Caldesi 2010-em van ,ezekből van 2000-es és 2020-as is.Különböző érési idejüek.Gloria Redem sincs,eddig nem volt olyan ismerős akinek volt...ill. talán Mozó,neki volt több is amire fájt a fogam,de sajnos tőle nem tudtem szerezni...
igen ez a eljárás ill takarás jó i igaz csak tavaszi hajtószemzésnél ilyenkor sztem nem célszerü 1. mert az alany a vágot sebre koncentrál azt akarja be gyogyitani nem a szemzésre irányul a figyelem 2.a szemzés hajlamosab ki hajtani !!
Én meg ma fejezem be.Megjött Csarlitól az anyag : Caldesi2000,Gloria Red,Babygold6,July Lady...én nem locsoltam az alanyokat és nem is takarom a szemzéseket.Erre nincs kapacitásom,sem időm.A nagy számok törvénye alapján azért remélem lesz köztük sikeres szemzés is...:)
Igen tudom hogy állatába szeptember közepéig van a vegetáció, de ez az időjárás már elégé ki számíthatatlan így reménykedek hogy a hónap közepe fele lemegy a fóróság és lehet szemezgetni .
Csak egyszer termő szamócáim vannak. Ezek tavasszal teremnek utána nem. De szerintem nem is baj, hiszen szép fokozatosan jön a többi gyümölcs. A fajtákat (3-4 féle van) nem tudom. Kaptam innen-onnan.
Könyvekben vagy a neten utána nézhetsz a termesztés technológiának, szépen le van írva, hogyan kell csinálni.
Na ezek a termesztés módok nekem nem váltak be, kicsit macerásnak tartom, nincs időm babusgatni.
Pusztultak is az ágyások, míg fel nem tűnt, hogy az ideiglenesen a kert sarkába, félárnyékba elültetett palánták, két év alatt több m2 területet betelepítettek és vígan zöldelnek, teremnek, amikor a szabályos, sok munkával fenntartott ágyásokban a locsolás ellenére csak sínylődnek a növények.
Áttelepítettem pár tövet a fák alá, ahol úgyse nagyon férek el és azóta ott van a szamócás. Korán tavasszal megszórom teljesen érett trágyával vagy humusszal. A gyomkat kihúzogatom és ahol nagyon sűrű megritkítom, (ha sok indát nevel, akkor azokat is levagdosom nyár elején) ezzel a fiatalítás is megvan.
Ha nagyon elöregszik a telep, akkor a másik fa alá telepítek pár tövet és hagyom elszaporodni.
Locsolást csak nagyon száraz időben kap néha néha. Próbáltam a természetes termőhelyet kialakítani számára és úgy tűnik bevált.
Igaz, így nincs extra termés, de ami nekünk frissen enni kell, annyi azért összejön.
A folyton vagy kétszer termő változatoknak az első termés nevelése/beérése közben biztosítani kell a megfelelő tápanyag ellátást, vizet stb. hogy a következő termést adó termőrügyek ki tudjanak alakulni. Mivel sekélyen gyökerezik, szamócánál ez napi locsolgatást tápanyag utánpótlást igényel, erre nekem nincs lehetőségem.
Amúgy ha telepíteni akarsz, akkor most van/lesz itt az ideje! Jól fejlett frigópalántákat ültetve tavasszal már termést kapsz.
A napokba vagyis kb 2 hete szemeztem én is igaz még akkor még nem volt akkora hőség de másnaptól jött ,hát nem tom mi lesz a szemekkel takargattam nagyobb szeder leveleket kötöztem eléjük meg káposzta leveleket .
Van amit majd ez után szeretnék szemezni vagyis már itt lenne az ideje úgy gondolom, de ez a rettenetes hőség szerintem mindent ki készít ,szerintetek ha lemegy ez a nagy meleg utána még nem lenne késő?? Úgy gondolom hogy az alany locsolgatásával meg oldható lenne szemzés előtt 1 jó pár napig locsolgatnám.
Viccnek szántam (bocsi)! Nem vagyok termesztő, csak van pár tő. A folytontermők nekem nem váltak be. Ahhoz, hogy valóban folyamatosan teremjenek az ehhez szükséges feltételeket is folyamatosan kellene biztosítani. Na, ez a nyári kánikula beköszöntével nem igen sikerült. Ahogy emlékszem az íze, termése nem igen tért el a megszokottól.
Nálam a szamóca növényvédelme egyenlő a nullával, erről nem tudok nyilatkozni, legnagyobb ellenségnek a csiga és a pajor bizonyult.
De,ma délután...nagy élmény volt az ezer fokban,de nem akkor csinálom,amikor jó lenne,hanem amikor van egy kis időm rá.Elájulva nem vagyok magamtól ...majd kiderül mire mentem /kibontva a gazból jöttem rá,hogy nincs is annyi alanyom,mint gondoltam,de elég lesz ennyi is,ami nem fér alanyba,az megy a meglévő fákba...
A tavalyiakkal is nehéz lenne dicsekedni,de ami meg tudott indulni az megvan,igaz némelyik bonsai nagyságban...de majd jövőre a végleges helyükön megnőnek /nekem nem sürgős.../, ha lesz időm fényképezek ...de az Indára régebben már raktam fel képeket .. azóta nem sokat nőttek :(
Hát biztos hely kérdése hogy hol milyen, én pest megyében lakom itt most minden gyümülcsfának egész jol feljön a héja mostanság, kivéve a szilvákat. Csináltam korábban szilva szemzéseket ebből a nagy fajtábol cacansca lepotica, de abbol egy sem sikerült sajna.
Jövöre megprobálom ezt a héj alá oltást, avval az oltásmoddal idén is sikerem volt két ribizlinél.
Attól félek a mostani szemzéseimnél hogy szerdára csütörtökre itt megint kánikulát mondanak és kiviszi őket...
Én is elkezdtem,de nem nagy örömmel,mert elég pocsékul válik le a héjuk.A körtét teljesen ki is hagyom,annál az oltás úgy is jobban megy.Kényszerből " edzés nélkül" nagy részét chippel csináltam...hát kíváncsi leszek...
Amiket eddig csináltam : alma: Melodie,Rubinola,Ontario,Selena,Sampion
szilva : Toptaste japánszilva: Ozark Premier
kajszi-myrabolán keverék : Aprimira
kajszi : Sweet Red
laposbarack : K10 /kísérleti darab/
...még jön némi vendégszem ill. egy jó adagot akarok saját ,jónak tűnő fáimról.
Még annyit hozzátennék, hogy őszibarack esetén legbiztosabb hármas rügyet (egy levélnyél tövén három rügyecske, általában két kövérebb és a középső hegyesebb) használni a szemzésnél.