Attól függ, meddig szeretnéd tárolni. Ha télire is, akkor tartósítani kell. Vagy szerekkel, vagy hőkezeléssel.
Pár napot, hidegen (pince, hűtő) pár hetet ezek nélkül is kibír.
Vannak zalai receptjeim, ahol a szörpöket erjesztéssel készítik, érdekesek. Nem rossz, de más karaktere lesz a gyümölcsöknek. Lecukrozva hetet-heteket kell vele várni és többször kevergetni üvegezés, tartósítás előtt.
A meggyre bacardit tettem, amit te is, most a sárgabarackra egy olcsóbb, no-name rumot, de ez magasabb alkoholtartalmú mint a Bacardi, mert az 37,5 %-os ha jól emlékszem, ez meg 40%-os. A meggy jól birja , szoktam ellenőrizni az üvegeket.
Egyszer csináltam szilvabefőttet vörösborban, nagyon finom lett. Volt itthon valami jobbféle száraz vörös, azt használtam el. Aztán következő évben olcsó vörösbort vettem, na meg si romlott mind... szóval igazad van számit a minőség is,d eúgy gondoltam rumból középkategőriás is jó, ha több benne az alkohol.
jobban jársz, ha kettéválasztod a gyümölcsöt a levétől: néhány kg kimagozott meggyet nagyobb edényben összekeversz kilónként 50-60 dkg cukorral, s letakarod egy kendővel. 4-5 napig érleled, naponta többször megkeverve. Ennyi idő alatt a gyümölcs leve kiválik, amit zárható üvegekbe töltve szörpként fogyaszthatsz - sokáig? eláll :-) Ha úri kedved úgy diktálja, likőrt is készíthetsz belőle: 1 palack brandyt (Nem szeszesitalt!!!) összeöntesz annyi szörppel, hogy legalább 25%- italod legyen, s megkérsz egy antialkoholista családtagot rejtené el előled :-))
Minél tovább érik, annál finomabb.
A gyümölcshúst kis üvegekbe gyömöszölöd, majd színik töltöd brandyval. Másnap a beszívott szeszt pótolod és jól lezárva tárolod.
A gyömölcs megtartja eredeti ízét, amit a cukor kiemel. Kissé megkeményedik, ropogóssá válik. Nagyon alkalmas pudingokba, süteményekbe, torták díszítésére, de sültek mellé is adhatod.
A cukor mennyisége ízlés szerint változtatható, a brandy pl. rummal helyettesíthető.
Leöntöttem a barackról a lé egy részét, tettem bele kis citromot, egy evőkanál cukrot és felöntöttem rummal tegnapelőtt. Most jól néz ki. A meggyet ugyanigy tettem el ( rum-cukor ) azok is jól elvannak....
Azt hiszem most már elegem van a befőzésből, majd még augusztiusban lecsót, meg lefagyasztok áfonyát, de más nem. Már mindne ele van üvegekkel...
a rumtopfba kell az eros alkohol, kulonben tonkremegy!
nem jo alacsony %ossal kisserletezni, mert peneszesedni vagy forrni fog. (nem veletlenul keszul hagyomanyosan 80as stroh rummal, merr igy a gyumo,csok levevel, kb 40%ra higul, ez alatt pedig nem tartosit mae megfeleloen az alkohol)
Lehet, hogy nem árt neki a fény, nem értek hozzá, csak láttam német családoknál, ahol egyszerüen a konyhában állt egész nyáron, mert mindig tettek hozzá valamit.
Én nemigen szeretem, mert nekem túl rumos, igaz felénk a 80%-os Stroh rum a rum.