Na erről van szó, az én tudomásom szerint is más kérdés a gyomorsav és a szervezet általános elsavasodása. Utóbbin segít(het) a citromlé az előbbin nem igazán, pláne felmaródott nyálkahártya esetén.
Nekem csak gyomorfájás és böfögés, ill. teltségérzet volt és rekszsérvem sincs. III-as típusú refluxom volt és plusz a gyomorban is voltak felmaródások. Aztán sok szenvedés után kivettek két pici polipot a gyomromból és rá pár hónapra szép lassan csiga módjára elmúlt minden. A PPi-vel fokozatosan álltam le, áttértem a gyomorvédő lötyire (ulcogant) majd azt is lassan elhagytam.
Speciel a citromtól én meghaltam, sőt a mai napig fáj tőle a gyomrom, ha túl sok citromos teát iszom és nem eszem mellé eleget.
A citrom a gyomorban nem lúgosít, mert ugye citromsav... a metabolizmusa lúgos hatású, azaz az emésztése során keletkeznek lúgos hatásúnak nevezhető anyagok. Ettől viszont még egy sérült gyomornyálkahártyát, sérült nyelőcsőnyálkahártyát simán irritálhatnak. Ha a gyomorszáj renyhe és nem jól záródik, az szerintem nehezebb eset, mert a visszaáramlást kell valahogy megakadályozni, vagy legalábbis csökkenteni.
MOst semmi bajom nincs, de muszáj rendszeresen ennem, sem reggelit, sem ebédet nem hagyhatok ki. 2 évbe telt, míg visszatérhettem a régi életemhez és már mindent tudok enni. Lassú és fokozatos volt a javulás.
Nekem voltak hasonló tüneteim, a hátfájás, és a teltségérzés például. Nekem is van egy "kisdiónyi" rekeszizomsérvem. Egyébként a tüneteid lehetnek akár a gyógyszerek mellékhatásai is. Neked is javaslom a citromevést (ha megy) mert annak nincsennek mellékhatásai. Egy próbát megér.
Mert sok volt a savam. A citrom lugosít. Abbahagytam a ppi-t helyette a citromot ettem. Segített. Persze azt is megnézem mit eszem. Szénsav, zsíros, fűszeres étel nem játszik...
Régen controlocot szedtem,most másikat,de nagyon elegem van a gyógyszerekből.Mind csak ideig óráig tart,aztán kapok másikat és így tovább.Mintha kísérleti nyúl lennék...
Na ez az, én a felmaródott nyelőcsövemmel (bár mostanában sokat javult), nem merem megkockáztatni a citromlé ivást, mert hallottam már mindent és mindennek az ellenkezőjét is. Ezért kérdeztem az illető Leobersdorf kollégát, hogy ő milyen indikációval fogyasztotta a citromlét. Én is emlékszem rá, 10 évvel ezelőtt mikor nyombélfekélyem és "helikopterem" is volt, pár nap gyógyszerelés után elkezdtem kivánni a vörösbort (amit előtte nem bírtam meginni), annyira levette a Controloc a savamat.
Látom milyen szertágazó tünetekkel jár a reflux. Én is ezzel küzködök 9 éve már. Számtalan ppi-t szedtem már, rekeszizomsérvem is van. Most jelenleg az a problémám, hogy 2x40 mg ppi mellett nem jön fel a savam, de mégis cefetül érzem magam. Nincs gyomorégésem, mégis reggel úgy ébredek, hogy fáj a torkom, gyomrom(megemelt fejrésszel is) és iszonyatosan fáj a mellkasom ill. a hátam is. Állandó böfögés, teltségérzés, rossz közérzet és émelygés. Ha van is sav, amit most jelenleg nem érzek, nagyon kihat a hátamba, úgy érzem, mintha szaggatnák a csontjaimat. Volt-e hasonló tünetegyüttese valakinek közületek? Várom válaszotok!
Tulajdonképpen mindent rendben találtak. A gyomrszáj szépen működött, zárt amikor kellett, kinyílt amikor kellett. Nincs semmiféle kóros elváltozás a nyelőcsőben és a gyomorban. A gyomor rendesen továbbította az anyagot. (Még jó hogy nem váltottam ki a Motíliumot. Azt is beszedették volna velem, ezek szerint fölöslegesen.
Akit érdelkel a vizsgálat:
Teljes éhgyomorra végezték, még vizet sem ihattam reggel. Kb. fél óra hosszat tartott. Be kellett állni egy gépbe, a kezembe nyomtak egy porárban kb. 1 dl fehér sűrű trutyit. Ezt kellett az orvos utasítása szerint kortyonként a számban tartani és utasításra lenyelni, vagy pl. egy kortyot rögtön lenyelni. Az íze nem volt rossz, enyhén ánizsos, kicsit tapadt a számhoz és a nyelőcsőhöz. Közben a gépet velem együtt mozgatták, néha forgolódnom kellett. Volt fekvő helyzet is. Közben megitattak szintén kb. 1 dl ízetlen folyadékkal, amiben olyasmi volt mint egy pezsgőtabletta. Ezt gyorsan kellett meginni, mielőtt kipezseg. Ez kicsit felfújta a gyomrot és a kontraszanyagot a gyomorfalhoz juttatta. Itt nem éreztem semmi különöset.
Utána lehetett enni, inni. Semmi gond nem volt. Állítólag ez a trutyi hasmenést okoz, de ez sem volt.
Nekem a 3 - 4 hetente jelentkező menetrendszerinti gyomorgörcseim 3 - 4 óra hosszat szoktak tartani. Ugyanazokkal a tünetekkel amit te is leírtál (+ hányás). Bele sem merek gondolni, hogy milyen lehet egy ilyen majdnem egy napig tartó gyomorgörcs.
Egyébként én sem tudok semmilyen összefüggést felfedezni az étkezésem és a gyomorgyörcs között.
Már arra is gondoltam, hogy étkezési naplót kellene vezetni. Hátha valami apró részlet okozza, amire nem is gondolok.
Nekem pl. a tüneteimet (nehéz nyelés, gombócérzés,állandó köhögés és állandó garatgyulladás, savas felböfögés) egyáltalán nem mulasztotta el a ppi. Egy változás volt csak, hogy a savas felböfögés helyett, savtalan felböfögés volt. Ami azért nem mindegy, mert nem marja annyira a nyelőcsövet.
Most már két hete nem szedem a ppi -t, még jobban figyelek az étkezésre, a mozgásra (pl. lehajlás) és egyenlőre nincs gondom.
Szedem én is persze, de nem árt tisztában lenni a teljes hatásával és ha van természetes kiváltó mód, miért ne?
Amúgy a nyári tökéletes tükrözéses leletem ellenére (a gyógyszert tovább szedve) a múlt hét végén megint volt egy hatalmas gyomorégés, gyomorgörcs , ami extra hosszú ideig tartott. Pénteken du. kezdődött és szombaton délfelé kezdett enyhülni. Borzasztó rosszullét kiséri, amit nem értek, reggel lábra se tudtam állni a gyengeségtől (hányinger, szédülés, erős veritékezés, rengeteg vizelet ment az éjjel) ...
Nem ragozom, teljes tanácstalanság a háziorvosál is ..... minden létező vizsgálati eredmény jó, mégis rámtőr időnként, nem tudom kajához se kötni, mert mostanában nagyon diétásan és átgondoltan eszem. Pénteken pl. halat ebédeltem párolt zöltséggel, uzsonnára 1 turórudit, vacsorára saját készítésü joghurtos vegyes (nyers) salátát párolt csirkemellcsikokkal megszórva.
Volt egyáltalán olyan ember akinek teljesen elmúlasztotta a refluxos tüneteit a gyógyszer?? Nem a gyomorégésre gondoltam mert az csak kisebb probléma azon könnyen segít a gyógyszer.
Hanem például a sűrű tapadós nyákról, nehéz nyelés stb.. ???
Örülök :) a hasi UH ilyen gasztrós problémákkal küzdőkek, szerintem évente "kötelező" lenne ... ja, de én nem vagyok orvos. Sejtésem szerint a TB is rájuk morog, ha túl sok vizsgálatot irnak ki :(((
Soha nem mondta sem a háziorvos, sem a gasztro doki, hogy hasi ultrahang kellene. Pedig az utolsó fél évben többször voltam náluk a gyakori gyomorgörcs miatt. Most is én kértem és a doki először azt mondta, hogy az én tüneteimnél ez fölösleges, mert az nem mutatja ki a problémát. De azért kiírta.
Hát ahogy végigolvasom a mellékhatásokat, elég széles a skála... Na mindegy, ma már nem adtam neki, és holnap megpróbálom elérni a gastroenterologust mit javasol. Azt is mondta a gyerek az utóbbi pár napban, hogy furcsán ver a szíve, ezt gondolom egy hatéves nem találja ki magától. A két tünet együtt elég furcsa. Mert hogy fáj a feje többször, meg extra fáradt a gyógyszer óta, hát oké, na de ez már sok.
Komolyan kezdek megőőőrülni, végre tünetmentes reflux szempontjából, de jön egyéb probléma.