Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

skoodri Creative Commons License 2011.07.29 0 0 62914

Lehet tudni miért adod el?Most hogy ilyen szép lett és kész lett ?

Előzmény: Törölt nick (62912)
bandura130 Creative Commons License 2011.07.29 0 0 62913

Köszönöm a kimerítő választ, ma is tanultam valamit, de szerintem ezzel nem vagyok egyedül. :)

Ebben az esetben a felfelé váltás minden esetben kuplungolás nélkül történik, vagyis mindenképp kell, hogy tolókerekes legyen a váltó? Ferde fogazással működne a dolog (homológ sorral: 3.08–2.12–1.57–1.26–1.08)?

Előzmény: zjtuning (62911)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.28 0 0 62912

Közeleg Csillebérc, de nem állt még össze a taliga?
Szeretnél végre egy farost, ami nem csak jó, hanem szép is?
Eleged van az állandó karburátor és gyújtásállítgatásból?

Vegyél junkie Skodát!

http://www.hasznaltauto.hu/auto/skoda/120/skoda_120_l_136i-4977208

zjtuning Creative Commons License 2011.07.26 0 0 62911

Ez egy érdekes téma de a kedvencem!

A lényege az,hogy a váltónál a kijövő rudazat helyére egy munkahengert szerelnek fel ami kapcsoláskor elfordúl, vezetősinekkel van ellátva,méghozzá annyival,amennyi fokozattal rendelkezik a váltó.

Minden horony mentén van egy-egy háromszög alakú kis kiképzés, egy kis kanyar a vonalvezetésében, ami a villát eltolja amikor odaér.A horony tehát a villán található kis bütyök megvezetésére szolgál és amikor a henger elfordul egy szögben, akkor a hornyok egyike pont belevezeti ebbe a kanyarba a hozzá tartozó villát, ami annyit mozdul ki az adott irányba, hogy össze tudja kapcsolni a fogaskerekeket.Persze ezek a kanyarok egymáshoz képest el vannak tolva, hogy a henger különböző szögű elforgatásakor más és más fokozatot kapcsoljon a váltóban. A henger elvégzi a váltásokat, sosem akadhatnak össze a fokozatok, nekünk csak a hengert kell forgatunk a két lehetséges irány valamelyikébe, hogy fel vagy le váltsa a fokozatokat.A forgatást végezhetjük hagyományosan kézzel vagy  villanymotorral vagy hidraulikusan. Versenyautókban inkább hidraulikusan szokták megoldani 80-100 Bar (WRC,F1 és társai)nyomást kűldenek a munkahengerre,ami miliszekundum alatti váltásgyorsaságot eredményez. A nagy nyomás még arra is szolgál,hogy reteszeli a fokozatot a váltóban,ami inkább Rally autóknál hasznos,ugratók utáni leérkezésnél,így nem tudja kidobni a fokozatot.Ez a váltómechanizmus azonban pont a sebessége miatt lenne vonzó, éppen ezért kell a pontos időzítés és az alkalmazott erő nagyságának pontos beállítása. A törés elkerülésére szokták a versenyautókban az első sebességfokozatot nagyjából a duplájára nyújtani és a többit úgy hozzáhangolni, hogy viszonylag kicsi legyen a fokozatok közötti különbség. Először is az első fokozatot akkor kapcsoljuk, amikor még állunk, így nem számít a kapcsolás sebessége, másodszor a versenyautok elég erősek lehetnek ahhoz, hogy akár 130-nál kelljen kettesbe kapcsolni. A rövid fokozatok közötti szinkronizálási idők drasztikusan lerövidülnek, így milliszekundumokban lesz mérhető a váltás ideje, de csak akkor, ha fordulaton tartjuk a motort. A magasabb motorfordulatszám magasabb fordulatot jelent a váltó motor felőli tengelyén, ami a fogaskerekeken át leosztva is magas fordulatot jelent a kivezető tengelyen. A szinkronizálás ideje pedig a két szomszédos fokozat távolságától és a fordulatszámtól függ. Gyakorlatilag előbb találkozhatnak a kapcsolófogak nagyobb fordulatnál, mint alacsonynál. Igaz, a kopás elkerülhetetlenül gyosabb lesz, mint a hagyományos kézi váltónál.

Előzmény: bandura130 (62910)
bandura130 Creative Commons License 2011.07.24 0 0 62910

Szekvenciális témában mennyire vagy otthon? Pár sorban le tudnád írni, hogy miként van megoldva?

Előzmény: zjtuning (62908)
Skodabajnok Creative Commons License 2011.07.24 0 0 62909

Sziasztok !

Eladó két fajta ÚJ Bosch külső nagynyomású üzemanyag szivattyú.
5 bár - os
  és                         7000 Ft
3.2 bár - os

Használható benzinhez gázolajhoz és ethanolhoz is !!
Esetünkben pl.: MPi - hez de más autó típusokhoz is kiválóan megfelel !
Több vásárlása esetén kedvezmény !

Paraméterei:

- Szállítási teljesítmény:
5bar --> 148 liter / h
3,2bar --> 191liter / h
- szívó csonk külső átmérő :8mm belső 6 mm
- nyomó csonk : M12x1,5 belső menet ( csőcsonk jár hozzá 8 / 6 mm )
- hosszúság : 180mm
- külső átmérő : 52mm
- max. áramfelvétel : 12A

Az üzemanyagot fel bírja szívni ezért ráfolyás nem szükséges !
A bekötéshez szükséges vezeték hozzá jár !

Posta OK !!

E-mail : skodabajnok@freemail.hu

Tel.: 06705060752

Hajdú-Bihar megye 

Debrecen - Gyöngyös - Szolnok - B.pest - Miskolc - Eger - Tiszaújváros stb ... a szállítás megoldható ! ( kérdezz ! )
és talán Debrecen - Szeged útvonalon is ....!

7000 Ft

zjtuning Creative Commons License 2011.07.21 0 0 62908

Megoldható a hosszú 1-es is,a tengelyről le van esztergálva az 1. fogaskerék,megbordázás,és mehet is rá az új áttételű fogaskerék.

Előzmény: bandura130 (62906)
zjtuning Creative Commons License 2011.07.21 0 0 62907

Egy 4 fokozatú váltó átalakítását egyenes fogazásura összeszereléssel együtt 250.000 Ft-ért megcsinálom.

Előzmény: ballaa3 (62905)
bandura130 Creative Commons License 2011.07.21 0 0 62906

A csehek is használják ezt a technikát.
Még mielőtt megvettem volna Bán Józsitól a versenyváltóját, elkezdtem utánajárni a dolgoknak, de a 130LR homológlapján csak a fogaskerekek fogszámai vannak megadva, méretek nincsenek. Ebből és a tengelyek távolságából, na meg a fogprofilból ki lehetne számolni a méreteket, aki ért hozzá. :)

A váltóm szét lett szedve korábban (ez ferde fogazású, de ilyen szempontból az nem lényeg, mert a homológ áttételek vannak benne 1-5-ig), akkor nem mértem le ezeket a fogaskerekeket és azóta már össze is lett rakva teljesen, szóval ez a lehetőség már nincs. Amúgy Sulyok Gabi tud segíteni ebben a témában (SKODAWRC a klubon), neki is ilyen megoldással van a versenyautóban a 3-4-5. fokozat, de azt hiszem 50e Ft /fogaskerékpár (azaz fokozatonként) + ~20e a munkadíj, ha ő szerel.

Józsi!

Érdekelne, hogy a hosszú 1-re milyen megoldást tudsz, ha nem titok.

Előzmény: ballaa3 (62905)
ballaa3 Creative Commons License 2011.07.21 0 0 62905

Ez csak nekem volt olcsó megoldás, gondolom, és ő is írta hogy meglehet oldani profin is ,de nekem még nincs fix keresetem, mert még csak tanuló vagyok, ezért gondolkozok, hogy mit-hogyan lehetne megoldani kis pénzből ...és én csak ritkán versenyeznék vele, max ha már meglesz a favi motor, de arra is nagyon vigyázni fogok :)
Eddig mindent itthon csináltam rajta egyedül, így szivesen várok minden véleményt, 3-4 es fokozat körülbelül mennyiből jönne ki? vagy akkor 2-3-ast lehetne-e, valaki a fogaskerék gyártásában tudna-e segíteni, esetleg az egész összeállításában?

Előzmény: zjtuning (62904)
zjtuning Creative Commons License 2011.07.20 0 0 62904

Simán megleget oldani az 1-est is,anélkűl hogy komplett tengelyt gyártatnál. Ez a hegesztősdi dolog nem nagyon tetszik,de valszeg azért ilyen olcsó de nem annyira tartós és törésre hajlamos a hegesztés végett. Még ilyet sehol sem láttam,hogy a váltóban hegesztéssel rögzítenek valamit,pláne fogaskereket. Elég kókány megoldás szerintem.

Előzmény: bandura130 (62900)
hjadam Creative Commons License 2011.07.20 0 0 62903

Sziasztok,

2003-as Skoda Fabia Hatchback-ünk van (1,9 tdi) , melyre most vonóhorgot szeretnénk tenni elsősorban kerékpárszállítás végett. Találtam vaterán egész jó áron egy Thule Brink vonóhorgot, meg is vettem, majd felmerültek bennem az alábbi kérdések:

- különböző vonóhorog kell-e a kombira és a hatchback-re (Thule katalógusban külön cikkszámon szerepel)

- az autónk már CAN-BUS rendszerű-e. Ha igen, akkor használható-e hagyományos elektromos szerelvény hozzá, amit pár ezerért sikerült beszerezni, vagy ha nem, akkor mi kell még hozzá és kb. mennyiért lehet azt beszerezni?

Más: a kisautónk menet közben gondol egyet és elkezd fűteni, ha álíltgatom a hőmérsákletszabélyozót, vagy bekapcsolom a klímát, jó esetben abbahagyja. mi lehet a baja?

Előre is köszönöm a válaszokat, Ádám

ballaa3 Creative Commons License 2011.07.19 0 0 62902

Köszi a segítséget!!!

bandura130 Creative Commons License 2011.07.15 0 0 62901

De természetesen minden megoldható, még a szekvenciális váltó is, csak pénz kérdése az egész. :)

Előzmény: bandura130 (62900)
bandura130 Creative Commons License 2011.07.15 0 0 62900

Az a baj, hogy ez a fogaskerekes dolog az 1. fokozatnál nem működik, mert ugye ott egyben van a tengellyel (vagyis igen, csak egyben le kell gyártani a tengellyel, ami nem kis összeg lenne).

A 2-nál meg lehet oldani, de az a versenyváltóban is ugyanolyan átételű, így csak a hang miatt nem biztos, hogy megéri. A 3-4-5-hez is legyártható a fogaskoszorú minden gond nélkül (kb. 15e/db), utána csak le kell esztergálni a gyári fogakat és rá a koszorú 0,05-os illesztéssel, majd hegeszteni.

Lakatos Attila (SkodAti) hirdetett nemrég tolókerekes versenyváltót, de abban iszonyat hosszú vol az 1-es, majdnem annyira, mint a széria 2. Az utcai autóban és még szlalomokon is halál lenne, viszont sprintre elég jó. Ő valami nyugati autók vátójából kukázta össze a fogaskerekeket úgy tudom és így mind egyenes fogazású volt. Van belső videó is:

Előzmény: zjtuning (62899)
zjtuning Creative Commons License 2011.07.15 0 0 62899

Hát azt nem tudod lefogazni egyenesre. Csináltatni kell fogaskerekeket 50.000/pár.

De utcai autóba teljesen felesleges,mert hamarabb törnek a fogak.

Előzmény: ballaa3 (62894)
bandura130 Creative Commons License 2011.07.13 0 0 62898

Váltóval kapcsolatban személyesen sokat tudnék mesélni. Valamikor fussunk össze.

ballaa3 Creative Commons License 2011.07.13 0 0 62897

igen   , köszi :)
ha lesz festék akkor megint változik :D sportba fog öltözni :)

Előzmény: Törölt nick (62895)
M4x Creative Commons License 2011.07.13 0 0 62896

Eladó Skoda Garde ferde karok, kereszttartóval + nyomtávszélesítővel, amivel a széles azaz a Rapid futó nyomtávját adja ki. Kihajtáson kívül minden ami a képen van eladó. (gátlók, ferde kitámasztók, váltó kereszttartó, fékdobok stb.) A ferde karok, váltó kereszttartó jó állapotban vannak. Festést igényelnek, ahogy az a képeken is látszik, de törve, repedve, hajolva, rohadva nincsenek.

Egyben: 10.000 Ft

m_kepes@indamail.hu

Törölt nick Creative Commons License 2011.07.12 0 0 62895

Tied ez a patkány? :-o)

Nagyon jó lett! ;)

ballaa3 Creative Commons License 2011.07.12 0 0 62894

Sziasztok

Szerintetek a gyári fogaskerekeket le lehetne egyenesre fogazni? szeretnék 'sírós' váltót csinálni, de eddig csak ferde fogazású kerekeket találtam, a lényeg hogy legyen hangja :))

<rugó vágás

Én 1,5 menetet vágtam, üresen egy kicsit még 'ugrik', de ha hátul merci rugó lenne, vagy 1-2 ember ül a kocsiba, akkor már tökéletes + így még 60-70kg-ot lehet pakolni az orrába.
/55-ös gumikkal, már elég közel van minden :)

Törölt nick Creative Commons License 2011.07.08 0 0 62893

Tudok egyet fix 50 ért is, de abba több a vasoxid mint a fém és a váltó dobálja a 3 ezer felett a 2est... :-o) 

Előzmény: bandura130 (62891)
pitt78 Creative Commons License 2011.07.07 0 0 62892

Sziasztok!

Köszönöm a tanácsot, már csak autót kell vadászni:) ha tudtok jót (papíros, nem széthullott) szóljatok!

Üdvözletem mindenkinek!

Péter

Előzmény: bandura130 (62891)
bandura130 Creative Commons License 2011.07.07 0 0 62891

Hello!

Ahhoz, hogy szintbe hozd az elejét, 1,5 - 2 menetet kell vágni. Ehhez ajánlott a lengéscsillapítót keményíteni (természetesen egyúttal a hátsókat is). A gyári lengéscsillapító szétszedhető, megoldható otthon is a keményítése, ha van egy műhelyed és szerszámaid. Ha nincs, akkor a www.karaszy.hu címen nézelődj!

Hátra jó a Merci első rugója, de a buta kerékdőlés azzal nem oldódik meg, esetleg valamennyire mérséklődik. Száraz féltengelyes (ún. Rapid vagy 130-as) futómű való neked, ilyet kb. 40-45e Ft-ért kapni kompletten, váltóval együtt, mert ugye azt is cserélni kell hozzá.

Ha megvan az autó, akkor nézz vissza, írj, kérdezz és segítünk!

Előzmény: pitt78 (62890)
pitt78 Creative Commons License 2011.07.06 0 0 62890

Sziasztok!

Tanácsra volna szükségem, első körben. Szeretnék egy faros Skodát, viszont azonnal leültetném az elejét. Meg kéne valamit kezdenem a hátsó futóval is, hogy ne álljon olyan bambán a hátsó kerék. 

Kérdésem: 

-Elöl mennyit lehet/kell vágni egy használható ültetéshez? Milyen gátlót kell utána használni?

-Hátra 123-as Mercedes rugóról hallottam, csak azt nem tudom, hogy a Mercedes első, vagy hátsó rugója kell?

-Továbbá várok minden építő jellegű tanácsot, illetve keresek papíros faros Skodát!

Üdvözletem mindenkinek!

Péter

Törölt nick Creative Commons License 2011.07.06 0 0 62889

Ha minden igaz az, de nem Capri motorral.

Előzmény: JULES (62888)
JULES Creative Commons License 2011.07.05 0 0 62888

Szép Cologne motor! ;) Nekem is ilyen van a Scorpiomban...

Ez egy Capri?

Előzmény: Törölt nick (62881)
Skiiip Creative Commons License 2011.06.24 0 0 62887

Sziasztok, eladnám a képen látható Felicia (Favorit) verseny-futóművet. Jó állapotú, állítható magasságú. 15 ezret kérek a párért.

skip(kukac)citromail(pont)hu

Bagaba Creative Commons License 2011.06.23 0 0 62886

Köszönöm.

Előzmény: skoodri (62885)
skoodri Creative Commons License 2011.06.22 0 0 62885

Szugló u. ban is szokott lenni.

Előzmény: Bagaba (62877)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!