aljzatbetonozásnál (ez az első réteg beton a lábazaton belül...) feltétlenül szükséges-e a vasháló a betonba? ha igen, akkor miért, ill. milyen hátrányokkal jár, ha valaki nem tesz bele ilyet?
a padlófűtéssel melegített betonlemez nem-e mozog? úgy értem dilatál.
esetleg szerelt fal? (gyerekszobát úgy választottuk ketté - párnafák, két oldalról OSB, közötte hangszigetelésnek lépésálló kőzetgyapot táblák). A 12-es OSB elég masszív. aztán erre üvegháló, három rétegben diszperzittel lefestve.
Szerintetek egy olyan aljzatra ami áll 20cm XPS - 10cm vasalt szerelő beton - 10cm lépésálló EPS - (padlófűtés csövek) - 10cm vasalt aljzat beton, rá merjek falazni 10-es Ytong válaszfalat? Vagy vissza kéne vésni a szerelő betonig?
a haladossag a fo problema. akkor meg nagy henger kell. amelyik resze nem er a drothoz, azon ottmarad a festek es kesz. ha sikerul nem csopogosre martani, akkor tuti buli, mert baromi ritkan kell majd martogatni!
arra keszulj lelkiekben, hogy a hengert a vegen el kell dobni, es jo sok festek is marad benne. ebbol a szempontbol is jobb a szivacs, mert az olcsobb.
amelyiknek van esze, az a nagyhiltihez koszorul egy olyan vesofejet, ami raul a nyars vegere. es utanna letrarol vesomodban siman a geppel lekuldi a cuccot.
nálam kötött agyagos talajba a 75 centis is nehezen ment bele. Tüzifából faragtam ütőfát, de a végére teljesen szétment. Nen hiszem, hogy 90 centiset le bírtam volna verni tövig.
Betonozhatót is láttam, de nem tudom mennyibe került, mert nekem épp nem az kell :) 3000 alatt volt szerintem, legalábbis kevesebb anyag van benne, mint a 2500-as leüthetőn. Amúgy mennyire nehéz ezt a hossszú lándzsás végűt leverni a földbe?
csak a sarokoszlopokok felett a keresztgerendánál nem csinálnék ilyen csapolást, hanem a keresztgerenda maradna, annak a tetejére a hosszantiakba csinálnék csapokat és úgy feküdnének fel.
valamint nem akarom körbe deszkázni az egészet max egy-egy X ahogy írtad.
én 70x70x (talán)750-eset vettem. igen, a fagyhatár 90 centi, de valójában 40-60 centinél mélyebben nem fagy át a talaj sosem, és egy ilyen hegyes oszloptövet akkor sem emel meg a fagy ("jéglencse"). 70x70 keresztmetszetű 2.5 ill 2.75 méter hosszú oszlopokat vettem.
amire nagyon kell ügyelni, az a szerkezet merevítése az oldalirányú erőkkel szemben (oszlopközöknél bramac lécből X, bejáratként használt oszlopközöknél "könyök", de épp ma láttam egy olyat, hogy szemescsavarok közé feszített acélsodronnyal merevítettek). én kicsit lazára vettem ezt a merevítést, aztán az első nagyobb szél megnyomta (még azt a régi változatot, amikor betontuskókból kiálló szögvasakra állítottam az oszlopokat).
amire szoktak figyelmeztetni, de nekem még nem volt gond, hogy a tetejének elvben egy méter hóterhelést el kéne bírnia (négyzetméterenként 100-150 kiló). húsz centinél több havat nem láttam mióta áll.