Egy olyan hozzászólás jön, amit talán hasznosnak találhattok (én napokig kerestem ilyen infót), de a neten szinte semmi sincs a témában, csak ködösítés. Konkrét információ alig.
A főcím:
A légkondi fogyasztása, avagy mennyit fogyaszt egy klíma? (konkrétan, kWh-ban)
A méréseket saját villanyórámon mértem, így az eredmények rögtön kilowattórában jöttek ki. Igaz, hogy rengeteg a változó, tehát valóban nem lehet örök érvényű adatokat adni, de azért tájékoztatásnak jó ez is. A klíma 2,6 kW-os, a hűtött szoba 25 nm-es, belmagassága 2,6 méter, a szoba nem napos, magától is - panelhoz képest - egész hűvös, átlagban 28 fokos. Kint az erkélyen 32 fokot mértem, bent a klímát 26 C-fokra állítottam be. Levegő sebessége "middle". Így kb. 6 fokot kellett áthidalnia a gépnek. A szobában ketten tartózkodtunk a mérés ideje alatt.
A fogyasztást óránként olvastam le (14:00-kor kezdtem, 15:00 és 18:00 között mértem), a következő eredményeket kaptam:
1. óra 0,6 kWh
2. óra 0,4 kWh
3. óra 0,4 kWh
4. óra 0,4 kWh
Ebből látható, hogy a fogyasztás nem volt magas, az inverteres klíma, miután lehűtötte a szobát, ráállt a hőmérséklet tartására, ami a jelenlegi energiaárakkal számolva (kb. 45 ft/kWh) mondjuk 20 forint óránként. Ha persze nincs igazam, írjatok, lehet, hogy nem jól értelmezem a dolgokat.
Ha szeretnétek további méréseket, nemsokára küldök, remélem, az időjárás kegyes lesz hozzánk.
Doki ez tipikus eset. Nincs itt megtévesztés, csak épp az emberünk nem olvasta el a jótállási papírt rendesen. A szerződött partnert megtalálta, de a többit elolvasni már nem volt ideje. Ismerem a Flag garancia papírját. Mindig az ember a leggyengébb láncszem.
Ja és mai lemaradt, az R407C-s Midea-k olyanok hogy belépsz a panelházba és tudod hogy valakinek Midea OEM R407C-s gépe van, még ha 10.-ik en megy a másik oldalt is. :-) Foglalkozási ártalom de hallom.
Egy régi ismerős vett egy Orion klímát az OBI áruházban. Felszereltette egy nyáron klímás, télen fűtésszerelő ismerősével.
A klíma olyan hangos volt, hogy 3 emelettel arrébb is szóltak, hogy ez így nem lesz jó. Leszerelték a kültérit, visszavitték az áruházba, hisz 1 napja vették....
Na ott nem fogadták el a reklamációt és kérték a Flag Kft pecsétjét.....állítólag benne van a garanciafüzetben, hogy csak ők, vagy a szerződött partnereik üzemelhetik be. Természetesen az ismerősöm csak azután értesült erről, hogy megvette a készüléket és hazavitte..... Felhívta őket, de Szegeden csak 2 cég jogosult rá. Ők azt mondták, hogy kb 1,5 hónap múlva mennek, ráadásul jó borsos áron...na ekkor döntött az ismerős úgy, hogy felszerelteti a nevezett szerelő ismerősével....
Ez nem a fogyasztó szándékos megtévesztése az áruház részéről??? ...mármint az, hogy csak vásárlás után derül ki, hogy ki szerelheti fel, különben nem él a garancia...
Én valószínű nem a jobbak közé tartozom, a Pénteki napom még szabad, csak Szegeden. :-) Persze az ország többi felébe mehetnék ... de drága az a gázolaj meg a kocsi kopás ... ha meg taxis árat mondok 3 ember utazására, akkor meg Én vagyok a munkaruhás rabló. Inkább maradok Szegeden. :-)
Az enyhe kioktató hangnemedből köszönöm nem kérek. Direkt azért regisztráltam az index fórumára, hogy akik mobilklíma várárlásán törik a fejüket - mert bizonyos okok erre determinálják őket -, azoknak a hozzászólásommal segítsek, ha valami kérdésük van, bizonytalanok, tudjak segíteni - holott nem vagyok szakember, bár érdekel ez dolog. Úgy vélem jogos, hogy ide fórumoztam be, s jól esett, hogy tapasztalatomat a klímával megoszthattam/megoszthatom itt. Sajnos keveslem a mobilklímákról való diskurzust - ennek lehetnek persze okai.
Egyébként nem keserítesz el, hogy a Frigidaire termékek nagy része a klímák esetében Midea. Én erről nem tudtam, ha így van, szó nélkül elfogadom, köszönöm én is az infót. Azért részleteztem mindezt, hogy mégis, bizonyos autentikus érzése legyen a dolognak.
A nickem nem reklámnick, senkit, semmit nem akartam reklámozni. Nem is értem ezt a vádat... azért írtam ezeket is le, hogy ha valaki mobilklímát szeretne venni, de bizonytalan a márkát és a modellt illetően, hozzászólásom irányadó legyen. Nekem ajánlottak Oriont is, és hajlottam arra, hogy talán megvegyem. Aztán kisebb böngészés és utánajárás után maradtam a Frigidairnél.
A kétcsöves változatról én is hallottam, sajnos nem találtam olyan céget, akik forgalmaznának a jelenben ilyet, ráadásul bizonyos anyagi kereten belül.
Sajnos nem sikerült megértenem, hogy miért írtad azt, írjam be a keresőbe az alábbiakat: 'mobil klíma' vagy 'mobilklíma'. A fórumon nem találtam más topicot a mobilklímákkal kapcsolatban. De az is lehet, csak én nem vettem észre.
Háááát nem lenne egyszerűbb azt írnod ennek e cégnek a Frigidaire névre keresztelt Midea gyártású , más importőrök által Matsui, Fisher, Orion stb márkanéven is forgalomba hozott mobilklímáját javasolod?
Háááát nem lenne egyszerűbb azt írnod ennek e cégnek a Frigidaire névre keresztelt Midea, Matsui, Fisher, Orion stb márkanévre keresztelt mobilklímáját javasolod?
Mert egy kicsit 2 hsz után reklámnicknek tűnik a regisztrációd.
Ha nem így van, elnézést kérek.
Megjegyzem R407C-s a gép és hasonló áron a piacon R410A-s berendezések is vannak.
Továbbá a kétcsöves változat lényegesen jobb, ugyanis a kifújt levegőt az 1 csövön vallahonnan pótolni kell a légnyomáscsökkenés pedig azt eredményezi, hogy minden résen jön be a meleg hűtetlen levegő.
Továbbá hsz előtt elég lett volna beírni a fórum keresőjébe azt: mobilklíma...
Vettem egy mobilklímát, így hát úgy döntöttem, hogy hozzászólásommal segíteni szeretnék, főleg azoknak, akik bizonytalanok az ilyen elektromos kütyükkel szemben. Az emberek között terjedő bizonytalanság és pesszimizmus nem minden esetben jogos, de bizonyos helyzetekben indokolt lehet.
A klíma neve: Frigidaire PR095CCREMF. De a klímán ez szerepel: FPR095CCREMF. Egy amerikai márka, székhelyük Pittsburghben található, természetesen kínában szerelik össze (ezt finoman a P. R. C. rövidítéssel jelzik, jelentése 'People's Republic of China'). Ettől persze még nem dől össze a világ. A márka már 90 éve van a piacon (http://www.frigidaire.com/), a tengerentúlról sok jót hallani termékeikről. Magyarországon az ÉGKER Kft. forgalmazza termékeiket.
Műszakai adatai:
Hűtési teljesítmény: 9000 BTU (a klímán 10000 BTU szerepel)
Feszültségi tartomány: 220 - 240 V / 50 Hz
Biztosíték igény: 10 amp limha
Áramfelvétel: 4,5 A
Távirányító: sajnos nincs
Ventillátor fokozat: 3 (ez a hűtésre is vontakozik természetesen)
Zajszint: 48 / 50 / 52 dba
Energia besorolás: C (még egyelőre nem kaptam villanyszámlát, ha megkapom, akkor kiszámítom, hogy hányad részét teszi ki a klíma)
Hűtőközeg: R407c
Méret, mag. x szé. x mé. = 880 x 680 x 400mm
Súly: 34 kg.
A klíma hűt, párátlanít és van rajta sima ventillátor üzemmód is. A légterelő mechanikus, csak fel és le lehet mozgatni. A görgők nagyon jól gurulnak, olyan, mintha lenne bennük valami kis motor is : ). Hűtési üzemmód: 17°C - 30°C. A klímából kiáramló hideg levegő mind kis, mind nagy fordulatszámon 15 - 17°C.
A klíma 75 légköbméterre lett kalibrálva. A szobám ennél valaminél nagyobb, szóval gyakran érezni azt, hogy a szoba bizonyos szegmensei melegebbek a hűteni kívánt terület centrumánál. Evidens, hogy minél kisebb a hűteni kívánt szoba mérete, annál jobb a klíma hűtőfoka.
A klímáról azt tudom a legnagyobb jóindulattal is elmondani, hogy nem rossz. Elviselhető, kellemes éghajlatot teremt a szobában, ellenére annak, hogy napkeltétől napnyugtáig besüt a nap - ráadásul redőny sincsen, azzal együtt viszont szerintem még jobb lehetne. A kinti utcai és a benti szobai hőmérséklet különbsége nem olyan magas, viszont a hőmérséklet soha nem érte el a 30 fokot. Még akkor sem, mikor mostanában 100 éves melegrekordok dőltek meg. Hogy konkrét adatokkal is szolgáljak, a legnagyobb kinti melegekkor is 25 és 28 fok között volt. Ez szerintem a többi szoba hőmérsékletéhez képest jónak mondható; ott ráadásul még a levegő is párás. Mindenesetre sosem izzadtam :-]
A meleg levegő kivezetését a flexibilis cső segítségével úgy oldottam meg, hogy vettem egy műanyag, csak félig átlátszó üveget, amelyet az ablakkeretre szabattam, és kértem, hogy vágjanak bele egy 12 -13 cm átmérőjű lyukat. Az igazi ablakot kinyitom, a műanyag ablakot pedig beillesztem a keretbe. Erős csipesszel odafogatom az ablakkerethez, így a nagyobb szelekkor, vagy huzat esetében sem esik ki-be. A flexibilis cső végét a lyukba helyezem, s kész is. A csövet nem szükséges rögzíteni, az én esetemben nem esik ki a cső a lyukból. Szóval a résnyire kinyittott ablak betegségét és hátrányait így próbáltam kiküszöbölni. Úgy vélem sikerrel.
Hátránya a klímának, hogy zajos. Napközben ez semmiképpen nem zavaró, de én például nem tudok elaludni miközben megy (Anyám eltudott o/). Ezt úgy lehet szerintem kiküszöbölni, hogy elalvásnál az ember csak ventillátoron futtatja a klímát - ebben az üzemmódban a klíma nagyon csöndes. Lefekvés előtt pedig beprogramozza, hogy pl. 1 óra múlva kapcsoljon hűtő üzemmódra. Így, mikor már az illető elaludt, lehet, hogy a hűtő funkcióban már nem fog felébredni : ) Gyengeségként megemlíteném, hogy nincsenek automatikusan mozgó légterelők ; / Sajnos így az ember arra kényszerűl, hogy forgassa a klímát jobbra-balra, vagy a légterelőkön elhelyezet mechanikus kapcsolókon a fel-le irányzékot. C'est la vie.
Zárásként azt tudom elmondani, hogy jó a klíma, viszont kisebb, keskenyebb szobára egyenesen perfekt megoldás lehet!