Őszibarack szemzéssel semmit nem késtél. Aug. közepétől szept. közepéig ideális az alvószemzése. Lehet még jobban is jársz, ha nem ebben a rekkenő hőségben szemzel, hanem egy-két hét mulva. Az alanyokat locsold be előtte egy héttel bőségesen, hogy adja a héját. (Gondolom ott se esik az eső.)
A szilva hajlamos rá, hogy nem válik, a földből kibontott fehér gyökérnyakrész használható legjobban.
Kérdésem, hogy el vagyok e már maradva az alvószemzésekkel, mert eddid nem hajtottam fel semmi újat, de van két mirobalán alanyom ill. egy őszi magoncom?
Mellékelek a tavaly őszi szemzésekből, amit Ali-bától kaptam! Michelini Elől Collins, mögötte Jerseyland, mindet koronanyakba szemeztem / 3-5 helyre a már meglevő ágakba/. Az oltások jól eredtek, de nem minden esetben, úgy és olyan irányba hajtottak, hogy nekem is tetszen! Tavasszal sokat kell igazítanom!
A szemzéseket én is befejeztem. Csodaszépen fejlődött a GXN 15. (Igaz öntözve volt egész idényben.) Ugy szemeztem be, hogy 2-2 oldalág és egy vezér legyen, ha minden szem kihajt. (Orsó alak.)
Ma befejeztem a szemzéseket-ténylegesen is.Már eleget aszalódtam a napon,a végére kicsit untam is...Ha a tavalyi eredési arányt nézem már azzal is elleszek ,nem is kell több..Ezután a szaporítás helyett több energiát fordítok inkább a meglévőkre...meg aztán a fajtaválaszték is több mint elégséges :)
Kb 70-75 alanyba raktam /beleértve persze a nyiszletteket is/ ill. egy csomó meglévő fába szemeztem részleges ill. teljes átszemzés céljából....tőlem jöhet a tavasz :))))
Jövőre várom az első termést. Annyit tudok róla, hogy az Orangered kajszi és egy mirabella szilva keresztezése. A fának nincs kajszi jellege, első ránézésre szilva. Viszont nem hoz a mirabellákhoz hasonló hajtásokat. A képek alapján a termés alakja is inkább a mirabelláéra hasonlít. Az ízéről majd beszámolok.
Átautózott a határon Somoskőre,ott adta fel.Másnap itt volt és semmi bajuk nem volt,mondjuk be volt csomagolva becsületesen.Asszem kicsit sokba vagyok már neki...:)
Caldesi 2010-em van ,ezekből van 2000-es és 2020-as is.Különböző érési idejüek.Gloria Redem sincs,eddig nem volt olyan ismerős akinek volt...ill. talán Mozó,neki volt több is amire fájt a fogam,de sajnos tőle nem tudtem szerezni...
igen ez a eljárás ill takarás jó i igaz csak tavaszi hajtószemzésnél ilyenkor sztem nem célszerü 1. mert az alany a vágot sebre koncentrál azt akarja be gyogyitani nem a szemzésre irányul a figyelem 2.a szemzés hajlamosab ki hajtani !!
Én meg ma fejezem be.Megjött Csarlitól az anyag : Caldesi2000,Gloria Red,Babygold6,July Lady...én nem locsoltam az alanyokat és nem is takarom a szemzéseket.Erre nincs kapacitásom,sem időm.A nagy számok törvénye alapján azért remélem lesz köztük sikeres szemzés is...:)
Igen tudom hogy állatába szeptember közepéig van a vegetáció, de ez az időjárás már elégé ki számíthatatlan így reménykedek hogy a hónap közepe fele lemegy a fóróság és lehet szemezgetni .
Csak egyszer termő szamócáim vannak. Ezek tavasszal teremnek utána nem. De szerintem nem is baj, hiszen szép fokozatosan jön a többi gyümölcs. A fajtákat (3-4 féle van) nem tudom. Kaptam innen-onnan.
Könyvekben vagy a neten utána nézhetsz a termesztés technológiának, szépen le van írva, hogyan kell csinálni.
Na ezek a termesztés módok nekem nem váltak be, kicsit macerásnak tartom, nincs időm babusgatni.
Pusztultak is az ágyások, míg fel nem tűnt, hogy az ideiglenesen a kert sarkába, félárnyékba elültetett palánták, két év alatt több m2 területet betelepítettek és vígan zöldelnek, teremnek, amikor a szabályos, sok munkával fenntartott ágyásokban a locsolás ellenére csak sínylődnek a növények.
Áttelepítettem pár tövet a fák alá, ahol úgyse nagyon férek el és azóta ott van a szamócás. Korán tavasszal megszórom teljesen érett trágyával vagy humusszal. A gyomkat kihúzogatom és ahol nagyon sűrű megritkítom, (ha sok indát nevel, akkor azokat is levagdosom nyár elején) ezzel a fiatalítás is megvan.
Ha nagyon elöregszik a telep, akkor a másik fa alá telepítek pár tövet és hagyom elszaporodni.
Locsolást csak nagyon száraz időben kap néha néha. Próbáltam a természetes termőhelyet kialakítani számára és úgy tűnik bevált.
Igaz, így nincs extra termés, de ami nekünk frissen enni kell, annyi azért összejön.
A folyton vagy kétszer termő változatoknak az első termés nevelése/beérése közben biztosítani kell a megfelelő tápanyag ellátást, vizet stb. hogy a következő termést adó termőrügyek ki tudjanak alakulni. Mivel sekélyen gyökerezik, szamócánál ez napi locsolgatást tápanyag utánpótlást igényel, erre nekem nincs lehetőségem.
Amúgy ha telepíteni akarsz, akkor most van/lesz itt az ideje! Jól fejlett frigópalántákat ültetve tavasszal már termést kapsz.
A napokba vagyis kb 2 hete szemeztem én is igaz még akkor még nem volt akkora hőség de másnaptól jött ,hát nem tom mi lesz a szemekkel takargattam nagyobb szeder leveleket kötöztem eléjük meg káposzta leveleket .
Van amit majd ez után szeretnék szemezni vagyis már itt lenne az ideje úgy gondolom, de ez a rettenetes hőség szerintem mindent ki készít ,szerintetek ha lemegy ez a nagy meleg utána még nem lenne késő?? Úgy gondolom hogy az alany locsolgatásával meg oldható lenne szemzés előtt 1 jó pár napig locsolgatnám.
Viccnek szántam (bocsi)! Nem vagyok termesztő, csak van pár tő. A folytontermők nekem nem váltak be. Ahhoz, hogy valóban folyamatosan teremjenek az ehhez szükséges feltételeket is folyamatosan kellene biztosítani. Na, ez a nyári kánikula beköszöntével nem igen sikerült. Ahogy emlékszem az íze, termése nem igen tért el a megszokottól.
Nálam a szamóca növényvédelme egyenlő a nullával, erről nem tudok nyilatkozni, legnagyobb ellenségnek a csiga és a pajor bizonyult.
De,ma délután...nagy élmény volt az ezer fokban,de nem akkor csinálom,amikor jó lenne,hanem amikor van egy kis időm rá.Elájulva nem vagyok magamtól ...majd kiderül mire mentem /kibontva a gazból jöttem rá,hogy nincs is annyi alanyom,mint gondoltam,de elég lesz ennyi is,ami nem fér alanyba,az megy a meglévő fákba...
A tavalyiakkal is nehéz lenne dicsekedni,de ami meg tudott indulni az megvan,igaz némelyik bonsai nagyságban...de majd jövőre a végleges helyükön megnőnek /nekem nem sürgős.../, ha lesz időm fényképezek ...de az Indára régebben már raktam fel képeket .. azóta nem sokat nőttek :(