Ahogy nézem, ez valami sima mikrokristályos prd-szuszpenzió, gondolom 2-3 napos hatástartammal... (abból gondolom, hogy IV adhatóság nincs rajta)
Ha az, akkor volt ennek egy őse, a neve nem jut eszembe, de 10 ml-es üvegekben volt, Pfizer, és sárga-fehér cimkéje... ahhoz volt szerencsém a 80-as években:))
Épp a minap jutott eszembe, amikor voltunk a kutyánk sebét megnézetni, és a dokival szóba került a kutya orra... meg hogy a a fenekén is lát valami minimális elváltozást - és, hogy a discoid lupust szabályosan 2 mg/kg - tehát a kutyánk esetében napi 15 tabletta - prednisolonnal kellene kúrálni. Majd egyetértettünk, hogy annak egy 9-10 éves kutyán és ennyi elváltozás mellett valszeg több kára lenne, mint haszna. Majd függőben hagytuk a témát a nyaki seb elmúltáig. Most majd azt kell kikommandóznom, hogy a veszettség-oltást elölt vírussal kapja meg ne élővírussal, hogy az orr kenését ne kelljen hosszú hetekre felfüggeszteni. Lehet, hogy előveszem a multkor felvetett témát, a tacrolimus-kenőcsöt, közben találtam olyan cikket is, ahol kutya-seggeket:) is kentek vele, 90%-os remisszióval...
Jaja... viszont humánban ugye nagyon már nincs más, tekintve, hogy a Di-Adreson F aq-t kivonták a forgalomból .... brrrr Viszont a Solu-Medrolból széles skála van 40 mg, 125mg, 250mg, 500mg, 1000 mg ha jól rémlik a sorozat... végülis egy 40 mg-os Solu Medrol az 2 amp anno Di Adresonnal ekvivalens, teljes áron 669 Ft-ba fáj...
Tényleg, állatgyógyászatiban van valami vízoldékony, nem fluorozott (nem dexamethason vagy betamethason) rövid hatású cucc?
Igen, de az meg porampulla, vagyis ha egyszer bekeverik, akkor fel kell használni. Ez pedig nagyon megdrágítja egy cica kezelését. (Hacsak nem feltételezzük, hogy a bekevert porampulla már eleve ott volt egy korábbi kezelés maradékaként, és azt adta be a cicának. Ez egyszer elmegy, de rendszeresen?)
Remélem nem veszed sértésnek, de engem is érdekelne, hogy milyen esetekben lehet immunerősítőként szteroidot használni. Semmilyen bántó szándék nincs bennem, csak szakmai kíváncsiság.
Rövid hatású szteroid injekciókat bizonyos esetekben én is adok torokgyulladásnál, mert gyorsan csökkenti az állat fájdalmait és az újra tud nyelni. Viszont Medrol injekció tudtommal csak hosszú (4-6 hetes!) hatású formában -Depo-Medrol- létezik, ezek teljesen feleslegesek, sőt károsak torokgyulladásnál. Nálam is van jópár állattulajdonos, aki konkrétan megmondja, hogy mivel kezeljem az állatát: én ilyen esetekben elmondom, hogy az általam preferált kezelésnek milyen előnyei lennének, de ha ő ragaszkodik a saját verziójához (és az nem veszélyes, a szakma szabályainak megfelel) akkor azt fogja kapni. Ezért szerintem nyugodtan megmondhatod a kollégának, hogy Te a torokgyulladást antibiotikummal szeretnéd kezelni, ő ezt fogja tenni. Ha meg nem teszi, akkor is jobban jársz, ha semmilyen kezelést sem kap az állat, mintha depo szteroid készítményt kapna.
Lala cica már régebben is tudott annyira dorombolni, hogy nem kapott levegőt tőle, de kb két hónapja már volt egy fulladási rohama reggel, utána elvitték orvoshoz, egész nap megfigyelték, de akkor nem történt semmi.
Most újra előjött a fulladás, lehet hogy kellene egy kivizsgálás.
Tegnap már elvitték szemlére a cicát még kétszer kel meniniükvele.
Valamitől fulladozni kezdett a Lala cica, azért akart a szájába nyúlni a fiam, de most megtanulta, hogy soha semmilyen állat kezébe nem tesszük a kezünket.
A Lala van amikor annyira dorombol, hogy nem kap levegőt
Ebből kifolyólag megköszönném ha nem javitanál bele abba amit irok.Remélem nincs harag , de őszintén szólva ha leirok valamit ahhoz értek száz százalékig , ha nem értek hozzá akkor inkább nem szoktam szólni.Az internetről nem másolok semmit mivel ezt tanultam hat évig és nincs rá szükségem.
Az antibiotikum és a szteroid nem egymást helyettesítő gyógyszerek, tehát az "inkább-a" nak általában nincs értelme. Mondok neked egy példát: a torokgyulladást általában baktérium okozza, és akkor antibiotikummal kell kezelni. (vagy vírus, és akkor okilag nem tudod kezelni, de akkor is szokás antibiotikumot adni a felülfertőződés ellen). Viszont ha mondjuk az a gégegyulladás kiterjedt, és fenyeget a gége elzáródásával - tehát magyarán a gyulladás, a szervezet saját védekező rekciója fenyegetheti az életet, akkor ezt az immunreakciót, védekező reakciót el kell nyomni. Erre való a szteroid, például. De ha a gyulladást allergia okozza, vagy pl. autoimmun folyamat miatt megnagyobbodottak a nyirokcsomók és az, akkor egyben oki kezelés is.
Khmmm... immunSZUPRESSZÁNSKÉNT, tehát fordítva... és hát van még néhány indikáció, általában olyan indikációk, amikor a szervezetet meg kell óvni a saját túlzott gyulladásos reakciójától.
Nézd, szerintem kezdj el beszélgetni a dokival a macskádról, az állapotáról, a lehetséges kezelési módokról, fogalmazd mega félelmeidet a szteroiddal szemben, hallgasd meg a válaszát, ilyesmi...
(lehet, hogy hülye tanácsnak tűnik, de nekem tényleg az a tapasztalatom, hogy a kommunikáció megkezdése a legnehezebb, utána már menni szokott)
Viszont az irtózásodat is kritikusan kell kezelni, a szteroidok nagyon jó kis szerek, adott esetben döntő, életmentő szerek - megfelelő betegnek, megfelelő dózisban adva.
Erre a kérdésedre leginkább Zsolt tudna válaszolni kielégitően.Immunerősitként használják a steroidokat de én ugy gondolom,hogy egy egyébként jó általános állapotu cicának nincs szüksége egy kis fertőzés kapcsán immunerősitésre.Allergiás reakciókban, sulyos sokkos állapotokban asztmás rohamoknál elengedthetetlen a gyors hatásu steroid.Agyödémáában, gerincsérüléseknél javithat az állapoton.Egyéb indikációt nem tudok.
tudod én mozgáskorlátozott vagyok nincs lehetőségen más hová vinni a cicáim,egyébként jó orvos,csak mindig a medrol,most attól félek ha a cicámmal sürrűn vissza kell járni mi lesz?Mondhatom,hogy inkább antibiotikum ?egyáltalán mikor szükséges a szteroid?köszönöm
Nehéz szituációban kérsz tanácsot.Az én véleményem is az,hogy ne dobálózzunk a steroiddal, bár én humán orvos vagyok.Nyilvánvaló,hogy senki nem veszi jónéven ha laikusként beleszólsz a kezelésbe .Szerintem is mandulagyulladás esetén elég ha antibiotikumot meg probiotikumot kap a cicc.Ha évente egy-egy adagot kap az még nem csinál tul nagy kárt de ha ez sürübben ismétlődik érdemes szóvátenni.Nincs másik állatorvos ezekszerint ahol laksz.Ez nagyon megnezheziti a helyzetedet.Ettől függetlenül te vagy a gazdi és ha egy kezelésbe nem egyezel bele az szived joga.Ha ennek ellenére összerugod a port a dokiddal még mindig ráérsz gondolkodni.
tanácsot kérnék hogy mit tegyek ,mert az állatorvosm a szteroid injekciókat részesiti előnyben szinte mindig azt ad-mandulagyulladásra is medrol-én irtozom ezektől a szerektől(orvost váltani nem tudok)hogyan kezeljem ezt?,hisz én laikus a macskám imádó ,féltő ember vagyok
A veszettség egy 100%-ban halálos betegség. Mindenki számára az a legmegnyugtatóbb, ha a cica karanténbe (szobafogság) kerül és az illetékes hatósági állatorvos párszor megnézi.
Egyszer engem is megharapott a macskánk (májkrémet adtam neki kézből és nem lenyalta, hanem jóízűen beleharapott). Én is kaptam tetanuszt. Nálunk a karantén abból állt, hogy jól tartottuk a macskát, hogy bármikor kéznél legyen, ne csavarogjon el, bár elvileg be kellett volna zárni. Szobacicánál sztem ez nem gond, lényeg, hogy ne hagyja el a lakást és ha jön a hatósági állatorvos, meg tudja nézni.
Az én esetem már kb. 10 éve volt. Akkor a háziorvos kitöltött pár papírt és ő értesítette a hatósági állatorvost, aki kb. két hét múlva kijött és megnézte a macskát.
Aki megharapott, kinti cica volt, de azóta a szobamacska is oltva van veszettség ellen.
A fiamék szobacicája fulladozni kezdett, a gyerek meg akarta nézni és közben a cica jól szétharapta a kezét. Sebészeten ellátták bekötötték a sebet , adtak tetanuszt, és azt mondták be kell jelenteni a hatósági állatorvosnak mert a macsi nem volt beoltva és két hétre karanténbe kell rakni a cicát. Mit jelent ez a karantén?
pro -kolin paszta van az állatpatikába...erre gondoltál ugye plusz vetri dmg is kapható de nekem túl drága ,elég ha csak a pasztát adom?köszi a vérképen is gondolkodom de függ az árától szeretettel Nécica
Kedves Zsolt. Van egy szuperszónikus immunerősítő, amit eddig csak Oroszországban lehetett kapni. A neten megtalálható a keresőben, a fordítás kicsit béna: lrá kell önteni= meg kell inni :)))
Persze, hogy még sokáig elélhet, de nem árt majd egy vérképet és FeLV+FIV tesztet nézetni, hogy nincs-e valamilyen konkrét ok a háttérben.
A Normaflor helyett (ami az emberi bélflórát állítja helyre) pedig a nálam okosabbak szerint jobb hatásúak a húsevők bélflóráját helyreállító szerek (pl. Florentero, Pro-Kolin, Synbiotics, stb).
egyszer egy cicatulaj humán orvos ki is akadt, hogy én felírhatom, mert embereknél akkoriban csak szakorvos adhatta...
Tempora mutantur:) - pár hete én egy állatorvost akasztottam ki annak megemlítésével, hogy a humán gentamicin kenőcs ma vény nélküli... pontosabban nem hitte el, ha jól éreztem:)
Megnevezés: Gentamicin-Wagner 1 mg/g kenőcs
Kiszerelés: 1x15 g Hatóanyag: gentamicin Rendelhetőség: Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszerkészítmény
Ár és támogatási információk: Bruttó fogyasztói ár: 835,- Ft Normatív TB támogatás: nincs EÜ térítésköteles támogatásra adható: nem EÜ 100 támogatásra adható: nem Közgyógyellátási körbe tartozó (új igazolvánnyal): nem
kedves Zsolti!Nagyon köszönöm,be fogom szerezni az immunerősitőket,jelenleg normaflore-t adok neki,szeretném azt is megkérdezni,hogy ha visszatér a fertőzés és azt ujból és ujból kezeljük az én szeretett kis cicám élhet még évekig?szeretettel nécica
A hyperolt azért is mondtam, mert az segít az elhalt, vagy elhalni készülő szövetek leválasztásában is, és egy friss, vérbő sebalap alakul ki, ami gyorsítja a gyógyulást. Persze ez meg érzékeny a fertőzésre, így kell a helyi védelem is. A Kék kenőcs előtt én se nagyon használtam ilyen zsíros készítményt sebekben, de ezt kifejezetten ajánlották, kipróbáltam és bevált. Előtte én az Ebrimycint preferáltam, mert gél, csak sokáig hiánycikk volt. A Genta hab is a kedvencem volt (de rég is volt), emlékszem egyszer egy cicatulaj humán orvos ki is akadt, hogy én felírhatom, mert embereknél akkoriban csak szakorvos adhatta...
Egyrészt az ilyen légzőszervi folyamatoknál meglehetősen nehéz meghatározni, hogy milyen baktérium is okozza, illetve, hogy az milyen antibiotikumra érzékeny, ezért az antibiotikum kiválasztása inkább a tapasztalatok alapján történik, és nem a vizsgálatokra alapozva (ezért lehet, hogy nem pusztul el a baci, így a fertőzés visszatér). Másrészt lehet, hogy a cica immunrendszere nincs a topon, ezért javasoltam az immunerősítőket. Én visszatérő fertőzéseknél mindig adni szoktam immunerősítőt is.