Keresés

Részletes keresés

lacy63 Creative Commons License 2011.09.03 0 0 3368

Köszönöm a fáradozásodat! Értem a dolog lényegét. Tavasszal megpróbálom átoltani. Hogy mire, azt majd még kigondolom. Valszeg több fajtával is próbálkozom.

Előzmény: Flanell (3367)
Flanell Creative Commons License 2011.09.02 0 0 3367

Keresgélés közben megtaláltam a tavalyi héj alá oltásom idén tavaszi képét. A biztosítócsapot véve alapul, egyformára méreteztem a kettőt.

Van némi vastagodás.  :)

Előzmény: Flanell (3364)
Flanell Creative Commons License 2011.09.02 0 0 3366

Beszkenneltem a Jeszenszky-féle könyvből.

Itt ugyan nyereggel mutatja a rajzon az oltócsap megvágását, de a fotón már nem ez van, és elég nehéz is jól kivitelezni, szerintem nem éri meg a kínlódást.

Az oltócsap megvágott része háromszög-keresztmetszetű, hogy befeküdjön a hasítékba.

Ha kész van, jó erős madzaggal erősen össze kell húzni, és fagéllel lekenni a szabadon maradó részeket.

A jég sajnos elég nagy kárt tett, tán 100 E-t is. Főleg 12 körtefa termése károsodott, de alma, szőlő, vágóvirág, paprika, egyéb zöldségféle is.

Előzmény: lacy63 (3365)
lacy63 Creative Commons License 2011.09.02 0 0 3365

Hát gratulálok! Remélem a jég nem tett nagy kárt! Mostanság volt? Majd írjál róla!

Nekem is van egy tizenéves nyári almafám, 5-8 cm-es ágakkal. Éréskor mindig lehullajtja a gyümölcsöt. Alig tudok róla menteni. Idén megígértem neki, hogy jövőre valamit kezdek vele. Le tudnád-e rajzolni, hogyan kell vágni az alanyt és a nemest ilyen esetben, ahogy Te is csináltad. Megköszönném.

Előzmény: Flanell (3364)
Flanell Creative Commons License 2011.09.02 0 0 3364

A fotókat még a vihar és a diónyi jég előtt csináltam, tehát egyáltalán nem biztos, hogy még így néznek ki.  :(

Éva alma párosítással.

Erre szokta mondani Gergerg, hogy milyen szép egyenes lesz.

Az is lesz az oltási pontnál, de mint a második képen is látható, a kihajtásnál lesz benne a kanyar.

Sarjról nőtt és helyben hagyott tizenéves nyári alma átoltása.

Két 5 cm körüli ágba tettem két oldalról a csapokat, az oldalról behasításos módszerrel, vagyis a szélét hasítottam be, hogy a háncs alatt kb. 1 cm farész maradt, és csak a hasítás egyik oldala lett nyitott.

Mindkét ágban az egyik oltás fogta meg. Viszont a ellenkező oldalakon is kihajtott az alany, azokat majd tavasszal oltom át, és oldalágként fognak funkcionálni, így  az alany vastag ágának oltással ellenkező oldala nem fog elkorhadni, életben marad.

Ez volt az az alany, amit ősszel jó mélyre ültettem, hogy a főgyökereit majd ne kapja el a rota, aztán a meglévő nem túl sok gyökere novembertől áprilisig vízben állt.

Azt hittem, ki sem fog hajtani, de azért tavasszal minden mindegy alapon csak beoltottam.

Az oltócsapon az alsó hajtás erősödött meg, és kifelé hajtotta a csap felső részét, pedig eredetileg a másik szem állt közelebb a függőlegeshez. (Így abból oldalág lesz.)

Hasítékoltás.

Egy tavalyi héj alá oltás, jövőre már enni akarok róla.  :)

Nem volt gyakorlatom a héj alá oltásban, és a szakirodalomban sem írják, hogy nem szabad (törzsnek nevelve) kifelé álló szemmel oltani. Idén már befelé álló szemmel oltottam, nagyon szép egyenes és függőleges törzset kapva.

Ezen a hajtás egészen oldalra nőtt, ezért is lett meghagyva az alany csonkja, amit idén igencsak túlnőtt a Jonagold. De nagy jelentősége nincs is, 3 év múlva aki látja, az úgyis egyenesnek és függőlegesnek fogja mondani a törzset, ez a kis kanyar nem lesz feltűnő.

Ez pedig 3 hajtószemzés, zöld ringlóba szemeztem idén gyümölcsérés idején kétféle kajszit.

Flanell Creative Commons License 2011.09.02 0 0 3363

A fotókat lehagyta az Index, legalábbis most nem tátszódnak, ismétlek.

Előzmény: Flanell (3362)
Flanell Creative Commons License 2011.09.02 0 0 3362

A fotókat még a vihar és a diónyi jég előtt csináltam, tehát egyáltalán nem biztos, hogy még így néznek ki.  :(

Éva alma párosítással.

Erre szokta mondani Gergerg, hogy milyen szép egyenes lesz.

Az is lesz az oltási pontnál, de mint a második képen is látható, a kihajtásnál lesz benne a kanyar.

Sarjról nőtt és helyben hagyott tizenéves nyári alma átoltása.

Két 5 cm körüli ágba tettem két oldalról a csapokat, az oldalról behasításos módszerrel, vagyis a szélét hasítottam be, hogy a háncs alatt kb. 1 cm farész maradt, és csak a hasítás egyik oldala lett nyitott.

Mindkét ágban az egyik oltás fogta meg. Viszont a ellenkező oldalakon is kihajtott az alany, azokat majd tavasszal oltom át, és oldalágként fognak funkcionálni, így  az alany vastag ágának oltással ellenkező oldala nem fog elkorhadni, életben marad.

Ez volt az az alany, amit ősszel jó mélyre ültettem, hogy a főgyökereit majd ne kapja el a rota, aztán a meglévő nem túl sok gyökere novembertől áprilisig vízben állt.

Azt hittem, ki sem fog hajtani, de azért tavasszal minden mindegy alapon csak beoltottam.

Az oltócsapon az alsó hajtás erősödött meg, és kifelé hajtotta a csap felső részét, pedig eredetileg a másik szem állt közelebb a függőlegeshez. (Így abból oldalág lesz.)

Hasítékoltás.

Egy tavalyi héj alá oltás, jövőre már enni akarok róla.  :)

Nem volt gyakorlatom a héj alá oltásban, és a szakirodalomban sem írják, hogy nem szabad (törzsnek nevelve) kifelé álló szemmel oltani. Idén már befelé álló szemmel oltottam, nagyon szép egyenes és függőleges törzset kapva.

Ezen a hajtás egészen oldalra nőtt, ezért is lett meghagyva az alany csonkja, amit idén igencsak túlnőtt a Jonagold. De nagy jelentősége nincs is, 3 év múlva aki látja, az úgyis egyenesnek és függőlegesnek fogja mondani a törzset, ez a kis kanyar nem lesz feltűnő.

Ez pedig 3 hajtószemzés, zöld ringlóba szemeztem idén gyümölcsérés idején kétféle kajszit.

Flanell Creative Commons License 2011.09.02 0 0 3361

A fagél elég időtálló, nem úgy, mint az a méhviaszos bóvli, de azért egy idő után csak megeszi az időjárás, a fa vastagodásával együtt szépen behasadozik, lepereg.

Csináltam pár napja egy csomó képet oltványokról, majd felteszem, azokon is fagél látható.

Előzmény: lacy63 (3359)
gyula.uw Creative Commons License 2011.09.02 0 0 3360

A fagéllel kezelt  felület nem engedi át a folyadékot,és  szépen be tud száradni gyógyulni. A vágott felület olyan lesz a fagéltől ,mintha  légmentesen zártuk volna la a sebet.

Előzmény: lacy63 (3359)
lacy63 Creative Commons License 2011.09.02 0 0 3359

Köszönöm a válaszodat.

Hosszas gondolkodás után a tavaszi kivágás mellett döntöttem. De addig még sok idő van, bármi lehet még. Az alma oltások adták meg a végső lökést. Itt is vékonyabb volt a nemes, és mostanra majdnem teljesen rávastagodott az alanyra. Ha egy nemes marad, talán kisebb a lehasadás - és nem utolsó sorban a kórokozók bejutásának - esélye.

Még egy kérdésem lenn: mi fog történni a sebre kent fagéllel?

Üdv: AL

Előzmény: Flanell (3358)
Flanell Creative Commons License 2011.09.01 0 0 3358

Szerintem ehhez nem nagyon lehet mit hozzászólni.

Mivel csak 1-1 ág lesz az oltásokból, nem komplett fa, ezért úgy neveld, ahogy az ág elhelyezkedése kívánja.

Ilyen esetben szerintem pláne meg lehet hagyni a második oltást is, csak arra vigyázz, hogy a második jóval gyengébb maradjon (visszametszéssel), mert ha egyformák, akkor egy idő után széthasadhatnak.

Előzmény: lacy63 (3352)
gergerg Creative Commons License 2011.08.31 0 0 3357

De, így adom elő hogy akarok valamit. Egy ideig a villanyórát kapcsolgattam a gyertyafény miatt de félek tönkremegy az automata. :-)

Előzmény: Törölt nick (3354)
Vebber Creative Commons License 2011.08.31 0 0 3356

Ma folytattam az őszi szemzéseket. Az alanyok adták a héjukat, de már nem olyan jól mint 1,5 hete. Leginkább a szilva alanyok "szálasodtak". Az egészségem sem százas, így nem ment olyan lendületesen mint szerettem volna.

A korábbi szemzéseim szép zöldek, a levél nyelek szépen leváltak, bíztató, kopp...kopp...kopp.

Kíváncsi leszek tavasszal, melyik szemzési idő lesz a nyerő.

Vebber Creative Commons License 2011.08.31 0 0 3355

Ez nagy volt :) :D

Előzmény: gergerg (3353)
Törölt nick Creative Commons License 2011.08.31 0 0 3354

A feleséged nem olvassa a fórumot ? :))))))

Előzmény: gergerg (3353)
gergerg Creative Commons License 2011.08.31 0 0 3353

Egy olasz alany nekem is jó lenne, de egy spanyolnak mégjobban örülnék. Raknék bele egy egyszemes nemes vesszőt. Ja és úgy 20 év körüli legyen. :-))

Előzmény: tp329 (3347)
lacy63 Creative Commons License 2011.08.31 0 0 3352

No, hoztam néhány képet:

Clapp-ba balra Piros Vilmos (2db), Jobbra anyós féle ismeretlen körte (én szeretem):

Vilmos másik oldalról:  Nekem rondának tűnik a forradása.

Almában Piros Vilmos 

másik oldalról:

Idared katlanba balra Mutsu, jobbra Batul

Tevezem, hogy a Mutsut és a Batult az Idared fölé engedem, ott csinálok nekik koronát.

A Mutsu így forradt:  a Batul rondább.

Várnám szíves további véleményeiteket, mit csináltam rosszul, mit kellene másként csinálni, hogyan tovább?

Igazából idén tavasszal oltottam először éltemben, szemzéssel több alkalommal (már Internet előtti időkben is) próbálkoztam több-kevesebb sikerrel. Van már több saját szemzésű fám. Az idared is az, amit most tovább oltottam.

Előzmény: lacy63 (3351)
lacy63 Creative Commons License 2011.08.31 0 0 3351

Köszönöm szíves válaszaitokat. Igazából koronaszintre oltottam, mert már nincs helyem új fák ültetésére. Tandem fák készítsével próbálom a fajtaválasztékot bővíteni. Kiszárólag saját felhasználásra temelek gyümölcsöt. Megyek csinálok néhány fotót, ha terhelhetlek vele benneteket.

tp329 Creative Commons License 2011.08.31 0 0 3350

Az egyiket én mindig levágom, akár most is lehet, de legkésőbb tavasszal.

Azt tapasztaltam, hogy főleg vastagabb alany esetén így gyorsabb/szebb a seb beforrása. A korona kialakítás is jobb egy vesszőből, nincs lehasadás veszély idősebb korban, az oltás helye mindig egy kényes pont.

Előzmény: lacy63 (3339)
Flanell Creative Commons License 2011.08.31 0 0 3349

HOVÁ oltottál? Talajszintre, vagy koronaszintre?

Ha talajszintre, akkor vágd ki a tavaszi metszéskor a másodikat, addig elfér, mint tartalék.

Ha koronaszintbe, akkor hagyd meg. (Kivéve, ha nem jó állású, pl. később megvastagodva a nagyobb oltás mellé simulva koronatörést okozna.) Ha jó állású, akkor lehet belőle termő ág.

Előzmény: lacy63 (3339)
Flanell Creative Commons License 2011.08.31 0 0 3348

Mindenképpen idén ültesd, jövőre sem tudod több gyökérrel kiásni, a következő évben megtermelt gyökérmennyiség 100 %-a ott veszik az iskolában, viszont a nagyobb csemete igénye sokkal nagyobb lesz átültetés után.

Előzmény: gyula.uw (3343)
tp329 Creative Commons License 2011.08.31 0 0 3347

Szia!

Van is több (olasz alany)!

Az 5 db GXN-ből 3-at szemeztem. Lehet, egyet meghagyok díszfának, tetszik a színe! Amúgy terem is valamit?

Az 5 db Maxma 14-ből kettő elpusztult, és a megmaradtak is gyengén fejlődtek (az én hibámból), majd jövőre.

A 10 db Istharából is kettőt veszítettem, egyet most beszemeztem, a többit még gyengének tartom.

A szigetelő szalagot azért teszem fordítva, hogy ne tépje le a kérget, ahogy írtátok is. És így nagyon könnyű levenni, ha valamiért úgy adódna. legtöbbször én is csak felhasítom, aztán majd leesik.

A szemzés alatt egyszer odaragasztom "rendesen"aztán körbetekerés közben csavarok rajta egyet, így mire a szemhez érek, már a ragasztós fele van kifelé.

Oltásnál azért jó, mert ha teszek védőgallyat vagy fóliazacskót az oltásra, akkor az, ehhez a ragasztós oldalhoz hozzáragad, amíg rögzítem (plusz 2 kéz).

Én se vagyok profi, és elnézve a hozzászólásaid, lehet, hogy én 20 év alatt nem oltottam/szemeztem annyit, mint te 1-2 év alatt.

Bár, ha nem 130 km-re lenne a kert, lehet behoznám a lemaradásom, de így nagyon meg kell gondolni mindent!

Csodálom az energiádat és gratulálok az eredményeidhez!

Előzmény: Törölt nick (3341)
tp329 Creative Commons License 2011.08.31 0 0 3346

Véleményem: Ha a körülmények megengedik, a lehető leggyorsabban ültesd a végleges helyükre, ott fejlődjenek. Sokkal kevesebb gyökér sérül, ha kicsi a fa és a kiszedésük is sokkal egyszerűbb.

Törölt nick Creative Commons License 2011.08.30 0 0 3345

Én ültettem is és idén ősszel is fogok.Nincs azokkal már semmi gond,én a kisebb oltványokat is elültettem.Növekedjen csak a végleges helyén.

Törölt nick Creative Commons License 2011.08.30 0 0 3344

Azt én is tapasztaltam.hogy leszedi a héjat,de én ezért nem is szedem le,csak bevágom.Aztán ahogy növekszik a fa szépen letolja.Nekem bevált.

Előzmény: gyula.uw (3342)
gyula.uw Creative Commons License 2011.08.30 0 0 3343

Tényleg most jut eszembe hogy  ide tavaszi oltás szépen ki van fejlődve kb 80-100cm magasra nöt.

Szerintetek már most ősszel át lehetne ültetni a tényleges helyére vagy még várjak vele egy évet ???Vagyis jövő ősszel ültessem,nem mint ha olyan sürgős lenne  ,csak úgy gondolom minél kisebb annál jobban meg eredne tavasszal .

Tik nektek mi a tapasztalatotok, gondolom volt már több sikeres oltásotok "iskolába" és ezt még az év végén el ültettek vagy épen el ajándékoztátok????

gyula.uw Creative Commons License 2011.08.30 0 0 3342

Én oltásnál és szemzésnél is tejes zacskóból kivágott szalagokat használok , még pedig  az én személyes tapasztalatom hogy a szemzést és a oltás kötését idővel cserélni ki a bevágás és a benövés miatt .Amikor a szigetelővel dolgoztam és cserélni kelet a kötést volt olyan hogy annyira oda tapadt a szalag hogy  az alany kérgét is leszedte amikor tekertem le !

De kötöttem úgy is hogy tejes szalaggal és szigetelővel plusz takartam !

Előzmény: Törölt nick (3340)
Törölt nick Creative Commons License 2011.08.30 0 0 3341

...pedig mintha több olaszod lett volna...

Előzmény: tp329 (3334)
Törölt nick Creative Commons License 2011.08.30 0 0 3340

Én szigszalagot használok...a ragasztós felével a növény felé.Nem vagyok profi, ez így miért nem jó ? /csak azért kérdem,mert nálam különösebb gond nincs vele./

Előzmény: tp329 (3337)
lacy63 Creative Commons License 2011.08.30 0 0 3339

Sziasztok!

Kérdezném a következőt:

A tavaszi oltások alkalmával több alanyba - aminek a vastagsága elbírta -  biztos aki rendőr alapon 2 oltócsapot is raktam. Java részében minkettő meg is fakadt. Általában az egyik normális 40-60cm-es hajtásokat hozott mostanra, míg a másik csak leveles, vagy 5-6cm-es ágacskái vannak. Mit csináljak ezekkel? Meghagyjam? Kivágjam? Mikor?

Köszönettel AL.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!