A tenyészeten észre lehet venni, hogy egy idő után elhasználódik, egyre több baktérium távozik belőle és főleg csak a megbarnult, hajlékony rostanyag marad vissza belőle. De akkorra már úgyis keletkezik friss tenyészet a felszínen, a régi pedig kidobható.
A Kombucha-ital gyógyhatása elsősorban a glukoronsavat termelő baktériumok jelenlétén múlik, amit házilag ellenőrizni nem lehet. Legfeljebb a kémhatásból lehet következtetni, ezért sem nagyon erősen savas, sem túl enyhe ne legyen az ital, mert a gyógyhatásért felelős baktériumok valahol a kettő között érzik jól magukat, vagyis szaporodnak kellően.
Erjesztőedényt én Miskolcon egy Herbatár üzletben láttam, de szerintem ők is ettől a fóti cégtől rendelték, szemre ugyanaz:
Ilyen alapon el tudom képzelni, hogy más bio/herba jellegű üzletben is található, ahol rendelnek ilyet. Vagy, aki el tud menni a fóti üzletbe, elvileg ott is megvásárolható. Korábban rendelhető volt 10 literes változatban is.
Elfelejtettem említeni a cukor bontása során keletkező széndioxidot és alkoholt, amit főleg az élesztőgombák állítanak elő. Ha nem is túl jelentős, illetve változó arányban, de közös jellemző ezeknél az élelmiszereknél.
Vagy kelesztésnél például a kenyeret is a széndioxid fújja fel, amit az élesztőgombák termelnek.
Kristálygombát nem láttam még, csak amit olvastam róla, hogy az is tejsavas erjesztéssel működik. A tejsavas erjesztésű élelmiszerek, mint a joghurt, kefír, savanyú káposzta, kovászos uborka, kenyérital, kumisz, Kombucha stb. alapvetően ártalmatlan, sőt egészséges élelmiszerek. Legfeljebb a túlzott savterhelés okozhat problémát. A szervezet elsavasodása közismerten nem előnyös, mértékkel fogyaszthatók.
A tejsavbaktériumok onnan kapták a nevüket, hogy a különféle cukrokat lebontva tejsavat termelnek. De nem csak azt, hanem egyéb étkezési savakat (citromsav, ecetsav stb.) valamint közben vitaminokat és egyéb anyagokat is előállítanak. Szimbiózisban él együtt sokféle baktérium és élesztőgomba, általában a közönséges kenyérélesztő is (Sacharomyces cerevisiae) jelen van mindegyikben.
Tehát ezek az élelmiszerek alapvetően hasonlóak, különbség abban van, hogy a különböző baktériumfajok más-más arányban vannak jelen, vagy lehetnek benne extra gyógyhatással felruházott fajok is. Táptalaj szempontjából láthatóan léteznek tejalapú és nem tejalapú készítmények is.
A bélrendszer baktériumflórájára mindegyik jó hatással van, így elképzelhető, hogy túl nagy különbséget nem fogsz észlelni közöttük.
Penészt fel lehet ismerni a bolyhos felületéről, ami előbb kis pontok formájában jelentkezik, később növekszik, szaporodik. Hasonló, mint a kenyérpenész, lehet fehér, zöld, fekete.
A kezdődő fehér pontokat nehezebb észrevenni, de ha odafigyelünk, az is egyértelmű. Az egészséges gombatelep felülete ugyanis fényes, nedves. A penészfoltok, pontok viszont matt felületűek, ha lámpával megvilágítjuk, tökéletesen látható a kezdődő penész.
Ha szép, csillogó a felület, akkor nincs gond. Kezdődő penészfoltot egyébként ételecettel vagy erős savas Kombucha-itallal lehet ecsetelni, letörölni, vagyis emiatt felesleges kidobni. Csak amikor már erősebb a fertőzés. A sav a penészt elpusztítja.
De a felületen a kémhatás eltolódhat, csökkenhet a savhatás, plusz a levegő és pára elősegítheti a helyiség levegőjében lévő penészspórák megtelepedését.
Elsősorban a készítéshez felhasznált víz és tea ásványi anyagai és egyéb összetevők (amit esetleg a Kombuchához adalékolnak) felszívódása lehet hatékonyabb, mert szerves kötésbe kerülnek az érlelődés során, és az ilyen anyagok általában jobban hasznosíthatók az ember számára.
Külön bevett vitaminok, gyógyszerek felszívódására szerintem nincs jelentősebb hatása a Kombucha-italnak, mint bármi más, savanyú italnak. Legfeljebb közvetve, amennyiben valakinél az emésztés működésének normalizálásával javul a felszívódás, de ezzel tulajdonképpen csak a normális állapot áll helyre, amihez a gyógyszerek egyébként is méretezve vannak. Vagyis extra hatásoktól nem kell tartani.
Tudomásom szerint a rendőrségi szondák nem mutatnak ki olyan csekély alkoholmennyiséget, ami a Kombuchában van, figyelembe véve azt a Kombucha-ital mennyiséget is, amit egyáltalán lehetséges belőle elfogyasztani, a realitások talaján.
Vannak autóvezetők, akik azzal védekeznek, hogy ők csak befőttet, illetve erjedő gyümölcsöt fogyasztottak, vagyis önhibájukon kívül jelez a szonda. De ezen is csak mosolyognak a rendőrök, mert nincs ilyen. Ahhoz, hogy jelezzen a szonda, kimondottan alkoholos italt kell fogyasztani, ami az ember fejét is már érezhetően "megdobja". Vagyis lehet azt érezni egyértelműen. A Kombuchát nem lehet érezni, kevés ahhoz.
Köszönöm Misland :) Nagyon szépen nő, egyik barátnőmnek már adtam is saját nevelésű gombát. Nekem a hűtőben áll 4 liter, és lassan kész a következő adag is :)
Azt olvastam több helyen, hogy a tea segíti a gyógyszerek felszívódását, viszont arra vonatkozóan nem találtam semmit, hogy a fogamzásgátló hatását befolyásolja-e?!
Illetve szerintetek ez a minimális alkoholtartalom meddig marad meg a szervezetben? Nem lenne jó összefutni egy szondával a mostani büntetések mellett...
Addig jó, míg savanyú, a savat kedvelik a hasznos baktériumok, olyannak kell lennie. De azért nem mindegy, mennyire, mert egy határon túl már csökken a gyógyhatású glukoronsavat termelő baktériumok aránya. Ha viszont túl édes, cukros, az sem jó, tehát a kettő között kell megtalálni valahogy az egyensúlyt, ezt már a tapasztalat hozza magával.
Érlelés közben lehet figyelni a kémhatást, amihez a profik pH-mérőt is beszereznek, de ízlelés útján is megfelel. Ehhez időnként mintát kell venni, fecskendővel például, vagy egy külföldi oldalon olvastam azt a trükköt, hogy az italba bedug egy szívószálat, befogja a felső végét, kihúzza. A csőben maradó kis folyadék elég a teszthez. (Beleszívni nyilván nem ajánlatos, mert könnyen visszafolyhat, fertőződhet az ital.)
Amilyen erősségű savat le bír nyelni valaki, azt az egészséges gyomor bőven kibírja, mert a gyomorsav még annál is erősebb. Más kérdés, ha valakinek fekélye van, annak vigyázni kell. De inkább a fogak lehetnek érzékenyek az erős savra, ami ellen szívószállal és/vagy hígítással is lehet védekezni.
Attól függ, ha nehézkesen dolgozik, lassan érlelődik a tenyészet, legjobb nem bántani a természetes flórát, főleg leöblíteni nem ajánlott, főleg klóros vízben, mert utána nehezebben tér magához.
Ez olyan, mint amikor az ember beléből is kitakarítják (gyógyszerrel kifertőtlenítik) a baktériumflórát, akkor utána nehéz helyrerázódni, sőt már nem is lesz ugyanolyan, mert egyes baktériumfajok végleg kipusztulhatnak, míg mások jobban elszaporodnak, megváltozik a spektrum, az immunrendszer működése, betegebb lesz az ember, allergiás lehet dolgokra stb.
Természetes, ha az indító gombatelep le vagy fel mozog, mert a benne termelődő széndioxid befolyásolhatja a fajsúlyát. Elvileg jobb, ha lesüllyed, ilyenkor megindulnak belőle a baktériumok felfelé, vagyis a levegő irányába, útközben feldolgozzák a cukrot, majd kialakítják a felszínen az új gombatelepet. De ha végig fent van a telep, úgy is működik.
A lebegő barna élesztőszálak és különböző baktériumok miatt lesz opálos, az italt nem kell tisztára szűrni, az élő anyag egészséges. De az alján lévő üledék (amit a borászatban seprőnek neveznek) szükségtelen. A seprő elhalt élesztőkből és egyéb üledékből áll.
Várni kell még, hogy vastagodjon a felső réteg, egyébként a végén nem fontos újratelepíteni az egészet, elég a folyadékot leönteni (vagy csővel leengedni, leszívatni, ahogy jobban tetszik), csak az alján maradjon egy kisebb rész, majd feltölteni cukros teával. Így jobban megmarad benne az élő baktériumflóra, ami elősegíti a következő tenyészet életerősebb szaporodását. Ezt persze nem lehet a végtelenségig csinálni, mert idővel egyre több lesz az élesztő, üledék stb., egyre gyorsabban fog dolgozni, savanyodni is.
A folyamatos tenyésztés nagyobb, 5-10 literes edényben történik, ami leeresztőcsappal van ellátva. Lent engedem a savanyú italt, fent rátöltöm a cukros teát és csak 6-12 havonta kell teljesen kitakarítani az edényt.