Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2011.07.19 0 0 1559

A tenyészeten észre lehet venni, hogy egy idő után elhasználódik, egyre több baktérium távozik belőle és főleg csak a megbarnult, hajlékony rostanyag marad vissza belőle. De akkorra már úgyis keletkezik friss tenyészet a felszínen, a régi pedig kidobható.

A Kombucha-ital gyógyhatása elsősorban a glukoronsavat termelő baktériumok jelenlétén múlik, amit házilag ellenőrizni nem lehet. Legfeljebb a kémhatásból lehet következtetni, ezért sem nagyon erősen savas, sem túl enyhe ne legyen az ital, mert a gyógyhatásért felelős baktériumok valahol a kettő között érzik jól magukat, vagyis szaporodnak kellően.

Erjesztőedényt én Miskolcon egy Herbatár üzletben láttam, de szerintem ők is ettől a fóti cégtől rendelték, szemre ugyanaz:

Főoldal Webáruház Termékek Kerámia edény és gombatenyészet

Ilyen alapon el tudom képzelni, hogy más bio/herba jellegű üzletben is található, ahol rendelnek ilyet. Vagy, aki el tud menni a fóti üzletbe, elvileg ott is megvásárolható. Korábban rendelhető volt 10 literes változatban is.

Előzmény: Törölt nick (1558)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.18 0 0 1558

Sziasztok!

Gondolkodom azon, hogy a kombucha gomba italomat

folyamatos erjesztéssel fogom elkészíteni.

Hol lehet venni olyan erjesztő edényt, aminek csapja is

van, és alkalmas kifejezetten a kombucha gomba

erjesztésére, a kombucha italom előállaítására?

Továbbá mennyibe kerül az erjesztő edény?

Üdv. Ditta

Törölt nick Creative Commons License 2011.07.18 0 0 1557

Sziasztok!

Van egy problémám. Talán illene tudnom már. Azt szeretném tudni,

hogy egy bébi kombucha gombából hány liter kombucha tea italt

készíthetek, hogy az pont jó is legyen? Illetve a jövőben hogyan

tudom eldönteni biztosan, hogy az adott gombából hány liter

kombucha gomba italt készíthetek? Nem szeretném, hogy az

elkészült kombucha gomba italom esetleg gyenge legyen.

Gondolom, ha az adott gombához mérten, sok liter kombucha gomba

italt készítek, akkor annak nem lesz eléggé megfelelő gyógyhatása.

Jó lenne ez ügyben még egy kis felvilágosítás. Köszönöm.

Pater Altenberg Creative Commons License 2011.07.14 0 0 1556

Üdv. Fémdobozos zöld teát szereztem. Royal Windsor - Blue Elephant (Grüner Tee and Danddorn = homoktövissel)
Ez mennyire savasít? 

Törölt nick Creative Commons License 2011.07.12 0 0 1555

Köszönöm a válaszaidat. Nagyon hasznosak voltak a számomra.

Sok mindent megtudtam válaszaidból. Köszi.

Előzmény: Törölt nick (1554)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.11 0 0 1554

Elfelejtettem említeni a cukor bontása során keletkező széndioxidot és alkoholt, amit főleg az élesztőgombák állítanak elő. Ha nem is túl jelentős, illetve változó arányban, de közös jellemző ezeknél az élelmiszereknél.

Vagy kelesztésnél például a kenyeret is a széndioxid fújja fel, amit az élesztőgombák termelnek.

Előzmény: Törölt nick (1553)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.11 0 0 1553

Kristálygombát nem láttam még, csak amit olvastam róla, hogy az is tejsavas erjesztéssel működik. A tejsavas erjesztésű élelmiszerek, mint a joghurt, kefír, savanyú káposzta, kovászos uborka, kenyérital, kumisz, Kombucha stb. alapvetően ártalmatlan, sőt egészséges élelmiszerek. Legfeljebb a túlzott savterhelés okozhat problémát. A szervezet elsavasodása közismerten nem előnyös, mértékkel fogyaszthatók.

A tejsavbaktériumok onnan kapták a nevüket, hogy a különféle cukrokat lebontva tejsavat termelnek. De nem csak azt, hanem egyéb étkezési savakat (citromsav, ecetsav stb.) valamint közben vitaminokat és egyéb anyagokat is előállítanak. Szimbiózisban él együtt sokféle baktérium és élesztőgomba, általában a közönséges kenyérélesztő is (Sacharomyces cerevisiae ) jelen van mindegyikben.

Tehát ezek az élelmiszerek alapvetően hasonlóak, különbség abban van, hogy a különböző baktériumfajok más-más arányban vannak jelen, vagy lehetnek benne extra gyógyhatással felruházott fajok is. Táptalaj szempontjából láthatóan léteznek tejalapú és nem tejalapú készítmények is.

A bélrendszer baktériumflórájára mindegyik jó hatással van, így elképzelhető, hogy túl nagy különbséget nem fogsz észlelni közöttük.

Előzmény: Törölt nick (1547)
agicis Creative Commons License 2011.07.11 0 0 1552

Kószi széően,kaptam folyadékot is! szia

Előzmény: Törölt nick (1551)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.11 0 0 1551

Igen, ez a gombatelep, kell hozzá még a folyadék is, amiben kaptad elvileg.

Előzmény: agicis (1550)
agicis Creative Commons License 2011.07.11 0 0 1550

Szia Misland!

Kaptam egy ilyen gombát! Ez a Kombucha gomba? köszi

Előzmény: Törölt nick (1545)
agicis Creative Commons License 2011.07.11 0 0 1549

Előzmény: agicis (1548)
agicis Creative Commons License 2011.07.11 0 0 1548

Szia!

Kaptam egy ilyen gombát! Ez a Kombucha gomba? köszi

Előzmény: agicis (1546)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.09 0 0 1547

Három gombáról tudok, ami nagyon jó hatást fejt ki az egészségünkre.

Ezek a kaukázusi kefírgomba, kristálygomba, kombucha gomba.

A három közül melyik a legjobb a három közül. Melyiket érdemesebb

fogyasztani? Melyiktől gyógyul meg a legbiztosabban a beteg ember?

Lehet a három gombából készített italt egyszerre fogyasztani?

Nem lehet a három gomba egyszerre való alkalmázása káros?

agicis Creative Commons License 2011.07.07 0 0 1546

Szia Köszi a válaszod,megpróbálkozom vele! Ági

Előzmény: Törölt nick (1545)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.05 0 0 1545

Ha le tudsz játszani Youtube videókat, akkor már telepítve van a Flash Player, az a része működik.

Flash nélkül viszont valóban hiányozhat a képen látható gomb:

Kiválasztás után beillesztés is szükséges, sokan még azt felejtik el.

Előzmény: agicis (1544)
agicis Creative Commons License 2011.07.05 0 0 1544

Szia Misland!

Nem tudok feltölteni képet! Mi lehet az oka? Írják ,hogy engedélyezzem a flash-t,de hol? köszi

Előzmény: Törölt nick (1542)
agicis Creative Commons License 2011.07.05 0 0 1543

Nem tudok képet feltölteni!Mi lehet a hiba

Törölt nick Creative Commons License 2011.06.24 0 0 1542

Penészt fel lehet ismerni a bolyhos felületéről, ami előbb kis pontok formájában jelentkezik, később növekszik, szaporodik. Hasonló, mint a kenyérpenész, lehet fehér, zöld, fekete.

A kezdődő fehér pontokat nehezebb észrevenni, de ha odafigyelünk, az is egyértelmű. Az egészséges gombatelep felülete ugyanis fényes, nedves. A penészfoltok, pontok viszont matt felületűek, ha lámpával megvilágítjuk, tökéletesen látható a kezdődő penész.

Ha szép, csillogó a felület, akkor nincs gond. Kezdődő penészfoltot egyébként ételecettel vagy erős savas Kombucha-itallal lehet ecsetelni, letörölni, vagyis emiatt felesleges kidobni. Csak amikor már erősebb a fertőzés. A sav a penészt elpusztítja.

De a felületen a kémhatás eltolódhat, csökkenhet a savhatás, plusz a levegő és pára elősegítheti a helyiség levegőjében lévő penészspórák megtelepedését.

Előzmény: Törölt nick (1541)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.24 0 0 1541

Milyen szine van a kombucha gomba penésznek? Az én gombáimat fehér vékony hártya

fedi foltosan. Ez lenne a kombucha gomba penész? Olvastam egy blogot és ezt írták:

kombucha gombámon fehér színű penész jelent meg, ezért kidobtam. Jó lenne tudni, hogy

tényleg milyen a kombucha gomba penész. Én szerintem a blog tulajdonosa tévedett!!!

Törölt nick Creative Commons License 2011.06.23 0 0 1540

Elsősorban a készítéshez felhasznált víz és tea ásványi anyagai és egyéb összetevők (amit esetleg a Kombuchához adalékolnak) felszívódása lehet hatékonyabb, mert szerves kötésbe kerülnek az érlelődés során, és az ilyen anyagok általában jobban hasznosíthatók az ember számára.

Külön bevett vitaminok, gyógyszerek felszívódására szerintem nincs jelentősebb hatása a Kombucha-italnak, mint bármi más, savanyú italnak. Legfeljebb közvetve, amennyiben valakinél az emésztés működésének normalizálásával javul a felszívódás, de ezzel tulajdonképpen csak a normális állapot áll helyre, amihez a gyógyszerek egyébként is méretezve vannak. Vagyis extra hatásoktól nem kell tartani.

Tudomásom szerint a rendőrségi szondák nem mutatnak ki olyan csekély alkoholmennyiséget, ami a Kombuchában van, figyelembe véve azt a Kombucha-ital mennyiséget is, amit egyáltalán lehetséges belőle elfogyasztani, a realitások talaján.

Vannak autóvezetők, akik azzal védekeznek, hogy ők csak befőttet, illetve erjedő gyümölcsöt fogyasztottak, vagyis önhibájukon kívül jelez a szonda. De ezen is csak mosolyognak a rendőrök, mert nincs ilyen. Ahhoz, hogy jelezzen a szonda, kimondottan alkoholos italt kell fogyasztani, ami az ember fejét is már érezhetően "megdobja". Vagyis lehet azt érezni egyértelműen. A Kombuchát nem lehet érezni, kevés ahhoz.

Előzmény: Kenyerszele (1539)
Kenyerszele Creative Commons License 2011.06.20 0 0 1539

Köszönöm Misland :) Nagyon szépen nő, egyik barátnőmnek már adtam is saját nevelésű gombát. Nekem a hűtőben áll 4 liter, és lassan kész a következő adag is :)

Azt olvastam több helyen, hogy a tea segíti a gyógyszerek felszívódását, viszont arra vonatkozóan nem találtam semmit, hogy a fogamzásgátló hatását befolyásolja-e?!

Illetve szerintetek ez a minimális alkoholtartalom meddig marad meg a szervezetben? Nem lenne jó összefutni egy szondával a mostani büntetések mellett...

Törölt nick Creative Commons License 2011.06.17 0 0 1538

Ha az új réteg kellően megerősödött, illetve a régi megbarnult, utóbbit el lehet távolítani.

Előzmény: Kenyerszele (1535)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.17 0 0 1537

Addig jó, míg savanyú, a savat kedvelik a hasznos baktériumok, olyannak kell lennie. De azért nem mindegy, mennyire, mert egy határon túl már csökken a gyógyhatású glukoronsavat termelő baktériumok aránya. Ha viszont túl édes, cukros, az sem jó, tehát a kettő között kell megtalálni valahogy az egyensúlyt, ezt már a tapasztalat hozza magával.

Érlelés közben lehet figyelni a kémhatást, amihez a profik pH-mérőt is beszereznek, de ízlelés útján is megfelel. Ehhez időnként mintát kell venni, fecskendővel például, vagy egy külföldi oldalon olvastam azt a trükköt, hogy az italba bedug egy szívószálat, befogja a felső végét, kihúzza. A csőben maradó kis folyadék elég a teszthez. (Beleszívni nyilván nem ajánlatos, mert könnyen visszafolyhat, fertőződhet az ital.)

Amilyen erősségű savat le bír nyelni valaki, azt az egészséges gyomor bőven kibírja, mert a gyomorsav még annál is erősebb. Más kérdés, ha valakinek fekélye van, annak vigyázni kell. De inkább a fogak lehetnek érzékenyek az erős savra, ami ellen szívószállal és/vagy hígítással is lehet védekezni.

Előzmény: Törölt nick (1536)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.17 0 0 1536

Ekészűlt az első adag kombucha italom. Megkostóltam hát nagyon ecetes az ize,

nagyon savanyú. Megszeretném kérdezni, hogy természetes az, hogy  ecetesen

savanyú az ize a kombucha italnak? Miután  ittam a kombucha italból, rá pár

óra múlva nagyon rosszul lettem. Nagyon fájt a gyomrom. Másnap mégis ittam

újra az italból, de érdekes módom most nem lettem rosszul. Félek, hogy a

savanyú ital esetleg árt a gyomromnak.

Kenyerszele Creative Commons License 2011.06.17 0 0 1535

Nem érlelődik nehezen, teljesen rendben van, bár leöblíteni leszoktam, és ezt a barna részt is megpróbálom eltávolítani. De akkor most majd hagyom...

Még egy olyan kérdésem lenne, hogy mikor kell szétszedni a rétegeket? Amikor az alsó rész megbarnul? Vagy ez időszakos?

Előzmény: Törölt nick (1534)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.15 0 0 1534

Attól függ, ha nehézkesen dolgozik, lassan érlelődik a tenyészet, legjobb nem bántani a természetes flórát, főleg leöblíteni nem ajánlott, főleg klóros vízben, mert utána nehezebben tér magához.

Ez olyan, mint amikor az ember beléből is kitakarítják (gyógyszerrel kifertőtlenítik) a baktériumflórát, akkor utána nehéz helyrerázódni, sőt már nem is lesz ugyanolyan, mert egyes baktériumfajok végleg kipusztulhatnak, míg mások jobban elszaporodnak, megváltozik a spektrum, az immunrendszer működése, betegebb lesz az ember, allergiás lehet dolgokra stb.

Előzmény: Kenyerszele (1533)
Kenyerszele Creative Commons License 2011.06.15 0 0 1533

Nekem ez a barna cucc nem mindig ülepedik le, hanem néhány részen "hozzáragad" a gombához. Ezt el kell távolítani, amikor új teát csinálok nem?

Előzmény: Törölt nick (1532)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.09 0 0 1532

Nem kell csinálni semmit, így jó, egyelőre.

Természetes, ha az indító gombatelep le vagy fel mozog, mert a benne termelődő széndioxid befolyásolhatja a fajsúlyát. Elvileg jobb, ha lesüllyed, ilyenkor megindulnak belőle a baktériumok felfelé, vagyis a levegő irányába, útközben feldolgozzák a cukrot, majd kialakítják a felszínen az új gombatelepet. De ha végig fent van a telep, úgy is működik.

A lebegő barna élesztőszálak és különböző baktériumok miatt lesz opálos, az italt nem kell tisztára szűrni, az élő anyag egészséges. De az alján lévő üledék (amit a borászatban seprőnek neveznek) szükségtelen. A seprő elhalt élesztőkből és egyéb üledékből áll.

Várni kell még, hogy vastagodjon a felső réteg, egyébként a végén nem fontos újratelepíteni az egészet, elég a folyadékot leönteni (vagy csővel leengedni, leszívatni, ahogy jobban tetszik), csak az alján maradjon egy kisebb rész, majd feltölteni cukros teával. Így jobban megmarad benne az élő baktériumflóra, ami elősegíti a következő tenyészet életerősebb szaporodását. Ezt persze nem lehet a végtelenségig csinálni, mert idővel egyre több lesz az élesztő, üledék stb., egyre gyorsabban fog dolgozni, savanyodni is.

A folyamatos tenyésztés nagyobb, 5-10 literes edényben történik, ami leeresztőcsappal van ellátva. Lent engedem a savanyú italt, fent rátöltöm a cukros teát és csak 6-12 havonta kell teljesen kitakarítani az edényt.

Előzmény: Törölt nick (1531)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.09 0 0 1531

Kaptam egy kombucha gombát, indító folyadékkal. Én az előírásoknak megfelelően

elkészítettem mindent. Most egy üvegben van a gomba az indító folyadékot is

beleöntöttem. Két napig nem volt gond, a gomba szépen az folyadék tetején

volt. Egyébként az elkészítéshez én fekete teát használtam, és a gombát csak

lehült teába tettem bele. A harmadik napon észre vettem, hogy a kombucha gomba

lesüllyedt az üveg aljára, majd a felszinen kis vékony vastagodást észleltem.

Egyébként a kombucha gombám most már 7 napja érlelődik az üvegben, és

úgy vettem észre, hogy a tea kissé zavaros. Most mit csináljak? Lehet, hogy

a tea tetején az üvegben már bébi kombucha gomba fejlődik. Én szeretném

még 7 napig, vagyis összesen 14 napig érlelni. Mi lesz ha a bébi kombucha

gomba nem lesz elég vastag, akkor kiszabad szedni? Vagy várjam még tovább

hogy megerősödjön. Mivel olyan vékony tényleg gondod okozhat a kivétele.

Olvastam egy weboldalon, hogy a bébi gombát szét kell választani, és egy

másik üvegben  még 3 hétig tartani. Szóval most tényleg nem tudom, hogy

majd mit csináljak, ha nem vastagszik meg a bébi gomba, ha egyáltalán arról

van szó. Tény, hogy a gombám az üveg aljára sülyedt,  és a felszinen egy

nagyon vékonyka hártya van. Most mit csináljak? Továbbá mivel zavaros

a teáma a szürleményt leszürjem a végén, vagy pedig azt is  meg kell inni?

Jó lenne egy kis tanács. Lehet, hogy az a zavaros szürlemény is nagyon

egészséges.

Kenyersutes Creative Commons License 2011.06.05 0 0 1530

A bolti Kombucha teából is tenyészthető ki gomba, de ahhoz 30-35 nap kell (elegendő mennyiséghez).

Előzmény: Törölt nick (1517)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!