Akit érdekel a galambtartás, sportgalambászás az itt felteheti kérdéseit! Lehet csevegni, érdeklődni, csereberélni és kérdezni! És megkérek minden kedves idelátogatót, hogy konkrét termék neveket ne írjon le! pl: gyógyszer neve helyett csak a hatóanyagot... stb
Nem tudok az elveszett fiataljaid fejével gondolkodni, tehát erről a szituációról csak tippem van. Jogodban áll fantáziának tartani a következő okfejtésem.
A Doxycyclin egy széleshatású (penészgomba típusú) antibiotikum, baktériumok ellen hat. Ez tehát alapvetően nem tricho-ellenes szer, és bár a szakirodalom szerint valamennyire a trichora is alkalmas, mégis a baktériumellenessége miatt adják.
Ez a hatása pedig versenygalamboknál abban mutatkozik meg, hogy letisztítja a légutak nyálkahártyáit, a szervezet oxigénfelvétele ugrásszerűen megjavul, és a galambok repülnek, mint a gép. Felmennek nagy magasságba, mint a keringők, és kimerülésig képesek tréningezni.
Ha ilyenkor téves irányba indulnak versenyről elengedve, elrepülnek a világ végéig. (Tényleg így van, egy ismerősöm galambja 50 km-es tréningen elengedve aznap Hollandiáig elrepült, ott este bebújt, és a holland megírta.)
Szerintem ez volt nálad a baj, magad is írod, hogy igen jó fejlettségű egyedek a veszteségeid. Az antibiotikum okozott egy idegi stresszt.
Azt hiszem, hogy a galambnak ezt meg kell tanulnia elviselni, az első pár alkalommal veszélyes komoly antibiotikum-kúra után pakolni, pár nap kihagyás kell, hogy a szervezet visszaálljon a normál működésre.
A Ronidazol vérkárosítása kihagyható a lehetőségek közül, aligha a legerősebbeken fog megmutatkozni ez a hatás.
Az általad leírtakkal egyet értek és tisztába is vagyok vele.Ennek ellenére baromságot csináltam.Az eső fiatal verseny után találtam 1-2 tricho és ornis tünetekkel rendelkező galambot.Kaptak is egy 6 napos kúrát 25% Ronidasol×Doxyciclin keveréket.A következő versenyen ki is bukott az ökörségem.A 82 bekosarazottból 17db a mai napig hiányzik.Jelzem ,hogy igen jó állapotú és erős fiatalok hiányoznak.....:(((
Ez pontosan így van. Annyi a megjegyzésem, hogy a kombiban mindig ott a tricho-ellenes szer. A tricho legveszélyesebb organizmus, minden más fertőzést támogat és éltet. Ha ellene védekeztél, már túl vagy a nehezén.
Az ilyen kémiai típusú hatóanyagok, mint a tricho-ellenes szerek, azt teszik, hogy erősen kipusztítják a galambban lévő véglényeket. Ezeknek tehát fertőzés esetén is időre van szükségük, hogy újra felszaporodjanak, ezalatt a galamb gyakorlatilag rendelkezik egyfajta védelemmel. Mint mondtam, a madár nagyon gyors anyagcserével él, 6 óra alatt pörög át a szervezetén a bevitt anyag. De a vérben marad gyógyszer-hatóanyag pár napig, és a szervezet is ellenáll. A tricho elleni itatás tehát 2-6 napos védelmet ad véleményem szerint, figyelembe véve a fenti összetett védelmi hatásokat (leszorított mikrobaszám, vérben lassan elfogyó, de létező hatóanyag, saját ellenállóképesség, pihenő és jóltáplált szervezet).
A tricho egyébként nagyon veszélyes a teljesítményre, nagyon kell ellene védekezni, sokszor tünetmentesen rombol, mindössze azt veszed észre, hogy a galambod fáradtnak látszik az érkezéskor - ez tipikus trichotámadást jelez.
Én minden versenyről érkezéskor javaslok tricho-elleni gyógyszerezést. Már egyszeri itatás is elöli a tricho javát, sokat segít a szervezetnek.
A tricho-ellenes szerek mellékhatása, hogy károsak a vérre, ezért a versenyre pakolás előtt 3-4 nappal már abba kell hagyni az adásukat.
Vannak gyógyszerek,amelyek kombinálhatóak egymással.Sőt segítik egymás hatékonyságát,és több legyet üthetsz egy csapásra.Pl a Ronidazol×Doxyciclin igen jól bír egymással.Sőt a postagalambászok körében ismer gyógyszerek közül a tricho×cocci kombináció igen kedvelt.
Igen, jó a Ronidazol.A versenygalambokat 2-3 hetente ajánlott leitatni.Hát az hogy meddig nyújt védelmet???Ez változó ,amelyik galamb nincs össze téve hetente másik galambal az esetleg tovább bírja.A lényeg az lenne hogy megelőzzük,erre vannak igen jó készítmények.De a trichomonasis minden galambba benne van, a srtessz és az egyébb immunrendszer gyengítő tényezők hatására elszaporodik.
Légútra mehet a doxyciclin,clortetraciclin,oxitetraciclin,tylan,tiamutin,spyramicin,eritromicin stb..Ne agyógyszer nevét nézd hanem a hatóanyagt!!
pyrogalamb: Szia, pontosan melyik sirályka fajtát tartják dajka nélkül? Vagy melyik volna alkalmas rá? Nekem tetszik a tartásuk és a buksi fejük=mint egy papagáj! :) Remélem holnap látok ilyet is! :)
Több ismerősöm tart sirálykát dajka nélkül,de tény hogy az igazán rövidcsőrű kiállítási minőségű galambok nem vagy csak nagyon nehezen képesek felnevelni a fiatalokat .És ha a fiatalok nem kapnak elég kaját egyre idegesebbek lesznek ha szülők odarepülnek hozzájuk azok vadul csapkodni kezdenek és "lerohanják " a szülőket és így a szülők nemszívesen mennek a fiaikhoz, ezáltal azok még nyugtalanabbak lesznek ,és pár napon belül el is pusztulnak .
Nekem így képről legeslegjobban a sirálykák tetszenek! De tudom, ővelük nehéz, dajka, stb. Gondolom ha nincs dajka akkor egy idő után depisek lesznek, hogy mindig meghalnak a fiókák, no meg én is. :(
A téli fiatalt nem tudod rendesen beszoktatni, még kiengedni sem, mert megeszik a ragadozók. Három-négyhónapos lesz, mire repülhet egy rendeset.
Lesz egy sorozat galambod, amelyek használati értéke erősen kérdéses.
Ehhez rengeteg munkát fogsz hozzáadni és sok problémát kell leküzdened, lehet, hogy még gyártasz is problémát pluszban. Papíron lehet sok szépet írni, de a galambászat gyakorlati tevékenység.
Én nem tervezgetnék téli tenyésztést. Inkább hagyd meg a teljes első rundot, akármiből kelnek, szerintem jobban jársz.
Nagyon köszönöm ezt az infót is! (Csak most vettem észre, hogy frissítettem.) A Monori börzén ha már MINDEN standot megnéztem, papagájokat, pintyeket, japikat meg minden galambot, na majd akkor ha még tarta börze elnézek az MGKSZ sátorhoz érdeklődni. De egyelőre szerintem nem lépek be, majd jövőre, ha már kezdek belejönni! :)
Amúgy aki tart tyúkféléket is és galambokat is: csak nekem tűnik úgy, hogy a galambászat sokkal nehezebb, cizelláltabb, összetettebb, mint a tyúktartás és tenyésztés? (Kb 10 éve van japán törpe tyúk csapatunk, tehát azt mondhatom, hogy abban van gyakorlatom és némi tapasztalatom már. :) )