Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2012.10.15 0 0 613

Sajnos semmi.

A nagy magyar betyárkönyv sem említi a nevét, pedig az viszonylag részletes.

Talán valami harmadik vonalbeli, helyi jelentőségű betyár lehetett.

A Dunántúlnak melyik része?

Előzmény: oldman10 (611)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.15 0 0 612

A Lovas színház mostanság adja Az utolsó betyár c. daljátékot.

Ennek van valamilyen történelmi alapja vagy teljes egészében fiktív a történet?

oldman10 Creative Commons License 2012.09.14 0 0 611

Üdv mindenkinek!

Új vagyok itt a fórumon. Az után érdeklődnék, van valakinek információja egy az 1800-as évek eljén élt dunántúli betyárról, Szilvágyi Jancsiról? Eddig csak egy tanulmányban láttam említve a nevét. Örülnék minden információnak!

Üdv, Oldman10

vadasz40 Creative Commons License 2012.08.30 0 0 610

Üdvözlök mindenkit!

Új vagyok még itt,de gondoltam tiszteletemet teszem.

Mindíg is érdekelt a pásztorkúltúra és a betyár romantika.

Fegyverneki lévén már egy ideje kutatom Ződ Martzi és társai életútját,

sok mindent nem sikerűlt kiderítenem de ha valakit érdekel valami kérdezzen

azután hátha tudok információval szolgálni.

Csimpolya Creative Commons License 2012.07.15 0 0 609

Most veszem észre, hogy Sisa Pistát szépen kitárgyaltuk már. De sebaj, jobb kétszer, mint egyszer sem.

Előzmény: Csaba68 (607)
Csimpolya Creative Commons License 2012.07.15 0 0 608

Ma fél tizenkettő körül a konyhában szorgoskodtam, és a Kossuth rádiót hallgattam, amikor megütötte a fülemet Sisa Pista neve. Kiderült, hogy az utolsó nógrádi betyár címmel kiadtak róla egy könyvet.

A figyelmemet sajna kénytelen voltam megosztani a rádió és a főzés között, de igyekeztem jegyzetelni. Ezek szerint Sisa Pista valószínűleg 1846-ban született, a Nagylóc közelében lévő Zsurpusztán, A pontos dátumot nem lehet kideríteni, mert egy tűzvész alkalmával elégtek az anyakönyvi iratok.

Juhászbojtárnak adták, és még nem volt húszéves, amikor azzal gyanúsították, hogy ellopott jó pár juhot, eladta, és az árát elmulatta a barátaival. Ezt a vádat holta napjáig tagadta. Viszont egy nagyon kegyetlen pandúr, egy bizonyos Sipeki Balázs Sándor vallatta, aki olyan csúnyán megkínozta, hogy holta napjáig bicegett utána. Nem vallott be semmit, ezért kénytelenek voltak szabadon engedni. Viszont később összeakadt a pandúrral, és megölte. Ezt a tettét vállalta. Mindenki biztos volt abban, hogy halálra ítélik, de kiváló ügyvédje volt, ezért megúszta húsz évvel, amit az utolsó napig le is ült, az akkori fegyházak közül a két legszigorúbban, Illaván és Lipótváron. Az ügyvéd neve Halmos Gábor, és Mikszáth Kálmán barátja volt. A betyár szabadulása után állást talált a gróféknál, sajna, nem tudtam felírni a nevüket. Erdőkerülő lett a Börzsönyben. Akkora volt a híre, hogy szinte teljesen megszűnt az orvvadászt meg a fatolvajlás a környéken.

Még némi romantika is került a történetébe, ha nem is az ő élete során. A gróf úrnak volt egy fiatal lánya, Sarolta, aki súlyosan megbetegedett. Kihívtak mellé egy fiatal orvost, aki hat hétig ápolta, fel is gyógyult. Ahogy ez sejthető, egymásba szerettek,  megszöktek és összeházasodtak, Ebben némi szerepe volt Sisa Pistának is, akit ezután elbocsátottak. Sebaj, a grófkisasszony új állást adott neki. Élete végét Bernecebarátiban élte le, a környéken ápolják az emlékét, no meg a sírját is, még egy tanösvényt is elneveztek róla. A sírkövén egyébként a polgári neve áll, Benkó István. A sisa arrafelé haszontalan, rossz gyereket jelent.

Ezek után kiváncsi lennék a könyvre is.

Csaba68 Creative Commons License 2012.07.02 0 0 607
Csaba68 Creative Commons License 2012.06.19 0 0 606
Csaba68 Creative Commons License 2012.05.19 0 0 605
Csaba68 Creative Commons License 2012.02.01 0 0 604
staubach Creative Commons License 2011.11.28 0 0 603

Hát igen, nagy egy betyárvilág van itten...!:)

Törölt nick Creative Commons License 2011.11.28 0 0 602

Ki tud valamit Tukszi Kálmánról? A XIX. század második felében betyárkodott Zalában. Dédnagyapám gyerekkorában (Becsehely) barátkozott a fiával, állítólag úgy mentek málnázni, hogy a Tukszi gyerek kiált az erdőszélén a hazatérő asszonyok elé és azt kérdezte: - Tudjátok e ki az apám Tukszi Kálmán ? Erre az asszonyok szó nélkül teletöltötték a két gyerek kosarát a sajátjukból. Szóval az alma nem esett messze a fájától.

Törölt nick Creative Commons License 2011.11.28 0 0 601

Nem tudom ment e Magyarországon az O Cangaseiro című film Lampiaoról,  valamikor a hetvenes években láttam külföldön.

Előzmény: Törölt nick (599)
Csimpolya Creative Commons License 2011.11.22 0 0 600

Bocsánat, igazad van, kissé elgépeltem.

Előzmény: Törölt nick (599)
burhinus65 Creative Commons License 2011.09.20 0 0 598

A következő könyveket szeretném eladni!
Nagy Czirok:Betyárélet a Kiakunságon
Szűcs S:Betyárok pandűrok egyéb hírességek
Bencsik J:Paraszti állattartás Hajdóböszörbényben
Ecsedi:A Hortobágy puszta és élete 1914
Szappanos J:A nagy pusztán

Törölt nick Creative Commons License 2011.09.18 0 0 597

Bogár Imre egy szerencsétlen sorsú, de kevésbé jelentős figura volt a valóságban.

A banda hierarchiájában alacsony szinten volt, a bandavezérséget előbb Horváth Péter (Dönti Peti), majd annak erőszakos halála után az idősebb Bogár, az Imre apja töltötte be.

Bogár Imre azért lett híres, mert igen fiatalon, húsz esztendősen felakasztották és ez megindította a korabeli nép fantáziáját és elkezdtek mindebféle legendákat, balladákat és népdalokat költeni róla.

Jellemző különben a korabeli magyar igazságszolgáltatásra,  hogy bár az ellene felhozott vádak nagy részét nem tudták bizonyítani, a nemesekből álló Pest vármegyei bíróság mégis a halálba küldte.

Előzmény: Holló Titusz (595)
Csaba68 Creative Commons License 2011.09.17 0 0 596
Holló Titusz Creative Commons License 2011.09.17 0 0 595

Néhány könyv a betyártöténetek rajongóinak. Könyvajánló, ismertető.

Elnézést, ha már írtak róla a topikban, rég olvastam végig a hozzászólásokat.

Balogh Béni: Vidróczki a nevem!

Ez a könyv nem is annyira regény, inkább ponyva. Rövid történeteket beszél el arról, hogy mikor mit tett a betyár, bár már inkább a szájhagyományra épít. Az azért elég túlzás, és meseszerű, hogy a betyár álruhában járt és leckéztette meg a pnadúrokat, gazdagokat. Már a könyv hátlapja is erről árulkodik.

"Kalandját a szabadságvágy, a szegények védelme, nők tisztelete, szülök szeretete jellemzi."

Nekem olyan Mátyás királyos hangulata volt. Azért érdemes elolvasni, hogy ne maradjon ki a sorból. Akkor már a másik sokkal jobb:

Illés Sándor: Bakonyi legények (Sobri Jóska regényes élete)

A köny igen izgalmas, és cselekménydús. Itt is vannak azért szájhagyományok, de mégis pörög a történet. A könyv nagyban hasonlít a filmhez, és többször szó szerint ugyanazok a mondatok is hangzanak el benne, mint a filmben. Amúgy érdemes elolvasni, mert sok helyen teljesen más események, és helyszínek vannak, mint a filmben.

Krúdy Gyula: Rózsa Sándor

Ugyan ezt már a topikban írta valaki. Érdemes ezt is elolvasni a Rózsa Sándor rajongóknak. A könyv igen rövid, de mégis annyiban elengedhetetlen, hogy a betyár egész életét veszi végig. Ellentétben ugye Móricz Rózsa Sándor regényével, amely ugye hiányos és befejezetlen. Szerepel ebben például az elengedhetetlen vonatkisiklatás története is. Sok benne a monda és szájhagyomány.

Sipőcz József: Savanyó Józsi, a jó betyár

Ez egy igen értékes mű, mert ez már életrajzi írás. A szerző egy leszármazottja a betyárnak, és ezt családfával igazolja is. Ugyan beszámol szájhagyományról, versekről is, de mégis a valóságnál marad. A könyv egyébként legálisan letölthető pdf formátumban. (én ki is nyomtattam) :)

Kihagyhatatlan. Amúgy a könyv borítóján van egy öreg úr. Nem derült ki, hogy az magát a betyárt ábrázolja, de a könyvben azt írja, hogy a század elején a rokonok lefényképezték a megöregedett betyárt. Ha ő az, mindenképpen értékes az a fénykép a borítón!

Más alap művekről nem írok, mert azt már kitárgyalták sokan, és mondhatom, hogy alap mű. Mint amilyen Szentesi Zöldi László két műve. Alap, hogy egy betyárrajongó, elolvassa. Én már többször elolvastam a betyárkönyvet, a Rózsa Sándort meg kétszer.

Érdekelne, ha valaki tud infót:

Héjjas Pál: Az a híres Bogár Imre...

Sajnos ez nem is rendes könyv, hanem a Pest megyei levéltári füzetek egy darabja.

A másik, bár az nagyon régi, még antikvárimban se nagyon hallottak róla:

Fazekas István: Bogár Imre Az erdők királya

A könyv azért lehet igazi csemege, mert 1180 oldalas! :)

Csimpolya Creative Commons License 2011.08.30 0 0 594

Igen, rájuk gondoltam. Én sem vagyok biztos abban, amit írtam, mert már nem tudom fölidézni, honnan szedtem ezt az információt.

Egy rendes betyárfőnöknek illene rendet tartania az emberei között. Vagy legalábbis erre kellene törekednie. 

Előzmény: Törölt nick (593)
Törölt nick Creative Commons License 2011.08.30 0 0 593

Hát ebben nem vagyok biztos...

Lehet, hogy ők személy szerint nem, de a bandatagjaik?

Ugyanazokról a Patkó-fivérekről beszélünk?

Jancsiról és Pistáról, akik az 1860-as évek elején betyárkodtak Somogyban?

Előzmény: Csimpolya (592)
Csimpolya Creative Commons License 2011.08.30 0 0 592

Nem biztos, hogy jól emlékszem, de azt hiszem, a Patkó-fivérek sem öltek meg senkit.

Előzmény: Törölt nick (591)
Törölt nick Creative Commons License 2011.08.30 0 0 591

Kivételek azért voltak.

Ott volt pl. a Dobos Gabi, a híres bihari betyár az 1860-as években, aki - ha igazak a feljegyzések - hosszú betyárkodása alatt senkit nem ölt meg, sőt a csárdákban kiosztott néhány baráti pofont leszámítva, nem is bántalmazott senkit...

Előzmény: Csimpolya (590)
Csimpolya Creative Commons License 2011.08.25 0 0 590

Igen, a betyárok élete minden volt, csak nem romantikus. Viszont, ha az átlagembert békénhagyta, alighanem arra gondoltak, hogy ellenségem ellensége az én barátom.

Előzmény: Törölt nick (589)
Törölt nick Creative Commons License 2011.08.24 0 0 589

Én is elolvastam Szentesi Zöld László könyvét.

Sajnos én azt a következtetést vontam le belőle, hogy a köztudtaban élő romantikus képpel ellentétben a betyárok többsége közönséges és hidegvérű rablógyilkos volt, aki a hiedelemmel ellentétben nemcsak a gazdagokat fosztotta ki és ölte meg, hanem bizony a szegényeket is.

Jó, azt elismerem, hogy volt néhány kivétel is, de túlnyomó részükre a bennünk élő  romantikus kép nem igaz sajnos.

Előzmény: Csimpolya (582)
bluesnick Creative Commons License 2011.08.20 0 0 588

Mától ismétlik a Rózsa Sándor tévé-filmsorozatot az m2-n

Csimpolya Creative Commons License 2011.07.23 0 0 587

Még egy irodalmi vonatkozás jutott eszembe: egy Csadravalin Lodojdamba nevű mongol szerző Tisztavizű Tamír címmel írt egy  regényt, ami szintén betyártörténet.

Csimpolya Creative Commons License 2011.07.23 0 0 586

Nem irigylem a filmezőt, és akkor még nagyon enyhén fogalmaztam! Eszembe jutott, amit Molnár Gábor írt egy fotózásról. A szerencsétlen fényképésznek dolgába került, míg meggyőzte, hogy a fotómasina nem fegyver. Csak úgy sikerült, hogy maga is elé állt, más valaki meg őt fotózta le. Ezek után nagyon méltánylom, amit a filmes művelt. A legtöbb emberre ráillik, hogy első látásra tíz év.

Előzmény: NattyDread (585)
NattyDread Creative Commons License 2011.07.22 0 0 585

Előzmény: Csimpolya (582)
Csaba68 Creative Commons License 2011.07.22 0 0 584
burhinus65 Creative Commons License 2011.06.22 0 0 583

A következő könyveket szeretném eladni!
Nagy Czirok:Betyárélet a Kiakunságom
Szűcs S:Betyárok pandűrok egyéb hírességek
Szappanos J:A nagy pusztán

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!