Keresés

Részletes keresés

Ádi_batya Creative Commons License 2011.09.21 0 0 3446

Egy 50 éves körtefára, amely az erélyes metszés következtében, gadagon hozott vízhajtásokat, melyeket még nyáron visszavágtam arasznyira.
Ezek vastagodtak, erősödtek valamelyest, és a minap ezekre szemeztem a Vilmost és az Ilonkát.
Van valakinek tapasztalata az öreg fákkal kapcsolatban? 

gergerg Creative Commons License 2011.09.21 0 0 3445

Az nem mindegy hogy hogy állították elő? Ha már egyszer megvan, és a hajtáait meggyökerezteted az ugyan az lesz nem? Hülye példa de ha egy lombikbébit akinek az apja japán volt az anyja meg indián klónoznak az ugyan olyan lesz arra való tekintet nélkül hogy kik voltak a szülei vagy hogy hogyan fogant. Vagy rossz az elmélet?

Előzmény: Törölt nick (3442)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.21 0 0 3444

A Nino-féle olasz kopaszok azon vannak, a Big Top kivételével,az Adesoto alanyon van.

Az említett új alanyokat én Csarli-val hozattam,egy időre engem ellát anyaggal,persze oltványként majd szeretnék eladni is belőlük.

Előzmény: Vebber (3443)
Vebber Creative Commons License 2011.09.21 0 0 3443

Az a baj, ezekhez a "különleges" alanyokhoz országunkban nem lehet hozzájutni.

A GF677 fantázia nevű alanyt használtad már?

Előzmény: Törölt nick (3442)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.21 0 0 3442

Ezek mikroszaporítással előállított alanyok,úgyhogy aligha.Amit esetleg ki lehet próbálni: nálunk elérhető magonc /őb,kajszi,myrabolán stb/ -ra rászemezni ezekből...vmit talán ez is jelentene....de igazából sztem érdemesebb megvenni,az a tuti.Igaz egyszerre talán soknak tűnik az ára,de sztem bejön.

Előzmény: gergerg (3441)
gergerg Creative Commons License 2011.09.21 0 0 3441

Ezeket az alanyokat nem lehetne feltöltéssel szaporítani?

Előzmény: Törölt nick (3439)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.21 0 0 3440

...én meg soha nem burkolom.A szemzést szigszalaggal csinálom /esetleg vékony madzaggal megerősítve,ha esős idő várható,hogy ha hízik az alany,ne forduljon ki a szem/.Így is elég sok szemzésem sikerült már.De hát izlések és pofonok...:)

Előzmény: Ádi_batya (3425)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.21 0 0 3439

Üdv köztünk :) Én őszibarackba /is / raktam kajszit./tavaly is és idén is/.Mondjuk ez már nem újdonság,a franciák sokszor használnak szelektált őszibarackmagoncokat kajszi alanynak /pl Rubira, Montclar/ és már nálunk is elérhetőek /kis szerencsével/ ilyen oltványok.Idén már próbáltam őszibe szilvát is,majd meglátjuk összejön-e.

Monjuk én idén szereztem be jó fajta külföldi alanyokat is,amelyek kifejezetten a csonthéjasokhoz valók /Ishtara,Weiva, Garnem/,de ettől még az őszimagoncokat is használom.A kajszimagonccal az a bajom,hogy nagy fák lesznek belőlük,én meg törpítek...a szedett/vedett/ szilvákkal meg az,hogy rengeteg a vírusos...és azzal taccsra lehet tenni az egész gyümölcsöst.

Előzmény: Ádi_batya (3431)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.21 0 0 3438

Nem...A kopaszbarack /nektarin/ az "nem szőrös " őszibarack, a szilvához semmi köze.Ettől függetlenül myrabolánra szemezhetsz barackokat.

Előzmény: Törölt nick (3437)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.21 0 0 3437

Akkor majd megpróbálom, próba- cseresznye alapon. Gondolom , hogy a kopasz barackot szeretheti inkább , elvégre az már majdnem szilva nem?

Kell még neki 2-3 év , egy hónapja ültettem a magokat.

Előzmény: tp329 (3436)
tp329 Creative Commons License 2011.09.21 0 0 3436

Lehet, de fajtánként eltérő, hogy mennyire szeretik egymást, ebből (is) adódik, hogy nem mindegyikből lesz díjbirkózó!

Előzmény: Törölt nick (3434)
tp329 Creative Commons License 2011.09.21 0 0 3435

Igen.

Nem.

Előzmény: Ádi_batya (3433)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.21 0 0 3434

Lehet-e mirabolánra őszibarackot szemezni ?

Ha igen , akkor így vajon jobban bírja a mésszegény talajt az ilyen oltvány?

Apám egyszer szemzett őszibarackot gyökérből fakadt silvafa husángra és megeredt , de nem lett belőle díjbirkózó.

Ádi_batya Creative Commons License 2011.09.21 0 0 3433

Ösmerem :))
Akkor van rá esély hogy megered?
Próbáltatok már effélét? 

Előzmény: tp329 (3432)
tp329 Creative Commons License 2011.09.20 0 0 3432

Fordítva szokták, de hát a mai fiatalok......!

Miért lenne őrültség? Itt nagyon megértőek a forumozók, meg különben is, mindenki szembe jön (Ha ismered a viccet)

Előzmény: Ádi_batya (3431)
Ádi_batya Creative Commons License 2011.09.20 0 0 3431

A mai napon egy ismeretlen eredetű de egészséges, jóízű aprószemű szilvát szemeztem az egyik kajszifámra.. Őrültség volt? :D

Ádi_batya Creative Commons License 2011.09.20 0 0 3430

Huhúú, köszönöm a gyors segítségeteket!!
Igen, mindegyiket a koronába szemeztem, ugyanis a kis tüskés vackor nagyobb már mint én  :)
A fertőzésem pedig végleges, ugyanis ha minden igaz, februárban a Covinus kertészmérnöki szakát fogom megjelölni! ;D
Ali bá, köszönöm a videót, néhány hete néztem már de mindenképp megismétlem! :)

Előzmény: tp329 (3429)
tp329 Creative Commons License 2011.09.20 0 0 3429

Na, ja, ezt nem kérdeztem, hogy hova szemeztél. Koronába én nem szoktam takargatni.

Oltástól meg ne félj, tavasszal majd vágj bele, csak ne a kezedbe! Addig olvasd el a Jeszenszky könyvet, meg a fórumot, nézegesd  a képeket és csak fertőződj tovább!

Előzmény: Ádi_batya (3424)
Ali-bá Creative Commons License 2011.09.20 0 0 3428

Ezt láttad már? http://www.youtube.com/watch?v=IBdPu3V7_oY&feature=related Régi, de sok újat tanulhatsz belőle.

Előzmény: Ádi_batya (3424)
tp329 Creative Commons License 2011.09.20 0 0 3427

Lemaradt. Papírral az egész alanyt tekerd be MAJD CSAK A NAGY FAGYOK ELŐTT ne csak a szemet . Fogsz egy napilapot tekersz belőle egy csövet és ráhúzod az alanyra, a tetejénél én össze szoktam kötni vagy tűzőgéppel összetűzöm a tövére meg földet húzok, hogy a szél ne vigye el. Aztán majd tél végén a nagy hidegek elmúltával leveszem.

Előzmény: Ádi_batya (3422)
Ali-bá Creative Commons License 2011.09.20 0 0 3426

Inkább fordítva! Szigszalag, spárga. (Különben idővel magától letekeredik a szigszalag.) De még jobb a műanyag szalag, a kötözés végén masnira kötve. (Nézd meg a 3403. hozzászólás képeit.)

Ádi_batya Creative Commons License 2011.09.20 0 0 3425

Köszi, a papírt én is úgy gondoltam ;)

Előzmény: tp329 (3423)
Ádi_batya Creative Commons License 2011.09.20 0 0 3424

Amúgy bocsánat, hogy csak így iderontottam!
Ádám vagyok, egy tizennyolc éves mohácsi gyerek aki mostanság beleszerelmesedett a gyömölcsfákba :))
Az ezekhez kapcsolódó praktikákra érzek csillapíthatatlan tudásszomjat,
melyet már az '59 és '70 -es évjáratú könyvtári könyek nem elégítenek ki!  :D
Idén végeztem először szemzést. Egy vadkörtefa ágaira szemeztem Ilonka körtéből 5-öt melyből 2 hét után 4 darab sikeresnek tűnik!
(ezenkívül szemeztem négy Vilmost is ugyanerre a fára de azok redményére még várni kell mert néhány naposak csak)
Érdekelnek az oltásfélék is csak kezdő vagyok és félek belekezdeni, tehát maradok a szemzésnél ;)) 

tp329 Creative Commons License 2011.09.20 0 0 3423

Ne! Ne! Papírt csak a télre lombhullás után a hidegek előtt!

Ha már megeredt a szemzésed (így 2-3 hét után), elég ha lazán spárgával átkötöd, nem kell a szigetelő szalag.

Friss szemzésnél, hasznos a spárgát szigetelő szalaggal vagy fólia csíkkal áttekerni, mert párában tartja szemet.

Ha spárga helyett műanyag kötözőt használnál, akkor szigetelő szalag sem kéne!

Ádi_batya Creative Commons License 2011.09.20 0 0 3422

Tehát újratekerem spárgával + szigszalag + valami erősebb papír?
 Van új szemzésem (Vilmos), spárgára kell szigszalag is a jó eredéshez?

Előzmény: tp329 (3421)
tp329 Creative Commons License 2011.09.20 0 0 3421

Ha jól összeforr és beérik a szem, akkor azért nem annyira kényes ám! De cementes zsákkal vagy többrétegű újságpapírral körbetekerheted majd a nagyobb fagyok idejére. Nem csak a hidegtől, de ónos esőtől vadrágástól is védi.

Előzmény: Ádi_batya (3420)
Ádi_batya Creative Commons License 2011.09.20 0 0 3420

Köszönöm szépen!
Az alany eléggé védettlen helyen van és szeretném minél inkább megvédeni a szemzéseket a fagyoktól.
Segít ha a kötésen kívül alaposan leszigszalagozom? Mivel óvhatnám meg legjobban?

Előzmény: Ali-bá (3419)
Ali-bá Creative Commons License 2011.09.20 0 0 3419

Legjobb, ha visszakötözöd, idén már nem vastagszik, nem vág be.

Ha rügy nincs, akkor nincs mi kihajtson. (Ha csak a hegye 'tört' le a rügynek, akkor még reménykedhetsz, de ha adja még a héját, jobb ha megismétled a szemzést, vagy majd tavasszal beoltod.)

Előzmény: Ádi_batya (3418)
Ádi_batya Creative Commons License 2011.09.20 0 0 3418

Sziasztok!
Több mint két hete szemeztem vadkörtére Ilonka körtét és most a hét végére leestek a szárak és meg is duzzadtak a szemek ezért levágtam a kötést
(spárga + szigszalag)
és láttam hogy nagyon szépen beforrt! Mit javasoltok, kössem újra mondjuk szigszalaggal ami nem vág bele? (mert a spárga nyomot hagyott)
Olvastam hogy elfagyhat kötözés nélkül. Tapasztalatok?
Ja és mégvalami: Az egyik szintén sikeresnek tűnő szemzésnél sajnos megsérült a rügy és levált a szárral együtt...
Ennek ellenére duzzadt és szépen begyógyult! Hagyjam így? Lehet belőle valami rügy nélül?
Nagyon szépen köszönöm!!! :)))
Üdv :) 

Törölt nick Creative Commons License 2011.09.19 0 0 3417

Nincs...és most már valszeg nem is lesz.Eddig fenn volt a beszerzendők listáján,de eddig se oltvány,se szemzőág formájában nem jött össze.Jókat olvastam róla,de ez már kimarad.Igazából nem sírok érte,mert aztláttam,hogy minden jó fajtát nem szerezhetek be...helyem sincs/ csak annyi,amennyi a már meglévő szemzéseknek kell/,fajtám meg sok van,nagyon sok,nagyon sok jó :)...a jók között meg nagy különbség nincs.Ebben az érési időben meg amúgy is jól el vagyok látva,a korábbi /július/ ami inkább hiányos,de...már az is úgy marad....igazából már nem lenne értelme tovább fokozni a gyűjtést...Azért majd Te tudósíts,mit tud :) /mert kíváncsinak azért kiváncsi maradok.../

Előzmény: Vebber (3414)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!