Jelenleg így alakitottam ki a küszöb körül, mennyire jó rossz esetleg változtassak valamit (persze ha még tudok)?
Valamint belül az ablak körül mivel tudom kitőlteni a hézagot, vagy milyen szigetelő anyagot tehetek oda, hogy a purhab ne látszodjon ki?
Belülre gipszkarton kerül, de nem mindenhol lett tökéletes a keret néhol 2-3cm is lett a purhab!
Vagy kartonozzak duplán esetleg?
(Kívülről körbe 2-2.5 cm rá lett engedve a szigetelő az ablak keretre)
Utsó kérdés :D
Lábazat szigetelésnél, ha nincs pince meg semmi a ház alatt csak föld feltöltés, akkor a lábazatot kívülről nem kell talajnedvesség ellen szigetelni ugye?
Az xps lapokat ragaszthatom a csupasz zsalukövekre?
Idén már burkolni nem fogok, az xps hab tetejét ami terasz tejének voalába fog eseni hagyhatom szabadon vagy le kell kennem pl kenhető szilikonnal vagy valami mással.
- a járda/terep/terasz_padló, lépcsőfok szint felett 20-30 cm-ig kell lennie
a hó és az eső ill. a felmosó/locsoló víz felverődés okozta felázások ellen.
akkkor is ha az alap-fal közti vízszigetelés ettől lentebb van egyébként."
Az alapon a fal 2-4cm-t túlnyúl. Oda még el tudom képzelni hogy rakok XPS habot és felfelé túl fog nyúlni. akár 20 cm-t is, de akkor 2 tábla kell kell egy akkora ami az alpra rakok és akkor a faltülnyúlással egy vonalban lesz és arra rá még egy táblát ami a terasz szintje feölé nyúlik kb 20 cm-t.
A nagyobb gond a teraszajtónál és a bejáratai ajtónál van. Az látszik a képen is, hogy a terasz ajtó beljebb van a falhoz képest és a ház alapjához képest is. Ahol látszik az a repedés az lehet a ház alapjának a széle. Ott vagy kiljebb rakom az XPS habot és vízszintesen is lefektettek egy darab lapot vagy közvetlen az ablak melett vések ami rizikósnak tartok mert akkor a ház alapját fogom vésni amit annyira nem szeretnék.
Mert én arra gondoltam, hogy az XPS habot a terasz szintjéig emelem fel.
1-2 haver azt mondta ő nem merne belevágni. Böszme munka lesz szerintük.
A terasz és ház közötti szigetelés esetén a szigetelő habnak a terasz síkjáig kell felérnie? Szóval a habra már nem kell betont rakni.
A habra mehet csemperagasztó+ járólap.
2.
Ha pur habbal ragasztom, akkor a nem dagadó purhabit kell vennem nem ? Mert a dagadó elnyomja a szigetelést a ház alapjától.
3.
Ha körbe szigetelm a lábazatot és nem 4-5cm-t rakok rá hanem 10cm-t, akkor nekem a lábazta vastagabb szélesebb lesz mint a ház oldalfal. Ez okoz problémát azon kívűl, hogy nem túl esztétikus?
A tersz béléstesből van felépítve. Gondolom vagy kaviccsal vagy betonnal van feltöltve vagy semmivel. Gyémántkoronggal kb 10cm-t tudok levágni. A többi vésés lenne. Nem tudom milyen hatékonyan lehetne levésni 50-60 cm-t. Attóé félek, hogy megrepednének az ablakok. Vagy esetleg a pslófűttés megsérülne.
Ha kivésem és ott tátong a lyuk. Mivel ragasztom a lapot fel? Mivel lenne ecélszerű? Gondolom a Ház felöli oldalt felragasztom a maradék rést a terasz felöl meg kinyomom purhabbal. A vízszigetelési témával mit kellen kezdenem? Nem volt jelenelg vizesedés problémám a terasz felöl.
EPS lap nem lenne elég oda ?
Nem lenne, akkor már érdemes miegcsinálni az egész ház lábazati szigeteletését kívülről. Megbéztem 4-5 centis lapnál vastagabb nem fér el mert két probléma lenne. Az erszet lefolyó részét kiljebb kell rakni, vagy bele ültetem a habba. A másik meg, ha vastagabbat rakok akkor a lábazat kiljebb lesz mint az oldalval. Elég furcsán nézne ki, és nem tudom, hogy okoz techniai problémát-e.
Ha már xps, a táblák között ha mégis marad hézag, mivel szokták vagy lehet kitölteni?
Illetve ha az xps egyik fele a földbe van és rá van töltve a másik fele meg szabadon, a dryvit hálót + ragsztót ebben az esetben meddig szokták leengedni?
Most vagy tavasszal akarom burkolni. Ha elkezdem vésni milyen távol mehetek a faltol? Milyen szélesre és milyen mélyre?
Ahogy elnézem főleg a teraszajtónál elég rizikós. Félek megrepaed az üveg a vésőtöl. Nem tudom de szerintem 30-40cm-t nem lehet levésni. Szerintem örülök az 5-10cm-nek ha sikerül. Az számít valamit? Ráadásul elég pontosan kell vésni, hogy XPS hab táblát le tudjam rakni. Ha lerakom akkor a hézagot ki kell nyomni purhabbal ?
Hát az én házamnál ponta a lábazati szigetelés a gyenge.
A ház és terasz között szerintem semmi nincs.Télen simán felolvad a hó rajta.
A padlófűtés alatt is 4cm van csak ha van egyáltalán.
Sajnos ez egy olyan dolog amivel semmit nem tudok kezdeni. Most bontsak fel 30mˇ2 teraszt meg az egész ház járólapját lábazati betonját és padlófűtését, hogy újra szigeteljek mindent?
Szerintem vagy 6-8 Millából meg is lenne és persze nem lenne hol laknom. Szóval ez marad. Igaz bosszant eléggé.
Viszont a fűtésre kb 1200 m^3 gáz megy el 100m^2-re. Sima nyílt égésterű kazánnal 21,5 fok hőmérsékletnél.
Téli kertnek fogjuk nemsokára elkezdeni az aljzatbetonozását (10cm). Alatta lesz hőszigetelő, de mivel padlótól induló ablakok lesznek körbe ezért tartok attól, hogy alul hideg, esetleg felfagyhat a burkoló. Érdemeg-e elválasztani a benti betonrészt a kinti járda résztől? Ha igen akkor szerintetek a hőszigetelőt (pirossal jelölve) belűre, kívülre vagy a küszöb alá érdemes tenni? Későbbiekben fűtött lenne az épuletrész és, ha csak beton lenne félek, hogy elkezd penészedni?