"Rengeteg a kisertes arra, hogy tokeletesen biztos turakat tervezzunk"
Ezen a mondatodon elgondolkoztam egy kicsit. Nem a nagyképűség mondatja velem, de én még túráztam tökéletes "bizonytalanságban", a 80-as évek végén, 90-es évek elején. Csak annyi volt biztos, hogy mikor indulok reggel, a visszatérés abszolút lutri volt. Lehetett egy-vagy többnapos túra, rábíztam magam arra a tapasztalatra, hogy valahogyan mindig haza lehet érni. Ha már elment a busz, lehet stoppolni, ha az se jön be, meg lehet aludni valahol útközben is és reggel folytatni. Ilyen előzetes, otthonról történő menetrend-tanulmányozásra még csak nem is gondolhattam, hol volt ez még akkor?
Igen, most mindezt megtehetjük. Miért ne olvasnánk el előre a TTT fórumát a bélyegzőhelyekről, az útvonalszakaszról? De ami a lényeg szerintem: maga a túrázás élménye közben mindezek nem sokat számítanak. Sőt, mennyivel inkább kedveznek annak, hogy ezeket az élményeket jobban átéljük: sokkal kevesebbet kell azon őrlődni, hogy vajon lesz-e busz, nyitva lesz-e a kocsma a faluban, stb. stb. Én mostanában nagyon gyermek-kéktúrás szemmel nézem az OKT-t, így különösen fontos, hogy olyan szakaszokat és olyan logisztikát tudjak megtervezni, amik a lehető legjobban passzolnak a gyerekeimhez. S nagyon örülök, hogy erre van lehetőségem.
Az MTSZ kezelésében nincsenek kis túramozgalmak, azokhoz gyakorlatilag semmi köze nincs, és a három nagy kék útvonalnál is a terepi munkát az illetékes megyei egyesületek végzik. De erről már számtalanszor volt szó.
Én is szívesen megnéznék egy ilyen új túramozgalmat, és csak ismételni tudom magam, miért mástól várjátok el?
Tegnap írtam egy hosszabb hozzászólást e témában, elnyelte a Zindex.
A tartalma tulajdonképpen ez volt, amit Te is írtál.
Miért ne lehetne kipróbálni, miért ne lehetne úgy teljesíteni, ha valakinek egyszerűbb, szimpatikusabb?
Ami még emellett szól: nem tudom, kinek van hasonló tapasztalata, de pl. egy túrafüzet (nem az OKT, hanem a ritkábban járt túramozgalmaké) néha igen körülményesen beszerezhető, sokszor gyakorlatilag nulla az esélye mondjuk 1 héttel a túra előtt, hogy beszerezzük az igazolólapot/füzetet. Márpedig nagyon sokan nem terveznek hosszabb távra - nem a kor miatt :-)
Túranév nélkül: 2 hónapot kellett várni egy meglehetősen primitív igazolófüzetre (ami egyébként nyugodtan beszkennelhető és körbeküldhető lenne), mert elkeveredett az emil és/vagy szabin volt az adminisztrátor.
Másik túránál (szintén több hét volt az igazolófüzet beszerzése!) az igazolópont kérdései sem válaszolhatók meg több helyen.
Talán ezeket a bosszúságokat sikerülhetne kiküszöbölni az ilyen elektronikus igazolásokkal (a szaxavakat nem ismerem, elnézést). Ja, nekem se GPS-em, se okostelefonom nincsen.
És ez nem csak pénzkérdés. Aki rendszeresen túrázni jár, az ezekre könnyen vagy nehezen össze tudja gyűjteni a pénzt. Márcsak azért is, mert az ilyen kütyük ára meredeken esik, ma már sokkal könnyebben elérhetők, mint néhány éve, és ez a tendencia folytatódni fog.
Én is úgy gondolom, hogy a túraszövetségeknek rugalmasnak kellene lenniük. Miért baj az, ha valaki gyorsabban reagál a változó kor kihívásaira? Az MTSZ-t pl. sokan ortodox szervezetnek tartják sok tekintetben, most bizonyíthatna.
Nem kellene mindjárt az OKT-vel kezdeni, de valahol - egy rövidebb mozgalommal - meg lehetne próbálni!
Na ha ennyire tudod a frankót akkor ne csak a szádat jártasd hanem uccu neki csináld meg,legalább példa szinten valamely útvonalon,lássuk hogy működik a gyakorlatban ez a "remek" ötlet!Addig az egész csak szájtépés.
És légyszi ne offold szét ennél jobban a topikot ,inkább kezdd el végre a kéktúrát!
egeorika 33439:+1 :-)
(azt már nem is említem hogy ha a bélyegzés mellett párhuzamosan létezne ez a digitális igazolás és mindkettőt elfogadnák akkor meg eleve semmi értelme az egésznek)
Ritka nagy kincs. Az internetes barátunk szerint Az OSZK TIT Mozgóképkincs Gyűjteménye kezeli a filmket. Öt részt készítettek belőle 1961 és 1964 között. A honlapjuk szerint: "Az OSZK TIT Mozgóképkincs Gyűjteményében őrzött alkotásokat az OSZK és a Magyar Mozgóképkincs Megismertetéséért Alapítvány (MMMA) kutatási célból bocsátja az olvasók rendelkezésére. Másolatok készítésére kizárólag a jogtulajdonos jogosult." Itt lehet érdeklődni: http://www.tit.oszk.hu/
Az a baj, hogy az első mondata, ami nettó hülyeség alapvetően hiteltelenné tette az egész hozzászólást. Te sem érted, vagy csak nem akarod érteni, hogy egy plusz lehetőség az ódivatú megoldás MELLETT, amit lehet használni, ami hitelesebben tudja mutatni, hogy X.Y. ott járt, aminek során ha akarja a pont és környéke rövid ismertetését is megkapja a készülékére...
A nincs eleresztve dolog meg szintén érdekes kérdés - gyakorlatilag nem tudsz olyan telefont venni, ami ne lenne képes arra, hogy egy Java-ban írt QR-olvasót futtasson - és ez jópár éve már így van. A mobilnet dolga is egyszerűen megoldható - vannak olyan közösség oldalak, amire NULLA Ft-os adatforgalmi díjat számláz a szolgáltató, azon keresztül is meg lehet csinálni az adatcserét - igaz, picit "munkásabb" a dolog, és csak pár %-nyi potenciális felhasznlót érintene, úgyhogy esélyes, hogy marhára nem érné meg ennek a vonalnak a fejlesztése.
Ez nem a tökéletes túra tervezéséről szól. Ez arról szól, hogy a _hiteles_ dokumentálást oldjuk meg minél jobban, közben adjunk egy, a jelenlegi füzetnél szélesebb szolgáltatást nyjtó alternatívát a résztvevők kezébe. Mint ahogy a még-most-sem-tudjuk-mit-fog-tudni iphone-os kéktúra alkalmazás is ilyen irányba megy: A jelenleginél többet nyújtani a túrázóknak.
Az arukereso.hu-s ötletedet (geolokáció alapján ajánlani partnert) szerintem írd meg nekik, vagy ha gondolod, én is szivesen továbbítom :-)))
Nem csipog, ha nem akarod :) Az ismerőseid meg otthon vagy akárhol látják, hogy épp most hagytad el az ... túra ... érintőpontját, és ezzel jogosulttá váltál az adott túra x szakaszának a díjazására - amit a kiíró is lát, és ennek folyományaként (a webes felületen regisztrált felhasználóként) már küldheti is neked a jól megérdemelt oklevelet/kitűzőt/akármit, ugyanis biztos lehet abban, hogy te (és tényleg te!) a szükséges pontokat érintetted.
Bizony: nem helyette, mellette. A kiindulási alap meg az, hogy legyen ott a résztvevő, ne csak a füzete... A füzetét tudja nélkülözni/otthon hagyni, a mobiltelefont meg úgy általában nehezebben.
Rosszul tudod. Anno a Voda volt az, aki az akkori Pannon hálózatán szolgáltatott, mert nem volt neki sajátja.Az, hogy szerinted nincs térerő, és nem lesz soha, az meg nettó marhaság. Sima csomagkapcsolt hálózaton elmegy az az adat, amit át kell tolni egy ilyen "becsekkoláshoz", de gondolom, te ezt is jobban tudod (vagy az unokatesód tudja jobban...)
Te csak azt az egyszerű, többször leírt dolgot hagytad figyelmen kívül, hogy nem a redvás, agyonkopott gumi, vagy a szintén kétesélyesen olvasható fém bélyegzők HELYETT, hanem azok MELLETT lenne egy plusz lehetőség a pontokon való megjelenés igazolására úgy, hogy közben a résztvevő által teljesített szakaszok azonnal megjelennének egy webes adatbázisban is.
Pilot terve nagyjából kész, szoftverfejlesztés, szrever oldali dolgok, illetve a kódok kirakása van még hátra.
érdemben volt! de jó, csak a te kedvedért részletesebben:
szóval csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy ez már bizony a digitális kor, bizony abban élünk. Te is, gyermekeid is. Úgyhogy nem értem ezt az ál-nosztalgiát
Mivel engem hidegen hagy, nincs wifis meg gprs-es meg mittoménmilyen telefonom, de ettől még nem fájna ha valaki a hagyományos pecsétek mellé QR kódot is kirak. Azzal az én túrámat hogy rontják el? Sehogy. Akkor meg minek itt nagyba' tiltakozni?
És igen, ha nincs bélyegző, lehessen mondjuk track-kel igazolni, az a világ is messze már mikor 23 Ft-ért lebuszozott az ember Sátoraljaújhelyre pótolni egy bélyegzést.
Huuu... gyerekek... még mindig tart a TINTA vs. TECHNIKA ütközet?
Azta hét meg a nyolc százát nekije...
Szárnyaló fantáziámban megjelent egy futurisztikus kép OKT-ról
Megyek hegyen völgyön át... csiripelnek a madarak... "kékdoboz" BIPP
susognak a fák... szaladnak a felhők... "kékdoboz" BIPP
süt a nap... csobog a patak... nini egy őzike... "kékdoboz" BIPP
szikla szírt... várrom... erdei kápolna... "kékdoboz" BIPP
Tejóég... Mijez? ...csipog a fa ...vonalkódos
Én személy szerint azzal a bélyegzővel szeretném nyomni amivel TE TE TE TE TE TE TE TE TE TE TE TE TE és Te ami ragad egy kicsit mert TE meg TE össze fogdostál a koszos kezeddel...
Lehet hogy a T-Mobil hálózata a releváns,de én úgy tudom hogy a hálózatuk 90 %-át a Telenorral közösen tartják karban és üzemeltetik,mert egyszerűen így éri meg nekik!
Szóval akkor OFF-ot kizárva nem működik a mai napig sem az elmélet a digitális pecsételőhelyekről,mert egy jó részén a Kéktúrának nem is volt és nem is lesz térerő soha!És még ahol telefonálni lehet is ugyan az még nem biztos hogy netezni is lehet!
ON.
Nem beszélve azokról akiket egyszerűen figyelmen kívül hagytatok,akiknek nem hogy ilyen telefonokra hanem még megélhetésre is alig van pénze,de mégis kéktúráznak egyszerű kis pecsételős füzeteikkel,és elégedetten nézegetik esténként megszerzett pecséteiket.Igen sokan vannak ők is.Nem mindenki lakik Pest körül.(nem vitaindító,én is naponta megyek Pestre ,semmi bajom a várossal,de a fejlettségét nem lehet számon kérni mondjuk Borsodban.)
ha azt mondom, hogy furcsa kijelentés ez egy olyan embertől aki tucatjával tölti fel a túrákon készült digitális fotóit, minden túrabrszámolójában ott van hogy a gyerekei a szálláson vadul fészbúkoztak.. akkor ugye nem bántalak meg?
Nem a teljes útvonalon, hanem a bélyegzőhelyek érintőpontok környezetében van szükség mobilhálózati elérésre. Ha egy jelenlegi pont lefedetlen helyen van, akkor az annak megfelelő on-line helyszínt odébb kell rakni - nincs vele semmi gond. Azt azért érdemes megnézni, hogy mennyi aktív mobilnet efi. van az egyes szolgáltatóknál (az összes, forgalmazásban résztvevő, tehát aktív ügyfél cca. 27%-a van a Telenornál, 25%-a a Vodánál - a többi meg a T-Mobile ügyfele.) - a lefedettség szempontjából elsődlegesen a T-Mobile hálózata a releváns.
Az egész dolog abból indult egyébként, hogy iphone-ra lesz valami OKT-s alkalmazás... Arra a készüléktipusra, amit a Telenor nem forgalmaz, és - a legutóbbi kitiltós fiaskó után - esélyes, hogy nem is nagyon fog.
Nem fosok attól, hogy nem találok valahol stemplit - ugyanis ahogy itt is le lett írva, nem baj, ha egy-két helynek az érintése diretben nem igazolható - Nem ez az ötletnek az elsődleges oka, de sebaj, nem hiszem, hogy sokadik nekifutássra meg fogjátok érteni, hiszen már leírtam párszor...
Kersztkérdés: használsz térképet? Na, az fullban digitális úton készült, GPS-sel, elektronikus kütyükkel felmért/helyszinelt/javított...
Túrázz!Főleg füzettel ,mert térerő igen sok helyen nincs és nem is lesz a kéktúra útvonalon,mert a szolgáltatónak nem éri meg!
Unokatesóm a Pannonnál (Telenor) dolgozik,és ő mondta ezt hogy ahol eddig nem lett kialakítva térerő ott már nem is nagyon lesz!Szóval itt már bukik is a teória!A kéktúra útvonalán NAGYON sok helyen nincs térerő!
Nem vagyunk rugalmatlanok egyáltalán,csak konzervatívak.Érveim lásd alant:33407-es hsz.
Nincs miről beszélni,és ne akarja senki megváltoztatni egy közel 80 éves turistaút szokásait (50 éves hivatalosan) aki még el sem kezdte,csak mert f.sik hogy nem talál pecsétet valahol.
Ha ez a digitalizált turizmus idő eljön valaha akkor én ott fogom abbahagyni.És csak erdőt járok a saját örömömre.
Jól emlékszel, a Stuhleck 1782 m magas. Jogos az időpontra való észrevételed, gyakorlatilag szerintem június elejétől augusztus végéig érdemes tervezni a magashegységi jelleg miatt.
Mi az idén május végén voltunk az 1656 méteres Pretulon, amikor hatalmas jégesőt kaptunk, igaz, amilyen hamar jött, olyan gyorsan ment is kb. 2 cm-es jeget hagyva maga után.
Szerintem kb. ugyanazok az időjárásra vonatkozó szabályok, mintha a Magas-Tátrában túráznál.
A mai napon egy -számomra- nagyon érdekes és értékes kiadvány jutott el hozzám,mégpedig az 1938-as januári "Turisták Lapja" melyben éppen a jubileumi Szent-István vándorlás és az Országos Kék-Jelzés a téma sok oldalon keresztül,tájegységenként is részletezve.Sok információ megtalálható ezekből a mai kéktúrás oldalakon,de nem minden,sok érdekes apróság is olvasható még ebben a füzetben.
Megpróbáltam úgy fotózni hogy olvasható is legyen...
a címlap és a hátsó borító
a Szent-István vándorlás beharangozója (részlet)
Érdekesség itt a tanakodás a börzsönyi útvonalvezetésről. Nagy Szál= Naszály.
Hint: retró érzés. Van néhány pontbegyűjtős mozgalom, amit csinálok. Eszembe nem jut hurcibálni a füzeteket, csak akkor, ha tudom, hogy nem kód, hanem településnek/helynek megfelelő stempli kell (ebből van kevesebb). Az összes többire ott a fénykép - majd utólag beírom a füzetve/lapra amit kell. És ezzel nem csak én vagyok így...