Én naiv, azt hittem ez egy női oldal:)) De ilyen babrára, mint a bambusz magról keltetése inkább a férfaik képesek:)) Szerintem a kihívás miatt vetnek magot. Egy nőén még virág magot sem ültetek. Egy nő
fogja a gyökeret, elássa, mert neki azonnal kell, hogy nőjjön!:))- magamból kiindulva:D Én még virág magot sem vetek, palánta és akkor látom abból mi lesz, vagy lehetne:))
Most, hogy lehúlt végre a levegő, aki kérte, annak postára adtam a bambuszokat tegnap. Vérlázítóak a postaköltségek!- készüljetek fel! Legközelebb valami más módot kell keresni!
Vágyaid egy része egyezik az enyéimmel, örömmel látnám én is a kertben ezeket bevallom.
Sajnos a "nagyok" nálam lemaradtak korban néhány évvel az aureosulcata mögött, (így méretben is). Nem adom fel, szurkolok a többieknek, ha beindulnak végre, remélem állva hagyják ezeket de most legnagyobb az alábbi képeken látható "ligetecske" seprűnyél vastagsággal 5,5-6 méter magassággal, ezeknek kell örülnöm
Akitől kaptam azt az irigység kerülgeti, ha látja (sajátjai nincsenek 2cm vastagok sem).
- Égen-földön kerestem itt a fórumon tavasszal nagy termetű bambuszt. Nem ingyen persze. Nem volt eladó, vagy csak ősszel lesz, esetleg a mérete miatt nem volt postázható. Szóval csak két fajtám van, amiről azt sem tudom, hogy milyen fajták.
Magról bambuszt ültetni szerintem két csoport kezd.
Egyik, akik nem ismerik a bambuszt és azt hiszik, ugyanúgy kell hozzáállni, mint az egyéb növényekhez.
A másik társaság pár tucat rizómát, kiásott darab növényeket, mindenféle frincfrancot már elültetett és a magról neveléssel kicsit színesíteni akarja az életét. Mert olyan ritkán virágzik, és ha egyszer imádja a növényt, hát mindent kipróbál; vagy egzotikus vidékekről származó bambuszt keltet; vagy kereskedelmi céllal szaporít.
Megdöbbentő kis ficak rizómadarabok bírnak bambuszligetté nőni, de mégse lehet azt mondani, hogy a bambuszültetés egyenlő lenne egy darab gyökértörzs földbe dugásával.
érdemes egyáltalán magról való szaporítással vacakolni?nem egyszerűbb kikapni egy darab tövet és azt elültetni?a 8-10 növényem nagy része mind egy pár centis rizómából nőtt ki, amiket egy ismerőstöl kaptam,aki ki akarta írtani a bambuszligetét.adott egy talicska szétcsákányozott gyökeret, én meg fogtam és elültettem, azok meg kinőttek.vagy csak mázlim volt?
Ami papíron csírázott, abból lett valami. De azoknak is csak egy része hajtott ki földbe tétel után. És nem mindegyik egészséges: némelyik olyan kis sárga lesz, nem is nő igazán. Pedig jó trágyás földben vannak.
Amit cakkpakk földbe tettem már az elején, az alig akar mutatkozni. Itt azért két dolgot figyelembe kell venni: 1., a papíros csíráztatásnál kb 60-70 % csírázott ki, a nem csírázottak értelemszerűen nem kerültek cserépbe (és képbe); 2., a papíron csírázók éjjel-nappal nagyjából egyforma hőmérsékleten voltak, bent a lakásban, míg a földbe vetettek kénytelenek voltak elszenvedni kint mind a hűvösebb nappalokat, mind a még hűvösebb éjszakákat. Ezen a képen öt csíranövényt ha látok, már a gizgazt leszámítva:
És miheztartás végett, a Pleioblastus s. Tsuboi, a szedett friss magok. Mondjuk itt sem mindegyik már csírázó, földbe tett mag volt hajlandó előjönni:
Pont ma (vagyis már tegnap) határoztam el, hogy kicsit keményebb kézzel bánok velük ezentúl. Hiszen kicsit sarkosítva, a magkeltetés más esetben úgy működik, hogy az ember elülteti a magot, néha megöntözi, ha eszébe jut és mégis működik a dolog. Én meg hiába párásítok lefedéssel, napi ellenőrzött nedvességtartalom mellett, 90%-ban a már kipattant mag nem fejlődik sehova tovább. Egyetlen kis növény van, ami megmaradt. Volt egy másik is, de annak nem fejlődött gyökere egyáltalán.
Én olyasmit is tapasztaltam, hogy ha a kezdeti növekedéshez túl optimális környezetet biztosítok, akkor ha kicsit életszerűbb környezetbe kerül, azt erősen megsínyli, míg ha kezdettól fogva kissé mostohább körülmének között nő, akkor ugyan lassabban nő, de jobban bírja a megpróbáltatásokat.
Nálam a pici levélkék a páratartalomra nagyon érzékenyek, ha nem kapnak nedvességet (maguk a levelek, a gyökér nem elég), akkor elszáradnak. Viszont van olyan növénykém is, aminek az összes levele elszáradt, de a szára nem, és hozza az új levélkét.
Növögetnek, bár különféle kisérleteknek teszem ki őket a legoptimálisabb növekedés megtalálása érdekében, és ezeket nem mindig viselik jól. Most éppen Hidroponikával (http://hu.wikipedia.org/wiki/Hidroponika) kisérletezem, építettem egy mini hydrogardent. Azt gondolom, hogy a csíráztatásra már megtaláltam az optimális módszert, de a 'palánta nevelésre' még nem.
Hát igen azt nem szeretném hogy belemásszon a tóba. A tóba hasonló anyag fog kerülni(mert a jelenlegi hagyományos fólia kiszakadt) és akkor még pluszban 2 rétegben körbelesz kerítve a bambusz vele(az már 2mm vastag anyagot fog jelenteni, és mint említettem sokkal erősebb mint a tófólia,amiről itt olvastam,hogy 0,5-öst simán átlyukasztott) . Most megpróbálkozok egyelőre ezekkel a magokkal és ha esetleg nem sikerül a megeredésük akkor jövőre már kész növénnyel próbálkozok. Egyébként köszi az ebay-es tippet mert ez eszembe sem jutott. Körülnézek hátha találok egy megbízható eladót a témában.
Tó/tófólia mellett tényleg nagyon biztosan határold le: kertépítő ismerős mesélt sokszor bambusz által "perforált tavakról"...
Magokat kapsz pl. ebay-en, bár lutri, hogy csíraképesek-e vagy sem. (Mintha nigra magot is láttam volna ilyen helyen hirdetni.) Én is a kész növényeket javasolnám, még ha drága is kezdetben, de pár éven belül behozza az árát, ha jól érzi magát. A mag is jó lehet, de ott jóval tovább tart egy látványos "erdő" kialakítása...
A növény elég drága, ezért próbálkozok magról. Más magot nem találtam hogy beszerezhető lenne, ezért sztem maradok a moso-nál,de köszönöm a tanácsokat. Esetleg ha vkinek van vmi tanácsa ami még nem hangzott most el azt szívesen meghallgatom.
- nem tudom...én marhatrágyát olvastam és azt lehet kapni... azt használtam...:)
- nem tudom miért akarsz magról nevelni. Ha ismered a bambusz szokásait, akkor felejtsed el amit most írok. De a bambuszmagból nem egy szál bambusz lesz, hanem adott körülmények között egyetlen nevelt "bokorból" akár 15-25 m2 területen elterülő "erdőd" lesz....
- én mindig "kész növényt" vettem és az terjeszkedik egyre nagyobbra...
P. atrovaginata, henonis,boryana,shanghai3,parvifolia,viridiglaudescens ezek mind jok a bambusoides kényes Komáromban van kiultetve évekik visszafagyott csak olyan bokorszeru. Magot nemtudom lehet e szerezni valahol.De tobbetér ha kész novényt veszel.
Üdv! Esetleg milyen fajtára gondoltál? Nekem mindenképpen vastagszárú bambusz kellene. Hol tudnék beszerezni másfajta bambusz magokat? Phyllostachys bambusoides 'Castilloni',Phyllostachys nigra 'Henonis' ez a 2 faj amire én gondoltam még,de nem találtam semmit ahol belehetne szerezni magokat. Vkinek esetleg ötlete?
Köszi a válaszokat. A határolásra elméletileg már lesz 1fajta anyagom. 1mm vastag hasonló a tófóliához de sokkal erősebb anyag.Esetleg ezt duplán belehajtva szerintem elégnek kell lenni. Említetted a marhatrágyát, csak a marhatrágya lehet megfelelő, vagy esetleg tyúktrágya is megfelelhet a célra?
Szia! Ne tervezd a vásárlást ez a faj nemjo a itteni klímára!!!! Kínlodni fogsz vele évekik aszt csak kis nyeszlett bokrod lesz ha egyáltalán lesz belle valami. Válasz más fajtát van sok féle ami jo ide.
Szia... nem szakértőként, csak mint bambusz tulajdonosként firkálok a kérdéseidre.
- a bambusz átkozottul agreszív egy növény. Azaz ha jól érzi magát és szabadjára engeded, akkor neked az egész kertedben bambuszok fognak nőni... na meg a kerten kívül is. Ezért azt a területet ahol bambuszt szeretné,l az nagyon komolyan és tényleg nem házilag kitalált valami "herkenytyűvel" körbe kell határolnod. Ennek az anyagnak a neve itt többször is szerepel a topickban... nem éppen olcsó. Ráadásul a földfelszin fölé kell hozni ennek a műanyag "lavórnak" a peremét, mert furmányos egy növény és ügyesen átbukik a műanyagon. Azaz azt is figyelni kell nehogy egyszer megszökjön a "börtönből"...:))
- talajban nem igazán válogat és nem is vizi növény (sokan nádnak gondolják a bambuszt) tulajdonképpen nem szereti a napi locsolgatást inkább a heti rettenetes mennyiségű vizzel való öntözést. Marhatrágyával érdemes évente kétszer, ősszel és tavasszal "megetetni"... ha ezt nem teszed, akkor lasaban fog nőni és terjeszkedni. Viszont ha trágyázod azt szintén szokatlan mennyiséggel kell, akkor viszont nő mint a megveszekedett. A viz öntésével és a trágyázással elég szépen lehet írányítani hogy merre haladjon a "gyökérzete" a talajban.
- első egy két évben ne várjál csodát. Olyan lesz mintha nem történt volna semmi. Aztán - hidd el - meg fogsz döbbenni az eszméletlen mennyiségű hirtelen növő bambusz látványától - na innentől kezdve, aztán figyelned kell merre fog megszökni a keretből...:))
Most tervezem bambusz magok vásárlását (Phyllostachys Pubescens - Moso bambusz magok). A fórumon visszaolvastam és láttam a félreértést is ezekről a magokról ami végül tisztázódott. Tehát a kérdésem az lenne, hogy ez a fajta itteni körülmények között mennyire eltartható? Kerti tó köré szeretném ültetni legfőképpen. Érdekelne, hogy mennyire lehet behatárolni a terjeszkedését? (1-2 méteres sáv állna a rendelkezésére a tő körül körülbelöl 5-10 méter hosszan) Ez így megoldható evvel a fajtával? A csíráztatásról is találtam itt infót és a legjobban a macskaalom+vatta páros preferáljátok. Mekkorára hagyjam nőni a kiültetés előtt és milyen földbe ültessem és mit keverjek hozzá esetleg?