Keresés

Részletes keresés

neduddgi(én) Creative Commons License 2011.06.27 0 0 5176

"Ha olcsón szeretnél marhát tartani és, ha már az őshonos topikon beszélgetünk légy hű hazádhoz és annak értékeihez!"

 

Jóvannna! Szívem szerint magyartarkát tartanék, de ahhoz jó legelő kell, hogy ne legyen túl nagy a deficit...

A zebu csak egy kósza ötlet: kisebb helyigény, kétfakkos-karámos tartás (Külön a tenyész és külön a vágóállatok.)

Természetesen tisztában vagyok vele, hogy jó takarmányozás mellett fejlődnek megfelelően az állatok. Csak van olyan fajta, amelyik gyengébb minőségű takarmányozás mellett is tűrhetően termel, meg van, amelyik nem. Persze, hogy jobban érzi magát egy kecske a kövér alpesi legelőn, de egész jól termel hazai extenzív viszonyok között is. Nem véletlenül nevezték a szegény ember tehenének. :o) Persze, árutermelésre nem gazdaságos egy gyenge legelőn tartott parlagi kecske, amelyik csak némi ocsút kap kiegészítésként, de meg lehet találni az "aranyközép utat".

 

Évek óta hízlalok mangalicákat (4-5 darabot), ólas-karámos tartásban. A mangára is azt mondják, hogy a kerítésdeszkán is meghízik. :o) Persze, ez sem egészen így van.

Azt hiszem, mostanra már sikerült egy olyan takarmányozást összehoznom, hogy ebben a falusias tartásmódban is "jó ár-érték arányú" terméket állítok elő. Persze, szigorúan csak saját célra, gazdaságosan nem lenne értékesíthető. De nem is ezért tartom őket.

 

Nos, a zebu is egy hasonló program lenne: jó minőségű, nem drága marhahúst szeretnék előállítani. De már másfelől is jeleztek problémát, éppen a húsminőséggel kapcsolatban. Így aztán asszem, ejtem a témát.

 

 

Előzmény: Krizsok (5175)
Krizsok Creative Commons License 2011.06.27 0 0 5175

Szia!!

 

Rendkívül érdekes kérdést vetettél fel! Több szarvasmarhával foglalkozó kutatótársam is e fajtával végez vizsgálatokat.

A borjak ára jelenleg két okból drága az országban. Egyik, hogy az úgynevezett törpe zebu, melyet hazánkban Lajosmizsén tenyészt egy külföldi állampolgára, hobbyállatként is tartott fajta, a másik, hogy nagyon kevés egyedszámmal van jelen az országban és az import állatok ára nem kevés.

Nagyon jól hallottad! A zebu Afrikából származó szarvasmarhafajta, mely az ottani körülményekhez szokva igen gyér takarmányon is MEGÉL! A kecske egyáltalán nem igénytelen faj, a ló után a legválogatósabb, de mivel az élni akarás benne is megvan, így bármit megeszik! Eredményesen termelni, ha kecske, ha zebu csak jó takarmánnyal lehet!

Sokan, fogalomzavarban vannak a takarmánnyal szembeni igény megítélésekor! Az állatok takarmánnyal szemben támasztott igénye az életfenntartást szolgáló tápanyagokon kívül, a vehem nevelés, tej, gyapjú, tojás és hústermelés illetve tartalékok képzéshez szükségesek is rendkívül fontosak! Amikor azt mondják, hogy a semmin megél, akkor sok mindent nem vesznek figyelembe! Egy parlagfüvön nevelt alpesi őzbarna fajtájú kecske, soha nem fog olyan mennyiségű is minőségű tejet adni, mint vele egykorú fajta társa, ki a legelőfű mellett pótabrakot illetve réti vagy lucernaszénát kap! A zebura is ez teljesen igaz! Ellenben azt meg kell jegyeznem, hogy a zebu valóban képes a leggyérebb takarmányokon is hústermelést produkálni, de jobb minőségű takarmányokon sokkal jobb eredmények születnek!

A további kérdéseid olyan kérdések, melyekre választ adni nehéz! A zebu még nem is akklimatizálódott fajta, hisz a trópusi égövről származik. Élettan? Nem tudom, itt mire gondolsz! A szarvasmarha, mint faj élettana az egyes fajták között nem nagy különbségek mutatnak! Mindnek 4 üregű a gyomra és minden ugyan úgy működik bent! Állategészségügy már érdekes kérdés, mert Afrikában más betegségek vannak, mint itt. Én úgy gondolom csak idő kérdése, hogy Európa is szenvedjen pl. a malária okozta megbetegedésektől szűrések ide vagy oda! Minden féle vackot behurcolunk, de kérdem én minek?? Mi szüksége van Magyarországnak a zebura? Van egy szürke marhánk! A zebu semmivel sem tud többe, mint e nemes jószágunk és még ezzel sincs megelégedve sok gazda. Tény vannak jobb versenytársai! A tejről nem érdemes sok szót ejteni, hisz hús marha, ráadásul törpe, de koncentráltabb, mint a tejelő fajtáké.

Ha olcsón szeretnél marhát tartani és, ha már az őshonos topikon beszélgetünk légy hű hazádhoz és annak értékeihez!

 

 

Előzmény: neduddgi(én) (5169)
förike Creative Commons License 2011.06.27 0 0 5174

Sok sikert kívánok a projekthez!! Jó lenne ha több ember észre venné magát, hogy valamit kezdenie kéne az életbe! kertet művelni állatot tartani...STB! Szerintem kilehet gazdálkodni olcsón az állattartást!

Előzmény: neduddgi(én) (5169)
förike Creative Commons License 2011.06.27 0 0 5173

A mai takarmány árak mellett elég költséges tehenet tartani! 1 tehén meg nem hoz hasznot!

Előzmény: laller25 (5171)
subigalamb Creative Commons License 2011.06.27 0 0 5172

Nekem lesz egy eladó bakom(holnap lesz egy hetes)Tiszta hó fehér és ugynéz ki hogy szarvatlan lesz.

Előzmény: laller25 (5171)
laller25 Creative Commons License 2011.06.27 0 0 5171

helló ha sok a kőltség akkor melőzőm a tehenet de az ól valószinűleg  akkor is felépűl úgy terveztem hogy 5mX10m-est szeretnék építeni és azt 2 választani és ott tartani a rackákat  tartanide lehet hogy majd idővel majd még bővithetem a méretétt én szeretném majd pároztatni a fehér és fekete rackát láttam már ilyen párósítást győnyőrű a szinek keveredése

szerintem mellőzőm is a tehenet és beszerzem a rackákat mivel vannak a családba villanyszerelők igy a bevillamosítás csak anyag kőltség de azis inkább csak a vezeték merz ha valahol fusiznak és csak régi a kapcsoló és konektor akkor azt ha a tulaj ki akarja dobni elkérik azt már nem is kell venni mert adott

1fehér hortobágyi racka lány és egy kani

1fekete hortobágyi racka lány és egy kani

a jelenlegi 6 anyanyúl és az 1kaninyúl 28kisnyúl

nameg a jelenlegi 2lány kecskemellé 1bakót

Előzmény: matyastaschek (5170)
matyastaschek Creative Commons License 2011.06.27 0 0 5170

Ez így egy kicsit vadan hangzik, sok sikert hozzá. (Minden bántás nélkül: azért egy szakkönyvre beruházhatnál, ha már nekiugrasz.)

Előzmény: laller25 (5168)
neduddgi(én) Creative Commons License 2011.06.27 0 0 5169

Hamár "őshonos": mi a véleményed a zeburól?

Már azon kívül, hogy nagyon drágán adják a borjakat...

 

A takarmányminőség iránti igénye (igénytelensége) tényleg olyan, mint a kecskéjé? (Ezt hallottam, de nehezen akarom elhinni.)

Mennyire problémás a tenyésztése (főleg élettani és állategészségügyi szempontból). Milyen a húskihozatala? Milyen a teje? (Azon kívül persze, hogy kevés.)

 

Nagyon gondolkodóba estem, hogy egy-két haverral, rokonnal összeállva, saját ellátásra tartani kellene egy minicsordát. (Egy bika, két-három tehén.) Elsősorban hús, mellékesen és időszakosan tejtermelésre. Sajnos csak a tenyésztők ajánlásait találom, ezek alapján nehéz reális képet alkotni a gazdaságosságáról... Necces a dolog, mert saját legelő hiányában elsősorban vásárolt takarmánnyal kellene etetnem. Viszont olcsó, de nem túl jó összetételű szénát tudnék venni, nameg ősszel bálázott kukoricaszárat, stb. A szükséges gabonakiegészítés mértéke viszont nem mindegy, főleg a jelenlegi árak mellett.

 

Van erre rálátásod?

 

Tudom, hogy ez nagyon off, de hátha mást is érdekel. (Természetesen magánban is válaszolhatsz, ha úgy látod jónak.)

Előzmény: Krizsok (5165)
laller25 Creative Commons License 2011.06.27 0 0 5168

lenne egy kérdésem tudnátok segíteni tehén űgybe bele szeretnék vágni hely nem lényeg azt tudunk csinálni mert apám uncsitesója nagyméretű vályogtéglákat gyárt és ő adna nekűnk ingyen ha cserébe adunk neki majd tejet összesen 10l tejet mert majd ki akarja próbálni a sajt készítést mondtam neki hogy tőbbet is kaphat elvégre neki is pénzbe van a vályogtégla készítés mivel ilyen rendes ezért is szeretnék belevágni egy dúrván 3tehén és egy bikát szeretnék tartani egy olba de a bikát kűlőn a nővendékeket kűlőn de mivel ilyen sokat akarok tartani ezért némi pénzt is adok a vályogtéglákért vagy szerintetek sima téglából kéne az ólat csinálni a felépítésbe sok segítségűnk lessz én,öcsém,fater,nővérem barátja,öcsémapósa,és az öcsém keresztapja aki kőműves én úgy terveztem hogy az alja beton a falak vályogtégla a reteje cserép vagy hullámpala ha azt válaszoljátok amit egy kezdő is előtud teremteni a tehénen kívűl gondolok én itt arra hogy

miket eszik?

mekkora hely kell 1 tehénnek?

mennyi idősen ivaréredt?

mekkora az átlag súlya?

ha nincs mód a legeltetésre elvan csak istálóba kőtve?

de friss zőldet tudnék szerezni

haverom mondta (4 éves korunk ota nagy haverok vagyunk) hogy ha szeretnék akkor 50000ft-ért tud eladni választási szűrkemarhát vagy magyar tarka tehenet

előre is kőszi a segitséget

madar86 Creative Commons License 2011.06.25 0 0 5167

:D pedig vannak olyan piszkos vonatok főleg erre Bp.-nyugati-Záhony vonalon :D undorító WC-k se kézmosás se semmi és ugy fogdosnak össze mindent!

Előzmény: Krizsok (5166)
Krizsok Creative Commons License 2011.06.25 0 0 5166

Szia!

 

„Ha meg baj van lehet te fertőzöl másokat. Másrészt meg szomorú leszel, hogy már nincs sok hátra.” ??? A hsz-ed hangvételén teljesen meg vagyok lepődve az előbb idézett sorok miatt és egy kissé szűk, csak egy bizonyos dologra fókuszáló látásmódot mutat.

„Terjed az antibiotikumra rezisztens TBC.”  Kérdés milyen ütemben is? Hány olyan betegről tudnunk, aki antibiotikumokra rezisztens TBC-vel fertőzött? És hány halottja van az ilyen megbetegedésnek? Antibiotikumokra rezisztens influenza megbetegedések rohamosan terjednek, de nem egyenlő a gümőkórral. A TBC hála az orvos tudománynak és a higiéniai körülményekre való odafigyelésnek, mind humán, mind pedig állati vonatkozásban, nem népbetegség!!!!!

A gümőkór, alias, tuberkulózis röviden TBC tüsszentés, köhögés útján terjed vagy is cseppfertőződéssel! Mycobacterium okozza a betegséget, de ennek több fajtája is van! Az emberi TBC-nek a Mycobacterium tuberculosis az okozója, de a szarvasmarhákban Mycobacterium bovis által okozott gümőkorra is sajnos fogékony az ember és egyaránt megfertőződhet beteg tehén nyers tejének megivásával vagy fertőző cseppecskék belélegzésével. A megfertőződéstől 1 év is eltelhet a tünetek jelentkezéséig! Persze a tejjel való fertőzést nem lehet kizárni, de gümőkóros tehén teje nem is kerülhet forgalomba és sokkal, de sokkal nagyobb az esély arra, hogy légzés útján kapja el az ember! Egy zárt állományban, ahol nem jár másik állat és beteg ember, nem sok esély van arra, hogy TBC-s tejet igyanak! Európa több országa is irigykedik ránk ugyan is, 1981-től a Tuberkulózistól, 1985 óta a Brucellózistól, 1990-től pedig a BSE-től (szivacsos agyvelőgyulladás) is mentes az ország szarvasmarha állománya!!!!

A szüléskori kézmosás hiánya és a forralás nélküli tej ivása között elég nagy különbség van!

Azért beszéljünk már akkor arról is, hogy a tej forralása során, annak teljes immunglobulin készletét megsemmisítjük, valamint a fehérje tartalmat is jelentősen gallyra vágjuk! Ha mérlegre teszem, hogy milyen bajokkal és milyen haszonnal járhat, a nyers tej fogyasztása nem hiszem, hogy tudatában a fentebb írtakkal bekapcsolom a gázt a fazék alatt!

Ha ilyen gondolatok képződnek benned a forralatlan tej ivásától, akkor javaslom, ne is menj emberek közé, mert soha, de soha nem tudhatod, hogy nem e, egy TBC-s ül melletted a padon, vonaton, étteremben, kinek tüsszentésekor azt mondod egészségére!

 

Előzmény: tooommm0013 (5163)
Krizsok Creative Commons License 2011.06.25 0 0 5165

Szia!

 

Hát igen ritka látvány ez a fajta, mert nagyon sokáig fajta tisztán nem is volt jelen az országban főleg Borwn siwissel és egyéb fajtákkal volt keresztezve. Bár nekem szarvaltan sokkal jobban tetszik a Jersy! :)

Valóban igen kicsi és méretéhez képes jó tejelő. Haszna nem is a tej mennyiségében van, mert labdába sem rúghat egy fríz vagy egy magyartarka mellett, sokkal inkább a tej koncentrációja. ami értéke! Minden beltartalmi mutató, magasan felette van más fajtákénál.

Előzmény: förike (5161)
förike Creative Commons License 2011.06.24 0 0 5164

TBC vannak! Állatorvos elllenőrzi az álományt!l

 

 

Isszuk is!!!!

 

 

 

 

Előzmény: tooommm0013 (5163)
tooommm0013 Creative Commons License 2011.06.24 0 0 5163

Terjed az antibiotikumra rezisztens TBC. És te büszkén vallod hogy forralás nélkül isszátok a tejet. Ha meg baj van lehet te fertőzöl másokat. Másrészt meg szomorú leszel, hogy már nincs sok hátra.

Miért is? Mer' ez így jó. Aha. És a tej forralása mellett az is egy baromság hogy a szülész kezet mos néha. Szittyák vagyunk mi bírjuk!

 

Akkor igyátok.

Előzmény: förike (5161)
matyastaschek Creative Commons License 2011.06.24 0 0 5162

Köszönöm. Sikerült utánanéznem, érdekes. Az ára viszont irreális, szerintem.

Előzmény: neduddgi(én) (5153)
förike Creative Commons License 2011.06.22 0 0 5161

Ma jártam egy kis családi gazdaságba!

 

Ritka az ilyen, ahol nagyon tiszta minden! Innét vesszük a tejet!! És bátran isszuk forralás nélkül! Íme pár kép! Eze a szarvasmarha- Jersey kicsi és jól tejelő!

neduddgi(én) Creative Commons License 2011.06.22 0 0 5160

A húsz hektár a nagyonsoktól még messze van, de az biztos, hogy jobban megéri, ha ti gazdálkodtok rajta!

Amíg ez az idióta földalapú támogatási rendszer van, amit az EU kitalált, addig érdemes saját földön gazdálkodni.

Sajnos nekem egy talpalattnyi szántóm sincs, így az utolsó szemig meg kell vennem a gabonát. Annak az ára meg éppen annyi, amennyit van képük kérni érte.

 

 

Előzmény: förike (5155)
g.hajdu Creative Commons License 2011.06.22 0 0 5159

Sziasztok!

 

Július 10-én kerül megrendezésre második alkalommal Dömsödön kisállatbörze!

Érdeklődni lehet:Miskolczi Ferenc

Tel:30/328-1832 vagy 20/245-0888

Mindenkit szeretettel várunk!

Üdv mindenkinek:g.hajdu

förike Creative Commons License 2011.06.22 0 0 5158

Az!!!!!:-)))

Előzmény: subigalamb (5157)
subigalamb Creative Commons License 2011.06.22 0 0 5157

Ez már nem lobbi hanem izraelita gabona maffia!!!

Előzmény: neduddgi(én) (5154)
subigalamb Creative Commons License 2011.06.22 0 0 5156

Hol mennyire veri fel az árakat a gabona maffia!!(csak épp ő nem ad érte semmit)

Előzmény: neduddgi(én) (5151)
förike Creative Commons License 2011.06.22 0 0 5155

Muszáj leszel igen!:-(

 

 

Nekünk nagyon sok földünk van! Összesen 20 ha! Ebből 5 ha lucerna a többi a TSZ műveli! De már unjuk hogy minden évbe egyre kevesebb szemes takarmányt kapunk! Ezért kiváltjuk a földjeinket és magunk gondozzuk! Ami támogatást adnak rá, abból tudjuk fedezni a gépi költségeket!

Előzmény: neduddgi(én) (5154)
neduddgi(én) Creative Commons License 2011.06.22 0 0 5154

Az előzetes termésbecslések meg a tőzsdei előrejelzések alapján én is úgy kalkuláltam, hogy az új árpa kombájntisztán, magtárból, ömlesztve meg kell hogy álljon 4000-ben.

Erre bekóstolnak 5000-rel.

Itt helyileg is durván manipulálnak: múlt héten, közvetlen aratás előtt a tavalyi árpa kisker árát felnyomták 6000-ről 7000-re, hogy az 5000-5500-as kombájnár olcsónak tűnjön...

Most azt rebesgetik, hogy a kiskerárat befagyasztják 7000-nél... Arra számítanak, hogy az állattenyésztők bepánikolnak, és kombájn alól felvásárolják 5000-ért az idei termést.

Elég jó viszonyban vagyok egy takarmányboltossal, elmesélt egy-két trükköt.

Sajnos olyan erős a takarmányforgalmazók lobbija, hogy valószínűleg meg is tudják csinálni ezt a húzást.

Tavaly 25000-ért vettem ilyenkor 10q árpát. Most kénytelen leszek ugyanezért 50000-t adni?! 100%-os áremelkedést semmi sem indokol!

 

 

Előzmény: förike (5152)
neduddgi(én) Creative Commons License 2011.06.22 0 0 5153

Nem tudom. Sztem még nincs kiforrott neve. A nyeten is nyócvanhétféleképpen hirdetik.

Pl. itt egy vakerás link egy ilyen kütyüről:

http://allateledel.vatera.hu/kutyatartas/nyakorv_poraz/lathatatlan_kerites_kutya_or_eb_or_nyakorv_akcio_1463236919.html

Azért ezt linkeltem be, mert ehhez elég jó leírás meg képek vannak, meg ez a csávesz beírta a leggyakoribb elnevezéseit is ennek az izének.

Ugyanezt a típust 12000-ért is láttam, de 20000-ért is. Nameg van, aki készletről árusítja, de van, aki csak azután rendeli meg Kínából, miután kifizetted neki... Garancia is semmitől 6 hónapig különféle. Kinek milyen vastag bőr van a képén. Ezekre sem árt odafigyelni, ha az ember a neten vásárol. :o)

 

Végülis még nem vettem semmilyet, de rajta van a listán...

Előzmény: matyastaschek (5149)
förike Creative Commons License 2011.06.22 0 0 5152

Szia!

 

Nálam 4000/mázsa Pilis!

 

Az egyik ismerősöm a pilisi TSZ be dolgozik és mondta hogy a gabona tőzsdén a kukorica 4000/mázsa! A boltba meg 8500/mázsa!!!Kész rablás!!!!!

Előzmény: neduddgi(én) (5151)
neduddgi(én) Creative Commons License 2011.06.22 0 0 5151

Sziasztok!

 

Egy villámkérdés mindenkihez: hol mennyi az idei árpa ára? Ma ajánlottak 5000-ért, de ezt nagyon drágának találom.

Törölt nick Creative Commons License 2011.06.20 0 0 5150

Hali! Nógrád megye-Mátranovák!

Előzmény: ifj. farmer (5148)
matyastaschek Creative Commons License 2011.06.20 0 0 5149

http://www.naturalnews.com/032622_ecoli_bioengineering.html

 

neduddgi: Mi ennek a kütyünek a neve? Köszönöm.

ifj. farmer Creative Commons License 2011.06.20 0 0 5148

Hello Dudi!Melyik megyében laksz?

Előzmény: Törölt nick (5100)
baksus Creative Commons License 2011.06.19 0 0 5147

sziasztok.

elég nehéz volt megtalálnom a topikot, régen irtak ide.

én is el vagyok havazva, de gyorsan pár szó. a kispulykák szépen nőnek, tegnap végre birtam venni pulykatápot, csongrádon nem sikerült 2 hét alatt. 11 maradt, 6 eltünt............

a gyöngyik kikeltek, 10 db., tegnap a gyerekek 1-et megnyagáztak, elpusztult. 3 befuladt, 2 nem indult meg, 2 kikelés után pusztult el. 3-at még kisegitettem, de 2-3 percen belül elpusztult.

a libák ma kelnek, egy pénteken kezdte, ma kisegitettem, mert már alig sipákolt, de délutánra elpusztult. a régi liba már goliát, és a csibék vezetője ( 2 fogoly kilogott, és mikor kiengedtem a libust, odajöttek hozzá). a csibék nönek, lassan menek át a nagyokhoz. a nyulak ijesztgetik a tyukokat, de holnap mennek át a ketrecükbe. 3 galambfiokát megebédeltünk, 2 még hátra van. 2 pár megint elült, igy lesz utánpótlás ( de lehet a 3. is kotlik). a kacsa ismét elkezdet tojni, nem tudom mi legyen vele.

1 kopasznyakúm kotlik már 1 hete, van alatta 12 tojás.

már mennem kell ismét, majd irok, szedjük a megyet, de még van böven, az eső miatt holnapra marad, most üvegmosás, eltevés.................közben babázás is............

üdv.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!