Anno a Gamma volt monopol helyzetben. Pesten Győző Józsi bácsi csinált évtizedekig kvarcokat. De ő már a túlvilágon reszelgeti őket, a fia nem vitte tovább az üzletet.
Ez a kvarc mizéria ez mindig is nyomasztotta az amatőröket. Isaszegen volt egy csóka aki reszelt kavicsokat és nekem is csinált sokat.Egyszer csak eltünt, a felszerelését eladta vagy kidobta. Ha tudom megvettem
Ezekből sokszáz volt és van is amatőrkézen. De mind kvarcosak, ami nagy akadály. De pl. a 10-160 már akkor se volt egy nyerő darab, mikor még élő típus volt.
Maros, Titán is rengeteg volt amatőröknél. Még most is kerülnek elő szinte új példányok. Jelentek meg szintézeressé átalakítások is ezekre.
Még talán most is lehet Storno CQL612-t kapni a HAM Bazárban. Olcsón. S egy nagyon fájin rádió, ha a kvarc mizériától eltekintünk.1970 körüli típus!
Ahogy a yardtól és más helyekről is van utánpótlás Motorolákból dögivel. Ezek mind selejtezésből származnak, csak kisebb részük kamionról leesett darab.
Amiből sokat vittek a MÉH-be azok az ex- Volán-os RFT rádiók.
No ott csak valóban a réz volt az érték bennük. Szerintem.
A munkásőr rádiókat összegyűjtötték, ezért nagy része jó kezekbe került. Néha kis csavarral. Épp ott és akkoriban kezdtem amatőrködni, Maros vevőpanelre forrasztott Galya XTAL, légszerelés...
Gábor, a HG9IEG ex HG6IEG hívójelű rádióamatőr állomás kezelője.
A többi oldtimer rádió...? BRG FM10-160, PYE, SORNO... Ezek is voltak az országban százával de ugyan hova lettek? Inkább kidobták ócskavasnak mint, hogy az amatőröknek adták volna.
Igen, valami csúszó KF-ről hallottam, a 17-szerezést elég nehéz előállítani, talán 18-1. A konkrét megvalósítása kevésbé érdekes, csak - valóban - a vivő és kristály frekvencia összefüggése érdekel most. Itt tartok:
Ezeknek a rádióknak közös tulajdonsága, hogy sok frekvenciára több módon is lehet kristályfrekit számolni, aztán vagy reszket azon a frekin az oszcillátor vagy nem.
Annyit még, hogy az FM05-165-öt annak idején a rendőrség széles körben használta titkositóval. Nekem van olyan egységem. Azt viszont nagyon eltolták, hogy a Marosban müködő második keverő kristály kerek harmonikusa pont egyezett a Pest megyei XA5 rendszer lejövőjével. (és a Somogy megyével) Igy pont egy ilyen exponált megyében nemlehetett jó Marost csinálni mert összelebegett a két jel.
A Veszprém az ettől bonyolultabb mert ott a KF frekivel is variálnak, az is változó. A kristályt kétszer használják fel. Bent a lakásban van leirásom, mindjárt bemegyek és felfrissitem az ismereteimet. Nem hiszem, hogy 80-ast is csináltak volna belőle.
1. Maros B ( BRG FM 05-165 K ? ) 2. Titán ( BRG FM 10-164 KS ? ) 3. Veszprém ( FMV XE-312 ? )
a. Mik a pontos típusok? b. Milyen frekvenciatartományban üzemelnek? Pl. Marosból van 80 MHz-es, tehát pl. 72 - 172 MHz. c. Vevő keverés ( csak felső, csak alsó, szinte mindig felső, vegyes ) d. Panelek jelzése ( Marosnál /A, /B és frekvenciatartománya )
( ez egy 3*4-es mátrix :) Köszönettel Gábor, a HG9IEG rádióamatőr állomás kezelője.
Ha jól emléxem, 5BK-é volt az ötlet, a Technikában közölte le. Lecher-vezetékkel szépen ki lehetett hangolni, a frekit meg a negatív anódfeszültséggel lehetett pontosra beállítani...
HA8ET Gyula egyik RT-cikkében volt példa a relé kapacitív kompenzálására. Egy közönséges Schrack-relé kapcsolta a nagyfekit, megfelelő fóliafelületekkel.