Egyre elterjedtebbé válnak a zárt égésterű kazánok körében a kondenzációs elven működő berendezések, ami számos kérdést vet fel egyrészről a 100% feletti hatásfokról, másrészről a hozzá tartozó legoptimálisabb rendszer tervezéséről, kiépítéséről, beállításáról…
Ezúton megkérek minden látogatót, hogy kerüljék a direkt vagy indirekt reklámozást – különös tekintettel gondolok itt forgalmazókra, kivitelezőkre.
Összegyűjtöttük a leghasznosabb információkat egy kondis oldalon. http://statisztikus.hu/kondis/
Ja, s a másodikon vagyok, felettem még 2 emelet, meg vagy 5-6 méter padlás. Osztott rendszer, teljesen jól bírja, ez bőven belefér neki...
Fűtési komfortban ez egy csoda, egész alacsony előremenővel tud dolgozni, azaz sokáig langyosak a radiátorok, nem pedig rövidebb ideig nagxon forrók, ez komfortérzetet ad...
Szóval én úgy gondolom, ez egy jó vétel volt szolár rendszer nélkül is...
Nekem ariston class b premium 24-es van, nagyon meg vagyok elégedve vele...
102% körül van télen a hatásfoka, nyáron meg 80% körül, mikor csak melegvíz üzemben megy.
(nekem van a fűtési oldalon hőmennyiségmérőm, így ezek biztos számok)
Másfél éve megy, egyedül egy hőmérőt cseréltek benne garanciában, de szerelő szerint ilyet ő még nem cserélt, nem szoktak elromlani...
Elé tegyél Spirotrap szűrőt a visszatérő ágba, azt nagyon javasolják, én is betettem.
Ennek van HMV rétegtárolója, gyakorlatilag nekem még nem fogyott ki a melegvíz, pedig 2 fürdő megy róla...
Csendes, megbízható darab...
Azért az a 10-12 méter a legtöbb készülék esetében sok, Nagy távon nem is az ellenállás okoz gondot, inkább a hőtechnikai szempontok.
Azért ma nem kondenzációs kazánt teépíteni szerintem bűn. Még a radiátoros rendszerekben is az év nagy részében kondenzációs tartományban működik. Ha meg ablakot cserélnek meg szigetelnek akkor teljes évben.
Szia! Ha alacsonyhőfokú fűtésrendszered lessz padló vagy fal fűtés akkor mindenféleképp kondenzációs kazánt javasolom!Ha radiátoros fűtésed lessz akkor nem biztos,hogy jó döntés a kondens kazán!! Eladók általában rábeszélnek,hogy jobb meg csak is azt,de ő érdekük,hogy eladjanak.....
Aristón ról még nem halottam se jót se rosszat. Szervíze után érdeklődj milyen és mekkora a szevíz háttere van!
égéstermék elvezetője a kondenzációs kazánoknak bőven bírja a 10-12 métert Szétvállasztott rendszerbe még a túrbosak is tudnak 30-40 métert persze ide bele kell számolni a szívó oldalt is és minden irányváltás minusz 1vagy 1,5 méter de ezet a gyártó határozza meg!
Csak azért gondoltam, hogy kondenzációs kellene, mert mindenhonnan ezt hallani hogy ez jobb. Egyébként maga a megépítendő rendszer már nagyjából összeállt a fejembe, de a kazánválasztással még mindig bajban vagyok. A kazán egy régi kéményes fég kazánt váltana ami a pincébe van. Legalább 10-12 méter kéménybélelés remélem bírják ezek a kazánok. 300 literes szolár tároló, amire kollektor vszinüleg csak a következő évben lesz rkötve. Találtam még egy Ariston kondis 24 kW-os fűtő kazánt amihez van szolár vezérlő is. Erről a kazánról vélemények? Köszönöm.
Ha olvasnád rendesen a topikot én csak hozzászóltam egy témához és csatlakoztak aTopiktársak megvitattunk dolgokat eszmecserét folytattunk mindenki elmondta a véleményét!! Szerintem ez is része lehet a Topiknak.. Talán ez nem Gépészethez tartozik???
Szia. Szerintem ilyen teljesítményű nincs kombiba! Ha jól tudom 18kw alatt nem gyártanak kombi fali kazánt!! AHmw gyártás átfolyós üzemmódban igényli a minimum 18kw-ot
Én ezt ajánlanám egy inndirrekt tárolóval: Bosch Condens 3000 W ZSB 14-3C
Nekem 5 éve működik két Honeywell VC4013-as zónaszelep. A belső betét külön cserélhető. Ha nem nyitna ki egyik sem, akkor mi van ? A kazán bypasson elmegy a szivattyú. És mivel a kazán utókeringetése a Vaillantnál nem kikapcsolható ( csak módosítható az időtartam ), ezért pontosan ez történik, amikor lezárnak a zónák a hőigény megszünése miatt.
Egy a lényeg!! Bárki bármit is mond lehetnek kivételek MÉG MINDIG acélcső a leg olcsóbb leg jobb egy 120 éves iskola fűtésrekonstrukciójához oda ahol 400kw az össz teljesítmény és csak a kazánházat kell cserélni és maradm miden más ide értve a fűtőtesteket strangokat hőközpontokat! Műanyag cső ide oda nem lehet kisérletezni 20Millás beruházáson!! Éppen ezért a tervezők sem merik bevállalni azt, hogy jó lessz egy műanyag csüves rendszer! Egy régi meglévő vascsöves rendszerhez csakis a vascsö pásszol!!
Más, ha egy újonann kiépített kazánházról beszélünk,de ez nem az!
Hát nemigen mernék bevállalni egy számomra ismeretlen rendszerrel egy ilyen munkát!! Te bemernél vele vállalni egy 20 millás munkát amire 3 év a gari és még ott a szavatosság is?? Ráadásul att ahol 70C fokos az előremenő!
Amúgy meg a tervezők feladata meghatározni hogy milyen rendszert kell alkalmazni..
Ezek a mai PP-R üvegszál betétes csövek már nem olyanok mint amire te gondolsz. A gyártó 50 év garanciát ad rá. Nem tudom mekkora projektet nem mersz vele bevállalni, de a BME Imformatika épületben a fütés-hűtés vascsöves rendszerét ilyenre cseréltük, mert az 10 évet sem birt ki!
Mi is használunk PP csöveket vízre HMV-re,de egy ilyen jellegű hőközpontokat csak acélcsővel csínálunk!Igazad van a Dissou és az Oxigén gáz nagyon drága lett úgyhogy mi is csak a szükséges heggesztéseket végezzük vele!
2" felett villanyal heggesztünk annak költsége szinte elhanyagolható!!
Ilyen fűtés rendszereknél akár 70C lehet a víz ott pedig a műanyag nem elég stabíl!
Ilyen ipari létesítményeket csakis acél csővel lehet szerelni szerintem ez egy bevált technológia és,ha egyszer valami jól meg van heggesztve az örök élet meg egy nap :)
Szerintem senki nem merni bevállalni egy ekkora projektnél,hogy "kisérletezzünk" müanyag csővel!
Sok panelba szerelték a meleg és a hideg víz csöveket a 80.as években PVC csővel. Elöregszik főleg a melegvízcső rideggé válik törik mint üveg!
Utókeringtetést nem akarok, azt a kazán "csinálja". Immergas kazánnál nem találtam a lehetőséget hogy ki lehessen kapcsolni. A honeywell zónaszelep amit most nézegetek 7 másodperc alatt nyit, ill. zár.
Ez olyan mint a 31 évvel ezelőtti bádogosom esete.
Előtte nagyjából tájékozódtam a bádogosmunka fortéjairól és felfogadtam egy bádogost.
A Jani Bá' végezte is a feladatát, de a végén kiderült : nem volt élhajlítója, nem tudott szegecselni, nem volt inasa/segédje aki ellentartott volna padláson. Meg egyéb apróságok.
Én meg naivul bementem dolgozni és az átvételkor derültek ki ezek a turpisságok. Mit lehetett tenni ? Megegyeztünk 20 % díjcsökkentésben.
Volt egy nagy vápa, az a következő télen elengedte magát a hidegtől. Csak forrasztava volt. a szegecselés elmaradt stb. stb.
Hát igen ezek már nagyobbacskák, komolyabb kazánok ( ha azok ) Viszont ott a kép balodalán az a két készülék nem valami zárt égésterű lenne és a tetéjén nem valami szétválasztottrendszer ? A képen nem vehető ki jól.
Ami nagyon lényeges az inkább a meglévő rendszerekhez illeszthető e?? ha igen milyen feltételei vannak Pl: Aluminium radiátorokat nem ajánlatos rézcsővel kötni,szerelni,hőtágulási tényezők figyelembevételes stb!