Keresés

Részletes keresés

janda5 Creative Commons License 2011.09.16 0 0 594

Sziasztok! Látom mindenki el van foglalva a ciszterna építés relytelmeivel. Ez jó! Mivel a kertünkben van egy régi ciszterna kb..3,8 m3 ,kiszedtem belőle ami benne volt,korábban már megtaláltuk a régi eternit csövet amelyen a szennyvíz folyt bele.

Rá sikerült kötni.Így már meg van oldva hogy megtöltsük azt esővizzel.. Valaki azt mondta ,hogy a falakat (kisméretű tégla) jó volna szigetelés előtt lemosni,majd mivel (valószínű hogy zsíros a felület a mosószerektől stb,). A belső oldalakat és az alját egy vékony beton réteggel borítani,majd utána felhordani a vízzáró réteget!Gondolom előtte egy ülepítő sem ártana?Búvárszivattyúra van e valami ötletetek és mi a véleményetek a felvázolt elképzelésről?

holicse Creative Commons License 2011.04.10 0 0 592

Kérlek szépen, a fugákat már akkor is kikentem, pontosabban eleve vizzáró fugát használtam. Nem ott eresztett. Ki lett kenve az alja is ugyan azzal az anyaggal, amivel az oldala is lett, aquafin 2KM-el. Ha találgatnom kellene, akkor nem is az aljlemezen ment el, hiszen mindíg is azt tapasztaltam, hogy a leejtésnek csinált belső lábazatig ment le a víz, ott megált. Mi van hát ezen a ponton? Az első sor zsalukö. És minden kőnek a belsejébe öntött beton az aljbetonnal találkozik, aztán vagy összeköt, vagy nem. De a zsalukö éle az csak le van téve az aljbetonra, abban a két oldalt 2-2 centi anyagvastagságban bizony légrés is lehet bentről kifelé. Ugyan ráengedtema csempét, az alsó élet is kikentem fugával, később az oldalfali anyaggal is rámentem kicsit az aljlemezre. Na de a víznek elég lehetett belemenni az aljbetonba, aztán menni 5 centit oldalra s feljővemáris a zsalukő éle alatt a külvilággal találkozhatott. És mindezt fentről nagy vízállás esetén nyomásnak engedelmeskedve tehette.

Most nem teszi! Minden rendben, a gyér téli és majdnem nulla eddigi tavaszi csapadék durván 1/3-ig töltötte, ott is maradt...

Sokat tanultam a hibáimból, épülésemre szolgáljon. :-)

Előzmény: janijani (591)
janijani Creative Commons License 2011.04.04 0 0 591

Nocsak!

Neked van a csempézett ciszternád ami eresztett.

Mit csináltál vele? Bekented valamivel a fugákat?

Előzmény: holicse (590)
holicse Creative Commons License 2011.04.04 0 0 590

Jelenetem, van egy nem eresztő ciszternánk.

kneissl Creative Commons License 2011.03.05 0 0 589

Kösz a válaszokat !

Törölt nick Creative Commons License 2011.03.05 0 0 588

Műanyag tartállyal az elején volt gondom: ki kellett fizetni :)

Amúgy semmi gond vele, a hólé és az esővíz jól elvan benne, és tisztítani is könnyű.

Előzmény: kneissl (586)
kedvescimbora vagyok Creative Commons License 2011.03.04 0 0 587

Nekem 2db összesen 18 köbméteres betonfalú ciszternám van. Mindegyiket közönséges natur mezőgazdasági fóliával béleltem ki. Tökéletesen működik.

Előzmény: kneissl (586)
kneissl Creative Commons License 2011.03.04 0 0 586

Sziasztok !

Valakinek volt bármi problémája műanyag tartállyal?

Mert hallani olyanokat, hogy a lágy esővíz a betonciszternában lesz jó, és ezért nem jó a műanyag tartály.

De ez elég komolytalannak hangzik...

AiRLAC Creative Commons License 2010.09.08 0 0 585
Ugyanilyenem van, nekem egy szál 8 eres UTP-vel, a 20,50,100%-okat kihagytam (átmeneti megoldás, így elég volt a 8 ér).

Egy komment, nekem először egy pvc csőben volt (túlfolyó, a tartály aljáról kanyarodik fel a cső függőlegesen, a tartály tetejénél van a vége) ott nagyon halványan világított csak, amikor áttettem az érzékelőket (egy pálcára vannak ráragasztva) magába a tartály belsejébe, akkor egyből teljes fényerő volt. Gondolom a csőben nem volt elég sok víz a jó vezetéshez.
Előzmény: Törölt nick (580)
cyperus Creative Commons License 2010.09.08 0 0 584

Szia!

Én is hasonló problémával álltam szembe, és nem kis utánajárással, de találtam egy nagyon jó anyagot, úgy hívják: Idrobuild Osmocem. (a Kerakoll terméke)

Ivóvíz tárolók szigetelésére is alkalmas!

3 éve kentem ki vele a 12 m3-es ciszternámat 2 rétegben, és azóta semmilyen szivárgást nem tapasztaltam. Ha jól emlékszem olyan 4-5 ezer Ft volt egy 25 kg-os zsák. Kb másfél  zsák fogyott el. A mostani árat nem tudom, de a folyékony fóliáknál biztos hogy olcsóbb.

Előzmény: bord30 (569)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.08 0 0 583
A kijelzőn látható minden egyes ledhez megy egy vezeték, + 1 fix ( a legalsó ).
A 10+1 vezetéket bekötöd a szintjelzőbe, majd a ciszterna mélységét megmérve arányosan 10 felé osztva a vezetékek a ciszterna pl falára kerülnek. A vezetékek sorrendjére figyelni :)
Ahogy emelkedik a szint, úgy zárja a víz az egyes áramköröket, amitől a szintjelzőn egyre több led fog világítani.
De egy elég jó leírása van a ketyerének, abból egyértelmű lesz a bekötés.
Előzmény: peti78 (582)
peti78 Creative Commons License 2010.09.07 0 0 582

Helló!

A szintmérőnek vannak érzékelői 10 %-onként, vagy mivel érzékeli a magasságot? Nekem egyenes henger alakú beton 10 m3-es ciszternám van, ezen egyszerű lesz a magasságokat bejelölni, csak gondolom le kell mérnem a belméretet, és kiszámolni a térfogatát, aztán a megfelelő %-oknál bejelölni.

peti78 Creative Commons License 2010.09.06 0 0 581

Helló!

Köszi, azt hittem, hogy egy sima úszó jelzi a szintet, de ez így szimpatikus. Valószínűleg én is hasonlóképpen fogom megoldani.

Törölt nick Creative Commons License 2010.09.05 0 0 580
Én a házfelújításkor fel nem használt, maradék UTP-kábellel kötöttem be a szintjelzőt. 10+1 szál kell a 10 %-onkénti szintek kijelzéséhez, az UTP 8 eres, ebből húztam be 2 szálat, így maradt 5 tartalék ér. A tartályban egy függőlegesen rögzített műanyag csőre vannak felfogatva a kábelvégek. Nagyjából kimértem a magasságokat, a legalsó vezeték ( ami a 10 %-ot jelzi ) pár centire a szivattyú szívóága felett van. A henger alakú tartály közepe felé csökkentettem a távolságokat, feljebb ahol ismét szűkül a henger, megint növeltem. A 100 % a tartály tetejétől 5 centire van.

Szintjelző: katt ide
Előzmény: peti78 (579)
peti78 Creative Commons License 2010.09.05 0 0 579

Helló!

Tudnál abban segíteni, hogy hol lehet beszerezni, illetve hogy működik a szintjelződ Úgy értem, hogy milyen úszó jelzi a szintet, illetve milyen áramfelvétele van a szintjelzőnek?

Kösz.

Előzmény: Törölt nick (460)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.23 0 0 578
Még a szivattyú megérkezése napján jött a villanyász haver, és bekötötte a szivattyú kábelét a régi helyére ( forrasztás, zsugorcsövezés ).
Szuper minden, ismét esővízzel működnek a wc-k és a kerticsap.
Ő tavaly épített egy ciszernát, és pont a szivattyú kérdésnél tart. Most átmenetileg egy orosz búvárral locsolgat a kertben. Számolgatott erre-arra, és arra jutott, hogy rendeljek neki is egy ilyen szivattyút.
Ő egy kis akna és bele egy komolyabb hidrofor kombójában gondolkodott, de nagyon megtetszett neki ez a kompakt szivattyú. Nem kell aknát építeni ( vagy a kész műanyag aknát megvenni ), egy jobb hidrofor - szárazfutás elleni védelemmel - szintén nem kis pénz. Semmilyen építőanyaga nincs otthon, így még a km téglát is vennie kéne az aknához + fedlapot venni vagy készíteni.
Így rendelünk egy ilyen szivattyút, ráköt elektromosan és a nyomóágra, majd beengedi a vízbe, és mehet.
Előzmény: Törölt nick (574)
janijani Creative Commons License 2010.08.19 0 0 577
Jókor csináltad (237-es € árfolyam), ha kiszámolja az ember aknát falazni és fóliázni sem olcsóbb.
Előzmény: Törölt nick (576)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.19 0 0 576
232-es hsz
Előzmény: janijani (575)
janijani Creative Commons License 2010.08.19 0 0 575

Mennyibe került a 4 köbös német ciszterna?És a fuvar? Kellett neki aknát falazni, vagy csak beletenni a gödörbe és betemetni földdel?

Előzmény: Törölt nick (574)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.19 0 0 574
A gyári kis 4 köbös ciszternám nagyon bevált, majd' 2 éve minden OK vele.
Az akkoriban hozzá vásárolt szivattyú viszont nemrég megadta magát. Először a közelben csapkodó villámra gondoltam, mert több gép-készülék ment a környékemen tönkre akkor. De a fiam szólt, hogy már a nagy vihar előtti nap átkapcsolta a kisházat ciszternás üzemről hálózati vízre, mert nem tudta lehúzni a wc-t.
A vihar után szólt, hogy kapcsoljam vissza a kisházat, mert 2 napja ő átkapcsolt. De már akkor sem értette, miért nem megy ciszternáról a rendszer, mert a szintjelző szerint 40%-on állt a vízszint.
Vízszintjelző és vízszint OK, áramot is kap a szivattyú, mégsem működik. Csak búg.
Telefonáltam a kereskedőnek, akitől vettem annak idején a ciszternát és a szivattyút.
Kérdéseimre megnyugtató válaszokat kaptam: Igen, garanciális, küldjem vissza nekik az üzletbe, volt egy hibás széria a piros házas ( 1100 W )szivattyúkból: nem a megfelelő tömítést használták a gyárban, így a vízben lévő szivattyú elektromos része egy idő után beázik, és leég a szivattyú. Ha ott a szivattyú náluk, akkor eldől: vagy javítanak, vagy cserélnek. Elmondta, ezt a fajtát már nem is gyártják, csak az újabb, módosítottat.
Ha Németországban adom fel a szivattyút nekik ( ők német cég ), akkor úgy fel tudom adni, hogy ők fizetik a postát ( unfrei, 15 € ).
Mivel hetente kint vagyok Svábiában, így 2 hete kint feladtam a rossz szivattyút egy pakkban, majd vártam.
Ma érkezett tőlük egy csomag, benne egy zsír új szivattyúval. A régi teljes műanyagházas volt, ez részben saválló. Plusz benne a pakkban a lebegő vízvételhez szükséges tömlő és úszó is. Ez a réginél fizetős opció lett volna, én annak idején nem vettem meg.
Szóval teljes elégedettség a részemről, valahogy így kéne működnie a dolgoknak :)

Ilyet kaptam, csak 1100 w-osat:

http://www.zisternendiscount.de/shop/zubehoer-zisternen/jettauchpumpe-twin.html
colizoli Creative Commons License 2010.08.13 0 0 573
Öszintem megmondva nem tudom, csak valahol olvastam, de nezz körül a medenceepitkezos topicba a hazepiteseknel. ök biztos tudnak konkret valaszt adni,
Előzmény: Teaway (572)
Teaway Creative Commons License 2010.08.13 0 0 572
De akkor már csempe se kell, csak felkeni a ragasztót, nem?
Előzmény: colizoli (571)
colizoli Creative Commons License 2010.08.12 0 0 571
Hat nem tudom, de ha csempezni akarsz,ahhoz speci vizzaro ragaszto kell es akkor mar ugyanott vagy mint a foliaval, Szerintem.
janijani Creative Commons License 2010.08.12 0 0 570

Ha visszaolvasol a fórumban valaki ugyanezt már végigjátszotta. Folyt neki a ciszterna, kicsempézte és nem lett jó. Persze ez nem jelent semmit, kisérletezni mindíg lehet. Csak az a legdrágább ha mégsem sikerül.

Ha mindenképpen spórolni akarsz, vehetsz vékonyabb (0,5 mm-es) tófóliát is csak ha bele kell menni takarítani vigyázni kell rá.

bord30 Creative Commons License 2010.08.12 0 0 569
Kedves fórumozók segítségre lenne szükségem.Az apukám régen épített egy ciszernát a telkére.Majd jó pár évvel később elkezdett szivárogni ezét belülről kapott még egy beton bélés falat,vas úgy tudom egyikben sincs mivel az átkosban nem nagyon lehetett kapni.Üzemelt is egy jó ideig de most megint elkezdett megint valahol szivárogni.Még kb 12 centi víz van benne de fölötte nagyobb repedést nem láttam rajta.Az egyik sarkában van egy kb 70*70*70 centis ülepítő van.A kifolyó cső kirohadására gyanakodtunk de az jó állapotban van.A kitakarítás után újból megnézem van e valahol repedés rajta.A kérdésem az mivel lehetne szigetelni és drága se legyen?
Az ülepítőt be szeretném betonozni mert szerintem sarkalatos pontja.
A megoldások között szerepelne a folyékony fólia vagy tófóliázás de ezek kb. 30000-be kerülnének (20m2 )
A legolcsóbb meg az lenne ha flex csemperagasztóval kihúznám és maradék járólappal és csempével felcsempézném mert van annyi dirib darab,viszont nem tudom mennyire lenne tartós és vízzáró is.
Phnx Creative Commons License 2010.08.12 0 0 568
Köszi, majd körülnézek. Egyelőre egész más, fontosabb dolgokat kéne megoldani a kertben :) Ez csak amolyan kísérletezgetés lenne, mostani felhasználásra is több, mint TISZTA a vizünk :) Fürdésre és mosásra még nem kell, mivel még nem lakunk kint. De az is tervben van...
Előzmény: colizoli (567)
colizoli Creative Commons License 2010.08.11 0 0 567

hali

Nezz  körül a tavas topickokban,Ott tudnak ötletet adni az szürö felepitesere "occsoe".:-))

Előzmény: Phnx (564)
Phnx Creative Commons License 2010.08.11 0 0 566
Normál, "rendes" cserép. Miért? A felület egyébként nem nagy: az össz vízgyűjtő tetőfelület kb. 50m2.

Ezenkívül van még egy ház, arról csak közvetlenül hordókba jut a víz (200L-es vashordók). De az a víz csak pl. permetezéskor van használva. Csak sajnos azon palacserép van, szóval ilyen kocka alakú pala lapokból van a tető. Szeretném azt is majd lecserélni sima cserépre.
Előzmény: Teaway (565)
Teaway Creative Commons License 2010.08.11 0 0 565
Mi a tető anyaga?
Előzmény: Phnx (564)
Phnx Creative Commons License 2010.08.11 0 0 564
Sziasztok!

Nem olvastam végig a topikot, csak kicsit beleolvasgattam.

Gondoltam, leírom én is, hogy nálunk hogyan van megoldva a hétvégi házunknál a vízgyűjtés.

Először is, beton ciszternánk van, a terasz alá építve (tehát föld alatt), elég nagy: 12m2 felület, jelenleg jó 1.5m magasan áll benne a víz (2m mély, ebben a magasságban van túlfolyó rajta), tehát (bár nem vagyok jó matekból :D) nagyjából 18m3 vizem van jelenleg. Vagy rosszul számolom? :)

A lényeg viszont az, hogy csapi víz tisztaságú a vizünk (persze nem iható...), és szaga sincs, pohárba kitöltve a ciszternából meg csapról vizet, nem lehet megkülönböztetni a kettőt!

Ez egyrészt azért van, mert rendszeresen kezeljük, fertőtlenítjük, mivel sokáig áll benne a víz, mert nem használjuk locsolásra, csak nagyon minimálisan (ezért is gyűlt össze ilyen sok már az idén).

A másik, ami miatt tiszta a víz és teljesen szennyeződés mentes, az az, hogy nem közvetlenül a tetőről, illetve a csatornáról érkezik a víz, hanem először 2db, kb. 3-4m3-es ülepítőtartályba (szintén betonból építve, de immáron föld felett). Ennek az alsó harmadánál van egy túlfolyó (szűrővel), ha esik az eső, akkor így csordogál szépen be a nagy ciszternába a már ülepített, tiszta víz. Az ülepítőtartályokat pedig évente 1-2 alkalommal kiüresítjük, majd tisztítjuk. Természetesen, ha elfogy a nagy ciszternából a víz, akkor még ebből a 2 kisebb tartályból is kinyerhető a bennük lévő kb. 3m3 víz, ami persze közel sem olyan tiszta, mint a nagy gyűjtőben lévő.

A két ülepítő a ház mellett van, két oldalt a tetőcsatornák alatt (kocka alakúak).

Tervem az, hogy az ülepítők és a ciszterna közé még beépítek valamilyen "biológiai" tisztítót (kövekkel, meg széntisztítóval, meg egyebek, hasonlóan, mint ahogy a nagy akváriumok külső, biológiai szűrői működnek), és úgy már bátran használható lenne az esővíz akár fürdésre is, ha sikerülne megfelelően kezelni ilyen módon.

Szóval nálunk így van, a nagyapám ügyesen és jól megtervezte, majd megépítette ezt a rendszert húsz évvel ezelőtt, és azóta is mindig gyönyörű tiszta vizünk van! :)

Apám mindig irigyli, egyrészt náluk csak 2-3m3 ciszterna van, és közvetlenül a tetőről folyik mindenféle szűrő és ülepítő nélkül, így sárgás-barnás a víz, és szaga is van.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!