Keresés

Részletes keresés

joy Creative Commons License 2011.07.22 0 0 81873

Laza cefre jellegű, de a hűtőből hamar elfogyott, és nem okozott futást.

:o)

A lé viszont rendkívűl jó salátaecet volt -igaz éveket állt lezárva.

Előzmény: ZsuR (81862)
GPF Creative Commons License 2011.07.22 0 0 81872

Köszi, szuper!

 

Tehát felforralni a meggylét és dunsztolni?

Előzmény: beetee (81870)
beetee Creative Commons License 2011.07.22 0 0 81871
beetee Creative Commons License 2011.07.22 0 0 81870

A rostos meggylé a kedvencem. Már leérett a meggy, de érdemes jövőre kipróbálni.

Ha sterilen dolgozol, és kellő a dunszt, a tartósító is elhagyható.

Előzmény: beetee (81867)
beetee Creative Commons License 2011.07.22 0 0 81869

Egyébként jó könyv. Apám Zalából származott el, ő mondta, hogy sok ételt tényleg így készített az édesanyja.

Előzmény: beetee (81868)
beetee Creative Commons License 2011.07.22 0 0 81868
Előzmény: beetee (81867)
beetee Creative Commons License 2011.07.22 0 0 81867

Vasi-zalai parasztételek szakácskönyvben vannak. Rákerestem, és megvan neten, PDF-ben.

Amíg nem törlik le a jogsdíj miatt, addig töltsd le...

Meggyszörp: 108.old. 10 nap. Ez alatt tuti elkezd pezsegni, de utána ugye fel kell melegíteni, és tartósítani. Az alkohol elillan.

Előzmény: GPF (81866)
GPF Creative Commons License 2011.07.22 0 0 81866

Én vasi vagyok (voltam) de nálunk nem volt szokás a hosszan erjesztett szörp!

 

Érdekelnének a receptek!

Előzmény: beetee (81865)
beetee Creative Commons License 2011.07.22 0 0 81865

Attól függ, meddig szeretnéd tárolni. Ha télire is, akkor tartósítani kell. Vagy szerekkel, vagy hőkezeléssel.

Pár napot, hidegen (pince, hűtő) pár hetet ezek nélkül is kibír.

 

Vannak zalai receptjeim, ahol a szörpöket erjesztéssel készítik, érdekesek. Nem rossz, de más karaktere lesz a gyümölcsöknek. Lecukrozva hetet-heteket kell vele várni és többször kevergetni üvegezés, tartósítás előtt.

Előzmény: GPF (81864)
GPF Creative Commons License 2011.07.22 0 0 81864

Ez tetszik, el is kezdtem csinálni!

 

De a szörpöt nem kell legalább felforralni?

Előzmény: dszysssz (81858)
kozso1 Creative Commons License 2011.07.21 0 0 81863

Van valakinek MORA gáztüzhelye? Esetleg ismerősnek? Milyen vélemények vannak róla? Pl. a sütője milyen elöl éget, hátúl hűt :)
Ilyet szeretnék venni.

ZsuR Creative Commons License 2011.07.18 0 0 81862

A gyumolcsnek milyen ize volt?

Iden nem teszek bele bogyosakat, csak kemenyebb gyumolcsoket.  Igazibol a korte, barack volt a kedvenc, no meg a cseresznye...

 

Előzmény: joy (81861)
joy Creative Commons License 2011.07.18 0 0 81861

Én évekkel ezelőtt rumtopffal kísérleteztem.

Került bele eper-műéna-meggy-ribizli-rétegenként cukor-rum, de mikor a barackra került volna sor, észrevettem, hogy megbuggyant az egész.

Szomorú voltam, vagy 3 évig elvolt a spájzban kistányérral a tetején.

Véletlenól került elő.

Átszűrtem, a gyümölcsöt óvatosan megeszegettük, a leve nem régen fogyott el, mint mennyei, gyümölcsös erős borecet.

Előzmény: Törölt nick (81839)
zsuzsa Creative Commons License 2011.07.17 0 0 81860

A meggyre bacardit tettem, amit te is,  most a sárgabarackra egy olcsóbb, no-name rumot, de ez magasabb alkoholtartalmú mint a Bacardi, mert az 37,5 %-os ha jól emlékszem, ez meg 40%-os. A meggy jól birja , szoktam ellenőrizni az üvegeket.

 

Egyszer csináltam szilvabefőttet vörösborban, nagyon finom lett. Volt itthon valami jobbféle száraz vörös, azt használtam el. Aztán következő évben  olcsó vörösbort vettem, na meg si romlott mind... szóval igazad van számit a minőség is,d  eúgy gondoltam rumból középkategőriás is jó, ha több benne az alkohol.

Előzmény: ZsuR (81857)
ZsuR Creative Commons License 2011.07.17 0 0 81859

:))  Igen errol van szo: "A gyömölcs megtartja eredeti ízét, amit a cukor kiemel. Kissé megkeményedik, ropogóssá válik. "

 

 

Jajj....

Előzmény: dszysssz (81858)
dszysssz Creative Commons License 2011.07.17 0 0 81858

jobban jársz, ha kettéválasztod a gyümölcsöt a levétől: néhány kg kimagozott meggyet nagyobb edényben összekeversz kilónként 50-60 dkg cukorral, s letakarod egy kendővel. 4-5 napig érleled, naponta többször megkeverve. Ennyi idő alatt a gyümölcs leve kiválik, amit zárható üvegekbe töltve szörpként fogyaszthatsz - sokáig? eláll :-) Ha úri kedved úgy diktálja, likőrt is készíthetsz belőle: 1 palack brandyt (Nem szeszesitalt!!!) összeöntesz annyi szörppel, hogy legalább 25%- italod legyen, s megkérsz egy antialkoholista családtagot rejtené el előled :-))

Minél tovább érik, annál finomabb.

A gyümölcshúst kis üvegekbe gyömöszölöd, majd színik töltöd brandyval. Másnap a beszívott szeszt pótolod és jól lezárva tárolod.

A gyömölcs megtartja eredeti ízét, amit a cukor kiemel. Kissé megkeményedik, ropogóssá válik. Nagyon alkalmas pudingokba, süteményekbe, torták díszítésére, de sültek mellé is adhatod.

A cukor mennyisége ízlés szerint változtatható, a brandy pl. rummal helyettesíthető.

Előzmény: Törölt nick (81839)
ZsuR Creative Commons License 2011.07.17 0 0 81857

Milyen rumot hasznaltal?  Milyen eroset?

Előzmény: zsuzsa (81856)
zsuzsa Creative Commons License 2011.07.17 0 0 81856

Leöntöttem a barackról a lé egy részét, tettem bele kis citromot, egy evőkanál cukrot és felöntöttem rummal tegnapelőtt. Most jól néz ki. A meggyet ugyanigy tettem el ( rum-cukor ) azok is jól elvannak....

 

Azt hiszem most már elegem van a befőzésből, majd még augusztiusban lecsót, meg lefagyasztok áfonyát, de más nem. Már mindne ele van üvegekkel...

Előzmény: ZsuR (81855)
ZsuR Creative Commons License 2011.07.16 0 0 81855

En Baccardival csinaltam - jo volt, de igaz amit mondsz.  Minel erosebb, annal biztosabb, hogy nem peneszedik.

Előzmény: VKOrsi (81854)
VKOrsi Creative Commons License 2011.07.16 0 0 81854
a rumtopfba kell az eros alkohol, kulonben tonkremegy!
nem jo alacsony %ossal kisserletezni, mert peneszesedni vagy forrni fog. (nem veletlenul keszul hagyomanyosan 80as stroh rummal, merr igy a gyumo,csok levevel, kb 40%ra higul, ez alatt pedig nem tartosit mae megfeleloen az alkohol)
Előzmény: ZsuR (81853)
ZsuR Creative Commons License 2011.07.16 0 0 81853

Hat nekem nincs is annyi helyem, hogy a konyhaban tartsam egesz nyaron :)).  

Ha sutok, akkor inkabb a kevesbe eros rumot hasznalom, es a rumtopfba is ezt fogom tenni. Nem draga, de kellemes az ize sutemenyekben is.

Inni sem szeretem a nagyon eros italt, inkabb az illat, az iz ami alapjan valasztom.

 

 

 

Előzmény: Boszorka (81852)
Boszorka Creative Commons License 2011.07.16 0 0 81852

Lehet, hogy nem árt neki a fény, nem értek hozzá, csak láttam német családoknál, ahol egyszerüen a konyhában állt egész nyáron, mert mindig tettek hozzá valamit.

Én nemigen szeretem, mert nekem túl rumos, igaz felénk a 80%-os Stroh rum a rum.

Előzmény: ZsuR (81844)
ZsuR Creative Commons License 2011.07.16 0 0 81851

Neked sok... :)) Ido kerdese, es elfogy :)).  Lehet kis adagot is csinalni!

Desszert melle szoktam adni, nagyon finom...

 

A blueberry nagyon szinez, azzal ovatosan banok, meg az eperrel, malnaval is. A tobbi viszont mennyei.  

 

Előzmény: ketyo61 (81848)
ZsuR Creative Commons License 2011.07.16 0 0 81850

Viszont ez meg gyonyoruuu!

Előzmény: ZsuR (81847)
ketyo61 Creative Commons License 2011.07.16 0 0 81849

Jok a receptek is.:-) Koszi!

Előzmény: ZsuR (81847)
ketyo61 Creative Commons License 2011.07.16 0 0 81848

Nem csinaltam meg soha. Nem alkoholizal a csalad, egyedul nekem meg sok. 

Előzmény: ZsuR (81846)
ZsuR Creative Commons License 2011.07.16 0 0 81847
ZsuR Creative Commons License 2011.07.16 0 0 81846

Koszonom - de azt hiszem tokeletesen meg vagyok elegedve az uveg "cookie jar"-ral.  Veszek is talan holnap - harmat, mert a fiuknak is csinalok.

 

Szoktal te is csinalni?

Előzmény: ketyo61 (81845)
ketyo61 Creative Commons License 2011.07.16 0 0 81845

Thrift store-ban latok idonkent. Nezz korul nalatok, hatha talalsz.

Előzmény: ZsuR (81844)
ZsuR Creative Commons License 2011.07.16 0 0 81844

Igen, ismerem... de... nem sokat lattam errefele, es nem tudom, milyen a zomanc rajta.  Hiszen hat honapig fog allni benne...

 

Mar csinaltam uvegben, es nem artott neki az a keves feny amit kapott - nem tartottam vilagos helyen.

 

A masik meg - nem lehet kapni keramiat... illetve ha igen, 80-90 dollar...  Amit olcsobban latok az Germany es England az eBay-en.

 

Igy aztan marad az uveg.

Előzmény: Boszorka (81843)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!