Keresés

Részletes keresés

artamira Creative Commons License 2011.09.10 0 0 2074

Elég bonyolult lenne, körbekeríteni és valami fűtőszál és termosztát segítségével télen is +5 fok körül tartani. de a banános topicban pl. Petronika így tesz a kiültetett banánnal ( kb. 5 méteres magasságú, úgy, hogy ilyenkor kárpótolja a téli vesződségét.)

Vagy pedig. nagy dézsa, télen egy üvegház, hogy a takarás ne csúnyítsa a kertet.

A lilaakác főleg ilyen pergolára szerintem is sokkal jobb, mint a klematisz. Egyébként valamire való kertészet csak oltottat árul, mivel a magról nevelt általában évekkel később kezd virágozni és akkor sem biztos a virág mennyisége.

A lilaakác is virágozhatna több időt, mert sajna ez sem fog egész nyáron virágozni, a fő virágzás tavasz vége, nyár eleje (2-3 hét) utána elvétve pár virág, bár ennek egy fokkal szebb az akácos lombozata, mint a klematiszé.

Előzmény: laca696 (2068)
laca696 Creative Commons License 2011.09.10 0 0 2073

tehát nem garantált az utóvirágzás

sebaj.....

tavasszal meg átmegyek ollókezű Edward-ba :)

közben találtam kertészeti árudát ahol  ( weboldaluk szerint) meglepően sokfle lilaakác van

Kösz minden segítséget !

Előzmény: agicza (2072)
agicza Creative Commons License 2011.09.10 0 0 2072

" -laza, "rendezett"  látványt nyújt virágzások között

-könnyen szabályozható , alakítható metszéssel"

Miután kegyetlenül forgattad a metszőollót kora tavasszal (februárban) és nyáron is utánigazítottad... :-P Egyébként gyanús, hogy az utóvirágzás a nyár milyenségével áll egyenes arányban...

Előzmény: laca696 (2070)
agicza Creative Commons License 2011.09.10 0 0 2071

" Mit jelent az, hogy oltott lilakác?

Gondolom nem magról ültetett, de hogyan ismerem fel a kertészetnél?"

Úgy, hogy az oltás helyén kicist megvastagszik a törzs, de nem annyira durva, mint a fáknál, szóval virágzó példányt végy, ha egy mód van rá, ott le tudod csekkolni a színét meg a fajtaazonosságát is... Már csak azért is, mert a magról vetettnek tizenpár év, hogy virágba szökkenjen és a dugványoknak is időbe telik.  

Előzmény: laca696 (2069)
laca696 Creative Commons License 2011.09.09 0 0 2070

Azt hiszem révbe ért az elhatározásom:

( hacsak a murvafürt teleltetéséhez nem kapok valakitől zseniális ötletet)

LILAAKÁC

-szép virágzáskor

-a lecsündő virágfürtök fokozzák a mediterrán hatást

-illata van a virágnak

-laza, "rendezett"  látványt nyújt virágzások között

-a csupasz törzs és ágak is szépek önmagukban( későbbiekben)

-könnyen szabályozható , alakítható metszéssel

itt találtam  tanácsokat a metszésrő és ültetésről:

http://probalkozas.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1079727

már csak néhány kérdésem van:

- mindegyik lilaakácnak van utóvirágzása?

- hol vegyem meg?

- szabad-e virágküldős webáruházban rendelni

( én azt szeretem, ha vizuális benyomásaim is vannak vásárlás előtt)

laca696 Creative Commons License 2011.09.09 0 0 2069

Szia

( telepátia:)

a " kócos lesz"  nagyon találó  !

Épp a lilaakácokat nézegettem !

Mit jelent az, hogy oltott lilakác?

Gondolom nem magról ültetett, de hogyan ismerem fel a kertészetnél?

Előzmény: agicza (2067)
laca696 Creative Commons License 2011.09.09 0 0 2068

Szia

Ez valóban csodás lenne....

Nem valószínű, hogy megoldható lenne a téli védelme.

Csak kíváncsiságként kérdezem: hogyan csinálnád a  " fűtését"?

Előzmény: artamira (2066)
agicza Creative Commons License 2011.09.09 0 0 2067

Szia, a Piilu szvsz az életben nem fog ekkorára megnőni a mi kontinentális klímánkon, itt egy lengyel oldal, kb Mo-n is erre lehet számítani: http://www.clematis.com.pl/wms/wmsg.php/65295.html

Arra pergolára lehet, hogy inkább egy montanát futtatnék, pl. 'Broughton Star', http://www.clematis.hull.ac.uk/new-clemdetail.cfm?dbkey=299ha elég védett fekvésben van a kerted, de az csak tavasszal virágzik. Vagy ha Clematis tangutica szóba jöhet, az is megnő ilyen terjedelmesre, de kócos lesz sztem ide.

Leginkább másfajta futónövényt tennék és nem klematiszt, hanem, mondjuk lilaakácból egy Longissima Alba-t, esetleg egy Black Dragon-t, de lehet már rózsaszínt is kapni (Rosea): garantáltan beteríti a rendelkezésre álló helyet, utóvirágzik nyáron, illatos, gyorsan nő, jól metszhető, kordában tartható.

Ha másféle futók is szóba jöhetnek, érdemes ezt az oldalt átböngészned: http://www.clematis.com.pl/wms/wmsg.php/65113.html

Előzmény: laca696 (2061)
artamira Creative Commons License 2011.09.09 0 0 2066

A szép mediterrán típusú kertedbe én  szerintem nagyon jól illene a murvafürt. Sajna ezt télen takarni, sőt fűteni kellene, de kárpótlásul egész nyáron fantasztikus egzotikus virágzó  növény futna a pergoládon.

Előzmény: laca696 (2065)
laca696 Creative Commons License 2011.09.09 0 0 2065

Eddig nem került a látókörömbe.

Kösz az ötletet, elgondolkodtató.

Gyűjtöm az infót róluk és elmélkedek.

Az áldozatvállalással nincs gond :)

Előzmény: milrose (2064)
milrose Creative Commons License 2011.09.09 0 0 2064

A kúszóloncokon nem gondolkodtál?

Gyorsan nőnek, jól takarnak, díszítenek, illatosak, és van télizöld is közöttük.

http://www.faiskola.hu/novenykatalogus/novenyek.html?layout=default&similar_item=597

Persze minden növénnyel meg kell vívni a kis harcunkat, csak van amelyiket jobban szeretjük a többinél, és ezért képesek vagyunk "áldozatot" is hozni:))

Előzmény: laca696 (2063)
laca696 Creative Commons License 2011.09.09 0 0 2063

Díszítésre ültetném!

A feltett képeim alapján milyen OFF növényt javasolnál?

eredetiekg " rózsalugasként" építettem, de az idén amit küzdöttem a tetvekkel ( mellette van egy szivarfa ami nagyon érzékeny erre)  , lemondtam a rózsáról.

Az sem mindegy, hogy amikor nem virágzik, akkor is mutatsson a levélzetével.

Előzmény: milrose (2062)
milrose Creative Commons License 2011.09.09 0 0 2062

Minden klematiszt metszeni kell, a tavasszal virágzókat elvirágzás után, a nyáron virágzókat tavasszal, és eléggé drasztikusan (8-20 cm), néhány rügyet meghagyva.

A leírt magasságot viszont túlteljesítik megfelelő gondozással.

Nem tudom, hogy díszítésnek, vagy takarásnak akarod-e használni, mert takarásra nem a legmegfelelőbbek. Télen nagyon csúnyák az elszáradt száraikkal, leveleikkel.

Ez a kék egy Jackmanii, minden tavasszal 3-4 rügyre vágom vissza, kb. itt 4 méteres.

A másodvirágzásról: nem virítanak folyamatosan (bár lehet úgy összeállítani, hogy valamelyikük éppen virágozzon), a második virágzásuk sokkal gyengébb az elsőnél.

Előzmény: laca696 (2059)
laca696 Creative Commons License 2011.09.09 0 0 2061

Szia artamira  !

Kösz, már én is el vagyok bizonytalanodva a választással kapcsolatban!

De nincs a tarsolyomban más növény a helyettesítésre.

Ma pedig  mégjobban összezavarodtam!

Kaptam egy katalógust az egyik növényküldő cégtől ( holland).

Az abban található  Klemátisz Piilu  növényről:

a szöveg végén a magassági piktogram után: 2-4 m

a weboldalon

-          a piktogram mellett:  „Magasság: 200-300 cm”

-          a jellemzőknél: „akár 2 méter magasra is megnőhet.”

Ennyit a tájékoztatásról !

Ha marad a Klematisz, akkor  úgy tudom elképzeni, hogy társítani egy másik növénnyel.

Elengedni a klemátiszt a magasabb tartományokba, z alsó részének szándékos felkopaszításával és oda más virágzó futó növényt tenni.

Hoppá:  mi van akkor ha 2 klemátisszal csinálom ugyanezt ? az egyik távolabbra engedni, a másikat az alsóbb régiókba ?

Előzmény: artamira (2060)
artamira Creative Commons License 2011.09.09 0 0 2060

Nem sokkal, illetőleg amennyiben igen, mert hát tovább nő, akkor meg alul elkezd felkopaszodni. Őszinte legyek, amikor virágzik az a szűk hónap akkor nagyon szép, egyébként - legalább is szerintem -  nem túl mutatós növény. 

Előzmény: laca696 (2059)
laca696 Creative Commons License 2011.09.09 0 0 2059

Mi a véleményetek, tapasztalotok:

amikor egy klematiszról írnak egy  várható magasságot ( pl.: 2,5 m) akkor ezt kedvező tájolás, gazdag tápanyagellátás mellet túlteljesítheti?

Vagy hiába teljesíti túl, vissza kell vágni a szép virágzás érdekében és akkor ugyanott vagyok?

laca696 Creative Commons License 2011.09.09 0 0 2058

Sajnos a Starkl kínálatában nagyon szépek vannak, de  nincs olyan ami befutná ezt a felületet.

Keresgélek tovább.......

Nagyon nehéz az olyat találni aminek nagy a futása és nemcsak a nyár elején nyílik.

Előzmény: milrose (2057)
milrose Creative Commons License 2011.09.08 0 0 2057

Ilyen gyönyörű környezetben én is így mosolyognék:)) Boldog és elégedett kutyuskák!

Klematisz: majdnem mindegyik eléri ezt a magasságot, a Clematis montanák pedig az egész területet befutnák:)

http://www.google.com/search?hl=hu&sugexp=gsis,i18n%3Dtrue&cp=17&gs_id=1u&xhr=t&q=klematisz+montana&gs_sm=&gs_upl=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&biw=1152&bih=674&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=w

Vásárlás ügyben azért nem tudok tanácsot adni, mert én csomagküldőktől tudok csak vásárolni. Innen most is rendeltem, az utóbbi években nem csalódtam bennük, de nagyobb kertészeti árudákban is lehet kapni.

http://www.starkl.hu/

Előzmény: laca696 (2056)
laca696 Creative Commons License 2011.09.06 0 0 2056
laca696 Creative Commons License 2011.09.06 0 0 2055

Szia milrose !

Nem gond a támaszték.

A képen még nem látszik, de az oszlop mellé készítettem  egy  acélrács támasztékot, amibe tud kapaszkodni.

Azóta böngészem a netet, de nem találok olyan klematiszt ami 3-4 m-t fut, 2x virágzik, fehér  ill. a másik kékes, vagy mályva , ill. pink színű :(

Kösz a kutyust:)

van társa is !

http://data.hu/get/4203597/Kep2.jpg

Előzmény: milrose (2054)
milrose Creative Commons License 2011.09.05 0 0 2054

Szia!

Nagyon szép ez a pergola, csak az a baj, hogy a klematisznak vízszintes támasztékra is szüksége van. Két métert kapaszkodás nélkül nem tud felfutni.

A kutya pedig egy tünemény:))

Előzmény: laca696 (2053)
laca696 Creative Commons License 2011.09.04 0 0 2053

Az előbb szerettem volna képet is feltölteni, de nem sikerült!

( nem  tudom a  képméret ill. méretkorlátokat)

Ide feltettem egy képet , ahol látható, hogy hova szeretném futtani a Clematisokat:

http://kepfeltoltes.hu/view/110904/pergola2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

laca696 Creative Commons License 2011.09.04 0 0 2052

Sziasztok!

Készítettem egy  növénytámaszt amire Clematist szeretnék futtani.

Az oszlop magassága 2 m.  vízszintessen további bő 3 m.

2 db-ot szeretnék ültetni eltérő színekben.

Az elképzelésem, amire sajnos nem találtam meg a megfelelő clematist:

- az egyik fehér színű, a másik  kék színű lenne

- a vrágzása az un. elnyújtott virágzás: juniustól szeptemberig

- lehetőleg nagyvirágú ( ez nem lényeges)

Minden tanácsot- segítséget  köszönök!

Üdv!

tmari28 Creative Commons License 2011.08.18 0 0 2051

Sziasztok!

Kinek van tapasztalata és javaslata erkélyen nevelt  -  tartott - klematisz és lonc ügyben?

Szeretnék futtatni ezekből a növényekből, mivel nagyon meleg az erkély nyáron, és a virágaim is megsínylik az őrült hőséget. Már többmindennel próbálkoztam, de nem igazán jött be.

Üdv.: Marika

Tartomo Creative Commons License 2011.08.10 0 0 2050

Sziasztok!

Régi kedvenc topikom eléggé eltűnt. Alíg találtam meg. Igaz én sem voltam fent a fórumokon  az évben...

De vissz a témához.

A lonc-klemtisz páros idén is tarolt annak ellenére, hogy tavasszal nem voltam bizakodó. Azt hittem teljesen elnyomta a lonc. De nem.  Igaz, hogy nem megy fel  több méter magaságba, csak kb 1,50-en virágzik, de sok virága volt, igaz nem egyszerre, de foyamatosan...

A H.F. Young szépen kihajtott, sűrű volt, de már olyan mély árnyékban volt, hogy nem hozott virágot idén. Ezért úgy döntöttem, hogy átültetzem. Erre tegnap került sor. Most, egyetlen hajtásban bizakodom, sajnos az is lehet, hogy nem éli túl, ugyanis a sok szép hajtás a nyár folyamán elszáradt, és lehullottak róla a levelek.

Törölt nick Creative Commons License 2011.07.19 0 0 2049

Üdvözletem mindenkinek!

A lerágott klematiszból sikerült a dugványozás?

Előzmény: sz.k.gabi (2040)
Mariann123 Creative Commons License 2011.07.02 0 0 2048

Nem biztos, mert én pont így jártam a Presidenttel. Elkapta a klemátiszfonnyadás, és teljesen tönkrement. De mivel elég mélyre ültettem, - nagy meglepetésemre -jövő  tavasszal újra kihajtott. Pedig még kapáltam is fölötte előző évben.

Előzmény: sz.k.gabi (2044)
Rmárika39 Creative Commons License 2011.07.02 0 0 2047

Talán Ő is nevezhető tölcsér virágúnak ( Lady Diana):

A legnagyobb kedvencem!

Előzmény: milrose (2028)
Mango75 Creative Commons License 2011.06.30 0 0 2046

De az nem a képen látható viráglonc ugye (Kolkwitzia amabilis Pink Cloud)? Van  a clematisról képed?

Előzmény: DeadFox (2045)
DeadFox Creative Commons License 2011.06.26 0 0 2045

közben kiderítettem - kutakodásaim alapján - hogy van nekem egy ilyen klemátiszom is:

Clematis obvallata

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!