Szerintetek mennyiért csiszolják fel, ápolják le a hajópadlót? Kettő helyiségről van szó, 50éves padló, nem nyikorog még. Összvissz 40 négyzetméter. Milyen négyzetméter árakkal dolgoznak kb. a parkettások?
(A helyes nedvességarányt nagyjából ismerem, mióta egy kész betonkeveréket vettünk a budi betonozásához, és a nagy zsák (talán ötven kiló?) porhoz emlékeim szerint 3,5 liter vizet kellett adni, hát volt ám csodálkozás!)
Nagyon köszönöm a tippeket! Sajnos úgy néz ki, hogy lassan drágább így a leves, mint a hús (most éppen a vibrátort értem ezalatt, amit meg kell venni hozzá, aztán meg nem lesz hova tennem).
Egyébként pont a jó kis színek ragadták meg a fantáziámat.
Körülnézünk majd, mi a választék a kész kövekből, aztán ha nem kapunk valami normálisat megengedhető áron, akkor öntünk...
A régi római cementhez hasonló, nagyon jó és tartós dolgok. Ceresittel már dolgoztam. Ez se épp olcsó (~ 2.200,- egy zsák), de a Mapei túl drága volt a Megrendelőnek ...
Amúgy műemlékes, és azt mondta, amikor a leírásokat megnézte, hogy nagyon profi lenne ... állami megrendelésekhez ... ;)))
Kb. 150 éves ház, az egyik oldalon vályog, a másikon vegyes rakott fal. 3-4 hét után a csuromvizes (de szó szerint!) falak kiszáradtak, a Megrendelő tapsikolt a gyönyörtől. Addig még a meszelés se tudott kifehéredni rendesen.
Barkács jellegű áruházakban (OBI, Praktiker, BauMax ... kitudjaméghol) időnként lehet kapni műgyanyag kiöntősablonokat.
Sose használtam, nemtom, milyen (mennyire használható, tartós, etc.), de többször láttam.
Esetleg érdemes körülnézni, ha nem sürgős.
Ha tudsz, szerezz zsaluolajat leválasztónak, de az a baj, hogy gyakran buborékosodik (amúgy szinte bármilyen leválasztó esetén).
Vibrálni elvileg meg tudod házilag is, ha kölcsönzöl egy tűvibrátort (a Makitának van egész kicsi, akkus is), vagy némi leleménnyel egy rezgőcsiszolót nekiszorítasz sok helyen a sablonnak. A tömörítés egyébként nagyon fontos! Vigyázz a cement-víz tényezőre, mert ha túlhigítod (gyakori hiba!), felúszik a cementtej a tetejére, ami ugye az alja lesz a lapodnak, és a valódi teteje, amit használni szeretnél, porlani fog, nem lesz benne cement ...
Ha földnedvesre kevered, és jól bevibrálod, akkor viszont gyönyörűen elsimítható, és tartós.
Ötlet: ha van kedved pepecselni, és szerzel porfestéket (pigment), tudsz színes lapokat is készíteni ...
Úgy emlékszem volt itt, az egyik hozzászólásban nem olyan régen egy erkély hő-, víz-szigetlési rétegrend rajz. Most viszont nem találom! Próbáltam a "hőszigetelések" topic-ban is. Sajnos ott sem lelem. Tudtok esetleg segíteni?
Egyelőre csak ötletelés szintjén megy a dolog, azt próbálom eldönteni, hogy teljesen lebontsam, és újraépítsem a házat, vagy felújítsam. A hőszigeteléssel kapcsolatban én is olvastam, hogy a kis vizesedés is nagy gondot okozhat. Meg olvastam olyat is, hogy 200L/m3fal is lehet a nedvességtartalom, így persze érthető, hogy ennyi vizet felmelegíteni elég sok hőt igényel...
Ha felújítva lesz, akkor mindenképp víztelenítés és hőszigetelés is lesz. A lemezes eljárásról azt olvastam, hogy ahhoz 1 centi széles egyenes fuga kell végig a fal mentén, ami jelen esetben nincs meg, legalábbis nem hiszem, hogy a kőfalat lehet így rakni, ez téglára jellemző, vagy tégla alakúra faragott kőre.
A fal átvágásról annyit láttam, hogy nekiállnak, és kivágnak egy részletet a falból, leszigetelik, utána meg visszaépítik. Hát nem tudom, hogy ez e amire szükségem van, mert elég komplikált és drága dolognak tűnik. (Egyébként az elektroozmotikus módszerre találtam néhány céget, akik csinálják.)
Első körben veszek egy nedvességmérőt, aztán megnézem, hogy valójában milyen súlyos a helyzet...
Mivel a téglakő ugyanolyan méretű, mint a kisméretű tégla (kivéve a vastagságát), lényegében ugyanúgy tudsz mindent rakni.
tehát a pillérek 38x38-asok, nagyjából 14x14-es maggal. Ebbe beleraksz 8-as, vagy 10-es vasat 4 szálat, és 6-os vasból 40-50 cm-ként kengyelt.
Alapozásba szerintem felesleges a vasalás, de ha nagyon akarod, akkor ide is ugyanaz mint a pillérbe, értelemszerűen mondjuk 30x30-as méretben. A zsalukövet tüskézd be, nem tud akkor egyenként mozogni az elem.
Én is ilyen keritést akarok egyébként, csak mivel nekem van egy meglévő lábazatom, arra fogom lapjával ráragasztani a téglakövet.
Nem lenne olcsóbb a lábazatot megcsinálnod mondjuk 15-ös vagy 20-as zsalukőböl, és kétoldalt lapjával ráragasztani a téglakövet? (nem számoltam utána, tényleg nem tudom)
Nem tudom, én nem javaslok soha 6 cm alatti kültéri betonozást. Egyrészről 8-as szemcseméret felett mondható fagyállónak egy beton (teljes biztonságal). Ez pedig 4 cm-ben eléggé törékennyé teszi a betonlapot ilyen kis méretben.
2 cm betontakarás kell a hálóra. Tehát már a 4 cm itt is necces kicsit.
De lehet vannak másnak jó tapasztalatai 4 cm vastagságnál és 8-as szemcseméret alatt... én nem javaslom, mert hiba esetén a felelősség azonnal egyértelműen rám (épitészre) háritható.
Igen, ez a megoldás érik (Piylogós, köszi a fordítást!).
Egyébként nem akarok én 1 m szélesen, meg dilatálni... Csak kb. 40 cm élhosszúságú négy- vagy hatszögeket (vagy félholdakat) lerakosgatni, lehetőleg még a szeptember elejei füvesítés előtt. Ezen az úton toljuk át majd a bicajokat, amikor elmegyünk reggel dolgozni, meg amikor hazaérünk, és ezen az úton járjuk be a terasz-sufni-kút háromságot.
Mint látható, valóban nem lenne jó ezzel túlságosan sok időt eltölteni. Egy bő hónapunk van, aztán füvesítünk.
Asszem Baumarkt lesz a dolog vége, és kész lépőkő megvásárlása (franc, pedig úgy csinálnék már valamit abban a házban...).
Kömkel, ez nem jól hangzik :-) Igazából én úgy képzeltem, hogy fogok valami sablont, ami vékony, de erős anyagból készült, azt belenyomom a földbe (csak körvonalból áll, alja nincs), kiásom a földet 4-5 cm mélységig, beleöntöm a betonlapot (a végleges helyére), és másnap kiszedem a sablont, és megyek eggyel arrébb.
Hülyeség? (Biztosan, mert különben mindenki így csinálná - de hol van benne a bug?)
Minél sűrűbb betonnal dolgoztok, annál hamarabb lekerülhet a sablon.
Tehát házilag öntött (közepes sűrűségű) betonnál reggel kiöntöd, este már le lehet venni.
Persze ettől még kötnie kell, és locsolás is erősen javasolt... Viszont a sablon szabaddá vált.
A betonüzemek földnedves betonnal dolgoznak rázóasztalon. Amint megtöltögette a sablont már teszi is a rakásra, egyszerre 4-5 réteget (farost lemezzel elválasztva) egymásra halmoznak, mert annyi terhelést már kibír.
Két darab kétméteres elem kell, és közé 6 db "létrafok", ezek lehetnek már 5x10-es lécből is. Továbbá kell 4 db menetes szár.
A létrafokokat be kell hornyolni a stafniba, és a menetes szárakkal összefogatni az egészet (lásd rajz)
Az egészet egy sik terepre kell fektetni, és fóliát teriteni alá, valamint beolajozni a fákat is, hogy ne kössön hozzá a beton. (vagy pedig jól meggyalulni az érintkező felületeket, esetleg lehet ide is nejlonteritést rakni.
Ezután mehet bele a képlékeny beton, amit le kell húzni a stafni szintjére.
Aztán locsolni, locsolni, locsolni... Egy hét után már ki lehet lazitani a menetes szárakat, és levenni a keretet, de elmozditani a lapokat inkább csak két hét után, mert törik a sarkuk.
Van egy kőfallal rendelkező körülbelül 50 éves épületem. Ezt szeretném felújítani. Mit javasoltok?
A falak kicsit vizesek, de nem vészes. Utánaolvastam, hogy aminek értelme lenne az, hogy elektroozmotikus áramlással kihajtani a vizet a falakból. Érdekelne, hogy van e közületek, aki már alkalmazta ezt a módszert, és hogy körülbelül milyen árra számítsak?