nem akarok lefelé lombozni kedélyeket, de ilyesmit kizártnak tartok.
nemcsak azért, mert eddig semmilyen jelentősebb sorozat nem jelent meg BD-n idehaza (sőt, a 'jelentősebb' jelző tán el is hagyható..), hanem olyan technikai nehézségek miatt is, mint például a bővített verzió magyar szinkronjának hiánya.
azt pedig elképzelhetetlennek tartom, hogy miután DVD-n megjelent (és borzasztó olcsó is) említett bővített verzió, egy ahhoz képest inferior, vágott verzát raknának rá az évek alatt kicsinosított, felturbózott HD-minőségű változatra.
elszorul a szívem, rángani kezdenek arcizmaim, ha szó van a témáról, miközben én is majd megveszek, hogy nézzem, de most csakazértse, hátha tényleg megkapjuk végre A Nagyfelbontású Kincset...
EZ - szerintem - csak hangulatot festett. Igaz, hogy ő Monica, a rend és tökéletesség mániás, de attól még ő az a Monica is, aki a nagymami zöld ottománját is becsben tartja, és felveszi a dédnagymama fülbevalóját.
Engem tudjátok mi döbbentett le igazán? Őszintén szólva évekkel ezelőtt felfigyeltem rá, ahogyan szerintem Ti is, de csak most jutott eszembe, hogy megkérdezzem: kedvenceink lakásában - Monica-éknál - az ágy milyen rozzant állapotban van, emlékeztek? Potyogó, kopott festék, mintha a fészerből vagy lomtalanításból hozták volna a stúdióba. S ugyanez az ÍJA-ban is, ott is egy hasonlóan szakadt ágy a főszereplő házaspár ágya. Ez valami figyelemfelkeltés, tévedés, kevés volt az elején a költségvetés majd megszokták vagy mi? :-)
(beírtam egy hosszú hsz-t, aztán sikerült eltüntetnem Ctrl+C helyett Ctrl+V nyomásával. nem vagyok ideges.)
szóval.. csak az első kérdésre mernék viszonylag bátran tippelni. a HD-transzferek elkészültek, több országban már sugározták is őket.
korábban az volt a kétkedés alapja, hogy nem lehetett tudni, milyen minőségben rögzítették a szériát, főleg az első évadokat. a kérdés eldőlt, szerencsére megfelelő minőségben ahhoz, hogy HD-minőségűvé tehessék őket.
ez meg is történt.
innentől kezdve az a nyitott kérdés, a WB akar-e újabb pénzeket keresni az egyik legsikeresebb szériájával.
szerintem erre mindenki tudja a választ.
a második kérdést illetően, ez még ma is nyitott.
aki látott már BD-t, nem akar visszatérni a DVD-hez, de ez még kevés a sikerhez. a BD-nézéshez kell egy HDTV, ráadásul minél nagyobb, annál jobb, mert annál élesebben kijön a minőségi különbség. (nekem van otthon vagy 30 BD-m, és egy 127 centis tévém. az már eléggé moziszerű élmény, ráadásul élesebb képpel /rugalmasabb kezdési időpontokkal, rövidebb sorokkal, olcsóbb popcornnal stb. :) /, mint ott.)
később biztos egyre több lesz a vásárolható 3D-film, ami szintén BD-szabvány, csak ahhoz meg 3D TV kell. ez tűnik most a közvetlen jövőnek. én egyelőre szkeptikus vagyok az otthoni 3D-vel, szerintem nem eléggé kiforrott még a technológia.
épp mai hír, hogy elkészült az 500 GB-os optikai lemez, amit a DVD / BD utódjának szánnak.
úgy tűnik, ez lesz a következő állomás - de ez azért még odébb van.
Megnéztem, persze a képarányt elfelejtettem. 528 perc-et írtak rá, szerintem magyar hang és felirat a "rövid" verzióhoz van, mert a bővített részeket az audiokommentárral ide sorolja: extrák (eredeti nyelven). Majd este megnézem a 15-ös box-ot, de az biztos, hogy ez bővített változat a MM-ban, borító alapján a bookline ugyanez, ott 5 DVDből 1-et ajándékba adnak (10-ből 2-t). Bocs kicsit szét vagyok esve...