínűleg el is száradt, de a szempajzs az beleforrt a fába, és még mindig zöld.
Ez most azt jelenti, hogy alvószemzés lett belőle, és tavasszal lehet számítani valamire, vagy csak a fán lesz egy kis folt, ami más fából származik, de nem csinál semmit?
A csemetéket érdemes szelektálni. A fehér eper eredeti tulajdonságait /pl. termés méret/ nem mind fogja egyformán örökölni. Nagy valószínűséggel annak lesznek legnagyobb termései, amelyeknek legnagyobbak, legsímább szélűek /nem karélyosak/ a levelei. Biztosat csak a termés érésekor lehet róla mondani.
Örülök a sikeres szaporításnak, ezek szerint nagyon jól csináltál mindent.
Minden szederfa kedvelőnek szép napot kívánok! Ali-bától kapott magokat vetettem el - fehér gyümölcsű szederfa - kb. 1-1,5 hónapja. Az ültető közeg tőzeg-általános virágföld keveréke (1:1)folyamatosan nedvesen tartottam a földet a cserépben, más gondozást nem kaptak, csak napról napra figyeltem, hogy kikeltek-e már a magokból a magoncok. Mostanra már ilyen szép kicsi fácskák nevelődtek. Egyelőre üvegházban vannak a növények, azt tervezem, hogy lombhullás után pincében teleltetem át a növényeket és tavasszal kitelepítem majd csemetekertbe őket. (Közben sikerült találkoznom egy "cirmos" vagy hússzínű gyümölcsű fával is és szedtem róla gyümölcsöt, s azt is elültettem, ezek a növénykék is szépen cseperednek. Alább látható a kis növényekről készült kép. Kicsit sötét, mert mostanában nem igen süt a nap, csak esik, esik, esik ...... :( Még mindig üvegházban vannak ...
Sok kicsi magoncom lesz majd ősszel, s aki szeretne majd kapni, az jelezze e-mailben. Szívesen adok-küldök minden szederfa kedvelőnek. Akár cserealap is lehet ... :)
*A régi mendemonda az eperbe oltott szőlőről vajon bír-e igazság tartalommal?* NEM. /Állítólag az első világháború idején láttak ilyet a magyar katonák Olaszországban. Úgy néz ki, hogy a megfigyelésük felületes volt, mert ott valóban egyes helyeken *eperfán nőtt* a szőlő, azaz eperfára felfutott szőlőlugasokon./
Szia! Én próbálkoztam a füge oltásával eperre. Nem vagyok gyakorlott és egyszerűen csak szigetelőszalagot használtam. Chip szemzést csináltam, az oltások másfél, két hónapig zöldek maradtak, sok össze is forrt, de aztán el kezdtek száradni, és a végén mind elhalt.
Nem adtam fel a dolgot, ki fogom próbálni az alvószemzést és az összenövesztést is, mert az, hogy az összeforrás végül is megtörtént, azért ad némi okot a bizakodásra.
Az eperfa-szőlő párosításról sohasem hallottam, az interneten sem találtam erre utalást.
Szia, nyugodtan csinálhatsz T-szemzést egész agusztus végéig. A T-szemzésre az eperfa szerintem tancélos. Ha jó erőben van az alany, akkor gyorsan kihajt. Nem kell félni, hogy télen kifagy. Többnyire az uj hajtás alsó néhány szeme túléli a telet. Rafia helyett én sárga dobozos teflon szalagot használok, kiváló erre a célra, de a piros dobozos nem jó, mert hosszára foszlik. Az oltógally hegyét sem muszáj kidobni , mert ferdén levágva és az alanyt a T-szemzéshez hasonlóan elő készítve ezt a szempajzs helyére dugom. Az oltóhajtás visszaszárad, de a legalsó szem ki szokott hajtani.
Ki fogom próbálni a füge oltást eperbe. Tényleg sikerült már valakinek?
A régi mendemonda az eperbe oltott szőlőről vajon bír-e igazság tartalommal?