Ennél százszor rizikósabb repterek vannak, másrészt teljesen irreleváns, hogyan kerültek 10 feetre és cseszték el a leszállást. A görögöket meg amúgy is igen nehéz lenne bármire megtanítani...
Üdv az értőknek. Általában kockázatosabb "hosszú" gépekkel leszállni? (Más: Bombardier gép, Rómába, tavaly. Civil laikusként én hosszúnak láttam. Az is lehet, nem Maláv volt.)
:)) Ezzel az erővel azonnal bezárathatnánk a tököli repteret (tudom, van erről topik nem azért írom). Rendszeresen gyakoroltak rá nagyobbacska multiengine vasak, és ma is lakik ott pl. Cessna Citation, amiben pont elég keró van ahhoz, hogy a beton előtti lakóövezetben pusztítson...
De mondhatnám a felkapott St. Maartent és egy rakat más repteret. Cipruson is van ilyen.
Az precíziós megközelítést vezérlő rendszer nem a pilóták tudásának a mellőzésére jött létre :)))
Az ilyen baleset nem az ILS-en múlik. Szezonális repülés folyik oda, többnyire megfelelő időjárással. He nem, akkor kap egy kitérőt, vagy egy 3 órás késést a gép és kész.... :)))
De, az pont egy videki katonai repuloter, amelyet bekeidoben polgari celra is hasznalhatnak.
Az elmult 6-7 evben bovitettek ki, hogy a nyari csucsot birja kapacitassal. Igy mar nem a varosig er a sor a gepek indulasakor, csak az utcaig. Kepzelheted, mi volt elotte.
..közben visszaolvastam,szóval elpattantak.Tipikus,nagy a sebi,elpattan.Belehúz,túlhuzza,strike.
Valahól hallottam,hogy azok a közforgalmi pilóták,akik szabadidejükben Cessnával iskolaköröznek,rendszeresen túlhuzzák,persze a C-150 svanca nem ér le..
..a buszon-asszem az 5-sön-hallottam,hogy a protokol szerint az "ironman/bádogember"robot és az FMC páros lerepüli az útvonalat,és Cat III ban-márpedig a NG 737,a Crew,és a pálya is tudta-szóval a gáz alapba állitásig viszi a vasat az autómatika,sőt még az állóhelyre is be tud gurúlni!
Ezért kifejezetten tilos,csak irányitói engedélyre lehet gyúrni a szarv kormánnyal,illetve reszelni a gázkarokkal.
Ezek szerint valaki túlhúzta a vasat kilebegtetéskór?
Teljesen korrekt interjú. Közölte nem szakértő csak a tapasztalatait mondja el.
Azt mondja a leszállásnak négy epizódja volt, "elöször földet ért a hátsó futómű, utána elpattant a gép a földről, és amikor visszapattant akkor ért a gép farka a földhöz egy óriási koppanással és reccsenéssel." Utána jött a 3 epizód, a hátsó futómű ismét és utána sikerült letenni az orrát. "Az egész gép felpattant az első földet érés után. Szerintem nézzétek meg mert laikus létére eléggé ért hozzá, elmagyarázta a hosszú törzsű gépek leszállási sajátosságait.
Az 54-es sem volt "kemény" ilyen szempontból, bármennyire is körbe lett legendázva. A legtöbbnek volt egy enyhe hajlás a törzsében, mikor nyugdíjba mentek. Ha teljesen hátulról szúrt be a nap a hangárba, akkor pedig deréktól lefelé a centroplán mögött hátra lefutó felületi hullámokat is lehetett látni rajtuk, pont olyan csálén mint a prágai LCF-en a törésvonal. Ez a döccenések és a tripla hátsó hajtóműelhelyezés + T vezérsík súlytöbblet eredménye volt. A Kistuskókon viszont ilyet nem nagyon lehetett látni.
Egyébként elég rugalmasak ezek a szerkezetek. Szépemlékű B.K. kapitánynak sikerült egyszer az első 767-300-ast úgy odacrabbingelni a betonhoz, hogy csavarás irányban szemmel jól láthatóan lengett a svanc...
Ezt bírni kell a gépeknek, hisz vannak helyek, ahol állandó erős oldalszelekkel kell számolni. Nem véletlenek az ilyen típusú gyári tesztek sem nyúlásmérőkkel, g-mérőkkel és egyebekkel.
Aztán van egy határ, ami felett jön trottli olvtárs idézett képe :)
Ha keményen odab...odott a betonhoz a farokrész (törzs hátsó része) elképzelhető a törzs máshol előrébb megsérült (repedés), hisz kemény fizikai behatás érhette.
Nem tudom mit érezhettek az utasok, de hogy a "fogtömések kiesnek szerű érzés" már kellemetlen tud lenni, bár lehet ez a géptörzsnek meg se kottyan (kérdés mi az erőbehatás határa ami már káros)
Tudjuk a 154es masszív volt alapjában véve (bár az is kettéreccsent Prágában) A 737eseben meg már nincs anyi anyag, de nyilván az se ropiként törik el
"...A Malévnak mielőbb gondoskodnia kell a gép megjavításáról, hogy ez a krétai helyszínen történik-e, vagy máshol, azt még nem tudni..."
No most ha megsérült nem egyértelmű hogy helyben javitják meg? Hisz nem úgy van, kikalapáljuk aztán hazarepülünk vele. Nem túl rizikós onnan elindulni (átszelni az Égei tengert) és hazaérni
Azért gondolom nem csak annyi történt mintha egy kocsinak a kaszni behorpadt és majd azt kikalapáljuk.
Hülye kérdés törzs-szekció csere történhet, bár nem ismerem a 737es törzsszerkezezetét csak laikus módon hangosan gondolkodom