Keresés

Részletes keresés

Sanyi apó Creative Commons License 2011.06.15 0 0 3136

A mult heti cseresznye szemzésem után szerettem volna egy vadalmán is kiprópálni a hajtószemzést. A kapott oltóágon nem találok a levélnyélen szemet, korai még vagy  .....?

Ali-bá Creative Commons License 2011.06.13 0 0 3135

Ha kikél akkor jó lesz alanynak, jobb mint a meggy sarjak.

Előzmény: Törölt nick (3133)
Columbian Creative Commons License 2011.06.13 0 0 3134

A Clapp kedveltje mennyire szereti a birset alanynak?

Törölt nick Creative Commons License 2011.06.13 0 0 3133

Szóval akkor, ha mondjuk Germersdorfi cseresznye magját elvetem és kikel, az abból növő fácskák jók lesznek alanynak?

Ali-bá Creative Commons License 2011.06.09 0 0 3132

Az orsóra nevelt cseresznyét símán elbírja a meggy is, bár jobb neki a Csarli-féle spéci alany.  

Előzmény: kovacstamas71 (3131)
kovacstamas71 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 3131

vlacko!

Ez igaz is volna, ha a meggyre ráoltott cseresznye, példáúl nem törné idővel ketté az alanyt a súja miatt.

Előzmény: vlacko (3129)
Csarli1 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 3130

„A kertészetek sajmeggyre szokták”

Ez a mondat helyesen így kellet volna írnod „A magyar kertészetek sajmeggyre szokták”. Bocs de nem a helyesírásoddal és nem is veled van problémám, hanem a faiskolásokkal. Külföldön a talaj térállás alapján ajánlanak alany a faiskolákba. Ott nem sózzák rád ami nekik olcsóbb, ott Te érdekeid számítanak, hogy legközelebb is oda menj vásárolni.

Előzmény: Midnightx (3127)
vlacko Creative Commons License 2011.06.09 0 0 3129

Végül is, ha kicsi a kerted, és nem akarsz óriás cseresznyefát, ez még jól is jöhet....

Előzmény: kovacstamas71 (3128)
kovacstamas71 Creative Commons License 2011.06.09 0 0 3128

Sziasztok!

Én még csak próbálkozom az oltással, szemzéssel, némi sikerrel. De én mintha úgy hallottam volna, hogy a meggyre oltott cseresznye, azért nem túl szerenycsés, mivel a cseresznye az sokkal erőteljesebben növekszik, mint a meggy, ez által a gyökérnyakba, törzsbe, netán ágra oltott nemes túlnövi az alanyt. Ezért sérülhet az alanyunk.

De cáfoljon meg, aki ebben spiller.

Üdv: Kovács Tamás

Előzmény: Midnightx (3127)
Midnightx Creative Commons License 2011.06.09 0 0 3127

Itt a cseresznyeszezon... Érdemes magokat vetni és oltási alanyokat nevelni? A cseresznyét sajmeggy vagy vadcseresznye alanyra jobb oltani? A kertészetek sajmeggyre szokták.

vlacko Creative Commons License 2011.06.08 0 0 3126

Mármint ezek fügeoltások eperfára.

Előzmény: vlacko (3125)
vlacko Creative Commons License 2011.06.08 0 0 3125

Csináltam képeket a fügeoltásaimról, szerintem legalább egy megeredt, de inkább kettő.

Majdnem egy hónapja történtek az oltások, lehet hogy az egyikről még nem kellett volna leszednem a szigetelőszalagot.

imkerei Creative Commons License 2011.06.07 0 0 3124

Az alany inkább legyen fás, a nemes pedig kezdjen fásodni.

Előzmény: Midnightx (3123)
Midnightx Creative Commons License 2011.06.06 0 0 3123

De akkor az nem is zöldoltás, hanem félfás oltás:)

Csak az alany legyen félfás, vagy az oltóvessző is? Megpróbálnám újra, június végéig még időben vagyok.

Előzmény: imkerei (3116)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.06 0 0 3122

Jav. : beszercei--->  besztercei.

Előzmény: Törölt nick (3121)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.06 0 0 3121

Értem, én azért egy nagyon vékony szigszalagot tettem rá, kikötözni most nem kell mert egy 4,5 cm törzsátmérőjű 1m20cm magas törzsű vadmegy két 1 cm-es vastagságú oldalágára oltottam rá, ez már staBill, mint a 2 lábú kalóz.:-))

Úgy csináltam hogy még télen, levágtam a koronáját meg minden egyéb hajtását a vad alanyfának csak ez az 120-130 cm magas törzsrészét hagytam meg a két 1cm vastag oldalággal, amiket márciusban picit visszametszettem hogy friss legyen az ágvége, és oda hasitékoltam be áganként két nemest, mindkét ágban csak az egyik nemes eredt meg, de azok szépen, idén márciusban remek volt az időjárás az oltásra 20. után már nem voltak ilyen orv, ordas éjszakai fagyok felénk Pécsen, amik kinyírták volna az oltásokat..

Már ültettem két vadmeggy alanyt el a kertben jövőre, hogy akkor is legyen mibe oltani, a vizesárkunkból szedtem ki őket, szeretem a jó cseresznyefákat, kiváltképp a Germersdorfiakat, persze kedvelem a korai fajtákat meg a szomojait, aztán az Érdi bőtermőt is a Vega hólyagosat is, az egyik leghálásabb gyümölcsfa szerintem a cseresznye meg a megy. Még a szilvafák is hálásak, főleg a beszercei nagyon jó pálinkának, meg a szerb Kakanska Lepotica. :-)))

Előzmény: imkerei (3120)
imkerei Creative Commons License 2011.06.06 0 0 3120

Nem szükséges újra kötözni. Csak a madaraktól és a széltől kell óvni. Nem árt kikötni karóhoz, vagy egy pálcához, amit a törzshöz rögzítesz!

Előzmény: Törölt nick (3118)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.06 0 0 3119

Jah, ami még lényeges, hasíték oltással csináltam.

Előzmény: Törölt nick (3118)
Törölt nick Creative Commons License 2011.06.06 0 0 3118

Üdv. Márciusi vadmeggyre germersdorfi oltásom gyönyörűen megeredt, sajnos nincs semmilyen digi paparazzi kellékem így képpel nem szolgálhatok, viszont lenne egy kérdésem. Mivel anno szig.szalaggal elég jól bebagyuláltam így most már jobbnak láttam levenni mert nem sok esélyt láttam arra hogy kirepessze valaha is a duzzadó forrás a szalagot, arra gondoltam mivel még zöld zsenge a forrása, hogy egy vékony újabb kötéssel azért betakarnám szigszalaggal de csak épp hogy védje az esetleges fertő vagy kiszáradás veszélytől... vagy jobb ha szabadon hagyom és levegőzik?  Március 20-án oltottam kb, most ugye június 6 van...várom a válaszokat, előre is kösz mindenkinek.

somolya Creative Commons License 2011.06.06 0 0 3117

Íme a topicba már régebben is szereplőt általam oltott ág most.
(Nyíllal jelöltem az oltás helyét.)

imkerei Creative Commons License 2011.06.06 0 0 3116

Hasonlóak a tapasztalataim!

A zöldbe-zöld nem igazán működik csak a fásodottab részeken.

Én a zöldoltásokhoz az alanyt mindig a fás részig visszavágom.

Előzmény: gal-lóca (3112)
imkerei Creative Commons License 2011.06.06 0 0 3115

A magról kelt kajszi kb. 4-5 év múlva terem.

De, ha belegondolsz a mostani magoncot jövőre tudod beszemezni és onnan kezdve 3-4 év mire terem, beoltani valószínűleg csak két év múlva tudod az pedig rá 2-3 évre fog teremni, tehát ugyanott vagy.

Előzmény: Midnightx (3111)
gal-lóca Creative Commons License 2011.06.05 0 0 3114

héj alá

Előzmény: Midnightx (3113)
Midnightx Creative Commons License 2011.06.05 0 0 3113

Úgy érted zöldet fásba ékoltással? 

Előzmény: gal-lóca (3112)
gal-lóca Creative Commons License 2011.06.05 0 0 3112

Ígértem összehasonlító elemzést a zöldbe zöld oltást illetően.

Egy sem sikerült.

Alma, cseresznye, ribizli...

Ezzel egyidejűleg oltottam lágyszárút mellé fásba. Mind jó lett.

Előzmény: imkerei (3110)
Midnightx Creative Commons License 2011.06.05 0 0 3111

És hány év múlva terem az ilyen kajszi?

Feketeribiszkére feketeribiszkét se érdemes oltani? Mondjuk értelmetlen is lenne, mert dugványozással nagyon könnyen szaporítható. Tavasszal dugványoztam vagy 20 ágat és majdnem mind sikerült.

Nekem is van nagyszemű piros ribiszkéim, azok is most teremnek először. Habár nem magról kelt növények, hanem kertészetben vettem őket. Jövőre majd elszaporítom.

Előzmény: imkerei (3110)
imkerei Creative Commons License 2011.06.05 0 0 3110

Én a helyedben előbb megvárnám, hogy milyen gyümölcsöt fog teremni és csak azután oltanám át, ha értéktelen a gyümölcse. A kajszibaracknál működik az önbeporzás, lehet, hogy a szülőnövényhez teljesen hasonló lesz a termése.

A feketeribiszkére nem érdemes oltani semmit. Aranyribiszkére szoktak egrest és ribiszkét oltani.

Nekem kelt a kertemben egy ribiszke a madarak által pottyantott magból. Idén fog teremni először gyönyörű nagyszemű ribiszkét. Lehet, hogy elszaporítom, és lecserélem az állományomat, mert a jelenlegi ribiszkéim aprószeműek.

Előzmény: Midnightx (3109)
Midnightx Creative Commons License 2011.06.04 0 0 3109

Találtam a kertben valamit, ami azt hiszem magról kelt kajszi. Még csak 10 centis, olyan a levele, mint a kajszinak és keserűmandula illata van. Mit lehet oltani jövőre az ilyen vad kajsziba?

Szintén találtam valamit a feketeribizli bokrok mellett, amiről azt gyanítom, hogy magról kelt feketeribizli. Ugyanolyan a levele és feketeribizli illata van. Ez jó valamire? Milyen minőségű gyümölcsöt fog teremni és mikor? Vagy csak oltási alanynak jó?

Törölt nick Creative Commons License 2011.06.02 0 0 3108

Most csináltam pár hajtószemzést cseresznyealanyokon.

Igaza van imkereinek jól adták a héjjukat.Bár én előtte bcsülettel locsoltam is.

Remélem eredményem is lesz valami, ez a párás felhös idő tényleg jó rá.Szurkoljatok.

Előzmény: imkerei (3103)
Flanell Creative Commons License 2011.06.02 0 0 3107

Köszönöm a választ!

Szemzésben nagy gyakorlatom van, zöldoltás változatai tanulmányozom most. Majd az oltáskor fennálló körülményekhez akarom igazítani a módszert.

Előzmény: imkerei (3106)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!