en meg mindig ugy tudom hogy usd t jobban valtanak itt, mert az eurot ugy szamoljak, hogy elosszor usd re valtjak es utana nzd re, tud errol valaki valamit?
Az alábbi levelet kaptuk a magyarok.co.nz-re. Kérlek terjesszétek, és ha valaki tud, segítsen.
Néhányan az olimpiai keretből versenyzünk Aucklandban a triatlon világkupán november 20-án. Szeretnénk már kb 2 héttel a verseny előtt kint lenni, mert akkor itthon már nem nagyon lehet rendesen edzeni a hidegben. A szövetség nem fizeti az utat, és mivel már így is nagyon drága a repjegy, azt szeretném kérdezni, nem tudtok-e valakit aki ott lakik, és elférnénk nála. Vagy esetleg valami olcsó szállást tudtok ajánlani?
Én három hét alatt kétszer futottam olyan helyzetbe, hogy készpénz kellett: Taupoban a nyilvános vécében 20 centest kellett bedobni, meg volt egy McDonald's, ahol nem működött a kártyaterminál. Egyébként mindent tudtam hitelkártyával fizetni.
Nem tudjátok véletlenül, hogy van-e olyan opció NZ-re utazóknak (csak turizmus, nem letelepedési szándékkal), hogy megérkezés után a tetemes mennyiségű euro-t valamilyen bankkártyára közvetlenül vagy közvetve (nzd-re váltás után) lehessen rakni? Egyáltalán... mennyire érdemes NZ-n kp-val szaladgálni? Nyilván kell valamennyi kp is, de ha létezne valamilyen olyan banki termék, ami széleskörűen elfogadott, s amellyel a fizetés-, meg x darab készpénzfelvét ingyenes (és persze külföldiek is igénybe vehetek), talán érdemes lenne használni.
Ha valamit nagyon szeretnétek és nem sikerül megszerezni csak írd/írjátok fel ide. Ha megyek haza (Skóciából) Karácsonykor, akkor megnézem mik vannak otthon vagy a családban és kiküldöm postán. Persze nem 20 kilónyi könyvre gondolok csak úgy szerényen.
sziasztok, van egy csomo magyar gyerek konyvunk es mese dvd nk. A gyerekeink nonek, a mesek meg csak jonnek otthonrol. Ha valakit erdekel szivesen elajandekoznank. Ha esetleg van magyar klub, vagy ovi stb akkor plane. :-))
koszi, ezt tudjuk. Job offert nem tudnak adni, csak fizetni akarnak amikor edzest tart (ez csak alkalmi dolog), viszont ehhez kene szamla. Szerintem se lehet companyja mert ahhoz meg kell adni az IRD szamat, es igy meg kiderul hogy mi a statusza. Hiszen mikor kervenyezed az IRD-t meg kell adnod mi vagy. lehetsz VISITOR VISA-val is de akkor az a rendszerbe kerul vagyis igy mar nem is tud ceget alapitani. Ezt magyaraztam neki :)
a visitor visa tudtommal nem jogosítja fel arra, hogy jövedelme legyen (munkát vállaljon)
adjon neki a cég job offert, szerezzen permit és utána móka, kacagány
There are two ways for people to be self-employed on arrival in New Zealand:
Long term business visa - People applying for a long term business visa need to submit a business plan which will be reviewed by the Business Migration Branch.
Partner - You can apply for residency if you have a New Zealand partner or spouse. People with residency can be self-employed.
sőt:
Entrepreneur Category
If you have successfully established a business in New Zealand, and you have been 'self-employed' in that business for at least two years, and your business has benefited New Zealand, you may be eligible for residence in New Zealand under the Entrepreneur Category.
The first step towards becoming a New Zealand resident under this category is usually to obtain a long term business visa in order to be able to work in your business.
Under this category there is no minimum time requirement for which you must have operated your business, and it provides a faster track to residence if you:
hold a long-term business visa
have successfully established a business in New Zealand
have been 'self-employed' in that business
have invested at least NZ$0.5 million in the business, and
have created a minimum of three new full-time jobs for New Zealand citizens or residents.
lenne egy kerdesem: van egy ismerosom itt ujzelandon, egyelore visitor visa-val (nincs work permit), es jelenleg foci edzo. Tudnanak neki fizetni valamennyit amennyiben tud szamlazni mint ceg. Ez lehetseged. Van IRD szamuk stb. es ceget is lehet alapitani online. Ez nem azert kell hogy igy szerezzenek work permitet, csak hogy penzt kapjanak (szamla nelkul nem fizet a foci klub). Elvileg self-employed-kent nem fogadnak el tole szamlat, ezert kerdezem konkretan a ceg alapitast. Ez visitor visa-val lehet es amig szamlazhatsz gond nelkul ? aztan ha nem maradsz ujzelandon megsem akkor mi tortenik ?
más terem meg más éghajlaton és mást is esznek az emberek melegebb vidékeken és mást hidegben. más kaja kell napi tizenóra fizikai munkához és más mondjuk egy orvosnak v hivatalnoknak
a parasztkajákon lehet a legjobban látni a különbségeket
"A babot szokták meg. Meg sem kóstolják a jó szalámis zsömlét, paprikával, paradicsommal."
vagyis ugyanazt teszik, mint te a babbal meg a szalonnás tojással, te is fujjogsz erre :)
Bár mondjuk nekem a legalja amit a brit kollegám csinál, a vajas pirítósra délben konzervspagettit rámol és azt eszi késsel-villával :)
Kajaügyben kár piszkálni másokat, mi megisszuk a dizsnózsírt, mindent hagymával eszünk vagy ott van a kocsonya, pacal, velős pirítós, főzelékek... az, hogy valami kultúra mihez szokik hozzá, abban rengeteg minden benne van, éghajlat, milyen munkát végeztek, mi terem meg olcsón, stb. A hashbrown meg ugyanaz, mint a tócsni, csak gyárban csinálják, szerintem az pl nem rossz. Vagy ott van az oatmeal, azt is meg lehet unni, pedig jó kaja és változatosan el lehet készíteni, náluk divat, nekünk idegen. Nincs ezzel semmi baj, másokat lenézni a babos pirítós miatt szerintem hülyeség. (amíg nem kényszerítenek, hogy egyed :)
Hallottam erről a penész általi asztmáról. Valahogy a penészgomba megtelepszik a tüdőben. Na ezért is menekültünk a penészes lakásból. A mostaniban hála égnek nincs penész. Van viszont egér. :D
Igen, nem kötelező szar házat építeni, de valahogy itt a UK-ben nagyon gyakori. Hogy mi ennek az oka? Nem vagyok építész. Nem tudom. Talán spórolás, talán kultúrális háttere is lehet. Azt értem ezalatt, hogy mi azt vettük észre, hogy nagyon nem akarnak nyitni az itteniek az újra. Valahogy, ami másmilyen, mint ahogy ők azt megszokták az szerintük nem jó. Csak egy egyszerű dolgot írok. Felfoghatatlannak tartom, hogy számukra csak egyféle reggeli létezik. Paradicsomos bab, tükör tojás, bacon és pirítós vajjal. Minden nap ez megy. Néha a tükörtojást felváltja a rántotta és néha mehet egy kis hashbrown is a többihez. Amikor mi meséltük, hogy nálunk ez inkább vacsora és mi reggelire műzlit vagy felvágottas szendvicset eszünk, akkor fujjogtak, hogy az nem étel. A babot szokták meg. Meg sem kóstolják a jó szalámis zsömlét, paprikával, paradicsommal.