1) HRmax% (HR%): Ez bizony a sima %-os része a maximum pulzusnak. Az eredeti hozzászólásból erre gondolt bárki amikor azt olvasta, hogy "A max pulzus 50-70%-án fuss".
2) HRreserve% (HRR%). Ez a Karvonen formula által kiszámolt érték ami figyelembe veszi a nyugalmi pulzust is, és az utolsó hozzászólás leírta, hogyan kell kiszámolni.
Az igazság az, hogy még a HRR%-nál sincs semmi értelme 60% alatt futni egyáltalán, és ahogy monerd2 írta a legtöbb ember, különösen a kezdôk, még futni se tudnak ilyen alacsony szívverésnél, max sétálni.
Pfitzinger által ajánlott zónák a következôk (19. oldal, Advanced Marathoning, 2nd edition):
VO2max:91-94% HRR
Laktáthatár:77-88% HRR
Maraton tempó:73-84% HRR
Hosszú/Közepesen hosszú futások: 65-78% HRR
Általános Aerob futások: 62-75% HRR
Levezetô/Pihenô futások: <70% HRR
Én nagyjából ezt követem, bár amig régen (értsd tavaly nyáron) a felsô határ közelében futottam a legtöbb edzésemet addig most az alsó határ környékén futom ôket és a tempóm nem változott vagy gyorsabb lett.
Ez a könnyû és hosszú futásaim átlaga:
Ez pedig a maraton tempó illetve laktát futásaim átlaga (Márciusban és áprilisban nem futottam ilyent mert Achilles tendinitis miatt nme tudtam):
azért én kijavítanék egy mondatot, nem hiszem hogy van értelme a max pulzus 50-70%-án futni. legalábbis ha arra gondolsz, hogy a maxpulzust megszorozzuk 0,5-tel, ill. 0,7-tel.
(bár szerintem HRR 60% alattinak sincs sok értelme...)
szóval egyrészt nem tudok róla, hogy egy ilyen zónának lenne edzésértéke futásnál (javítsatok ki ha tévedek), másrészt egy teljesen edzetlen kezdő valószínűleg semmilyen futómozgást nem tudna produkálni ebben a zónában.
nekem pl. 70% (max * 0,7) olyan 2,5 perccel lassabb a félmaratoni tempómnál... na ha ez a leggyorsabb amit a zóna enged, annak mi értelme? 60%-on (max * 0,6) meg egyszerűen nem tudok futni még most se.
még a maffetone pulzus is felette van a 70%-nak simán =)
Gondolom Polar pulzusmérôd van és a futópad pedig Polar kompatibilis azaz van benne vevô és emiatt nem kell fogni az érzékelôt hogy mutassa a pulzust. Teljesen normális.
Szerintem futópadon futni vagy aszfalton tökmindegy, a futópad sokkal kevésbé veszi igénybe az izületet mint a beton. Fa lap van benne, nem vas, és alatta jó rugózás tehát messze nem éri akkora sokk a lábakat mint a szabadban. Nyugodtan futkározzál rajta, ha jól esik. Van aki azt mondja, hogy futópadon könnyebb futni mert nincs légellenállás és kb. akkora az elôny, hogy 1%-os emelkedôre állítás kompenzálja. Szerintem ez se igaz, saját tapasztalatomból mondva 1%-os emelkedôre állítva ugyanaz a tempó a futópadon magasabb pulszusszámot produkál mint a szabadban sík terepen.
Én azért nem szeretem a futópadot mert unalmas rohadtúl, zajos, kell egy ventillátor mellé, izzadok mint egy állat, a tempó és a terep totál ugyanaz végig vagy ha variál a program akkor se úgy variál ahogy én gondolnám. Én szeretek egyenletes intenzítással futni tehát lassan az emelkedôn, gyorsan a lejtôn, de olyan futópadot még nem láttam ami optimalizálná a sebességet és a dôlést egy adott pulzuszónához.
Szerintem ez a bôrnyúlás dolog egy kicsit félrevezetô. Persze 30+ kg az 30+ kg és el kellett, hogy valahol férjen, zebracsíkos az oldalam a hirtelen hízás miatt és úgy érzem, hogy lötyög a testen a bôrômben, de maga a bôr egy papírvékony dolog amit a legtöbben, és most a környezetemben lévô meberek 99%-át ide lehet solorni, úgy gondolnak, hogy már csak bôr az bizony még mindig keményen zsír a bôr alatt csak már nem tölti ki annyira. Tehát beszélhetünk lógó zsírról de lógó bôrrôl nem igazán. Van egy munkatársam, ô 120 kg volt amikor fogyni kezdett. Most 81 kg és így néz ki:
Ez 11% zsír, vele mentem a BodPod mérésre. Kérdeztem tôle, hogy neki is lötyög-e a hasán a bôr és azt mondta, hogy ha fekvôtámasz pózban van akkor lóg egy kicsit, igen de egyébként nem. Szóval szerintem azok az emberek akik 30 kg-t fogynak és úgy érzik, hogy lötyög a bôrük és csak plasztikai sebész tudja megoldani a dolgot azt ajánlom, hogy fogyjanak le 10% zsírszázalékra (férfiakról beszélek) és nézzék meg mégegyszer, hogy érdemes-e kés alá feküdni mert szerintem a nagy százalékuk még rohadalom messze van attól és még mindig 18-20%-os zsírszázalékról beszélünk simán a legtöbb ember esetében. Én is abban a tévhitben voltam, hogy a bôröm lóg de miután láttam, hogy a munkatársam mire volt képes tudom, hogy ez egy illuzió és nincs mese, le kell még adnom a felesleges zsírt ha el akarom tûntetni a lötyögô bôrt.
Igen, az a BEAC pályán készült. Oda sajnos csak versenyre jártunk, amint a képbôl kiderül én a KSI szineiben futottam és a 400m-es pályán a népstadion mögött edzettünk ami akkor még salakos volt. Mult nyáron voltam ott futni egy pár 800-ast és örömmel láttam, hogy már az is gumi. Gyerekkorunkban mindig nagy szám volt a BEAC-ra vagy a Népstadionba menni versenyre és gumin futni.
Ha én egyszer úgy tudnék kinézni mint Dean Karnazes ott hagynám abba a fogyást és testépítést és leszarnám, hogy még 5 percet le tudnék faragni a maratonon ha leadnék az izomból még. Persze ettôl még a Makó-Jeruzsálem távolságban vagyok.....
Érdekes blog, azt hiszem felveszem az olvasottak közé. Kicsit szomorú, hogy ilyen a helyztet az elit egyetemi atlétáknál, bár nem lep meg. Amikor 13 évesen 63kg voltam és versenyeztem az én edzôm egyszer azt kérdezte tôlem, hogy "Te a mezei OB-re készülsz vagy a sumo világbajnokságra?". Szóval teljesen hihetô történet amin azok a fiatal nôk mennek keresztül.
Kb 3 éve, egy stresszesebb periódusban én is bajlódtam magas nyugalmi pulzussal. Mióta rendszeresen csinálok "kardio" edzést (futás, bringa, spinning) azóta ez teljesen rendeződött. Meg eltűnt 20 kiló, nagyjából gimnazista súlyomnál vagyok (20 évvel később...).
Egyszóval biztos, hogy a keringésnek nagyon hasznos a keringés :-) Akár a szoborparkban!
Az Ifjúság útja felől tudsz bemenni, ahol a sorompó van, szemben az aréna parkolójának bejáratával. Mintha a Syma csarnokhoz mennél. Ahogy dorkapapa írta, simán beengednek autóval is, nem kérdez az őr, csak nyitja a sorompót.
A szoborpark pályája is tökélesetes, ha ezt unnád, ott a stadion körüli aszfaltcsík, emlékeim szerint az 1600 méter körül van.
Tudományos tesztekkel alátámasztott ismereteim nincsenek, régebben olvastam valahol, hogy futó szempontból vizsgáltak különböző felületeket (energiaelnyelés, visszaverés, becsapódás, ilyesmik) és arra jutottak, hogy az ízületeknek legrosszabb a vas, aztán a beton, térkő és a szilárd burkolatok közül a legkevésbé gáz az aszfalt.
A szoborpark tökéletes lehet futni! Ingyenes, reggel 6-tól estig nyitva van (hétvégén is), van világítás (bár a hátsó egyenesben két egymás melletti izzó cserére vár), ingyen lehet bent parkolni is...
Ami hátrány: nem gondozzák a salakot, a stadion felőli kanyarban megáll a víz, van egy-két vízmosás is. Mérésem szerint a pálya 525 m-es, ennyi maradt az eredeti 600-ból.
Harcra fel!
Amit én vettem az egy top reebock futópad, a mostani legjobb legnéscsillapítással, nagyon jó érzés rajta futni. Nincs ez a mesterséges érzése, mint olcsóbb padoknak. Kezdetnek jó lesz, és kardióra. De valahogy majd kijutok a szabadba.
Futócipőm van, mert én Kanadában éltem jó sokáig, és ott egyszer rámjött a futás, (csak pár hét után abbahagytam, beköszöntött a 7 hónapos tél, és utána már nem tudtam csinálni) és vettem egy jó drága Saucony cipőt, ami az ára miatt még mindíg nagyon jó:) Annál jobbat nem nagyon fogok tudni most venni, főképpen, hogy nem vagyok eleresztve. De nagyon köszi a tippeket, a feleségem is futni akar, neki is kell vennem. Van a padon pulzusmérő, de nekem van egy elég jó pulzusmérő órám, EKG pontosságú, mellkasi, mert sajnos elég magas volt a pulzusom decemberben munkahelyi stressz miatt és az orvos javasolta a rendszeres kardio edzéseket, de csak most jutottam hozzá. Az az érdekes, hogy a futópad valahogy veszi a jelet, és érités nélkül mutatja az órán is látható értékeket. Azt figyeltem meg - mivel a Stadionok metró közelében lakom, hogy a stadion kertben néha futnak magánemberek, meg a szoborpark részen, de még nem sikerült rájönnöm, hol jutnak be. Lassan kezdem sétával. Mikor a gépet próbálgattam, már az is kifullasztott. De nem adom fel:)
én futópadon kezdtem, és ott szerettem a meg a futást, jó hogy aztán 2 hónap után kiszabadultam, és azóta csak szükségből megyek oda...:-) kezdésnek nem rossz az szerintem sem...
@amator - Miért nem hasonlíthaó össze a 'futás futópadon' és a 'futás szabadban', mint mozgásforma (persze ha nincs légkondid lehet beázik az alsó szomszéd)? Tudtommal több profi fut padon is, pl Gebre egy videóját láttam nemrég +Krupicka hegyi futását...
Nagyon egyszerű: futópadon önkéntelenül is utaztatod hátra a lábadat.
Bocs lehet szőrözésnek tűnik, de csak tanulni szeretnék, mert ezen a területen is van még bőven mit.
Én már szedtem szét futópadot abban falap volt, egyébként mennyivel rosszabb/keményebb/ridegebb egy vaslap az aszfaltnál?
@amator - Miért nem hasonlíthaó össze a 'futás futópadon' és a 'futás szabadban', mint mozgásforma (persze ha nincs légkondid lehet beázik az alsó szomszéd)? Tudtommal több profi fut padon is, pl Gebre egy videóját láttam nemrég +Krupicka hegyi futását...
Ha már így összegyűlt az állatkert, szólnék én is néhány keresetlen szót :-)
Első lépés egy lábra illő futócipő. Jelenleg 3 hely van Budapesten, ahol kezdők nyugodt szívvel vásárolhatnak cipőt, szakértő eladók fognak segíteni. A sorrend sem véletlen:
Spuri Futóbolt - Magyarország legszélesebb választéka, nagyon komoly szakembergárda.
Nyúlcipőbolt - kisebb választék (kevesebb márka), szintén hozzáértő eladók.
Saucony - itt csak Saucony van, de ahhoz legalább értenek.
Ha van más is, majd jelzik a többiek. Azt mindenképpen jelezd a vásárlásnál, hogy futópadon futsz. A gumiszalag alatt levő vaslap az egyik lehető legkeményebb és legrosszabb "talaj" a futáshoz.
Ha nagyon kezdő szinten vagy, eleinte semmiképpen se csak fuss azon a padon. Gyaloglás, gyors gyaloglás, futás váltogatva.Hiába bírják jól az izmaid viszonylag hamar a terhelést, az ízületeknek, szalagoknak sokkal több idő kell, hogy megerősödjenek.
Ha profi a futópad, tud pulzust is mérni. A max pulzus 50-70%-án fuss.
Ha bejön a futás, mindenképpen próbáld ki a szabadban, az az igazi!
Ne rémülj meg, ha szédülsz majd futás közben, után, annyira természetellenes ez a mozgás, hogy a szervezetnek idő kell, hogy hozzászokjon.
szerintem kezd el nyugodtan futópadon, kardioedzés, mozogj nyisd ki az ablakot. Az egyik haverom brutál módon lefogyott tőle. Az íróasztal melletti ülésnél ez is jobb. Aztán ha meguntad a szemközti kép ritmikus mozgását és az egészhez nincs már kedved napo mint nap, menj ki a sarokra, aztán kicsit messzebb, keress egy közeli salakpályát. felüdülés lesz, új szín kerül az életedbe. szerintem futópadhoz nagy edzésterv nem kell fuss addig ameddig jólesik, és úgy hagyd abba, hogy ment volna még, hogy másnap is legyen kedved.. csináld rendszeresen, minden nap, egyre többet egyre intenzívebben. Hajrá!
Szerintem, ott most is kalandpark van. :o( Hihetetlen allapotok vannak a kornyeken... a mult heten eltevedt a taxis es arra probalt felmenni a gyorsforgalmira.
Hat, orultem, h nem lottek, olyan haborus allapotok voltak.
SZia! Sajnos egyelőre nem marad más, mint a futópad, mert bár nem a 8 ker és a kÖrút környékén lakom, de egy legalább olyan helyen, este későn valóban lehetne esetleg, de én 6 kor kelek minden. (És sajnos nem is biztonságos sötétedés után) Tudom, hogy a futópad nem valós futás, de azért mégis közelebb áll hozzá, mint a bírkózás:) Nyilván a valós futás az igazi, de sajnos most ez adatik. Hétvégente meg elmegyek a városligetbe. A preferált célom főképpen a fogyás és az erőnlét, alakformálás. Így együtt. Persze ehhez úgy kell enni is. Nagyon jöszönöm a segítséget!
-hacsak nem a Körút vagy a 8ker legeslegközepén laksz, mindenhol lehet futni naturálisan, késő este is (tapasztalatból mondom)
-az igazi futáshoz vannak nagyon bevált edzéstervek, kezdők számára, séta-kocogás kombókkal, fokozatosan fejlődve. Hogy ez átrakható-e futópadra, arra egy személyi edző vagy fitneszterem-tulajdonos biztos igennel válaszolna.
-a tudatosan bevitt kalória ugye alap, emellett nem csupán futópaddal mozoghatsz, a kardio edzések mehetnek szobabringával is pl., ha lakásban akarsz sportolni.
Na persze az is kérdés, hogy mi az igazi, preferált célod: fogyni, erőnlétet-állóképességet növelni, izmosodni. Mindegyik kitűnik a soraidból. Van egy Alakformálás topik itt az indexen, ott is tudnak neked segíteni.