Ez a mondat helyesen így kellet volna írnod A magyar kertészetek sajmeggyre szokták. Bocs de nem a helyesírásoddal és nem is veled van problémám, hanem a faiskolásokkal. Külföldön a talaj térállás alapján ajánlanak alany a faiskolákba. Ott nem sózzák rád ami nekik olcsóbb, ott Te érdekeid számítanak, hogy legközelebb is oda menj vásárolni.
Én még csak próbálkozom az oltással, szemzéssel, némi sikerrel. De én mintha úgy hallottam volna, hogy a meggyre oltott cseresznye, azért nem túl szerenycsés, mivel a cseresznye az sokkal erőteljesebben növekszik, mint a meggy, ez által a gyökérnyakba, törzsbe, netán ágra oltott nemes túlnövi az alanyt. Ezért sérülhet az alanyunk.
Itt a cseresznyeszezon... Érdemes magokat vetni és oltási alanyokat nevelni? A cseresznyét sajmeggy vagy vadcseresznye alanyra jobb oltani? A kertészetek sajmeggyre szokták.
Értem, én azért egy nagyon vékony szigszalagot tettem rá, kikötözni most nem kell mert egy 4,5 cm törzsátmérőjű 1m20cm magas törzsű vadmegy két 1 cm-es vastagságú oldalágára oltottam rá, ez már staBill, mint a 2 lábú kalóz.:-))
Úgy csináltam hogy még télen, levágtam a koronáját meg minden egyéb hajtását a vad alanyfának csak ez az 120-130 cm magas törzsrészét hagytam meg a két 1cm vastag oldalággal, amiket márciusban picit visszametszettem hogy friss legyen az ágvége, és oda hasitékoltam be áganként két nemest, mindkét ágban csak az egyik nemes eredt meg, de azok szépen, idén márciusban remek volt az időjárás az oltásra 20. után már nem voltak ilyen orv, ordas éjszakai fagyok felénk Pécsen, amik kinyírták volna az oltásokat..
Már ültettem két vadmeggy alanyt el a kertben jövőre, hogy akkor is legyen mibe oltani, a vizesárkunkból szedtem ki őket, szeretem a jó cseresznyefákat, kiváltképp a Germersdorfiakat, persze kedvelem a korai fajtákat meg a szomojait, aztán az Érdi bőtermőt is a Vega hólyagosat is, az egyik leghálásabb gyümölcsfa szerintem a cseresznye meg a megy. Még a szilvafák is hálásak, főleg a beszercei nagyon jó pálinkának, meg a szerb Kakanska Lepotica. :-)))
Üdv. Márciusi vadmeggyre germersdorfi oltásom gyönyörűen megeredt, sajnos nincs semmilyen digi paparazzi kellékem így képpel nem szolgálhatok, viszont lenne egy kérdésem. Mivel anno szig.szalaggal elég jól bebagyuláltam így most már jobbnak láttam levenni mert nem sok esélyt láttam arra hogy kirepessze valaha is a duzzadó forrás a szalagot, arra gondoltam mivel még zöld zsenge a forrása, hogy egy vékony újabb kötéssel azért betakarnám szigszalaggal de csak épp hogy védje az esetleges fertő vagy kiszáradás veszélytől... vagy jobb ha szabadon hagyom és levegőzik? Március 20-án oltottam kb, most ugye június 6 van...várom a válaszokat, előre is kösz mindenkinek.
De, ha belegondolsz a mostani magoncot jövőre tudod beszemezni és onnan kezdve 3-4 év mire terem, beoltani valószínűleg csak két év múlva tudod az pedig rá 2-3 évre fog teremni, tehát ugyanott vagy.
Feketeribiszkére feketeribiszkét se érdemes oltani? Mondjuk értelmetlen is lenne, mert dugványozással nagyon könnyen szaporítható. Tavasszal dugványoztam vagy 20 ágat és majdnem mind sikerült.
Nekem is van nagyszemű piros ribiszkéim, azok is most teremnek először. Habár nem magról kelt növények, hanem kertészetben vettem őket. Jövőre majd elszaporítom.
Én a helyedben előbb megvárnám, hogy milyen gyümölcsöt fog teremni és csak azután oltanám át, ha értéktelen a gyümölcse. A kajszibaracknál működik az önbeporzás, lehet, hogy a szülőnövényhez teljesen hasonló lesz a termése.
A feketeribiszkére nem érdemes oltani semmit. Aranyribiszkére szoktak egrest és ribiszkét oltani.
Nekem kelt a kertemben egy ribiszke a madarak által pottyantott magból. Idén fog teremni először gyönyörű nagyszemű ribiszkét. Lehet, hogy elszaporítom, és lecserélem az állományomat, mert a jelenlegi ribiszkéim aprószeműek.
Találtam a kertben valamit, ami azt hiszem magról kelt kajszi. Még csak 10 centis, olyan a levele, mint a kajszinak és keserűmandula illata van. Mit lehet oltani jövőre az ilyen vad kajsziba?
Szintén találtam valamit a feketeribizli bokrok mellett, amiről azt gyanítom, hogy magról kelt feketeribizli. Ugyanolyan a levele és feketeribizli illata van. Ez jó valamire? Milyen minőségű gyümölcsöt fog teremni és mikor? Vagy csak oltási alanynak jó?
Leginkább héjj alá oltással és szemzéssel készítem. A metszlap hossza kb 2cm-es. Zöldoltásnál és a szemzésnél is hagyok egy-egy kis levéldarabot, ami fontos, hogy a nedvkeringés ne álljon le, viszont az oltás ne is párologtasson túl sokat. Az alanyról ilyenkor minden vadhajtást eltávolítok, hogy a nedvek a sebzés helyére áramoljanak. Az oltásokat érdemes árnyékolni és párás környezetben tartani.
Most a legalkalmasabb ebben a meleg, párás időszakban. A hajtások most már elég érett állapotban vannak az alanyok pedig nagyon jól adják a héjjukat! Hajtószemzésre, héjj alá oltásra most vannak a legkedvezőbb fázisban!
*1. oltsál bele minél több /mindenféle/ körtét amihez hozzájutsz* akkor biztos lesz a beporzás.
* ez jó alanynak* mármint a Klapp kedveltje, ebben szinte minden fajta körte oltása szemzése jó arányban megfakad. /kicsit félreérthető volt ahogy egybe írtam két különböző -hiányos- információt.