Keresés

Részletes keresés

Vasika1984 Creative Commons License 2011.06.28 0 0 12539

Sziasztok!

Van még egy kis problémám. 5db. Südő nyulam már egy ideje egy picit felvan pufadva nem nagyon csak egy picit, de azért látszik. Ezen kivül semmi bajuk.

felvidekinyulasz Creative Commons License 2011.06.28 0 0 12538

A nyúl „májkövessége” 

Az országot járva gyakran tapasz­tjuk, hogy egyre több tenyésztő emlegeti a „májkövességnek" ne­vezett (a szakirodalom pontos meghatározása: Májkokcidiózis) betegség fel lépését. A kérdésre a válasz nem egyér­telmű. A problémák gyökerét ke­resve két síkon kell elindulnunk. Az egyik a nyulak illetve egyes nyulak immunitáshiánya, a másik pedig a genetikai tényezőkben rej­lik. Általános vélemény, hogy kokcidiózis van, volt, és lesz! Tény, hogy nyulászkörökben a legelterjedtebb betegségről van szó. Azonban mielőtt orvosolni tudnánk a problémát, nézzük meg honnan származik. A fertőzés kizárólag a szabadté­ri termelésből származó zöldtakar­mányok által hozható be az állo­mányba. A zöldtakarmányba a mezei nyulak is előszeretettel jár­nak, és mivel a legnagyobb vírus­hordozók, a veszélyt nem sejtő nyúltenyésztő a betakarított zöld­takarmányok révén akaratlanul is megfertőzheti a nyúlállományát a kokcidiozissal, amely az állo­mányt egész életen át végigkísér­heti. Felmerül a kérdés, akkor már zöldtakarmányt se egyenek a nyu­laink? Nem, nem erről van szó! Mint ahogy említettük az immunitás hiánya és a genetikai tényezők kölcsönösen hatnak egymásra. Napjainkban Szlovákia nagy ré­szén nem előre tervezett tenyész­tés folyik, hanem rokontenyészté­sű állományok dominálnak. En­nek tudható be az a szomorú kép, hogy nagyon sok rokontenyész­tett nyúl van ma „forgalomban" az egész országban. A rokonte­nyésztés már évek hosszú során tart. Egy genetikailag leromlott, gyenge immunrend­szerű apa, illetve anya állat nem tud „produkálni". Ugyanis a máj­kövesség, bizonyos mértékben örökölhető, ha a gén továbbviszi ezt. A SULFAX itatása a fertőzött nyulaknál már nem fejti ki a ha­tását. Ugyanis a Sulfax vagy újabban a még erősebb SULFACOX-t kokcidiózist meg­előző és nem gyógyító készít­mény. Tehát azok a nyulak, ame­lyek egészségesek, nem fertőzöt­tek, azoknál is csak megelőzi a betegség kialakulását.

Mit csináljunk?

Nagyon szomorú, amit tanácso­lunk, de azokat a nyulakat, amelyek magukban hordozzák genetikailag a kokcidiózist, avagy népiesen „májkövességet", ki kell zárni a te­nyészetből. Ezzel megakadályoz­zuk az állományunk teljes lerom­lását, Azon apa-, illetve anyaálla­tokat, amelyeknek kicsinyei közt 10%-ban megtalálható a kokcidiózis veszélye, gondolkodás nél­kül - mégha egy kedves, vagy egy nagyon szép küllemű állatról is van szó - ki kell zárni a további te­nyésztési munkából. Természetesen azt, hogy melyik nyúl hordozza a májkövességet, csak a nyúl felhasználásánál ta­pasztalhatjuk, így ajánlatos még azoknál a tenyésztőknél is, akik nagyon értékes nyulakkal rendel­keznek, a „nyúlutánpótlásból" próbavágást eszközölni.

Tölgyesi Sándor

Rencsa-baba Creative Commons License 2011.06.28 0 0 12537

Szoktatás kérdése.Szerintem.Én adok nekik vizet is,meg zöldet is,sőt friss zöldet is ha van.Nálam mindent megkapnak ami kell nekik.:)

Előzmény: tomajiandi (12535)
Rencsa-baba Creative Commons License 2011.06.28 0 0 12536

Májcoccidiózis, Coccidiózis (májkövesedés):

Tünetek:         Gyakori étvágytalanság előzi meg amely erős fertőzés esetén lesoványodást okoz mivel a májkövecskék zárványokként ellepik a májszövetet és a máj rendellenes működését eredményezik. A rendellenes működésének egyik tünete a sárgaság megjelenése.

Nyulaknál a hasmenés leggyakoribb - és egyben legsúlyosabb - előidézője egy élősködő. A kialakuló betegségnek (orvosi néven coccidiosisnak) két formája van: az egyik a bélrendszert, a másik a májat támadja meg. Ez utóbbit nevezik szaknyelven hepatikus ciccidiosisnak. A bélbetegségekért felelős Eimeria nevű belső élősködőnek nyolcnál is több faját különböztetik meg - ezek közül egyesek súlyosabb, mások enyhébb lefolyású betegséget okoznak. Némelyik rendkívül súlyos hasmenéssel jár, mely legtöbbször az állat elpusztulásával végződik, míg mások csupán a nyúl fejlődését hátráltatják. Hogy kiderüljön, melyik élősködő betegítette meg az állatot, székletmintát kell vinni az állator-vosnak kivizsgálásra.
Mivel az élősködők nagyon könnyen terjednek, egyes nyúltápok olyan készít-ményeket (szaknyelven coccidiosztatikumokat) tartalmaznak, melyek megaka-dályozzák a betegség kialakulását. Sajnos, még ezzel együtt sem lehetünk biztosak abban, hogy nem betegszik meg egyetlen nyulunk sem. Ha ez mindezek ellenére bekövetkezik, szulfonamid hatóanyagú gyógyszerekkel és folyadékterápiával könnyíthetünk a bajon.
A hepatikus coccidiosist az Eimeria steidea nevű élősködő okozza. Ez ellen azonban nem használnak még a coccidiosztatikumok sem. Szerencsére ez a májat megtámadó betegség ritkán jár súlyos következményekkel. Általában a máj megduzzadását és a nyúl fejlődésének lelassulását okozza. Az élősködők jelen vannak a fertőzött állat ürülékében, és nagyon nehéz megállítani a betegség terjedését, különösen nagy tenyészetekben, ahol sok nyulat tartanak együtt.

Kiváltó ok:     A kokcídiumok a bélcsatornán keresztül a májba is bejuthatnak és megbetegítik azt.

Megelőzés:     Kis termetű nyulaknál a padozatnak legalább 1/3 részén rács legyen amely meggátolja, hogy a széklet a vizelet felhíguljon. A Német óriás fajtánál ez nem megoldható, hiszen a láb fekélyesedésének meggátolása miatt a padozat teljes egészében tömör. A nagytestű nyulaknál a minimum heti egyszeri alkalommal történő, vastag almozás és a fokozott higiénés szabályok betartása a célravezető. Én a koszos alom eltávolítása után hypós oldattal (Ötszörös hígítás!) fertőtlenítem az ólat. Ezáltal a fertőzés kialakulása meggátolható. És növelhető az állat ellenálló képessége.

Előzmény: Rencsa-baba (12534)
tomajiandi Creative Commons License 2011.06.28 0 0 12535

Világos csomók a májban. Ha rosszul tudom, írjatok!

Ha már itt vagyok: hallottam már olyanról, aki nem ad vizet a nyulainak, most találkoztam is ilyen gazdával, soha nem itat, füvet is csak másnaposat, aszaltat ad, a fiókákat mégis rendben nevelik az anyái. Mi a véleményetek?

Előzmény: Vasika1984 (12533)
Rencsa-baba Creative Commons License 2011.06.28 0 0 12534

Foltos.Sárga-fehér foltok vannak rajta,olykor a veséjén is.

Előzmény: Vasika1984 (12533)
Vasika1984 Creative Commons License 2011.06.28 0 0 12533

Szia!

Hogyan néz ki a mája, a máj coccitól megbetegedett nyúlnak?

Előzmény: Rencsa-baba (12532)
Rencsa-baba Creative Commons License 2011.06.28 0 0 12532

Csak hogy tisztába legyetek a máj kokci nem a kukoricától van,hanem hogy ha beletapossák a ganyéjukat a takarmányukba,és azt eszik meg.De nálam ettől még nem haltak meg nyulak,pedig a vágásnál 10 nyulból 8-nak tuti ilyen a mája.Azt kidobjuk.De még nem találtam ki igazán hogy etessem őket anélkül hogy olyan legyen a kajájuk.

Óriás tenyészt Creative Commons License 2011.06.28 0 0 12531

Már írtam!

-nem eszik

-egyszár rángatózik egyet-kettőt és elmegy az örök vadászmezőkre!

Ha kaptak kukoricát akkor 100%, hogy az volt,  de a poros takarmánytól is előjöhetett...

Előzmény: Vasika1984 (12530)
Vasika1984 Creative Commons License 2011.06.28 0 0 12530

Szia!

Máj coccinak mi a tünete ,és mitől jön ki rajtuk?

Előzmény: Óriás tenyészt (12528)
Vasika1984 Creative Commons License 2011.06.28 0 0 12529

Szia!

Felfúvodva nem volt.

Előzmény: Chezulu (12527)
Óriás tenyészt Creative Commons License 2011.06.28 0 0 12528

Helló!

Egy kérdés kukoricát etetsz velük?

Egyébként és a máj coccidózisra gondolok... (nem eszik, utánna egyszer gondol rángatózik egyett-kettőt és elmegy az örök vadászmezőkre:()

Előzmény: Chezulu (12527)
Chezulu Creative Commons License 2011.06.28 0 0 12527

Neked fel volt puffadva a nyulad? Mert a két anyámnak is hasonló tünetei voltak. Nem ettek semmit, de ez egyik napról a másikra történt, semmi jel nem volt hogy betegek lennének. És utánna el is pusztultak.

Előzmény: Vasika1984 (12523)
Rencsa-baba Creative Commons License 2011.06.28 0 0 12526

Szia!

Köszönöm!:)

Előzmény: förike (12522)
Rencsa-baba Creative Commons License 2011.06.28 0 0 12525

Szia!

Szerintem se cocci,de ettől többet igy nem tudok mondani.:(

Előzmény: Vasika1984 (12523)
Chezulu Creative Commons License 2011.06.28 0 0 12524

Sziasztok, és üdvözlök mindenkit!

Ismét hozzátok fordulok. Sajna nincs szerencsém mostanában. Két anyám elpusztult, fel voltak puffadva, és sajna ők már menthetetlenek voltak. A Trisulmix amit tanácsoltatok bevált. Kaptam egy jó linket is ahol rácsot tudok venni és felszámolom a mély almos tartást. Viszont most olyan baj van megint amit nem tudok megoldani, 4 db süldőmnek fura golyócskák, duzzanatok vannak a hátsó részüknél. Kellemetlen érzés mikor megtapogatja az ember őket. Étvágyuk van, és híznak is rendesen, virgonckodnak is, nincsennek letörve.  Mi lehet a bajuk? A szúnyoghálót és a légycsapdát néhány légy kicselezte és azok borzasztóan csípnek. Lehetséges hogy a legyek okozzák a bajt? Attól félek légylárvák vannak benne, mint pl. az őznek. De akkor lenne súlycsökkenés, vagy nem?

Remélem tudtok segíteni ismét!

Vasika1984 Creative Commons License 2011.06.27 0 0 12523

Doki mondta, de nem láta csak most éppen egy álatorvosnál dolgozok és csak úgy megemlítettem neki. Az én tudomásom szerint sem lehet cocci.

Előzmény: Rencsa-baba (12518)
förike Creative Commons License 2011.06.27 0 0 12522

Szia!

Örülök hogy vissza tértél!

Előzmény: Rencsa-baba (12521)
Rencsa-baba Creative Commons License 2011.06.27 0 0 12521

Hát igy jártam de azért köszönöm.Megnéztem a honlapod,nagyon szépek a nyuszijaid.Én is kosorrú törpékkel kezdtem,de sajna nem igazán tudtam itt eladni őket.Itt a hust jobban keresik.3 évig foglalkoztam törpékkel.Rengeteg szinű volt.Most van az utolsó alom ahol 9 hetesesek a kicsik.Meg az anyjuk van meg.A baksi sajna elpusztult valamiért,pedig nagyon szép színe volt.A mama nyul megmarad hobbinak,mert ő régi motoros és nagyon szeretem.Addig él ameddig,én nem bántom.A picikkel meg lesz valami,aztán teljesen áttérek a hus nyuszikra.:)A fekete a mama,a másik volt a bak.Majd csinálok a többi nyulamról is képet...:)

Előzmény: tappancs3 (12520)
tappancs3 Creative Commons License 2011.06.27 0 0 12520

Tőled elég messze sajnos :(( Pestre fel tudom vinni őket megbeszélt időpontban.

Előzmény: Rencsa-baba (12519)
Rencsa-baba Creative Commons License 2011.06.27 0 0 12519

Szia!

Merre laksz?Csak mert én Balatonszemesen.Sajna messze nem tudok utazni nyúlért,az nekem nem éri meg.Amugy nem baj hogy reklámozol.Lehet azt is...:)

Előzmény: tappancs3 (12501)
Rencsa-baba Creative Commons License 2011.06.27 0 0 12518

Hát akkor nem tudom,én csak a fogra tudok gondolni.Ki mondta hogy coccidiozis?

Előzmény: Vasika1984 (12500)
tappancs3 Creative Commons License 2011.06.27 0 0 12517

Egy szúnyogcsípésnél vajon hány ml fertőzött vér jut a nyúl testébe?

Az izomba adásnál pont az a cél, hogy lassabban szívódjon fel. A Pestorint lehet bőr alá, az gyengébb myxo ellen, azért kell megismételni.

Előzmény: Óriás tenyészt (12492)
tappancs3 Creative Commons License 2011.06.27 0 0 12516

Szerintem az oltás-ügyet nem lehet ilyen fekete-fehéren közelíteni. Különböző nyulaknál különböző szempontok az irányadóak.
Rengetegen tartanak a kert végében a tyúkok mellett nyulat húsnak, mindenféle orvosi ellátás nélkül. Ezeknél működik a természetes szelekció, valószínűleg egyre ellanállóbbak lesznek. Nem is érné meg egy keverék nyulat oltani arra a néhány hónapra.
Aki értékes fajtatiszta nyulakat tart, az viszont nem kockáztathatja meg, hogy egy fertőzés az összeset elvigye. Ráadásul fajtanyulaknál nem az erős immunrendszer az elsőszámú válogatási szempont, hanem méret, szín, mintázat, stb.  Így valószínűleg oltás nélkül egyre rosszabb esélyeik lesznek ez a _két_ betegség ellen.
Ha az oltóanyag értelmes áron, kevés mellékhatással elérhető, miért ne oltsuk? Ha meg jól beállt, sok tenyészállatból álló fajtánk van, abból lehet már olyanra is szelektálni, ami ellenálló ezekre a betegségekre is. Ha ez valakinek megéri.

Evy9 Creative Commons License 2011.06.27 0 0 12515

Az a pepita továbtartásra volt ,de úgy döntöttem eladom csak sajna a kutyám kicsit meggyentolta a fülét így ő eladó jelképes összegért eladó ( az anyja jó nevelő nagy alomszámú volt háztájinak akartam meghagyni) Illetve van 2 fekete meg 2 lepke tarka lányzó de azoknak a mamája nem fajtatiszta ( van benne egy kis belga) és  egy bajor bak az apjuk a foltjaik, szépek. Két hónap múlva lesznek a jó párosításokból ( azoból maradnak továbbtartásra is )

Meg újzélanid vörösek vannak eladók.

Előzmény: capricorn18 (12514)
capricorn18 Creative Commons License 2011.06.27 0 0 12514

nőstényed nincs eladó akkor lepkéből?

Előzmény: Evy9 (12513)
Evy9 Creative Commons License 2011.06.27 0 0 12513

Szia !

Ők kivételesen nem eladók külföldi  vérvonalú növendék illetve hasas anya az egyik. Majd egy hónap múlva rengeteg lesz nagyon jó párosításokból ha érdekel. Német -szlovák- cseh vonbalakból lezsnek nyulak. zsanett feket bak van eladó .

Előzmény: capricorn18 (12512)
capricorn18 Creative Commons License 2011.06.27 0 0 12512

szia

az 5. és 7. képen lévő nyusziról tudnál nekem e-mailban még képet küldeni? Illetve infót róluk.

Ők is eladók?

Előzmény: Evy9 (12510)
Evy9 Creative Commons License 2011.06.27 0 0 12511

Sziasztok!

lenne egy össznépi kérdésem valaki szokott vitamint oltani? nagy koncentrátumú injekcióra gondolok.

Evy9 Creative Commons License 2011.06.27 0 0 12510

Sziasztok!

Hoztam pár képet az állományomból. Vannak köztük eladó új-zélanid vörörsek meg nmet óriások is :)

Lív én is hasonló véleményen vagyok :) végre valaki kimondta....

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!