A szomszédnak van egy gyönyörű törpe körtefája, minden évben tele körtékkel. Átmentem, hozzá oltóvesszőt kérni és megkérdezni tőle, hogy milyen fajta körte.
Azt mondja nekem: - Hát azt nem tudom, hogy milyen fajta, de tőled kaptam, mikor telepítetted a fákat a kertedbe és azt mondtad, hogy ezt már nem tudod hova tenni! :-)))
Van egy szomszédos telek ahol tavasszal otottam néhány csepjére, és van bár magonc is amin már termés is van. Időközben a telek gazdája meghalt az örökösökkel meg nem könnyű jóba lenni, félek hogy kicsapják őket. A kérdés: szerintetek ilyankor át lehet ültetni őket? van esély rá hogy esetleg a termés is megmarad rajta? Nem túl nagyok, az oltások azok szerintem birnák de a magoncoknak kb 80cm átmérőjű koronájuk van. Ragaszkodnék a magonchoz mert kb 60db magról ket ősziről van szó és van köztük egy pár amin olyan termés mutatkozik hogy megérje megmenteni + a tafrinát is kiröhögte.
Én a tavalyi (elkésős) év kivételével mindig azt szoktam csinálni tizen-éve, viszont még soha nem hajtott ki, hanem leáll a növekedése, amilyen stádiumban oltottam, és tavasszal hajt ki.
Teljesen féloldalas lesz. Ha megnő, könnyebben törik, még így felkötve is.
Igaz, a szokványos ékoltással is féloldalas lesz néha, de ha az egyik oldal megerősödik, akkor az egész arra az oldalra fog billenni, ergo a másik oldal kerül fölfelé, így kihajt arra is.
Tavaly lekéstem az oltásról, de szemezni még lehetett (itt kaptam az ötletet), hát a semminél jobb így is, de idén már amit tudtam, oltottam. Eddig a kb. 10-ből 1 nem fogta meg.
Késő tavasszal, már erős hajtás közben, csonkolnom kellett/ a külső kéreg megfeketedett, majd elhalt/ az egyik alsó ágat. Vártam hátha kihajt, de nem! Ekkor olvastam itt ehhez hasonló, illetve ilyen oltásról, és megpróbáltam. Ime a mostani állapot!
Ami a tavaszi oltásokat illeti, kb. 50-60 %-on állok a gyümölcs fronton, míg a szöllő fásoltása jobb, kettőből kettő/ fagyás utáni új hajtásokból/ kb. 30-40 cm-es hajtások.
Na üdvözlet minden oltó-szemző (és szemező) szakembernek!
Előbb egy kis fagykár:
Már kifelé haladok a szőlő zöldoltási határidejéből és kérdésem a következő:
Szemezhetek-e a hónaljhajtások szemeiből?
Tudniillik eddig még mindig be tudtam fejezni a zöldoltást június első napjaiban és szinte száz százalékosan. Az idei kegyetlen időjárás ezt nem tette lehetővé, hiszen kétszer is lefagytak itt a Mátrában a szőlőhajtások.
A klasszikus mintát követve oltok mindig: a megfelelő érett ségű és egy-három leveles hónaljhajtású, ceruza vastagság körüli vessződarabokat oltok ékoltással. De mostanra annyira megerősödtek már a hónaljhajtások, hogy némelyek már 20-30 cm-esek. Tehát nem alkalmasak oltani, azaz szemeznem kell, amit eddig csak ritkán csináltam. A hajtások már olyan vastagok, hogy ha azokról veszek alakalmas szemet, nem fér az alany hasítékába.Nos mit javasoltok, mert szemezni még egész hónapban lehet, csak milyen szemekkel?
Ha a zöldhajtás csúcsa megvan, akkor a legvégét tedd be levélnyél nélkül, mintha egy szem lenne, hajtószemzésként mostanában még lehet. Később /aug./ alvószemzést csinálj.
A mult heti cseresznye szemzésem után szerettem volna egy vadalmán is kiprópálni a hajtószemzést. A kapott oltóágon nem találok a levélnyélen szemet, korai még vagy .....?
Ez a mondat helyesen így kellet volna írnod „A magyar kertészetek sajmeggyre szokták”. Bocs de nem a helyesírásoddal és nem is veled van problémám, hanem a faiskolásokkal. Külföldön a talaj térállás alapján ajánlanak alany a faiskolákba. Ott nem sózzák rád ami nekik olcsóbb, ott Te érdekeid számítanak, hogy legközelebb is oda menj vásárolni.
Én még csak próbálkozom az oltással, szemzéssel, némi sikerrel. De én mintha úgy hallottam volna, hogy a meggyre oltott cseresznye, azért nem túl szerenycsés, mivel a cseresznye az sokkal erőteljesebben növekszik, mint a meggy, ez által a gyökérnyakba, törzsbe, netán ágra oltott nemes túlnövi az alanyt. Ezért sérülhet az alanyunk.
Itt a cseresznyeszezon... Érdemes magokat vetni és oltási alanyokat nevelni? A cseresznyét sajmeggy vagy vadcseresznye alanyra jobb oltani? A kertészetek sajmeggyre szokták.