Hát a hirtelen utánaolvasás alapján a hajtómű az a Leap-X lesz, szóval amit jelenleg csiszol a CFM. Meg a P&W is nyomul a saját cuccával, az 1000G-családdal (A320neo, Bombardier CSeries stb.).
Szóval nem még újabb, hanem a mostani, "mingyárkészvan"-hajtányok lennének a C919-en. :)
Azért ez már más világ, mint mikor nálunk járt Kína a Budapesti Ipari Vásáron, tán 1970-ben, hoztak egy full size mock számítógépet, egy fél terem tele volt vele, a gép mögött kézi perzsa, amin egy felkelő tigris fürdött a napfényben, és a számítógép konzolja egy átfestett márkanevű Remington írógép volt, aminek a billentyűi alá telefonjelfogó érintkezők voltak beépítve... Jókat nevetgéltünk a dolgon, a Mao ruhás kiállítók meg vészjósló pillantásokkal nézegettek, úgyhogy el is mentünk onnan hamar.
Jól hallottam, hogy a kínaiak a le bugrison csak gépmakettel voltak kinn?
Ez azt jelenti, hogy legalább egy, de inkább több év kell még a gép kifejlesztéséhez. Addig meg a hajtómű is sokat fejlődhet :-) (Akár mehet hidrogénnel is... :-) )
(Mindenesetre annyi gondolatom van, hogy ha tényleg jól sikerült fejlesztés lesz, akkor akár komolyan is "belerondíthat" a két nagy iparába. Az oroszoknál ugye az SSJ eléggé szenved, több okból is - bővebben a dedikált topikban olvashatsz erről -, hát, szóval ennyire előre még nem igazán látni szerintem. A puding próbája az evés: ha már repül, akkor látják a leendő ügyfelek, hogy hogyan várható a teljesítménye. Mivel új szereplő lenne a piacon, nem valamelyik nagy gyár terméke, ezért szerintem a neves külföldi megrendelők kivárhatnak addig. Viszont, mivel kínai, és ott a belföldi forgalom baromira fejlődik, hazai pályán is simán jól ellehet majd. Akár ezzel is érzékenyen érintve a két nagyot - miniszterelnök elvtárs leszól a K-vonalon, hogy kínai légitársaság legyen szíves kínai gépet vegyen. :) )
(Én nem tudok hozzászólni, nem ismerem a pontos spec-eket, most így hirtelen rákeresve pl. fogyasztási adatok összehasonítását vagy utalást rájuk sem találtam, úgyhogy passz. :) Majd a szakik, akik ismerik.)
Hát feltételezhetően, mert a hír nem szól pontos helyszínről, csak arról, hogy az "átadás előtt", márpedig Európa Hamburgban kapja meg az A380-asait, szóval valószínűleg ott. :)
A leghosszabb 737-es méret körül lehet piaci luk a 320 NEO felett, ami ugye a 757-es szint, hatótáv és ciklusterhelés.
Ja, jut eszembe: a Boeing májusban kizárta annak a lehetőségét, hogy a 757-es méretében gondolkodjon a 737-es utódjának fejlesztése során, csak "mérsékelten nagyobb" gépet csinálnának a 737-7/800-asnál...
Prágában nem tudni sérülésről. :) Melyikre gondolsz?
- A gyári tulajdonú, MSN-004 Párizsban sérült meg, a Le Bourget-reptéren, a párizsi légiszalonon. A szárnyával elkaszált egy alkotmányt.
- Az MSN-070, ami ide érkezett volna Budapestre, a Lufthansa 8. gépe, viszont Hamburgban sérült meg, átadás előtt, szintén a szárnyán, valamiféle "szerszámtól". :) Ahogy "a legelő grészkellije" olvtárs hírül adta, július 4-én várható az átadása, miután megjavították.
(Igen, lebegtették egy ideje a 777-es NG-sítését, de most konkrétabb elképzeléseket is vázoltak. Ha tényleg megcsinálják, az nagyot fog szólni. Írják a cikkben, hogy a 737-utódot ez után indítanák, hogy ne essenek újra a "két fejlesztés egy időben"-csapdába, így az évtized vége felé érkezne el. Úgy értelmezem a szavaidat, hogy akkor hagynák a fenébe a 737-6/700-méretű piacot, és inkább fölé lőnek az új madárral? Volna benne ráció, hiszen jönnek a szegmenst alulról, meg középről támadó új gyártmányok...)
A 777 upgrade már majdnem biztos volt, csak hát az is pénz. Kíváncsi vagyok, szellőztetnek-e avalamit a 787-nél kisebb fejlesztésből. Nagyon olyan pletykák jönnek, hogy az év közepére bejelentés lesz, méghozzá lehetséges, hogy a 757- méretében de a 787 technológiájával. Satuban van a Boeing a 320NEO miatt. Az valószínűleg vinni fogja a kisvasas piacot pár évre, addig viszont ők tele vannak sorbanálló 737NG rendeléssel. De nagyon úgy fest, hogy már nem akaródzik azt ráncfelvarrogatni. A leghosszabb 737-es méret körül lehet piaci luk a 320 NEO felett, ami ugye a 757-es szint, hatótáv és ciklusterhelés.
Át bizony.... Ezért kérdeztem amit.... Lehet ugye, hogy ismét elkaszált valamit a szárny, és elfogyott a szárnyvég vagy csak egy oldalról a mechanizáció. De lehet, hogy megpróbáltak egy gyors, éles S-t a levegőben, és dőlésben érkeztek le. :((