Kb. 2 hét múlva végzek a nálam lévő tekercsekkel és újakat fogok kikérni, ezért ha addig nem oldódik meg a gondod, akkor a nagylétai tekercset is kikérem és megnézem benne Lénárt Piroska születését. Mivel Nagyléta kis település és jó kedvemben vagyok ezt az egyet megnézem neked :)
Azt nem teljesen értettem meg, hogy Lénárt Piroska kinek a kicsodája? Ő az anyai dédanyád és Szabó István felesége?
Ezt a levélt küldtem a Református Templom Lelkészi Hivatalban. Nem volt válasz.
Tisztelt lelkész Úr! Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy legyen segitségemre öseim kutatásában. Én 1963 ben születtem Hollandiaban, minkét szúlöm Magyar, 1956-os kivándorolt volt. Súlyos betegségem után, felépülve kezdtem keresni gyökereimet. Az ismert adatokat Magyarországon élö rokonaim adták meg:
Édesanyám 1929 áprilisban Debrecenben született (reformátusvallásu) Neve: Faragó Erzsébet Szülei: Faragó István, füszerkereskedö (Debreceni lakós)
Nagyanyám: Szabó Erzsébet, bútorfényezö, ö 1910 okt 21 én született Debrecenben (ök elváltak 1939 körül) Szülei: Szabó István, kovács
Dédanyám: Lénárt Piroska, szülésnö, született 1880 körül, Nagylétán (4 gyermeke született: Zsuzsanna, Piroska, István, Erzsébet) Ükapám: Lénárt....., Reformatus Lelkész.
Abban reménykedem, hogy a családi szájhagyomány jól örizte meg az ükapa kilétét. Remélem található adat Lénárt úrról, esetleg további felmenöröl.
Köszönöm segitségét, tisztelettel, Chris vd W Hollandia
Vannak olyan leszármazottak, akik ezt az üzenetet olvasák? A magyar irás nem megy jól, beszélni igen! Üdvözlet Chris
Ha ők azt mondják, hogy vannak új adatok, akkor valószínűleg így van. Én úgy emlékszem, hogy eddig is 15 millió körül volt az indexelt mennyiség (sajnos nem jegyeztem meg pontosan mennyi volt), lehet hogy csak pár száz adattal bővült és ezért nem tűnik fel a változás.
Ha a fentiekben nem található meg a keresett család, akkor:
Illéssy János: Az 1754-1755. évi országos nemesi összeírás, Budapest, 1902.
Itt a különböző megyékben, a nemességüket bizonyítani tudó személyeket írták össze. Az azonban nincsen feltüntetve, hogy hol, melyik településen voltak birtokaik.
Pozsony vármegye nemes családjai. Szerzők: Denis Pongrácz et al. 2008.
Szluha Márton: Nyitra vármegye nemes családai I-II. 2003-2005.
Ebben szerepelnek táblázatok,pl. a 8. oldalon, amiben falukra lebontva szerepel hogy hány nemes család van, ennek utána lehet vhogy nézni hogy egy adott faluban kik voltak ezek a családok?
A házassági anyakönyvekben az egyik fent is szereplő faluban a bejegyzésnél a vőlegény előtt pl. volt,hogy közrendű,a menyasszony előtt viszont nobili.Jelenthet ilyen kisnemesi származást?
Korábban, egy kérdésemre válaszoltad, hogy: "A neten van fent adatbázis, melyben Bekő János részt vett az 1797. évi insurrectio-ban armalistaként megnevezve" Be tudnád linkelni ezt az adatbázist, mert nem találom? Köszönöm.
Szerintem igen, Miskolc-Hámorét. Alsóhámor Dédestapolcsány-Dédeshez, Felsőhámor Miskolc-Hámorhoz tartozott. A Kálniczky László - Körmendy Lajos - Tuza Csilla: A Magyar Országos Levéltár Filmtárában mikrofilmen őrzött anyakönyvek katalógusa: (Tematikus konspektus) 1. kötet szerint:
Egy kis segítséget kérek. A Mormon katolikus keresőben az illető Felsőhámoron (Borsod megye) született. Gondolom, hogy ez a ma Miskolchoz tartozó Felsőhámor, de melyik anyakönyvet kell kikérjem hozzá? A Miskolc-Hámort? Csak mert ahogy olvastam volt Alsóhámor is. Ja és Rk.
...mielőtt a Hadtörténetibe mennél, nézd meg elébb a házassági anyakönyvét. Amikor már olyan korba ért, hogy nősüljön, akkor már szerintem vonatkozott rá az a tv. ami a hadikötelezettek esküvőjét engedélyhez írta, s lehet őtt van valamilyen bejegyzés (volt erről itt szó korábban).
Azt szeretném kérdezni, hogy hol lehet utánanézni, vagy lehet-e katonai anyakönyveknek, vagy hogy megy ez? Egyik felmenőm (Rádics János, 1866/67-ben született Fajszon, Pest-Pilis-Solt-Kiskun megyében) a 38. ezredben volt katona. Sajnos nem tudom, hogy melyik zászlóalj, meg század, ezt szeretném kideríteni, meg bármi adatot róla.
Udv!-Nincs Szilagymegyei ref.puspokseg-a google keresobe-KIRALYHAGOMELLEKI REF EGYHAZKERULET-Trianonig mas volt minden!-erdemes elolvasni!!! A"" valasi jegyzokonyv"" reszre en is kivancsi vagyok mit irnak a profik?-megprobalok utanna jarni!
köszönöm a Zilahi Állami Levéltár elérhetőségeit. Angol maillal próbálkozom.
Ha már ennyire benne vagyunk, a Szilágymegyei református püspöki levéltár mail címét honnan szerezhetném meg? Az üknagyapám 1876-os válási jegyzőkönyvét keresném ott.
Felhozom ujra ezt a temat - jo lenne egy kis script, program, valami, ami mondjuk ejszaka letolti egy adott telepules anyakonyvi kivonatait a familysearch oldalrol es akkor konnyebben lehetne atnezni oket.
A Szilágy megyei levéltárnak email címe is van, ha esetleg írni szeretnél nekik:
Şef serviciu: Dr. Dănuţ POP Adresa: Str. Tudor Vladimirescu nr. 26/A, Zalău, cod 450067, jud. Sălaj Telefon: 0260/611016 E-mail: salaj.an@mai.gov.ro Program Sala de studiu: Luni-Joi: 8.30-15.30 Program Relaţii cu Publicul: Luni-Miercuri, Vineri: 8.30-16.30, Joi: 8.30-18.30
A levéltár vezetője: Dănuţ Pop. A nevéből ítélve román, szerintem probálj meg neki angolul írni.
Ezt a Zilahi levéltárban találtad? Hogyan lehet megkeresni őket? Beszélnek magyarul? A Fővárosi Levéltárban azt mondták, ott találom meg a keresett árvaszéki anyagokat.
Sziasztok! Az merült fel bennem, hogy ha elmegyek egy plébániára, hogy az 1895 utáni egyházi anyakönyveket (vagy kereszteléseket) megnézzem, akkor ott is él a 90 éves szabály? Ha én egy huszadik századi rokon születési dátumát akarom megtudni, de az már a levéltárban nem kutatható időszakba esik, akkor jelenthet-e ez egy kerülőutat? Plébániákon mennyire veszik ezt figyelembe? Egyáltalán egy plébánián mennyire szabad az eredeti iratokat böngészni? Csak célirányosan lehet keresni, vagy kezembe nyomják a könyvet, aztán nézhetem kedvemre? Kinek mi a tapasztalata ezügyben?