A "Keltetőgép építés és keltetéstechnológia" topic után a baromfit fel is kell nevelni, ezért van szükség egy ilyen topic-ra, mert sokan tapasztalatlanok sokan viszont szívesen átadnák a tapasztalataikat.
Nálam müködik az 1 gácsér 2 tojó változat, az eddig keltetett tojások még mind kikeltek. Most raktam a gépbe az utolsó 8 db-ot. Majd megirom milyen arányban keltek.
Bocs, nem akartalak kioktatni, pláne nem megbántani!
Csak úgy tűnik, hogy következetesen kevered a faj és a fajta fogalmakat, és ha keresztezésről beszélgetünk, akkor emiatt nagyon félreérthető, amit kérdezel.
Egyébként továbbra is kevered... :o)
Amiket belinkeltél, azok nem fajták (amiket keresztezve termékeny utódokat kapsz), hanem fajok (amiket ha sikerül is keresztezni, terméketlenek az utódaik).
A Magyarországon előforduló összes vadréce faj védett, a tőkés kivételével.
De a madar86 olvtársunk által beszúrt képek alapján külhonban nagyobb böcsülete van a tőkés rucának, többféle színváltozatát tenyésztik. Sztem ezek meghonosításán kellene gondolkodnunk.
én azt vettem észre,hogy a vad gácsér nagyobb mint ami háznál nő fel
itt nem messze Bekerfűrdőnvolt vadon némakacsa gácsér ott volt évekig valahonnan elszökhetett vinni akakrtam tavaly neki egy tojót,de akkor már nem volt sehol :'( vagy megfogták vagy nem tudom mi lett vele a német túristák még etetgették is,de 5 méternél közelebb nem ment ha meg közelítettek felé elúszott
ha itt volna olyan víz tennék ki egy párat :) ,de ugysejtem itt ellopnák egyből :(((((((
Ezek hibridjei vajon termékenyek lennének? Sok közülük nem is védett, csak messze kellene menni érte, de itt Mo-n tuti sokat érne, mert szép és ritka.
Mondjuk olvastam valahol, hogy a vadon élő fácánok is annyira elvannak korcsosulva, mert behoztak innen-onnan fácánokat, és ők keverdnek minden gond nélkül. Így tiszta vérü fácánt nehéz fellelni. Én pár hete egy mongol fácánt (szerintem nem fajtatiszta volt) láttam a kertben. A határban meg európai vadfácánokat szoktam látni.
madar86:
itt állítólag fütyülő récék vannak a Krasznánál, de nekem sosincs időm arra járni. Egy vadász ismerős meg mondta, hogy tőlünk egy köpésre egy égresben, több mint 100 kacsafiókot hallott. Ott lehetett volna állományfrissítés céljából tojást hozni. Nah majd jövőre remélem még ott lesznek.
A tőkés réce és a házi kacsa ugyanaz a faj. A házi kacsák közvetlen őse a tőkés réce.
Szabadon keresztezhetők, az utódok termékenyek. A hús és tojáshozamuk viszont elmarad a házi fajtákétól.
Tudtommal a magyar kacsa kialakulásában aktívan részt vettek a vadon élő tőkés gácsérok is, amelyek előszeretettel "paráználkodtak" a nappalt a faluszéli birkafürösztőkben töltő házi tojókkal...
Valamit nagyon keversz! A tőkés réce egy faj. Tenyésztett alfajai (=fajtái) a törpén kívül tudtommal nincsenek. Legalábbis Magyarországon, külföldön nem tudom, mi a helyzet.
Nálunk a tőkés réce kissé lenézetten a "parasztudvarok díszrécéje"-ként van aposztrofálva.
Van is benne némi igazság. :o)
A fajok egymással nem, vagy csak nagy nehézségek árán keresztezhetők, és az utódaik szinte mindíg terméketlenek. Ezt már kiveséztük.
Ezzel szemben az alfajok, fajták egymással szabadon keresztezhetők, a tulajdonságaikat a genetika törvényszerűségei alapján örökítik.
"Hibrid" néven általában a fajták, változatok keresztezéséből származó utódokat emlegetjük. Ezek termékenyek, de a tulajdonságaikat nem örökítik egységesen, itt megint a genetika szabályai érvényesülnek. Egy valamennyi tulajdonságát maradéktalanul és minden esetben örökítő fajta létrehozásához sok-sok generációs tervszerű nemesítési munka kell.
A tőkés réce és bármelyik házi kacsa változat (mint a tőkés egyik alfaja) szabadon keresztezhető, utóduk egy termékeny hibrid lesz, mely mindkét szülő tulajdonságaiból örököl valamit. Ha ezt a hibridet tovább tenyészted, akkor az ő leszármazottai már nem fognak maradéktalanul rá hasonlaítani. Sőt... :o)
A fajközi hibridek (=fajhibridek) terméketlenek. Tojást persze ezek is raknak, párzanak is, de ennek ellenére a pete vagy meg sem termékenyül, vagy a fejlődés korai szakaszában elhal. Így sem a különféle vadréce fajok, sem a két háziasított réce faj (a pézsma réce és a házikacsa) utódai nem szaporíthatók tovább, csak első generációban (F1) tenyészthetők.
Persze, kivétel itt is van... Néhány egymáshoz genetikailag nagyon közel álló vadréce fajnál a szabad természetben is előfordulnak kereszteződések, melyekből akár termékeny utódok is születhetnek. Mivel ezek az adott populáción belül általában nagyon ritkák, ezért a nagy számok törvénye alapján csak tiszta fajú egyedekkel párzanak, így gyorsan "felhígulnak" a törzsalaktól eltérő tulajdonságaik, vagyis nincsenek mérhető hatással a faj eredeti tulajdonságaira.
nem leltem meg a fényképet :(((( a spk kis kacsak között volt egy kormofekete a normál az ugye tarkább.Nagykorában ez a fekete gácsér lett és a normál színű gácsértól árnyalatokkal sötétebb lett ezen a vonalon tovább menve bármit kilehetne hozni belőle elösször vissza kelett volna pároztatni saját kelésű kiskacsájával a színrögzítése miatt.Ha valakit komolyan érdekelne lehetne vele foglalkozni.
De nemrég beszéltük éppen, hogy a hibridek nem mindíg termékenyek.
Itt pedig mind2 esetben termékeny tiszta fajról beszélünk. Ezért érdekelne, milyen tőkésréce fajok vannak. Mint mondottam, nem a wikipédiás alafajok érdekelnek. Én sem szeretnék keresztezni magyart a vaddal, vagy némát a vaddal, csak vadat vaddal. Ha netán 2 fajta vad, az nem túl nagy gond, majd meglátjuk hogy mi lesz belőle.
Viszont kikelt az egy db fajtatiszta futókacsám. :-D
"Vadkacsa" néven a tőkés récét szokták emlegetni. Ennek mindenféle keverékeit lehet fellelni. Elismert fajtái tudtommal nincsenek, mivel nem minősül díszrécének.
Magyarországon több vadréce faj él, egy részük költ, a többi rendszeres átvonuló. A tőkés réce kivételével mindegyik védett, természetvédelmi értékük 10-50 ezer forint. Ezeknek a tartása, tenyésztése is tilos és büntetik. (Hogy ez jó szabály, vagy sem, abba most ne menjünk bele...)
Csak a tőkés réce tarható engedély nélkül. Ezt aztán sok helyen egyszerűen összecsapják a különféle házi réce fajtákkal, amiből a legkülönfélébb utódok kerülnek ki.
Voltak régen tőkés récéim, egy gácsér, két tojó. Szépek voltak, szerettem őket, de én sem tudtam külön tartani a többiektől.
Sztem nem érdemes keresztezni a háziakkal. Az utódok gazdaságilag értéktelenebbek, mint a házi kacsák. Ha valaki nagyobb testű, sokszínű kacsafalkát szeretne, akkor tenyésszen magyar kacsát. Ezek közt a teljesen „tőkés réce színűtől” a fekete-fehéren keresztül a világos kávébarnáig minden van.
Minnyá lökök fel egy-két fotót. :o)
Ja, van egy „vadkacsa” színű elismert díszréce fajta, a törpe réce. Teljesen olyan, mint egy picike tőkés réce, ha jól tudom, abból tenyésztették ki.
Én is a héten raktam be 8 vadkacsa tojást a gépbe. Nekem 2 tojó és 1 gácsérom van. Az egyik tojóm 2 éves csibe kora óta nálam van a gácsérral együtt, a másik tojót Kingával cseréltem egy gácsérra. A gácsér nálam is szinétveszti ősszel és csak a farkából tudom, hogy ő a gácsér. Nálam a két tojó két különböző szinü tojást tojik, az egyik zöldet, a másik fehéret.
kb. két hete irtam, hogy kikeltek azok a vadkacsa tojások, amik a fehér házikacsa gácséromtól származnak, kiváncsi leszek milyenek lesznek nagykoukban, most egyáltalán nem hasonlitanak a vadkacsa csibékre. Az egyik tiszta sötétbarna, a másik sötétbarna fehér mellénnyel. És már most nagyobbak a normális vadkacsa csibéktől.
Most szereztem 9 db tojást, nemsokára megpróbálom elcserélni a már élő testvéreit is.
Amúgy nem tudjátok a vadkacsáknak milyen fajtái vannak?
Nem a wikipédiás alfajokra gondolok.
Nekem van 4 db vadkacsa (1-1 pár) és ezek kistermetüek. A gácsér rendeltetésszerűen átvedlik, és barna ruhát ölt.
Ismerősömnek van 2 db, de neki sokkal nagyobbak, kb mint egy magyarkacsa, rövid megszakítással már másodjára tojt le. A gácsér itt is átvedlik, de ez sötétebbarna lesz, míg nekem olyan szürkés barnás árnyalatú.
Jah és mind2 esetben zöld színüek a tojások, és vadkacsa vonásuak a lábak, és csőrök, így nem lehet ősmagyar kacsa az utóbbi szerintem.
Kotkoda 1 Marikától még tavalyról érvényes engedélyem van, hogy ezen időszak alatt este megillet egy pohár-hideg- sör ! Lassan már esteledik...( Szépek az apróságok !:)