Ide várom azokat a szabadidős vitorlázást kedvelő kalandorokat, akik az "ultrakönnyű" - azaz tőkesúly nélküli - vitorlázás gyakorlói, szerelmesei, megszállottai... :o)
Nyugi - komoly, hozzáértő emberek tervezték ezt a hajócskát.
Más kérdés, hogy a (reklám)fotót készítő sporttárs nem állt az igényesség magaslatán - ezért úgy gondolta, hogy egy fotó kedvéért kár fáradni azzal, hogy koppanóig felhúzza a latint az árbócra.
Figyeld meg, fent van még majdnem 40 centi lauf-ja - felfelé.
Az eladó azt gondolhatta fényképezéskor, hogy:
"Aki tudja - az úgyis tudja... aki meg nem, annak meg úgyis felesleges magyarázgatni" :-))))
Köszönöm a biztatást. Nem fogom elkapkodni a dolgot, mármint a hajókeresést. Mindenesetre az okt. 1-2. hétvégére megpróbálok jollét bérelni a Balaton északi parton. Van valakinek tippje, hol tehetném ezt meg?
Igaz, nem rakod fel egyedül a tetőcsomira, de 400-ért már el lehet csípni olykor egy rendszámos utánfutóval is (vagy 250-ért a hajót + 150-ért az utánfutót).
Siófokon és Agárdon tuti bérelhető!
Elterjedt, klasszikus, bevált típus. Egyedül nem könnyű besólyázni (bár nem lehetetlen!), de ha ketten vagytok, nem okozhat gondot.
Olyan hajót nem találsz, ami minden szempontnak megfelel, mert amelyik könnyen mozgatható, az szűkös 2-3 embernek.
A Laser-en is láttam már egy (sőt 2!) utast, de nem arra találták ki.
Szerintem egyedüli mókázásra vegyél (vagy bérelj) kicsi, gyors jollét, a családi programhoz meg - ahogy eddig is - a tőkesúlyost preferáld!
Ma jöttem haza Agárdról: 3 nap alatt több mint 10 órát Laser-eztem (80 km), tegnap a pöffösben mentem 19.8 km/ó-val is, pedig csak a 4.7 nm-es vityót mertem bevállalni!
Isteni jószág! Pontosabban: ördögi! Ugyanis ennek piros-fekete színű volt a hajóteste...
GPS!
Azok a Laser-es csávók nem beszéltek nagy marhaságot. Bár a Finn-esek biztosan hasonlóan nyilatkoznának a 10nm-es rombolóik kapcsán... ;O)
Egy kisebbfajta világ omlott össze bennem néhány perce, amit most a hozzászólásod is megerősített. :-(
Két hete egy SUNFISH hajót próbáltam ki a Velencei tavon, aztán a neten keresgélve akadtam a SUNFLOWER típusra. A fejemben azután mindvégig az maradt meg, hogy a SUNFISH/SUNFLOWER ugyanazon gyártó különböző kategóriájú hajója.
Aztán feltűnt, hogy nem látom a SUNFISH-t ott ahol SUNFLOWER van és ma akadtam a SUNFISH honlapra, ahol 4220$-ért vesztegetik újonnan. :-(
Azt hiszem lemondok róla. Megtévesztett egy kissé a vitorlaforma és minta..., így jár aki nem körültekintő.
Nézd, lehet, hogy tényleg kicsit sarkosabban fogalmaztam, de az előző néhány hozzászólásban úgy érzem elmondtam, hogy mi a problémám a Sunflowerrel.
Szivesen hallanék gyakorlati tapasztalatokat olyanoktól, akiknek volt/van Sunflowerük: mennyire egyszerű felállítani borulás után, visszamászni bele, és mennyi víz marad benne utána, mennyire befolyásolja a hajózhatóságát az esetleg benne maradt viz, és hogy jön ki belőle.
Egyébként ha én lennék abban a helyzetben, hogy tanácsot kérek hajóvásárlás ügyben, akkor örülnék neki, ha többféle véleményt is hallanék, és esetleg olyanok is elmondanák a gondolataikat akik legalább már láttak Sunfisht is (ahonnan a Sunflower vitorláját lopták) és nem hiszik azt, hogy az csak fényképen létezik.
Ugyan keskenyebb mit a Laser, de alacsonyabb a vitorla súlypontja, azaz kisebb a döntő erő. Ebből következően ha van heveder, a többi kényelem kérdése, mindent lehet vele csinálni.
Mint mondtam, a Sunflowert nem ismerem, de így képről, ránézésre azt mondanám, hogy 3-as fölött használhatatlan, mert nem lehet kiülni, olyan keskeny a pereme, azt nem látom heveder van-e benne.
Szerintem a Sunfish-sel 4-es szélig tuti jó vagy, több tudással vagy két emberrel az 5-ös sem lehet probléma. De a Sunfishhez sem értek, csak szoktunk velük egy pályán versenyezni és látom, hogy kevesebbet kell vele dolgozni, mint a Laserrel (kezdőknek is inkább ajánlják mint a Lasert).
Ja, és BELEülni a 420-asba mint egy evezőscsónakba nemigen fogsz, azt úgy tervezték, hogy oldalt a légszekrényen üljön a legénység, meg valami kis viz mindig fog lötyögni az alján. Ebből a szempontból a Kalóz jobb.
"de ennél pedig én vagyok bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy folyik ki belőle a víz ha belement?"
A Sunflowert nem tudom (elég furcsa jármű), de a Sunfisheken (meg a Lasereken is) van lenzventil a kokpit aljában ami menet közben kiszivja a vizet. Ezeknél a viz nem igen probléma, merugye ha nincs nagy szél, akkor nem megy viz be, ha meg nagy szél van, akkor meg a szelep kiszivja.
Sőt, láttam sok Lasert szelep nélkül is, csak egy lukkal, az nagyon laza, de nem különösebben zavaró, mert alig pár centi viz megy be akkor is, ha áll a hajó, menet közben meg kiszivja.
Borulás szintén nem gond mert általában semmi viz nem marad a kokpitben. A 420-asban igen, de oda meg szoktak a tükörbe is szelepet rakni, hogy a nagyja kifolyjon.
"Szóval az van, hogy (most mondok egy jó nagy hüjjjeséget) szóval szerintem a Sunfish csak fényképen létezett - mert egyébként semmi érdemlegeset nem találtam róla - vagyis élő embert, akinek lett volna olyanja."
Hát tényleg nagy hülyeséget mondtál, a Sunfish az egyik legjobban elterjedt jolle az USÁ-ban meg a Karib szigeteken, legalább háromszázezret gyártottak belőle, tele van velük a tengerpart itt, érzésre több a Sunfish mint a Laser errefelé.
Hasonló felállás, gyakran csak gondolok egyet, bepakolom és kiugrom a közeli tóra egymagam vitorlázni.
1. mindegyiknél könnyebb szállítani, felszerelni, vízretenni. Én a csomagtartóban szállítom.
2. a legbiztonságosabb, a legkevesebb alkatrészből áll, a legegyszerűbb a kezelése.
3. csónak forma, ez a vaslóforma olyasmi. Keményre fújve meg felveszi a kanál alkatot.
4. ár. Ez bonyolultabb. Az alapár 500$ körül van, de a sok végrehajtott tuning miatt legalább a duplájába ven már.
Persze ha motor is követelmény, akkor más a helyzet. Akkor vagy lényeges súlynövekedés, vagy keményen nyomni fog, vagy mindkettő, tehát a mobilitás rovására megy. Fartükrös gucsó vagy ilyen Sunflower-szerű műanyag héjjal burkolt polisztirolmags hajótest.
Hol? A Győrújfalu melletti nagy bányató nem is rossz, ekkorára szoktam menni Budakalászon. Kérdés, lehet-e?
Dunacsúnynál is vannak méretes kieső helyek ahol elképzelhető a vitorlázás a hajóútvonalon kívül. Duzzasztott szakasz nagyon kismértékű sodrással. Rendes sodró vízben szerintem nem lehet vitorlázni. 1. nem mindig onnan fúj a szél ahonnan kéne. Állóvíznél lényegtelen, fújhat bármerről. 2. a folyómenti fasorok nagyon leárnyékolják a szelet és összevissza kavarják is.
Köszi a részletes infót, kezd megjönnni hozzá a kedvem :-). SUNFISH ügyben: Tényleg létezik, legalábbis az volt ráírva arra a hajóra amit hétvégén próbálgattam. :-)
Tudsz (tudtok) valakit akinél meg lehet nézni, ki lehet próbálni?
Annak idején elég rendesen beleástam magam a SNARK hajók lelkivilágába.
Szóval az van, hogy (most mondok egy jó nagy hüjjjeséget) szóval szerintem a Sunfish csak fényképen létezett - mert egyébként semmi érdemlegeset nem találtam róla - vagyis élő embert, akinek lett volna olyanja.
De nem is érdekes - hisz én Sunflowert vettem - aminek az első furcsasága az volt, hogy bár amerikainak mondja magát - mégis Hamburgban építették, 1972-ben.
A TEST: Az önsúlya (a testé) 22 (huszonkettő) kilogramm - vagyis egy normál alkatú ember a vállán elviszi, vagy bárhová (pl. tetőcsomagtartóra) röhögve felteszi.
Én is ott hordtam - igaz, ehhez egy megfelelően nagy és erős autóm volt - konkrétan egy Daewoo Matiz :-))))
Ez egy elég érdekes konstrukció, mert két ABS héj kőzé hab van fújva - emiatt a hajó elsűlyeszthetlen - vagyis maga az anyaga úszik a vízen - nem a légkamrák tartják fent.
A fenékvíz-para tárgytalan - egyrészt mert normál esetben nincs mit keressen víz benne - másrészt meg erre való a szapoly, szivacs, fenékvízszivattyú - ízlés szerint.
A hajóval konkrétan egy 140 kilós ember és két kiskorú gyerek is hajózott (fotó van róla) - de én a párommal rendszeresen garázdálkodtam vele a Tavon - problémamentesen.
A hajót elől túlterhelni nem ajánlatos - mert nagyobb szélben beletúr a vízbe... így hát max. 60 kilós utast ajánlanék az orrba, annyit simán elvisz.
Hátul, (kormányosnak) mindegy neki - mint mondtam, a 140 kilós sporttársat is vitte.
A VITORLA: A vitorlázata a világ egyik legsikerültebb konstrukciója - annyira, hogy a vitorlás-gumicsónakos Jim Lucket ebből gazdagodott meg - mert a "rettenetes konstrukcióihoz" simán megvette a Sunflower vitorlákat - nem szarozott más típus kidolgozásával.
Ez egy cirka 4,5-5 m2 -es, latin-vitorla, 3 méteres bummal és 3,8 méteres dölt-szárral - de ez utóbbinak az utolsó 80 centije toldat - vagyis az egész vitorla, vasalattal együtt, simán befér a hajó belsejébe, szállításkor.
Csak halkan jegyzem meg, hogy jómagam is voltam bátor már több példányban is lekoppintaniezt a latin vitorlát - közmegelégedésre. Fotó később.
Az eredeti vitorlát (magát a vásznat) egyébként a hongkongi vitorla-császár, Neil Pride varrogatja nekik (gondolom, hogy nem személyesen) ... de ez a név már egymagában is jó ajánlás.ként a nem kevésbbé híres hongkongi vitorla-császár, a Neil Pride varrogatja nekik.
Egyelőre ennyi, majd még dumcsizunk, mert mennem kell.