Nem tudom kinél hogy ment ez a lámpa kérdés, de nálunk külön mondta az eladó és látható volt a kiállított mondelek felszereltségénél is a különbség. Ráadásul akkor nekik pont három különböző felszereltségű autójuk volt (Győrben). Ezt a lámpakérdést is csak azért tudom, mert külön szólt róla az eladó hogy nem a sima lámpabelső lesz hanem a fekete színű (igazából nem füstös hanem tiszta fekete a belseje-persze kinek mi).
Mondjuk az a biztos ha egyszerűen rákérdezel, mert mi még múlt évben vettük az autót az elsők közt. Akkor még ez volt, ráadásul a feleségemnek lett véve és ő mindenen vacilált, végül mindent beletetettünk:)
Három hetes az új autóm (4x4 D). Egy németországi kirándulás után vagyunk, 3500 km van benne. 2000 km-ig az ajánlott max 2500 fordulatig használtam (na jó, ha kellett felment 3000-ig), de utána normál használat következett. Gond nélkül ment folyamatosan 130-140 km-el, rövidebb szakaszokon 150 fölé is szépen gyorsult. Várakozáson felüli a teljesítménye. A fogyasztása 2200 km-es távon átlagosan 6,8 l volt számítás szerint, az autó 6,7 l-nek számolta ezt az értéket. Rengeteg esőt kaptunk, ezért kellett rendesen használni az ablaktörlőt. Nem voltam elégedett az előttem lévő lapát működésével, ezért az 50 cm-es helyett feltettem egy 60 cm-es ablaktörlőt a bal oldalra. Tökéletesen működik, és megjavult a kilátás is.
Két képet mellékelek, az egyik egy parkolóban készült, mellettünk egy csomó SUV, a másikon az elődjével látható, az biztosan írígykedne a Duster fogyasztásán.
Ha jobban megnézed, akkor látszik, hogy a 30ekm-es periódus csak olajellenőrzős verzióknál van csak feltüntetve. Ha az olaj minősége alapján úgy ítéli meg a rendszer, hogy korábban kéne, azt jelezni fogja.
Jól láttam az árlistában, hogy az ESP/ASR nincs LE-höz, azaz a dízel verzióhoz kötve? Ennek alapján lehet rendelni a benzineshez is Arctic felszereltségtől felfelé....ha ez igaz, nemhiába írkáltunk ennyit róla!
Én a benzines 4x4-et így rendeltem meg, mondván, hogy hátha nyárra már így is lehet kapni és egy hónapot csúszik most az autó, holott sokan megkapták már az akkori megrendeléseket, lehet, hogy mégis lesz belőle valami? Na, kíváncsi leszek!
Jól teszed! Mikor kb. 6 éve bejött a Nissanoknál/Renaultoknál ez a 30000-es szervízciklus, a régi szerelők csóválták a fejüket és azt mondták, legalább az első ciklust meg kell felezni, nem szabad egyből 30 ezret menni, akármit mond is a gyár, és akármilyen drága olajat is használunk.
Aki sokat megy terepen, a nagy por, magasabb motorhelés/fordulatszám és rosszabb hűtés stb. miatt feltétlenül "feleznie" kell a szervízcilkust. Azt is érdemes volna megnézni, hogy ez egyébként nem garancia feltétel-e...
Nekem a következőt mondták, találkozunk 2 év vagy 30 ezer kilóméter múlva. Nem beszéltek közbenső karbantartásról. Ettől függetlenül 15 ezer kilóméternél kap egy olajcserét. 14 ezernél tartok.
Szép amit leírsz, de egy kis adalék a magyar valósághoz: Minden vállalkozóként szolgáltatással keresett 125 Ft-ból (bruttó) a végére magadra és a családodra kb. 30 Ft marad. Az összes többit elviszi állambácsi és az önkormányzat (jobb esetben elmegy valami költségre). Apósom autószerelő, egy adott (itt off/olasz) márkához a kiolvasófej kit és a hozzá való szoftver (egy év frissítéssel) 800.000 Ft-ba került. A következő évtől a szoftver frissítése már "csak" évi 170.000 Ft. Ha csak hetente 10 autó kerül ki a kezei közül, azokra ugye csak a szoftver költsége így 1600 Ft/autó, és ugye még meg is akarsz élni (esetleg valakit eltartani). Szóval elsőre jól hangzik amit írsz, de teljesen legálisan és ügyfélbarát módon tevékenykedve ebben az országban az embernek felkopik az álla...
Dolgoztam márkaszervizben (VW), és azóta sosem járt szervizben egyik autóm sem. Nem azért, mert nem bízom bennük, vagy rossz munkát végeznének (szóval ebbe nem mennék bele), hanem azért mert látom, hogy nem ér annyit, mint amennyit kérnek érte (azt is megértem, hogy fenn kell tartani a hatalmas 'apparátust', csak ne az én pénzemből ;)).
Mondjuk nekem könnyű, mert van műhely, csápos, szerszámok, stb., ami kell a karbantartáshoz, javításhoz, de igazából egy kötelező szervizhez nem kell nagy kunszt. Szélsőséges esetben egy kisszerviz (olajcsere, szűrők cseréje, stb.) megejthető az út szélén, padkára felállva is (tudom, mert csináltam :D).
A kérdéses dologok: garancia hogy marad meg, illetve a mániám a hibatároló kiolvasása! Olyan hibák is lehetnek benne, amit egyébként a sofőr/tulaj észre sem vesz, de esetleg egy kezdődő probléma megelőzhető miatta.
A másik dolog: a márkaszervizeknek, ha lelkiismeretesek, akkor egy, az adott szervizhez (kisszerviz=olajcserés, nagyszerviz=pl. vezérműszíjcserés) kiadott lista alapján kell, hogy ellenőrizzék az autót. Ez kisszerviz esetén is egy A4-es lap teleírva teendőkkel. Vannak benne banális dolgok is (pl. ablakmosó szintellenőrzés, keréklégnyomásellenőrzés, izzók ellenőrzése, stb.), de érdemes megszerezni ezt. Szerintem az itt lévő emberek valahol értik, hogy mire gondolok, amikor azt mondom, hogy egy új autó esetén szinte jól esik az ilyen 'túlzó' gondoskodás, akár márkaszerviz csinálja, akár márkafüggetlen, akár mi magunk otthon.
Az elvakultságban odáig jutottam, hogy szerviz nyitásán gondolkodom. Olyan költséghatékony, márkafüggetlen szervizen, aminek azért vannak olyan 'extra' szolgáltatásai, mint saját szervizkönyv az autóhoz, függetlenül az életkorától. Szerintem pl. egy I-es Golf is megérdemli a karbantartást, és tudom magamról (pláne, ha az embernek több autója is van), hogy elég nehéz fejbentartani a kmóraállásokat, meg hogy mit mikor végeztek el az autón. Mindezt valami értelmes áron, és szinvonalon.
Én két hete vettem át az autómat (4x2 dCi). Kaptam karbantartási füzetet. Ebben a következők állnak:
Benzin- és E85 bioetanol üzemű modellek: 15.000 km vagy 1 év
Duster 4x2 gépkocsik részecskeszűrő nélküli dízel modelljei: 20.000 km vagy 2 év
Duster 4x4 gépkocsik részecskeszűrő nélküli dízel modelljei: 20.000 km vagy 2 év de itt van úgyn. közbenső karbantartás: 10.000 km vagy 1 év.
Duster 4x2 gépkocsik részecskeszűrős és olajellenőrzős dízel modelljei: 30.000 km vagy 2 év
Duster 4x4 gépkocsik részecskeszűrős és olajellenőrzős dízel modelljei: 30.000 km vagy 2 év de itt van úgyn. közbenső karbantartás: 15.000 km vagy 1 év.
Megnéztem a korábbi hozzászólást. Sajnos én is erre a problémára gondoltam. Tud valaki Budapesten megbízható, korrekt, pecsételős olajcsere lehetőséget?
Bár az Ugricsékról (konkrétan pár személyről) nekem sincs túl jó véleményem, de a Heikót személyesen és régóta ismerem, és kizártnak tartom, hogy hazudott volna a szervízkönyvvel kapcsolatban. Ezt igazolja az is, ha laki71 sem kapott, és nem az Albánál vette a kocsit.
Szervize válogatja,tisztelet a kivételnek,de szerintem ne menj el a kocsi mellől!Engem beetettek és 3000 km-nél elvittem és ha nem állok a kocsi melett, tutti hogy hozzá sem nyúlnak! Pénzről szól az egész!!!(2505 és 2510 hozzászólásaim) 23000-nél már nem is a márkaszervízbe vittem, van Szfváron van egy olajcsere szervíz, aki hivatalosan be is bélyegez a szervízfüzetbe. Apropó, szervízfüzet:a kocsi átvételekor nem kaptam meg,"már megszünt, a számlákkal igazolható minden beavatkozás" volt a kereskedő válasza.Lehet,hogy ide kéne írnom a kereskedő nevét?Szóval Szfvár Ugrics és Társa Kovács Heikó értékesítő. Ezek szerint Te sem kaptál szervízfüzetet?Csak nem Fváron vetted az autót??
Lassan elérem a kötelező szerviz első időpontját, 8.900 megtett kilométernél járok. Ezzel kapcsolatban szeretnék egy kicsit kiokosodni, sok ellentétes információt láttam már a témában.
1. kérdés: mikor van az első szerviz időpontja? A karbantartási program szerint 12.000 km., de már több információ is szárnyra kapott.
2. kérdés: Kötelező a gyári Renault/Dacia szervizt igénybe venni, vagy lehet egyéb szervizbe vinni, ahol tudnak pecsételni.
3. Kaptatok e garancia vagy karbantartási füzetet?
4. Mennyibe kerül az első szerviz? Kinek van ebben tapasztalata? Ki mennyit fizetett?
Előre is köszönöm a segítséget, azt gondolom ezek az információk mindenkinek szükségesek lesznek.
Egyes márkák, bizonyos fejegységei egy bizonyos autómárka kormánytávvezérlőjével direktben is vezérelhetők (pl. az Alpinok Volkswagenről). Mivel a gyári rádió Blaupunkt, esetleg megnézhetnéd az ő nagyobb rádióikat, hátha azokat is támogatja a Duster.
Egyébként szerintem a gyári mp3-as rádióval nincs különösebb gond, legfeljebb a digitális (USB) menetet hiányolom róla, mivel egy terepjáróba mozgó alkatrész nélküli média való, és nyilván jobb minőséget produkálna onnan, mint az analóg AUX bemenetről.
Én a Duster hifijének feljavítását egy külső 4.1-es erősítő beépítésével, és a gyári hangszórók komlett cseréjével kezdeném, aztán jöhetne az ajtók rezgéscsillapítása és egy mélynyomó beépítése. Még nem szedtem szét a kocsit, de meggondolandó volna egy teherbíró kalaptartó kialalkítása, ami elbírna egy free air mélynyomót, vagy a csomagtartó padlólemezét kellene átalakítani, és a pótkerékbe sülyeszteni egy kisebb dobozt. A minőségi megoldás persze egy (akár kivehető) önálló mélyláda lenne a csomagtartóban.
Összefoglalva: ha benn hagyod a gyári hangszórókat nincs értelme fejegységet cserélned, mivel nem az a leggyengébb láncszem.
Egy kérdés: A Dustiba gyári, kormányról vezérelhető mp3-as cd-lejátszó van. Gondolkodom ennek kicserélésén, de a kormányról vezérelhetőséget meg szeretném tartani. Megoldható-e, hogy beteszek egy másik lejátszót és összekötöm a gyári kormányvezérlővel? Működne ez? Várom a hozzáértő válaszokat! Előre is köszönöm!
Régóta olvasom a fórumot . Ha érdekel valakit, a Baja Monostori út 53-ban lévő szalonban van egy ezüst metál Duster 4x4-es 110 LE, kint van már a szalon előtt régóta,szerintem azonnal elvihető.
Ennyi kilométer mégcsak arra jó, hogy szokják egymást az alkatrészek, de lassan már lehet terhelni is. Ez a szervó hang érdekes, bár nekem eddig is benzines Renault-m volt és a Duster is az lesz, azoknál semmi hang nem volt .... Valószínű itt jelentkezik a dízelesek más szerkezeti megoldása és annak van valamennyi hangja és ha ez csak állóhelyzetben van, az nem olyan vészes.
Nekem elég volt annakidején az értékesítés második napján atvett négyütemű Wartburg hetekig tartó csodálatát élvezni, a hátáron a vámos nem a csomagtér ajtaját, hanem a motorháztetőt nyitatta fel velem...! Nekem annyi elég is volt abból, hogy visszatérve a parkoló autóhoz mindig bámulták egy páran, ezt nem is tudtam megszokni és reménykedek benne, hogy a Duster esetében ez hamarosan lecseng.
1900 km-nél tartunk. A tapasztalatok nagyon jók, nagyon szeretjük. A két gyerekülés közé befér még hátra az asszony, nekem nem kell a kormányt harapnom ha mögöttem van a gyerekülés. A szervó valóban hangos egy kicsit, de nem annyira zavaró, álló helyzetben hallható, de menet közben nem. A fogyasztások: 1. tankolásnál 6l, 2. tankolásnál 5.5l, 3. tankolásból még van. (számított értékek, a computer többet írt eddig mindíg kb 0,5l-el). Nagyon sokan odajönnek érdeklődni az autó iránt .-)) Minden korosztályból. (D4x2)
Kétezer kilométernél tartunk. Az e-szervó továbbra is hangos. Egyéb probléma, még nem jelentkezett.Vasárnap indulunk Németországba, egy üzleti látogatásra, ami kb. kétezer km.
Például az nagyon jó volt a njegos mauzóleumnál 1600 méter magasan, hogy a parkolóról egy másik autós lebeszélt ott fönt,mert nincs hely. Azért csak fölkapaszkodtunk, ( a lányok nem akartak gyalogolni ) és volt egy autónyi hely egy kövesebb helyen a sziklafal mellett. Egy normál autónak az reménytelen volt, én vígan beálltam oda. Aztán megveregettem a dusi "vállát".