Ez a dual gold nagyon bejött hála neked eddig 1szál muhar se jött elő.Gondom az ,h.vettem scotts sierraform gt 19-0-19 2mgo-te összetételű műtrágyát és olyan mint ha nem is lenne rajta műtrágya.Igaz ,h. havonta szórok rá 12,5kg 600m2-re.A gyártó 600m2-re 15-25kg tanácsol igaz 2hónapig.
No öröülök hogy sikerül a muhar kivédeni. A műtrágya nem rosz csak keveset adtál neki. Ilyen intenzív növekedési időszakban és a gyakori nyírás mellett több tápanyag kell. főleg nitrogén. Ez a világos zöld szín nem a tápanyagtól függ hanem a fűfajtától. A nitrogéntől mindig sötétedik az átlagos gyepalkotó kivéve az egynyári perjét és társait. Ha lelassul a növekedésed, nem nevel elég levelet, a szár pedig nem adja vissza olyan intenzíven a mintát, mint amikor sűrű tömött leveles a pázsitot nyírsz.
Ennek a rózsának valami mikroelem hiánya lesz a többi között. Elképzehető hogy a murvás takarás kalciumtartalma akadályozza a felvételt. Permetezd meg és locsold be voldüngerrel vagy wuxal-lal. Bontsd ki a tövét és tegyél bele szervestrágyát is. Permetezésre, levél gombák ellen amistar vagy quadris. + mospilan tetvek és más szívó rágó kártevők ellen.
Egy ismerősöm vett Biosol Forte-t a gyepre. Szerintetek ez arra is jó
Ennek az előzménye a Bactosol stb. A Bactofil A jelű készítményt direkt füvekre gyártották, büdös trágyaé szagú anyag. Ez a Biosol Forte a leírás szerint nem jó ha közel kerül a növényhez, akkor nem tudom mit csinál a fűvel miközben oldódik és nedvességet von el. Nézd meg az ismerősödnél mi történt. A homok szerves anyagban szegény ez az anyag tudomásom szerint szereti a talaj szerves anyagát bontani. Próbál inkább komposztot adni neki késő őssszel vagy tavasszal. Most a nyírásoknál ne szedd össze a nyesedéke. Ez árnyékolja a talajt és lassítja a kimosódást is. A műtrágyától lebomlik, ami pedig megmarad azt tavasszal gyepszellőztetővel kiszeded. A Cc 11-11-21 jó rá mert a káliumot nem tartja a homok, de legalább 40 gram kell néygzetméterenként hogy a nitrogén adagtól zöld legyen a fű tarósan vagy 3-4 hétig.
1 hete nem nyírt, a száránál enyhén nedves fűre veszélyes Cropcare-t szórni, ha az égiek ma, vagy legkésőbb holnap újra belocsolják? (Vagy ha nem ők, akkor én). Megéghet a fű? Egyáltalán lejut a tápanyag a helyére?
Nyírni mostanában nem tudtam, mert többször esett az eső, viszont helyenként nem nő rendesen a fű, és eléggé sárgás. Szóval nagyon éhes, etetném.
Vagy várja meg az esős időszak végét, majd vágjak, szórjak?
Bocs, ha hülyeséget kérdezek, de kicsit parázok a tápanyaghiány miatt.
Igen le szeretném gyomírtózni természetesen többször is , csak ha nincs aki utána felszántsa, akkor marad a nyári sárdagasztás, egy nagy eső után. Hogy fogom belevetni a füvet? Vagy van másik megoldás is?
Igen, ez a gond, hogy ennyiféle gombabetegség van. Neked akkor ilyen gombaköreid voltak, meg ha jól veszem ki Attila szavaiból, akkor ő is ezeket várja meg, hogy majdnem kialakuljanak. Nekem meg tavaly augusztusban nem körökben pusztult, hanem az egész fű. Semmi életjel, nem nő, olyan az állaga, mintha lefújták volna hajlakkal. Az hogy gomba volt, azt kizárásos alapon gondolom, mert egyrészt mi más, másrészt a "mesterhármas" kipermetezése, meg szellőztetés után helyrejött. Most azért kérdeztem, mert idén már 2 permetezés volt, és a harmadikon gondolkodom. Ebben a trópusi időben megint/még mindig jönnek a pókhálóim, amit tavaly júliusban is láttam, de túlzásokba sem szeretnék esni.
Szia!Nagyon érdekes,amit mondott,de gondolom más lehet a nagyüzemi gyep szönyeg készítés vagy egy családi ház kertjének a gyep fentartása és ápolása.Azt nem kérdezted meg milyen vegyszert ill.műtrágyát használnak?:-)))))
Leírnád általánosan mik ezek a tünetek? A "pókháló" például tünet-e, vagy csak próbálkozik a gomba, amit a fű+a megelőzésnek kifújt vegyszerek még visszaverhetnek?
Én úgy csinálom, hogy májusban fújok egy megelőzőt, majd a következőt csak a betegség tüneteinek felbukkanásakor. Nem szeretnék feleslegesen sokat vegyszerezni, másrészt meg nem függ az életem a fű 100%-os állapotától (magyarán nem vagyok gyepszőnyeg termesztő, akinek ez a megélhetése). Egyszerűbb lenne 2 hetente lefújni biztos ami biztos alapon, de akkor számolni kell a rezisztenciával, cserélgetni a szereket, stb. Így az a néhány folt elmegy a vevőknél is, sőt, némelyiket "betanítottam" és maguk hívnak fel, ha látják a betegség tüneteit.
Nagyon párás az idő mostanság,és a gomba betegségeknek kedvez.Négy hete lesz pénteken hogy amistar xtra+bumper keverékkel permeteztem.Az lenne a kérdésem hogy kellene már újra fújni valamit vagy tart a hatása az előzőnek?Ha igen akkor mi mehet rá?