Elég bonyolult lenne, körbekeríteni és valami fűtőszál és termosztát segítségével télen is +5 fok körül tartani. de a banános topicban pl. Petronika így tesz a kiültetett banánnal ( kb. 5 méteres magasságú, úgy, hogy ilyenkor kárpótolja a téli vesződségét.)
Vagy pedig. nagy dézsa, télen egy üvegház, hogy a takarás ne csúnyítsa a kertet.
A lilaakác főleg ilyen pergolára szerintem is sokkal jobb, mint a klematisz. Egyébként valamire való kertészet csak oltottat árul, mivel a magról nevelt általában évekkel később kezd virágozni és akkor sem biztos a virág mennyisége.
A lilaakác is virágozhatna több időt, mert sajna ez sem fog egész nyáron virágozni, a fő virágzás tavasz vége, nyár eleje (2-3 hét) utána elvétve pár virág, bár ennek egy fokkal szebb az akácos lombozata, mint a klematiszé.
" -laza, "rendezett" látványt nyújt virágzások között
-könnyen szabályozható , alakítható metszéssel"
Miután kegyetlenül forgattad a metszőollót kora tavasszal (februárban) és nyáron is utánigazítottad... :-P Egyébként gyanús, hogy az utóvirágzás a nyár milyenségével áll egyenes arányban...
Gondolom nem magról ültetett, de hogyan ismerem fel a kertészetnél?"
Úgy, hogy az oltás helyén kicist megvastagszik a törzs, de nem annyira durva, mint a fáknál, szóval virágzó példányt végy, ha egy mód van rá, ott le tudod csekkolni a színét meg a fajtaazonosságát is... Már csak azért is, mert a magról vetettnek tizenpár év, hogy virágba szökkenjen és a dugványoknak is időbe telik.
Arra pergolára lehet, hogy inkább egy montanát futtatnék, pl. 'Broughton Star', http://www.clematis.hull.ac.uk/new-clemdetail.cfm?dbkey=299ha elég védett fekvésben van a kerted, de az csak tavasszal virágzik. Vagy ha Clematis tangutica szóba jöhet, az is megnő ilyen terjedelmesre, de kócos lesz sztem ide.
Leginkább másfajta futónövényt tennék és nem klematiszt, hanem, mondjuk lilaakácból egy Longissima Alba-t, esetleg egy Black Dragon-t, de lehet már rózsaszínt is kapni (Rosea): garantáltan beteríti a rendelkezésre álló helyet, utóvirágzik nyáron, illatos, gyorsan nő, jól metszhető, kordában tartható.
A szép mediterrán típusú kertedbe én szerintem nagyon jól illene a murvafürt. Sajna ezt télen takarni, sőt fűteni kellene, de kárpótlásul egész nyáron fantasztikus egzotikus virágzó növény futna a pergoládon.
Persze minden növénnyel meg kell vívni a kis harcunkat, csak van amelyiket jobban szeretjük a többinél, és ezért képesek vagyunk "áldozatot" is hozni:))
A feltett képeim alapján milyen OFF növényt javasolnál?
eredetiekg " rózsalugasként" építettem, de az idén amit küzdöttem a tetvekkel ( mellette van egy szivarfa ami nagyon érzékeny erre) , lemondtam a rózsáról.
Az sem mindegy, hogy amikor nem virágzik, akkor is mutatsson a levélzetével.
Minden klematiszt metszeni kell, a tavasszal virágzókat elvirágzás után, a nyáron virágzókat tavasszal, és eléggé drasztikusan (8-20 cm), néhány rügyet meghagyva.
A leírt magasságot viszont túlteljesítik megfelelő gondozással.
Nem tudom, hogy díszítésnek, vagy takarásnak akarod-e használni, mert takarásra nem a legmegfelelőbbek. Télen nagyon csúnyák az elszáradt száraikkal, leveleikkel.
Ez a kék egy Jackmanii, minden tavasszal 3-4 rügyre vágom vissza, kb. itt 4 méteres.
A másodvirágzásról: nem virítanak folyamatosan (bár lehet úgy összeállítani, hogy valamelyikük éppen virágozzon), a második virágzásuk sokkal gyengébb az elsőnél.
Nem sokkal, illetőleg amennyiben igen, mert hát tovább nő, akkor meg alul elkezd felkopaszodni. Őszinte legyek, amikor virágzik az a szűk hónap akkor nagyon szép, egyébként - legalább is szerintem - nem túl mutatós növény.
Vásárlás ügyben azért nem tudok tanácsot adni, mert én csomagküldőktől tudok csak vásárolni. Innen most is rendeltem, az utóbbi években nem csalódtam bennük, de nagyobb kertészeti árudákban is lehet kapni.
Kinek van tapasztalata és javaslata erkélyen nevelt - tartott - klematisz és lonc ügyben?
Szeretnék futtatni ezekből a növényekből, mivel nagyon meleg az erkély nyáron, és a virágaim is megsínylik az őrült hőséget. Már többmindennel próbálkoztam, de nem igazán jött be.
Régi kedvenc topikom eléggé eltűnt. Alíg találtam meg. Igaz én sem voltam fent a fórumokon az évben...
De vissz a témához.
A lonc-klemtisz páros idén is tarolt annak ellenére, hogy tavasszal nem voltam bizakodó. Azt hittem teljesen elnyomta a lonc. De nem. Igaz, hogy nem megy fel több méter magaságba, csak kb 1,50-en virágzik, de sok virága volt, igaz nem egyszerre, de foyamatosan...
A H.F. Young szépen kihajtott, sűrű volt, de már olyan mély árnyékban volt, hogy nem hozott virágot idén. Ezért úgy döntöttem, hogy átültetzem. Erre tegnap került sor. Most, egyetlen hajtásban bizakodom, sajnos az is lehet, hogy nem éli túl, ugyanis a sok szép hajtás a nyár folyamán elszáradt, és lehullottak róla a levelek.
Nem biztos, mert én pont így jártam a Presidenttel. Elkapta a klemátiszfonnyadás, és teljesen tönkrement. De mivel elég mélyre ültettem, - nagy meglepetésemre -jövő tavasszal újra kihajtott. Pedig még kapáltam is fölötte előző évben.